Arlberška tehnika, Hannes Schneider

Napisal Aleš Guček dne 28.11.2009.

Arlberška tehnika, Hannes SchneiderHannes Schneider se je rodil v Stubaiju na Arlbergu v Avstriji. Že kot mlad fant je pokazal leta 1907 na tečaju izjemno nadarjenost za alpsko smučanje. Ko se je preselil v St. Anton se je popolnoma predal poučevanju smučanja. Schneider je vtisnil močan pečat razvoju alpskega smučanja. Spremenil je tehniko smučanja s položajem v počepu (orig.: Hocke) in gibanjem gor-dol z razbremenitvijo in obremenitvijo. Sedemdnevni tečaj na istem na istem pobočju oziroma vadbišču je pomenil začetek razvoja smučarskih prog v smučarskih središčih. Do takrat večinoma smučali v vzponom na hrib in nato samo z enim spustom zaključili smučarski dan. Pokazal je plužno kristianijo, ki je pripeljala do škarjastega zavoja in v sredini 1930-ih let do paralelnega zavoja. Slovenci smo od Schneiderja neposredno črpali znanje arlberške tehnike na njegovih tečajih za učitelje smučanja. Z Angležem Arnoldom Lunnom sta leta 1928 prvič v St. Antonu speljala znamenito tekmovanje v smuku in slalomu Arlberg-Kandahar, ki je veljalo dolga leta za prestižno tekmo v alpskem smučanju in je v koledarju svetovnega pokala še danes. Schneider se je uprl pritisku nacistov in je končal v zaporu, od koder so ga rešili ameriški prijatelji. Leta 1939 se je odselil v ZDA in tam ustanovil v North Conwayu, država New Hampshire arlberško šolo smučanja.

Hannes Schneider se je vpisal leta 1925 v zgodovino smučanja s knjigo in filmom. Z nemškim režiserjem Arnoldom Fanckom sta posnela neverjetni film Čudovita smučka (orig.: Wunder des Schneeschuhs) in izdala tudi knjigo s slikami in kinogrami iz tega filma. Film in knjiga pomenita rojstvo arlberške alpske tehnike. Schneider je vpeljal razbremenitev in obremenitev z upogibanjem kolen in gornjega dela telesa ter kombinacijo plužne in paralelne tehnike. Smučar je iz poševnega smuka v paralelnem položaju smuči izplužil gornjo smučko ali obe, se nagnil nad zunanjo smučko in pri tem prešel v nizko prežo in naredil v plužnem položaju zavoj preko vpadnice. Za vpadnico je pridrsnil notranjo smučko k zunanji na nadaljeval smuko v paralelnem položaju.

Schneider z opisanim zavojem ni bil zadovoljen, zato je poskusil na koncu smuka poševno na kratko izplužiti gornjo smučko in vbosti spodnjo palico in s prehodom v nižjo prežo z obremenitvijo zunanje smučke potisnil smuči v zavoj preko vpadnice. Še preden jo je prešel, je pritegnil notranjo smučko k zunanji in prešel vpadnico s paralelnimi smučmi. Z nagibanjem nekoliko nazaj je izvedel z razbremenjenimi prednjimi deli smuči škarjasti zavoj preko vpadnice. Končno mu je uspel paralelni zavoj, prvi v zgodovini alpskega smučanja. Pri tem mu je pomagala tedanji kralj slaloma Toni Seelos iz Avstrije, ki je zmagoval vse slalome v sredini 1930-ih. Na olimpijskih igrah ni smel nastopiti, ker je veljal za profesionalca, ker je za denar poučeval smučanje. Amaterizem in z njim povezane olimpijske igre so bili zelo strogi.

Kot rečeno je Hannes Schneider v St. Antonu ustanovil stalno smučarsko šolo. Zaposlil je tedaj najboljše učitelje smučanja, ki so obvladovali arlberško tehniko. Ni treba posebej poudariti, da so bili vsi Avstrijci, največ doma iz Arlberga. Poleg tečajev za turiste je Schneider organiziral tečaje kandidatov za naziv učitelja smučanja. K njemu so v šolo prišli odlični smučarji vsega smučarskega sveta. Če niso prišli k njemu, je bil povabljen on v daljne kraje. Tudi na Japonsko, kamor je potoval skoraj dva meseca z železnico preko Rusije in nato ladjo do Japonske, kjer je pokazal svoj način smučanja.

