Simpozij o Rudolfu Badjuri

Dne 30.03.2014 napisal Aleš Guček
Simpozij o Rudolfu BadjuriZdravo! (Badjurov smučarski pozdrav ob srečanju s smučarskim tovarišem ali tovarišijo, kot se je rad izrazil).

Janez Kavar, upokojeni brigadir in dolgoletni predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS), je zaoral v javnosti zgodbo neznanega slovenskega razumnika Rudolfa Badjure (1881-1963). Vojaški gorski center na Rudnem polju na Pokljuki je po Kavarjevi zaslugi s podporo Slovenske vojske dobil novo ime: Vojaški gorski center Rudolfa Badjure. Tam se je brigadirju porodila ideja o organizaciji simpozija o Rudolfu Badjuri.
Več..

Zanimivi dogodki


DatumDogodek

Zaključek - Zimske olimpijske igre

Dne 12.02.2014 napisal Aleš Guček
ZaključekTežko se je odločiti, kdaj nehati z zgodovino olimpijskih iger. Odločil sem se za leto 1976 (Innsbruck). Razloga sta, da so vedno pred igrami mediji polni novejše zgodovine. Naj mi naši odlični slovenski smučarji ne zamerijo, da jih, ovešenih s kolajnami, nisem vključil v moj prispevek. So pa globoko v naših srcih. Obstoja še močan razlog, da bi bilo besedilo brez slik suhoparno. Ovira me slovenski zakon o avtorskih pravicah, da bi moral prositi za soglasje avtorje fotografij in jih tudi (krepko) plačati. Ker pišem prispevke za lastno dušo in morda v vaše veselje, si tega ne morem privoščiti. Včasih je bilo lažje, ker so bili časopisi lastniki fotografij, ker so fotografi slikali s službenimi dragimi fotoaparati, filmi in dobili vse stroške potovanj in bivanja na tekmovalna prizorišča na tem svetu z okolico.
Več...

Sapporo 1972

Dne 11.02.2014 napisal Aleš Guček
Brundage pa je pozabil, da je MOK izbral japonski Sapporo za prizorišče olimpijskih iger, kjer je vedno spremenljivo vreme vedno krojilo usodo tekem, z odpovedmi ali čakanjem na ugodne razmere. Vsakodnevno se vreme iz mraza prelevi v ojuženje, vetrovi kot za stavo ovirajo smučarje, izmenjajuče se megla in sonce … A Japonska je imela ima veliko denarja, zato je Brundage (amatersko) polnil blagajno MOK, da so se lahko MOK birokrati klatili po svetu.
Schranz je bil tedaj v življenjski formi in je imel vse možnosti zmagati v vseh alpskih disciplinah. Vrnil se je pred začetkom iz Japonske domov, kjer ga je na Dunaju pričakala nepregledna množica kot z lovorjevim vencem okrašenega olimpionika.
Zgodovina je odnesla Averya Brundaga na športno smetišče. Hodler je napel vse sile in MOK prepričal, da so sprejeli FIS licenci smučarjev A in B: A popolni vrhunski profesionalci, B med delnimi poklicnimi športniki in delno zaposlenimi v svojem osnovnem poklicu.

Aleš Guček
 Plakat 1972.
Plakat 1972.

 Karl Schranz po prihodu na Dunaj, ne da bi enkrat samkrat oblekel startno številko v Sapporu.
Karl Schranz po prihodu na Dunaj, ne da bi enkrat samkrat oblekel startno številko v Sapporu.

Več...

Grenoble 1968

Dne 10.02.2014 napisal Aleš Guček
Grenoble 1968Odprtje olimpijskih iger se je začelo z žvižgi občinstva. Ostareli predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Američan Avery Brundage se je je prestavil v svojo mladost in javno grozil, da je treba iz iger izločiti alpske smučarje, ki so profesionalci. Takšno stališče je bilo trdno zasidrano pred 2. svetovno vojno, zlasti v ZDA. Žvižgalni koncert je prekinil njegov govor in je takoj predal besedo predsedniku Francije Charlesu de Gaullu, ki je uradno odprl igre.
Več...

Innsbruck 1964 in 1976

Dne 09.02.2014 napisal Aleš Guček
Innsbruck 1964 in 1976 Snega ni in ni bilo. Avstrijci so ga navozili iz bližnjih hribov in vojaki so ga po pločevinastih žlebovih spuščali navzdol na alpske tekmovalne proge. Smuk proga je bila kot pašnik za smučarje s snegom, ledom in pomrznjeno travo. Kamni so frčali izpod smuči na treningih. Na treningu se je Avstralec smrtno polnesrečil.
Egon Zimmermann (Avstrija) se je po svoji zlati kolajni v smuku veselil še srebra sestre Edith, prav tako v smuku. Egon se premislil in kot izučeni kuhar nehal sukati kuhalnico. Za njima je nastopala za reprezentanco še ena dobra alpska tekmovalka iz družine Zimmermann – Heidi. Triperesna deteljica iz Vorarlberga.

Več...
Spletna kamera Krvavec: