|
Minimalna oprema za servis smuči |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
pj |
Objavljeno: Sre Dec 18, 2024 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43 Prispevkov: 761 Kraj: Malo tu, malo tam
|
Kar se kotov tice se odloci za enega in ga drzi po celi smuci. Vse ostalo je precej prekomplicirano, poleg tega pa imas tocno 0 sans da drzis stvari konstantne. Pa zares nima nekega strasnega vpliva. Ce bi ze hotel delati kaj takega, se to dela na kotu na ploskvi ne na stranskem kotu. Tam stvar se vpliva na funkcionalnost, stranski kot pa razen kompliciranja ni nekega vpliva.
@streif za zacetek (in za 90% uporabnikov) je navaden smirgel (kaksnih 30cm dolg P120-P180 kar pac imas pri roki) naliman na delovno mizo vrh glave dovolj da naredis cirkline vec kot dovolj ostre in gladke. Ja absolutno je masina za to top, ampak ce je sam ne bi dobil, je jaz osebno nikoli ne bi kupil za domaco uporabo. Predrago za premalo koristi. Pa verjetno se danes naredim vec smuci v enem tednu kot vecina v enem letu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Smucar9 |
Objavljeno: Sre Dec 18, 2024 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17 Prispevkov: 655
|
pj je napisal/a: | Kar se kotov tice se odloci za enega in ga drzi po celi smuci. Vse ostalo je precej prekomplicirano, poleg tega pa imas tocno 0 sans da drzis stvari konstantne. Pa zares nima nekega strasnega vpliva. Ce bi ze hotel delati kaj takega, se to dela na kotu na ploskvi ne na stranskem kotu. Tam stvar se vpliva na funkcionalnost, stranski kot pa razen kompliciranja ni nekega vpliva.
|
Okey. Nikdar ne vprašam na kolko kota mi jih pripravljajo na servisu. Zdaj bom pričel (raziskovat/testirat še to)
A je kej razlike pri nas turistično-polšportnih ali smučamo z 89, 87 ali celo manj (po celi smuči) ?
Enkrat mi je nekdo (Hervis?) nardil po celi smuči tako ostrega, da je bila nevozna (šibala levo/desno ko nora, ker prehitro zagrabil vsak rob), a sem si jo uspel popraviti tako, da sem zgornji in spodnji rob pošmirglal stran Kaj predvidevate da me je tu zezalo ? _________________ 2024/25: Flachauwinkl,Saalbach,Kitzbuhel,SkiWelt,Peca,Goldeck...
2023/24: Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian,Kope,MB/Areh...
2021/22: Moelltal,Višarje,Zoncolan,BKK,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo...
2018/19: Nassfeld,Turracher,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta...
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla...
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,AltaBadia,Marmolada,Kr.Gora,Golte... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Pet Dec 20, 2024 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

