|
Mariborsko Pohorje-aktualne informacije 2017/2018 |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
Fantastic |
Objavljeno: Pon Dec 18, 2017 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Čet Nov 2007 18:06 Prispevkov: 818 Kraj: wait city
|
ynwalen je napisal/a: | res nevem kaj se caka z zasnezevanjem stadiona, glede na ti da delajo samo do adroga kljub temu da bo danasnja noc ena najhladnjesih do 28.12.. vsaka minuta steje |
Par let nazaj je bila vedno kriva elektrika oz. prevelika obremenitev,če pa je zdaj kak drugače pa nevem! _________________ Lp Georg! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JurijB |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15 Prispevkov: 1023
|
Mikroklima NI ENAKA na tvojem vrtu in na stadionu. Včeraj so "silili" dokler je šlo do dol - učinek je bil viden: malo nič bi rekli.
Glede na to da zadnjih 20 let vodi zasneževanje isti človek, pa tudi ključne "mravljice" so enake nebi govoril o pomanjkanju izkušenj.
Glede na vremensko napoved bo zelo težko tudi z najboljšo artilerijo in ljudmi.
Lahko pa k meni na vrt postavijo en top, pa na kamion streljajo. Trenutno -6°, uraden podatek za MB -4°.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3667 Kraj: Maribor
|
Pogled iz Maribora na Pohorje je zadnji dan in pol kar lep, pa sem se zjutraj zapeljal da si situacijo ogledam v živo. Do takrat nisem prav razumel jamranja da 'bo letos z Lisico težko', po tem kar sem videl pa nisem več optimist.
To še kar nekako zgleda ... :
... ko pa pogledaš bolj natančno pa je rezultat precej kilav:
Čudno: medtem ko sta spodnji dve Sherpi spravili skupaj nekaj snega, pa je tretja od spodaj (= druga na levi strani) proizvedla samo lužo ... :
... in ledeno glazuro na travi:
Saj vem, mikroklima in podobno, ampak vseeno me taka razlika na razdalji nekaj 10 metrov čudi.
Rumenec nekaj višje je spet spravil skupaj nekaj snega, ampak tudi to je še daleč od kakšnega omembe vrednega kupa:
 _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig.
Nazadnje urejal/a miki Tor Dec 19, 2017 1:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Preskok |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sre Jan 2013 14:24 Prispevkov: 40
|
Težka bo in to zelo. Tudi sedaj topovi laufajo po celotnem stadionu ampak učinek je zelo majhen oziroma bolj zgleda lepše za kuliso.
Zadnje upanje je po moje prihajajoča noč in če bi jutri ostalo oblačno in megleno, da bi bile temperature še pod ničlo. Napovedi za naprej pa niso nič kaj obetavne.
Ve mogoče kdo ali so kupi nad Trikotno jaso kaj večji ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JurijB |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

|
Verjetno bo kdo to znal razložiti, ampak v primerjavi s starimi Lenkoti, mi TA in Sherpa zelo "na redko" ven leti.
Ne vem tako mi zgleda na kamerah, pa tudi učinek je bolj bogi.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bronco |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pet Mar 2007 11:31 Prispevkov: 177 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kotulc |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46 Prispevkov: 886
|
Temperature zjutraj so kar obetavne, amapk stanje na Mikijevih slikah je pa žalostno. Mogoče bo Ledenko kaj pokomentiral stanje?
BTW: Ali že pripravljajo plan B v Podkornu? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ynwalen |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pet Nov 2016 13:18 Prispevkov: 115
|
jaz sem se sprehodo danes po stadionu pa vse do prvega ovinka nad trikotno.. do danes sem bil skoraj preprican da nebo lisice vendar po videnem sem kar optimist.. snega ogromnk do adroga, kupi zelo veliki.. pod adrgom do zadnjega TA zadovoljivo, spodaj sherpe pa ena vlka zalost.. nevem kaj je krivo, ampak po 2 dneh streljanja ni niti k od kupa.. zalost |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Preskok |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 6:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

|
Lahko bi Ledenko povedal kaj več o teh Sherpah, ker sem tudi jaz razočaran nad njihovim izkupičkom.
V kolikor bi temperature vzdržale še jutri in v četrtek bi znalo it skozi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JurijB |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

