Smučarski muzej: Vinilka Gremo na olimpijado

Smučarski muzej: Vinilka Gremo na olimpijado

Med 8. in 19. februarjem leta 1984 so v Jugoslaviji potekale 14. zimske olimpijske igre. Gostila jih je Bosna in Hercegovina. Tekmovanja so potekala v 9 disciplinah: v alpskem smučanju, smučarskih skokih, nordijski kombinaciji, biatlonu, teku na smučeh, bobu, hokeju, v hitrostnem in umetnostnem drsanju. Maskota iger je bil volk Vučko, ki ga je narisal slovenski slikar Jože Trobec.

Za glasbeno popotnico olimpijskih iger v Sarajevu pa je poskrbel Ansambel bratov Avsenik, ki je za YU ski pool  izdal glasbeno ploščo Gremo na olimpijado. Plošča je bila izdana pri Založbi obzorja Maribor. Na njej je 6 pesmi. Nekatere med njimi, kot so Halo, Sarajevo, Zmagovalcu v čast, Tekaška je garaška in Slalom polka imajo neposredno olimpijsko noto, namen celotnega izbora pesmi pa je bilo predvsem ustvarjanje olimpijskega vzdušja in navijaške podpore domačim tekmovalcem. Določene pesmi iz plošče, kot je Planica, Planica, so ponarodele in se kot stalne spremljevalke na različnih športnih dogodkih vrtijo in pojejo še danes.

Zimske olimpijske igre v Jugoslaviji so bile eden izmed zadnjih skupnih jugoslovanskih dogodkov in se jih drži grenak priokus, saj so se odvijale tik pred  razpadom države. Z vojno, ki je sledila, so namreč razpadle vse olimpijske vrednote o sožitju, medsebojnem spoštovanju in prijateljstvu narodov.

Zadnja stran plošče Ansambla bratov Avsenik, Gremo na olimpiado

 

Članek je avtorsko zaščiten in je last portala smucisca.net. Vsakršno kopiranje celote ali njenih delov brez privoljenja avtorjev ni dovoljeno.