Smučarski muzej: Finžgarjev stroj, ki je izdelal na stotine smuči

Smučarski muzej: Finžgarjev stroj, ki je izdelal na stotine smuči

Rudi Finžgar velja za ikono slovenske smučarske industrije. Rojen je bil leta 1920 v Kropi. Že kot mlad se je srečal s smučarskimi skoki, s katerimi se je ukvarjal še po vojni in celo med njo, saj je nastopil na tekmovanju Partizanske smučine Cerkno 1945. Med 2. svetovno vojno je bil mobiliziran v nemško vojsko iz katere je pobegnil ter se pridružil Narodno osvobodilnemu boju. Za potrebe NOB je pričel izdelovati smuči. Partizanska mizarska delavnica, ki jo je ustanovil v Cerknem, velja za predhodnico tovarne Elan.

Prve stroje za Finžgarjevo delavnico je iz Amerike priskrbel njegov oče Rudolf Finžgar. Zgodbo o stroju, ki je izdelal na stotine smuči, znane pod znamko Elan, pa je Vladimir Vilman, kustos Tehniškega muzeja Slovenije opisal takole:

Leta 1922 se je Rudolf Finžgar, oče Rudija Finžgarja odpravil v Ameriko. Temu je seveda botrovala ekonomska potreba, želja in hotenje po boljšem življenju, ki si ga lahko izboriš le sam, če to resnično želiš. Nastanil se je pri svoji teti Mary Willer v New Yorku, kjer se je udinjal kot mizarski mojster pri različnih iskalcih kvalificirane delovne sile. Rastoča gospodarska kriza v 20-tih let 20. stoletja je redčila priložnosti za delo, tudi ali zlasti v Ameriki. Priložnostne mizarje naj bi nekateri delovodje izbrali tudi tako, da so preverjali njihove lesene škatle za orodje. Tisti mizarji in tesarji, ki so imeli orodje razmetano, dleta in skobliče pa tope so takoj odpadli.  Rudolf Finžgar nikoli, zato si je velikokrat izboril delo. V šestih letih dela v New Yorku je zaslužil dovolj denarja, da se je lahko vrnil domov in kupil hišo v Kropi, kamor se je preselila vsa družina. Kot poklicni mizar  si je opremil z novimi stroji, napravami in dodatnim orodjem tudi mizarsko delavnico, da so lažje, hitreje in varneje izdelovali razne mizarske izdelke široke potrošnje. Do danes se je ohranil kombinirani lesnobdelovalni mizarski stroj, ki je bil že tedaj srce delavnice. Z njim so izdelali na stotine smuči, sank, telovadnega orodja, plovil,…. S tem strojem so delale, vsaj občasno, tri generacije družine Finžgar, oče Rudolf, sin Rudi in vnuk Blaž. Po zaslugi  Rudolfovega vnuka Blaža Finžgarja se je ohranil do danes. V Tehniškem muzeju Slovenije smo ga restavrirali. V primeru, da bi  nekdo podmazal ležaje in nabrusil rezila bi z lahkoto obratoval še kakšno desetletje.

Stroj, ki ga bo mogoče videti le še kot muzejski eksponat, je bil razstavljen na razstavi o tovarni Elan v Tehniškem muzeju Slovenije, v prihodnosti pa ga bo mogoče videti v nastajajočem tovarniškem muzeju blagovne znamke Elan v Begunjah na Gorenjskem.

 

Finžgarjeva mizarska kombinirka; foto: dokumentacija Elana

Dokončno restavriran stroj; foto: Jaka Blasutto

Naslovna fotografija: Rudi Finžgar; vir: Wikipedija