Prvi planiški praznik letos bo že januarja: Prihaja svetovni pokal v teku na smučeh!

Prvi planiški praznik letos bo že januarja: Prihaja svetovni pokal v teku na smučeh!

Predzadnji januarski vikend bo v Planici nadvse živahno. 20. in 21. januarja bo namreč v Nordijskem centru Planica potekal svetovni pokal v teku na smučeh. Tekmovalci se bodo pomerili na progi, ki predvsem zaradi višinske razlike, s katero se morajo spopasti tekmovalci, velja za eno izmed najzahtevnejših tekmovalnih tekaških prog na svetu.

Verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi ob besedi Planica dobil predvsem asociacijo na smučarske skoke. Ti so nedvomno pripomogli k njeni slavi, toda dolina pod Poncami – to prav zagotovo ve vsak zanesenjaški tekač na smučeh – je raj tudi za smučarske teke. Z izgradnjo sodobnega nordijskega centra tako Planica postaja tudi pomembno prizorišče za svetovno smučarsko tekaško elito, ki se malo pred začetkom 23. zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji, prihaja pomerit v klasični tehniki: ženske v šprintu na 10km, moški pa v šprintu in na 15 km.

V letu 2018 bo Planica že drugič zapored organizatorka svetovnega pokala. Čeprav v kandidaturi za svetovno nordijsko prvenstvo 2021 z nemškim Oberstdorfom ter norveškim tekmecem Trondheimom, ni bila uspešna, pa organizatorji niso vrgli puške v koruzo. Z brezhibno izpeljavo svetovnega pokala v teku na smučeh nameravajo dokazati, da so sposobni organizirati tekmovanja na najvišjem nivoju, kar pomeni dobro popotnico za ponovno kandidaturo za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2023.

 

Tekma v sprintu

Sicer pa je Planica sinonim za odlično športno vzdušje. Za tekmovalke in tekmovalce, ki odhajajo na Olimpijske igre, bo to nedvomno ena izmed najpomembnejših preizkušenj, preden odidejo v Pjeongčang. Alpska klima in proge, ki se raztezajo na nadmorski višini med 800 in 1100 metri, so izziv tudi za tekmovalce, saj povečujejo težavnost tekmovanja. Prav gotovo bo prav Planica narekovala trend najuspešnejših na prihajajočih Olimpijskih igrah in držali bomo pesti, da bodo med njimi tudi slovenske športnice in športniki.

Hkrati s svetovnim pokalom v teku na smučeh, bo v Planici potekalo tekmovanje v smučarskih skokih. Ženske bodo nastopile v celinskem, moški pa v FIS pokalu. Da bo vzdušje zares popolno, bodo poskrbeli tudi številni dogodki v okviru Svetovnega dneva snega, kjer bodo predvsem za otroke potekale številne zimske športne aktivnosti.

Pridružite se navijačem, podprite tekmovalce in izkoristite krasen športni dan v dolini pod Poncami – marec, ko bodo letalnico bratov Gorišek zavzeli smučarski skakalci, je še daleč!

 

Ekipna tekma

Foto: Srdjan Živulović /BOBO