Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Val di Fassa

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 Val di Fassa « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
Smucar9
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2019 10:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17

Sreda. Canazei-Arabba. Soncno, prevroce !!! Proge pocasi postajajo neuzitne ;(
ce ne bo kmalu kaksne ohladitve, je za letos pocasi konec uzivancije v Dolomitih.
... in kako se imate v Avstriji te vroce dni ?!
Tukaj je vse kar je pod 2000m, cim malo strmejsa proga na popularnem (obiskanem) smuciscu za zjokat.

Sicer smo najprej imeli plan sprobat Canazei in gor proti Val Gardeni
in se kaj po SeliRondi, a so nas eni Slovenci opozorili da je Val Gardena
cisto mokra in smo krenili raje proti Arabbi ki se nam je se vedno
Izkazala za super smucisce Sele Ronde.
Kaksna napaka ! Tako slabih prog na Arabbi se nisem dozivel.
Odjuga, pukli, ledeno. Prevec ljudi za tako vroce razmere.

Tako da smo se kaj hitro vrnili na Canazei, ki je bil vse do 17h cisto spodoben. Ne idealen, a veliko bolje pripravljen kot Arabba. Tudi tista crna expert proga na Canazeiu cisto prebavljiva. Da mi ne bo Canazei postal najboljse smucisce Sele Ronde

Tudi gneca na Arabbi je kar bila. In na smuciscu in zicnicah.
Mislim da bi morali kar ostati ze zjutraj na Belvederu od Canazeia, skocit nazaj na Campiac in do Fiasse in nazaj (a se ravno tam koncuje mladinsko svetovno in je nekaj prog zaprtih in se nismo hotel zraven mesat) --- ideja za druge drugic (a ne vec letos, se bojim)

Tudi sicer je bolje na gondolo iti v Campiacu/Alba (ali ze Campitellu - tam so poloznejse, malo slabse proge), ker v Canazeiu spodaj za gondolo parkira res ogrooomno ljudi in se vedno nacakas. Ali pa startate ze v DiFassi in potujete prek Campiaca do Belvedera.
Tudi glede zadnjih vozenj ne skrbite. Campiac vozi dol iz Belvedera do 17h20 - preverjeno danes

https://www.relive.cc/view/rt10003735438
2018/19: Nassfeld,Turracher,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta...
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla...
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,AltaBadia,Marmolada,Kr.Gora,Golte...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stubai
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 07, 2024 12:31 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Dec 2005 23:40

Danes smucali na relaciji Corvara-Boe-Arabba-Alba-Ciampac-Buffaure-Pozza in nazaj.
Temperature se vedno vztrajajo na nenormalnih vrednostih, sneg je soliden v visinah nad 2000m in na skrajno osojnih legah.
Ljudi veliko na magistrali Sella Ronda, kjer srecas vse zivo in je potrebno biti kar pazljiv. Za popestritev poskrbijo kaksni izstrelki, ki se na koncu le ustavijo, ce jim je sreca mila, ali pa se kateri tudi lepo razstrelijo. Na Belvederju se je na nekaterih sedeznicah kar solidno cakalo.
Na celi turi je bilo najbolje na podrocju Ciampac-Pozza, kjer je manj ljudi, pa tudi visina poskrbi za dober sneg.
Vulcano proti Pozzi je bil sicer odjuzen, a vseeno lepo smucljiv.
Tudi, ce imate bazo na podrocju Alta Badie, izlet na Ciampac in naprej proti Pozzi priporocam.

Nazaj na vrh
stubai
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 04, 2025 8:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Ned Dec 2005 23:40

Ciampac - Buffaure: pricakoval sem manj ljudi, pa je bilo vseeno kar nekaj obiska. Razmere na platoju so dobre, prava zima. Progi proti Pozzi (Vulcano in Panorama) pa tudi cez dan v dobrem stanju (narinjen sneg v mokastem stanju). Malce je treba na Vulcano popazit na smucarje, ki tej lepi progi niso dorasli.
Na Belvedere pa klasicna gneca, srecas vse zivo.

