Smučarski muzej: Tekma za »Labn’sk kamat«

Smučarski muzej: Tekma za »Labn’sk kamat«

Na Cerkljanskem je v preteklosti obstajala močna kultura prirejanja lokalnih tekem, imenovanih Cerkljanski pokal. Nekateri domačini menijo, da bi bil lahko eden izmed razlogov tudi prva tovarna Elan, ki je izdelovala smuči v Cerknem. Ta naj bi, poleg smučarskega navdušenja ter zim z obilico snežnih padavin, pripomogla, da je imel skoraj vsakdo doma kakšen par smuči.

Lovorike, za katere so tekmovali, so se razlikovale od vasi do vasi. Tako so tekmovali za bot, pino, osovnk, lempe, v vasi Labinje pa za ‘kamat’ – pripravo za vprego konja.

Labn’sk kamat se je odvijal v 80. letih prejšnjega stoletja. Tekme so bile vedno pomemben družabni dogodek in so privabljale ljudi iz celotne doline in okoliških vasi. Ni bilo standardnega termina, saj je bila izpeljava dogodka odvisna predvsem od količine zapadlega snega.

Domačini so s pripravo proge za tekmo pričeli že teden dni prej. Teptali so jo s smučmi, da so jo dobro utrdili, drevesa in druge nevarne prepreke ob progi pa so zaščitili s senenimi kopicami. Za Labn’sk kamat so se pomerili moški iz vseh cerkljanskih vasi. Prve tekme so potekale še s štoparico, nato pa so si za merjenje časa organizatorji izposodili elektronsko uro.

Najboljši tekmovalci so dobili medalje, nekoč pa celo pomanjšane komate. Po vsaki tekmi se je kamat prenesel v lokal Skirca v Cerknem, kjer se je odvijala tudi smučarska zabava.

Po nekaj toplih in zelenih zimah, se je tradicija prirejanja tekem končala, za Labn’sk kamat pa se ne ve točno, kje je in kdo ga hrani.

 

Lovorika tekmovanja: Labns’k kamat, pod njim pa medalje

Za zaščito nevarnih odsekov na progi so namestili senene kopice

Vse potrebne priprave za tekmo so na progo znosili ročno

Tekmovalna proga

Sponzorski transparent

Bolj kot samo tekmovanje, so si domačini zapomnili izjemno dobro vzdušje na tekmah

 

Domačinom se zahvaljujemo za posredovane informacije.

Fotografije: arhiv domačinov

Članek je avtorsko zaščiten in je last portala smucisca.net. Vsakršno kopiranje celote ali njenih delov brez privoljenja avtorjev ni dovoljeno.