|
Bronco je napisal/a: | https://www.vecer.com/policijski-helikopter-z-mariborskega-pohorja-odpeljal-poskodovano-smucarko-6369872
 |
Ja in? Se zgodi, če je doktor (slučajno prisoten) in reševalec tako ocenil se uporabi nujni prevoz. Glede na to da helikopter dežura na MB letališču in da rabi rešilec cca 3/4 ure v eno stran, je bila aktivacija upravičena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3277
|
Odspodaj žalost od pogojev, kar se pozna tudi na izkupičku narejenega snega. Se pa pozna, da so preden so postavili TA-je na svoja mesta na istih mestih že zasneževali z Lenkoti, zaradi tega tudi optično varljiva večja količina snega.
Tudi nad trikotno jaso je bilo že pred tem narejenega precej snega, pa tudi v tej ohladitvi se ga lahko več dela, saj je bolj mrzlo.
Kar pa se je dogajalo s tisto Sherpo, ki je proizvajala večinoma led sicer ne vem, ampak bi rekel da je kaj narobe z nukleatorjI oz. se le ti zamašili.
Zaenkrat pa ja tako kot je ynwalen povedal, do a droga optimistično, navzdol pač ne. Morda pa še nas reši kakšna inverzija v prihodnjih dneh, ki za klasično za Ljubljano je napovedana, v vzhodnih krajih pa načeloma ne kaže kaj na kakšno resnejšo pokrovko nad glavo in tisto ta pravo inverzijo. Vsekakor bo na tesno kar se tiče lisice, kar se pa tiče odprtja Poštele ta vikend, pa pomojem ne bo problema.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Preskok |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

|
@Lenko - misliš, da je realno da ob trenutnih pogojih in napovedih uspejo narediti dovolj snega od adroga do doline. Dejansko je to do četrtka/petka, ker potem bo z vremenom kriza. Dejansko pa bodo dobri pogoji samo danes in jutri ponoči kot kaže.
Za Poštelo pa je vprašanje ali bodo kupe razgrnili čez vikend in omogočili, da se sneg zmeša ali pa bodo čakali, da mine ta otoplitev, ki je napovedana. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ynwalen |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pet Nov 2016 13:18 Prispevkov: 115
|
glede na to, kar kaze aladin kar se tice temperatur, bi brez tezav lahko zasnezevali mogoce s par ur pauze do 22.12 do 8 - 9 zjutraj.. dalje pa bo pac treba nekaj s carat in naredit na silo zal.. bile so zamujene noci, vsaj 3 ki se pa lletos zal poznajo.. bomo videli, glede na videno danes sem kar optimist.. tistih 10cm ce manjka ze pustijo da se naresi tudi zmes, od 28 dalje do tekme.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Tor Dec 19, 2017 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3277
|
Do 6.1. bi se po mojem dalo narediti dovolj snega. Če se prav spominjam, je v zadnjih 10 letih bilo vsaj dvakrat tako, da so rok za snežno kontrolo prestavili na kasnejši termin, na kar bi se dalo računati tudi letos, če bo le napoved tista ta prava. Nam pa trenutno Pohorski zahodnik dela probleme. Samo spomnite se lanske inverzije, ko nam je veter celo koristil, na Pohorju so bile odlične temperature, visoka inverzija, okoli Pohorja pa je zaradi narivanja megle iz podravske nižine ter mikrokristalizacijskih zrn celo padal sneg. Vendar pa je takrat bil na delu vzhodnik in ne zahodnik kot danes in v zadnjih dneh.
No pa če pogledamo napovedi so nekako takšne na Wetterzentrale:
Model prikazuje temperaturo na 850 hpa, kar je približno 1500mnm. Nakazuje se kar zagotova otoplitev v naslednjih dveh dneh, kot je vidno tudi na aladinovem preseku. Za tem naj bi se malce ohladilo, ni še jasno točno za koliko, za naprej pa kot vidite zaradi zelo skakajočih črt težko napovedati kaj bo, lahko bo ena skrajno, lahko pa da bo druga. Gotovo je torej to da je napoved negotova za en teden v prihodnjost.
Pa če pogledamo še kakšen drug model:
Modela prikazujeta temperaturo na 2 m, na lokaciji Peker (cca 2km vstran od vznožja mariborskega smučišča). Oba se strinjata da bo še nekaj juter mrzlo, GEM celo nakazuje precej mrzla jutra, vendar je ponavadi ta model takšen, da malce pretirava z jutranjimi temperaturami.
Pa če še pogledamo primerjavo modelov za prihodnjost:
Se kar strinjajo glede otoplitve v višinah ta konec tedna, nato ohladitev za vikend, vnaprej pa še ne bi ravno gledal teh črt in obupal, ker je relativno še predaleč da bi z gotovostjo trdili kaj bo, res pa je da se nakazuje na toplejše obdobje vremena.
Pa še desetdnevna napoved arsa:
V glavnem, jaz še ne bi metal puške v koruzo, je še malce prezgodaj, bomo videli kaj bodo uspeli narediti v naslednjih dveh nočeh in kaj bo takrat kazala napoved vremena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Sre Dec 20, 2017 1:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49 Prispevkov: 1945
|
Ledenko je trenutno v Pekingu in ne ve natančno kaj se dogaja, ampak po opisanemu niso krivi topovi. Pretoplo je.
Pri Sherpi je meja med lužo in snegom en sama desetinka oC in veter iz gozda ali v gozd... pomeni dež, oziroma sneg.
Žal tokrat še ni inverzije in mislim, da spodnjega dela stadiona že zelo dolgo nazaj niso zasnežili brez inverzije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|