Nazaj na vrh
JakaB
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2025 11:31 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16

Po sredi v Ahrntalu in popoldanskem/večernem obisku Brunecka in Brixna (predvsem slednji mi je bil precej všeč; si kar predstavljam, da bi smučarski dopust enkrat preživel tam in se vozil na okoliška smučišča) sem se v četrtek zjutraj prebudil na (v?) Carezzi. Kot sem omenil že v postu o Speikbodnu in Klausbergu, me je od Gitschberga in Ploseja tokrat odvrnilo dejstvo, da je bilo že kar nekaj prog zaprtih, tako da sem se pač podal na najbližje dolomitsko smučišče, kjer še nisem bil, čeprav logistično ni bilo najbolj smiselno (priznam pa, da imam, tako na smučiščih kot na splošno, precej raje italijansko atmosfero Trentina kot pa bolj avstrijsko v Zgornjem Poadižju, tako da je bil tudi to dejavnik; res pa je, da je Carezza ravno na meji, kar se na žalost še precej pozna pri hrani, čeprav sem uspel vseeno najti super gostilno).

Kakor koli že, ob 8.30, ko so pognali naprave, je bilo parkirišče pod štirisedežnico Paolina skoraj prazno, morda je bilo vsega skupaj kakih deset smučarjev. V takem slogu je nato potekal cel dan; če sem kdaj srečal druge smučarje, sem bil kar malo presenečen. Res ne razumem, zakaj toliko ljudi neha smučati ravno takrat, ko je najlepše: temperature so idealne, dan je dolg, ljudi ni, karte in nastanitve so cenejše, sneg je super (ljubitelji betona si lahko dajo duška zjutraj, ljubitelji mehkejših prog v preostanku dneva, na osojnih progah pa je še vedno suh, zimski sneg).
Najprej sem se taktično odpravil na štirisedežnico Pra di Tori in pripadajoči dve progi, ki imata čez palec severovzhodno lego, tako da ju sonce čez dan tudi konec marca ne žge in je sneg na njih še povsem suh - čakal sem namreč, da popusti jutranja trdota na drugih progah. Sicer ni bilo kritično, v teh koncih res redko smučaš po neprebavljivem betonu, ampak sem vedel, da se bodo zgornji centimetri zelo kmalu prijetno omehčali, tako da sem raje malo počakal.
Ker sem ob 10.00 videl, da bo res zelo malo obiska in da bodo strme proge zdržale do poznega popoldneva, sem najprej hitro prečil na nasprotni konec smučišča in si dvakrat privoščil povsem prazno progo do doline, za katero sem sklepal, da bo najprej uničena. Sicer gre tudi tukaj bolj ali manj za modro cesto, tako kot na Klausbergu, a je bila v tej obliki zelo po mojem okusu - ker ni bilo nikogar in ker je bil sneg zjutraj popoln (proga poteka po senčni dolini, tako da je zelo zaščitena pred vsemi vplivi vremena), se je dalo po njej pičiti kot po nekakšni zabavni stezi za bob.
Potem sem naredil par voženj po Tscheinu, ki se mi zdi super karverca, čeprav je spodaj res malo prepoložna, nato pa sem se lotil strmejših prog, kjer sem se zadržal vse do 16.30, tako dobro je bilo. Od poldneva do pol petih je bil na vseh štirih progah (dve na Paolini in dve na Laurinu) fenomenalen putr/sren na trdi podlagi, brez kakršnih koli kupčkov ali neravnin. Sanjsko, res za 10/10. Na vrhu zgornje kabinke König Laurin so v sklopu postaje zgradili arhitekturno zanimiv, ampak precej brezdušen ''lounge bar'', zato sem vmes raje skočil na kosilo na Latmor Alm, ki ga zelo toplo priporočam - odlična hrana, prijazna postrežba, mirna atmosfera in lepi razgledi.

Ne vem, kako je sredi glavne sezone, ampak v tej podobi se mi je smučišče zelo dopadlo - lagodna logistika, raznolike proge, veliko sonca, lepi razgledi, odličen sneg. Je pa za moj okus idealno smučišče za en dan, za več dni bi si verjetno raje izbral bazo kje v dolini.

Še dve fotografiji:

Slastno opoldansko maslo na Paolini:

Povsem na vrhu Laurina, na progi, ki je obrnjena malo bolj proti severozahodu, so bila ob 13.30 še suha rebrca:
Nazaj na vrh
miki
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2025 1:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Kraj: Maribor

Zelo lepa poročila nam pošiljaš, hvala @JakaB. Proge pa za prste polizat. Zakaj 'toliko ljudi neha smučati ravno takrat, ko je najlepše', pa po moje ne razume noben smučarski sladokusec . Niti, kar zadeva sezono (npr. zdaj konec marca), niti kar zadeva uro: najbolj hecno mi je, da folk npr. čez novoletne praznike pridno drgne (temačne in pogosto poledenele) proge do zadnje vožnje ob 15:59, marca pa opoldne nehajo smučat. In to povsem neodvisno od razmer. Tudi ob vdorih polarnega zraka, kot smo ga imeli recimo sredi meseca, ko so proge cel dan osta(ja)le zimske. Marca se neha smučat opoldne ker ... ker ... ker se marca pač opoldne neha smučat . In sezono se zaključi sredi marca ker ... ker pozneje pač pogoji niso primerni za smučanje, sploh v času globalnega segrevanja in klimatskih sprememb (kar odlično prikazujejo tvoje fotke) .

Kar pa zadeva atmosfero, pa sva ravno na nasprotnih bregovih; edino, ampak čisto edino kar mi od 'italijanskega' vzdušja bolj sede kot od 'südtirolerskega', so pol ure daljši obratovalni časi na bolj 'italijanskih' smučiščih v Dolomitih. Ampak, kot rečeno, stvar okusa.
Sezona 2024/2025: 54 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 4 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig.
Nazaj na vrh
GreenIce
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2025 6:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sob Mar 2024 11:02

Hvala za dobro reportažo. Se kar krivo počutim, ko to berem/gledam iz kavča.

Mogoče samo moje mnenje glede marčevsko aprilske smuke in zakaj večina neha smučat.
Take odlične pogoje, kot si jih opisal, je v resnici težko najt. Zdaj ali čakaš na ohladitve in izkoristiš posamezne zimske dneve, ali pa greš na visoko ležeča smučišča, ki pa so žal skoraj vsa bistveno bolj oddaljena kot npr. Mokrine, Osojšlica, Višarje ipd. Ker pogoji na bližnjih smučiščih so žal zelo aprilski...
Nazaj na vrh
JakaB
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2025 11:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16

miki, da se vsaj malo odkupim za tvoja podrobna poročila med sezono . Ja, dobro opažanje glede ur. Me pa tudi veseli, da Italijanom priznaš vsaj podaljšan obratovalni čas .

GreenIce, nič se ne počuti krivega, sem še zate užival . S tvojim mnenjem se do neke mere sicer strinjam, je pa res, da sem v tednu med 17. in 23. marcem podobno dobro smučal na štirih zelo bližnjih smučiščih (Vogel, Krvavec, Višarje, Sella Nevea). Jasno, ni vsak dan enako dobro (jaz imam veliko srečo, da sem zelo prilagodljiv s časom, tako da pač hodim smučat takrat, ko so dobri pogoji), se pa po mojih izkušnjah skoraj vedno da najti kaj pametnega. Pri tem se tudi zelo strinjam z mikijem, ki pogosto poudarja, da je nadmorska višina pri teh stvareh kar precenjena. Dobro, na neki točki se seveda spomladi tudi pozna, je pa gotovo marsikatera osojna dolinska proga v tem delu leta precej boljša od prisojnih na 2000 mnm. Se mi pa zdi tudi, da bi se tisti, ki že dva meseca vnaprej rezervirajo tedenski dopust v februarju (in seveda ne vedo, kakšne snežne razmere in vreme bodo dobili), lahko za podoben denar odpravili tudi na spontano štiridnevno smuko med oknom lepega vremena konec marca in bili pod črto bolj zadovoljni. Vsaj zase lahko rečem, da mi tak tridnevni užitkarski pobeg precej bolj napolni smučarske baterije kot deset ali dvajset enodnevnih Mokrin/Turrachov/Voglov/Katschbergov itd. med glavno sezono. Za naslednje sezone sem si kar malo obljubil, da bom še več smučal na ta način in se manj ''mučil'' z enodnevnimi (easier said than done, ker me bodo nedvomno hitro zasrbele pete, hehe). Z otroki je to seveda težje, povsem razumem, ampak nemogoče pa tudi ni.