Hannes Schneider je pokazal svoje vrhunsko znanje smučanja v filmu Bela omama (orig.: Weiße Rausch) z Leni Riefenstahl, kasnejšo Hitlerju priljubljeno režiserko in igralko. Po priključitvi Avstrije k Nemčiji je prišel navzkriž z oblastmi. Nacistični kremplji so segli po njem, ker ni hotel odpustiti učitelja smučanja, po katerih žilah se je pretakala tudi judovska kri. Prijatelj Sir Arnold Lunn je začel z njegovo rešitvijo. Iz Švice je potoval na Češkoslovaško in Poljsko preko Avstrije. Na vlaku se mu je po dogovoru priključil gestapovec, saj je Nemčija želela nadaljevanje pokala Arlberg – Kandahar, kar pa brez Lunna niso mogli. Lunn pa je posvetil ves čas vožnje z vlakom po Avstriji, da bi rešil Schneiderja izza rešetk. Lunn je diplomatsko dosegel, da je zahteval preučitev izpustitev Schneiderja, nato bo morda dovolil organizacijo smučarske tekme v St. Antonu. Pod pritiskom ameriških prijateljev je bil Schneider osvobojen. Tekme pa kljub temu ni bilo. Nacisti se je niso upali organizirati, saj jo je Lunn celo prepovedal pod tem imenom in jo prenesel v Švico.

Schneider je prišel iz smučarskega raja na Arlbergu v majhno ameriško mestece North Conway (sverozahodni del ZDA v državi New Hampshire) z nizkimi griči v okolici. Dal je posekati drevesa in naredil skromne smučarskem proge, opremljene z žičnicami. Tam je ustanovil smučarsko šolo in v njo povabil za učitelje avstrijske učitelje smučanja, ki so prišli v ZDA že pred njim ali z njim. Še danes je tam smučišče z novimi žičniškimi napravami. Hvaležni prebivalci so mu postavili v North Conwayu spomenik v naravni velikosti v značilnem položaju počepa arlberške tehnike alpskega smučanja.

Aleš Guček – Smuček
upokojeni učitelj smučanja

Vsebina članka je avtorsko delo. Prepovedano je kopiranje članka brez dovoljenja avtorja.
 Hannes Schneider in Arnold Fanck: knjiga Wunder des Schneeschuhs (Čudovita smučka, 1925).
Hannes Schneider in Arnold Fanck: knjiga Wunder des Schneeschuhs (Čudovita smučka, 1925).

 Hannes Scneider med pluženjem, ko nese smučko kolegu, ki je padel (1925).
Hannes Scneider med pluženjem, ko nese smučko kolegu, ki je padel (1925).

 Hannes Scneider je bil mojster prečnega skoka.
Hannes Scneider je bil mojster prečnega skoka.

 Hannes Scneider izvaja plužni lok, ki je pripeljal do plužne kristianije.
Hannes Scneider izvaja plužni lok, ki je pripeljal do plužne kristianije.

 Navezovanje plužnih zavojev po arlberški tehniki.
Navezovanje plužnih zavojev po arlberški tehniki.

 Položaj znamenitega arlberškega počepa (orig.: Hocke).
Položaj znamenitega arlberškega počepa (orig.: Hocke).

 Škarjkasti zavoj v kinogramu (1925).
Škarjkasti zavoj v kinogramu (1925).

 Hannes Scneider je skočil  čez streho med »lovom na lisico«, ko skušajo smučarji uloviti odličnega smučarja pred njimi.
Hannes Scneider je skočil čez streho med »lovom na lisico«, ko skušajo smučarji uloviti odličnega smučarja pred njimi.

 Levo Sir Arnold Lunn in Hannes Scneider – očeta tekmovanja v slalomu in smuku Arlberg - Kandahar, prvič leta 1928 v St. Antonu v Avstriji.
Levo Sir Arnold Lunn in Hannes Scneider – očeta tekmovanja v slalomu in smuku Arlberg - Kandahar, prvič leta 1928 v St. Antonu v Avstriji.

 Kralj slaloma, večkratni svetovni prvak,  Avstrijec Toni Seelos (1935).
Kralj slaloma, večkratni svetovni prvak, Avstrijec Toni Seelos (1935).

 Spomenik Hannesu Schneiderju  Cranmore, North Conway, New Hampshire, ZDA.
Spomenik Hannesu Schneiderju Cranmore, North Conway, New Hampshire, ZDA.


Na forumu lahko avtorju prispevkov zastavite vprašanje o zgodovini smučanja!