|
Zares bi rekel da stanski kot velika vecina brusi na 3 stopinje (ali 87 kakor pac kdo steje). Naj bi bil to en kompromis med relativno dobro ostrino tudi za trse (beri bolj ledene) podlage in relativno dobro vzdrzljivostjo.
Drugace pa manjsi kot je kot (1, 2 oz 89.88 stopinj) dlje zdrzi ostrina, hkrati pa je manj ostro in bolj kot je ledeno, vec bo problemov. Na tekmah, kjer se za led smatra nekaj povsem drugega kot je na odprtih smuciscih, se SL brusi na 5 ali 6 stopinj, ampak posledicno tudi pomeni da jih brusis dobesedno za vsako voznjo.
Si pa skoraj upam staviti da vecina rekreativnih smucarjev ne bo pri samem smucanju opazila razlikle med recimo 2 ali 6 stopinjami na stanskem kotu.
Povsem nekaj drugega pa je rob na ploskvi. Tam tudi slabsi smucarji precej hitro opazijo razliko med recimo 0.5 ali 1 stopinjo in precej verjetno je to razlog tvojega "problema". Na servisih (sploh slabsih kar Hervis pac je) spustijo smuci skozi masino, po moznosti celo kaksen belt sander ne kamen, kjer ni dobesedno nobene kontrole nad koti na ploskvi in potem po liniji najmanjsega odpora pustijo kar pride iz masine.... po vecini kar 0, kar je pa za vecino smucarjev precej nevarno. Taksna smuca zagrabi tisti moment, ko ni 100% na flehi. Tudi pri tekmovalcih se 0 vozi izkljucno na SL pa se tam ne vsi. GS se vozi vecinoma na 0.5 do 0.7, hitre discipline pa 1.5 in vec.
Kar se pa tice pobiranja ostrine na spicah in repih je pa precej osebna preferenca. Jaz svoje smuci (niti SG ne) nikoli ne pobiram. Stvar mora biti ostra od zacetka do konca. Se pa navadis kako stvar prime in potem pac delas kot ti pase. Na SL in GS ne poznam nikogar, ki bi to delal, na hitrih pa obcasno delajo to, sploh ce je sneg bolj agresiven. Ampak kot sem rekel, to je osebna preferenca in je precej odvisno od tekmovalca do tekmovalca. Je pa res, da je tako pobrana smuca malo manj agresivna in zna biti za rekreacijo (ter posledicno malo slabso tehniko in tudi malo mehkejse pogoje) boljsa opcija kot pa 100% ostrina od zacetka do konca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Smucar9 |
Objavljeno: Sob Jan 18, 2025 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

|
Thx!
se pravi ne bi bilo zame (ker rad hitro peljem in dolge zavoje delam) nič narobe če bi imel BASE na 2 stopinji ?
A se SIDE kot 87 stopinj potem meri teh 87 na ta BASE 2 ali BASE 0 ? Je torej to 87 na base, ali 85 na base Ker zanima te verjetno točno samo to kak je kot na robniku, torej a je pri BASE 2 potem ta 87 ali 89 ? sorry, lahko tud kaj youtube pridaš, da si razčistim pojme npr. https://youtu.be/JRbXTyvyKBc , zakaj gre z dvema različnima orodjema (Ergo Racer Kit & Edge Tuner) in istimi stopinjami po robniku ? Enkrat s tršim, in pol bolj finim ? Kot pravi GAPI202, da gre najprej s 100 in pol 600 ? Kaj je dal not, ne diamant ? In zakaj je v prvem ErgoRaceKit dal tist kvadratek ven in dal druzga in zakaj je še mal z roko in samo tem kvadratkom "ribal", je ja ves kot ki ga je pred z rumenim nastavkom pripravljal lahko pokvaril ?!
Kaj pa naredi rdeči diamant na koncu ? še kake ostruške stran spravi - zakaj bi motili ?
In zakaj 2x: 100 in pol 600 ? Zakaj ne samo 100 ali samo 600:)
// zdej pa vprašanje: tok da imam nekaj najbolj enostavnega za turista pri roki
Nabavu sem en spraj mažo in radirko za robove.
Kakšno diamantno ploščico naj nabavim da sam mal ročno (brez nastavka) po robovih podrajsam z njo ?
Še kej vzamem (od Tokota), da se mal igram s smučmi ?
Bom pa definitivno zdaj ful bolj spraševal pri serviserjih na kolk BASE in kolk SIDE so mi nabrusli da še to najdem mojo preferenco... btw. s čim najlažje sam zelo točno izmerim kako imam sedaj različne smuči glede teh dveh kotov ? _________________ 2024/25: Flachauwinkl,Saalbach,Kitzbuhel,SkiWelt,Peca,Goldeck...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Ned Jan 19, 2025 6:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