No, zdaj pa še zadnje poročilo s tridnevnega izleta. V slogu prejšnjega dne sem iskal nekaj, kjer še nisem bil, pomožnosti nekaj manjšega za dopoldne, ker sem si popoldne zaželel še na sprehod po Cortini, in pomožnosti nekaj v smeri proti Sloveniji, ker sem se zavedel, da sem se znašel malo dlje od doma, kot sem načrtoval. Catinaccio se mi je na zemljevidu Dolomiti Superski vedno zdel malo neugleden, s tisto eno nihalko in par sedežnicami, ločen od vsega zanimivega naokrog. No, ko sem malo bolj pomislil, sem ugotovil, da so mi taka smučišča ponavadi pravzaprav najljubša, tako da odločitev na koncu ni bila težka. Malo sem bil sicer skeptičen nad količino snega (pa ne na progah, to sem se Italijanom že navadil zaupati, ampak za kuliso), a so se potem tudi te bojazni razblinile.

Torej, smučišče je za tamkajšnje razmere precej vaško. Iz centra Viga (ob spodnji postaji nihalke je udoben, a precej majhen parking) na točno 2000 metrov vozi že malo retro nihalka, ki ima tudi pripadajočo na jug obrnjeno rdečo progo. Zgoraj je manjši plato s štirisedežnico in trakovi za začetnike, potem pa se teren proti severu spusti v manjšo bovlo z dvema sedežnicama ter pripadajočimi črnimi, rdečimi in modrimi progami. Pod to bovlo sta še dve zaporedni sedežnici s pripadajočima modrima progama, ki prav tako peljeta v dolino, a ne v Vigo, temveč v Pero. Če bi iskal vzporednice s kakšnim drugim smučiščem, bi rekel, da me malo spominja na Falorio zraven Cortine.

Jaz sem parkiral v Peri, pri sedežnici, ker se mi ponavadi ne da ubadati z nihalkami, a bi bilo verjetno bolje, če bi parkiral v Vigu. V Peri je situacija namreč precej neposrečena: ob spodnji postaji sedežnice je sicer veliko asfaltirano parkirišče, vendar pa je konec proge v dolino približno 100 metrov stran, na drugi strani glavne ceste med Vigom in Canazeijem. Tudi sama proga ni kaj prida: če sta vam progi v dolino na Klausbergu in Carezzi ''cesti'', bi vam bila ta mogoče ''kolesarska steza''. Sicer v teh razmerah spet ni bila katastrofalna, ampak se je preprosto ne da primerjati z rdečo v Vigo, ki je prava proga.
''Teh razmerah'', sprašujete? Hja, ne vem, kaj bi rekel, spet je bilo čudovito. V Peri nas je, brez heca, parkiralo maksimalno deset, na dveh vožnjah z nihalko iz Viga pa nas je bilo vsega skupaj osem. Sneg spet odličen, mogoče zaradi orientacije prog v bovli, ki so obrnjene proti severu in severovzhodu, celo najboljši od vseh treh dni. Z vrha odklopne štirisedežnice vodijo tri zelo raznolike proge, med katerimi sem alterniral večino dopoldneva: črna Alberto Tomba (rebrca do poldneva, podlaga kot sredi januarja), družinska modra skozi gozd, ki ima tudi zelo lepo panoramo, in rdeča, ki gre na začetku po grebenu, tako da je bila bolj osončena in posledično maslena. Tudi modra pod zgornjo zaporedno sedežnico je bila ob odhodu še odlična, saj jo pred soncem lepo ščitijo drevesa. Cena za dopoldansko je bila 43 EUR.

Super izkušnja, v glavnem. Predstavljam si, da se smučišče niti med glavno sezono pretirano ne napolni, tako da ga toplo priporočam za pol dneva, če boste v okolici.

Jutranji naval. V sredini se vidi črna proga Alberto Tomba, ki je na fotografiji videti precej položnejša kot v resnici .

Situacija na rdeči progi v dolino ob 11.20.

Situacija v bovli ob 11.45. Če močno pozoomirate, lahko v daljavi celo vidite tri ljudi, ki se spuščajo po modri. Sicer se pa vse proge v bovli združijo v tole širooooko pobočje.

Pa še malo dobrega dizajna.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 Stran 4 od 4

Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Val di Fassa
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

© 2006-2014 - smucisca.net