|
Stranski kot se meri na ploskev ne na kot robnika na plaskvi. Zares bi bilo to glede na debelino robnika precej tezko izmeriti, poleg tega pa je stranski kot odvisen od kotnika, ki pa se "poravna" s celo ploskvijo mase in kot robnika na strani ploskve ne igra nobene vloge.
Glede na to da "rad hitro peljes in delas dolge zavoje" bo standardnih 1.5 stopinj cisto ok, ker mocno dvomim da so tvoje primarne smuci SG ali DH smuci in da delas 50m radij zavoje pri 120km/h
Tisti video je eden najslabsih moznih kar jih lahko najdes (sorry obupal po ene 20sec). Kot sem napisal prej, rabis kotnik, rabis pilo ter rrabis diamant (pustimo sedaj noz za fenol). Pilo pritrdis na kotnik, napilis da je stvar ostra, potem pa vzames diamant (ne se zajabavat z 10 razlicnimi diamanti in pilit do onemoglosti... za svetovni pokal tega ne dela nihce, kaj sele za rekreacijo) ter potegnes enkrat po ploskvi in enkrat ali dvakrat po strani. S tem poberes tisti "rob" ki ostane od pile ter zgladis robnik in ga naredis se bolj ostrega. Diamant ne das povsem na robnik ampak malo dvignes da gre po spici robnika ne po celem robu (kar posledicno pomeni tudi da vse tisto drajsanje v nedogled z diamantom na kotniku nima cisto nobenega ucinka, ceprav je na internetu to najbolj pomembna stvar poleg seveda tega, da se dimanta nikoli ne uporablja iz roke ampak vedno na kotniku... go figure).
Pa seveda pazis da ne. pritiskas ampak gre stvar precej na rahlo. Ko pritiskas gre diamant po enem tednu, medtem ko ga pri pravilni uporabi brez problema uporabljas par sezon (pri par 10 parih/teden). Glede grobosti pa... jaz za 90% stvari uporabljam 400. 100 je precej pregrom in je bolj pila kot kaj drugega, 600 pa je brez pomena za rekreacijo (za kaksen poseben sneg bi ga na smuku na WC se uporabil za ostalo pa tudi tam ne). Se ti pa splaca vzeti boljse (in drazje) diamante, ker zares je razlika precejsna. Recimo Swixov Pro racing diamant je sicer se enkrat drazji kot navaden "economy" ampak jaz jih imam ze ene 5 ali 6 let, pa se so kot novi, medtem ko sem enkrat dobil tistega "economy" pa je bil po dveh mesecih ze za v smeti. Pa se ena stvar... diamant se obvezno maze med uporabo. Imas super secret stvari, ki ti jih verjetno kje celo prodajo za miljone, lahko pa uporabis 75/25 mesanico vode in cistega alkohola pa je tudi vec kot dovolj dobro. Ce drgnes na suho, bo diamant precej hitro romal v smeti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Pon Jan 20, 2025 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
PJ tole mi ni ravno jasno, kako brusiš robnik na flehi. Ali ni moteče, če zraven pobrusiš še malo mase? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Pon Jan 20, 2025 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

|
Saj jo ne. Brusis samo robnik ne pa maso |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Smucar9 |
Objavljeno: Pon Jan 20, 2025 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

|
a fleha je podlaga ? (ki je robnik nanjo itak pod kotom cca. 1 stopinje. Če pa še mal privzdigneš pilo, kot je svetoval PJ, pa ne bi niti, če bi bila 0 stopinj, jo zadel)
"Pilo" verjetno vstaviš v kotnik ? ali je to samostojna reč ?
A ta kotnik je dober in za BASE kot in za SIDE kot, ali samo za SIDE ?
Če daš še enkrat URLje, do teh treh zadnjih zadev, profi kot si se izrazil (ne economy), pa bomo sploh razumeli  _________________ 2024/25: Flachauwinkl,Saalbach,Kitzbuhel,SkiWelt,Peca,Goldeck...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Pon Jan 20, 2025 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Jan 21, 2025 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
pj je napisal/a: | Saj jo ne. Brusis samo robnik ne pa maso |
Ne razumem, kako bi lahko s pilo ali s kotniki brusil tako, da ne bi skupaj z robnikom odbrusil še vaj malenkost mase. Tudi posnetki, katere sem gledal za ročno brušenje, brusijo kot zelo od oka, mi pa tule debatiramo o četrt stopinje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Tor Jan 21, 2025 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

|
Ce je pila normalno nastavljena na kotniku, kotnik pa dovolj natancno narejen ni nobenega problema. Je pa res, da se ze kar nekaj let te kote za tekmovalne dile brusi na masinah skupaj z idelavo strukture. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|