|
Mariborsko Pohorje - aktualne informacije |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
smuciscar |
Objavljeno: Ned Apr 16, 2006 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Tor Dec 2004 16:44 Prispevkov: 778
|
V soboto sem bil (verjetno še zadnjič v tej sezoni) na Arehu. Bile so prave pomladanske razmere, v gozdu so videti že zvončki . Sneg ojužen, ampak kljub temu dokaj hiter, in imel sem občutek, da je bilo kar nekaj folka za ta čas. Cojzarica ima pravo lego za pozno pomladansko smučanje . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Pon Apr 17, 2006 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3690 Kraj: Maribor
|
MaLi, a ti si tudi bil v soboto na Arehu?
Če si bil med deveto in enajsto uro na Cojzarici, sva se skoraj morala videti . Ja, bilo je kar v redu, če si bil dovolj zgodaj na progi. Edino leva proga na Cojzarici (gledano navzdol) je bila steptana, kot da bi jo 'urejali' s tankom ali buldožerjem, ne pa z ratrakom: globoki jarki, prehodi med eno in drugo 'špuro' itd. Zanimivo je, da so desno progo, ki je za spoznanje bolj strma, uspeli čisto spodobno steptati?!
Danes sem za zaključek bil še na Ruški, na Cojzarico nisem prišel: parkirišče še kar polno, ljudi na Ruški toliko da je bilo polno vsako drugo sidro na vlečnici (na Cojzarici jih je verjetno bilo več), vreme precej kislo, oblačno z nekaj kratkotrajnimi plohami . Proga lepo speglana, trasa vlečnice pa precej umazano - črna.
Uradno obvestilo glede obratovanja: smučarska sezona na Mariborskem Pohorju (vključno z Arehom) je nepreklicno zaključena (v zadnjih dnevih se je neuradno govorilo da bo morda podaljšana do prihodnjega konca tedna). Pač pa bo 'dokler bodo snenže razmere dopuščale' obratovalo smučišče Ribniška Roča ob sobotah, nedeljah in praznikih - neuradno do 1. maja!
*off-topic*
@jakec:
Citiram: | 120 smucarskih dni 70 mb pohorje 30 dachstain in 20 vogel | Čestitke, neverjetno priden smučar si. Pa še tako lepo okrogle številke imaš, da je kar neverjetno . Pohorje in Vogel kar dobro poznami, bi pa mene in najverjetneje še marsikoga zanimala kakšna reportaža z Dachsteina. Tudi če nimaš fotk, bi bilo lepo če nam vsaj z besedami malo poveš kako je tam. Kdaj si bil nazadnje, kako je s snegom, kako so ti všeč proge? _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smuciscar |
Objavljeno: Pon Apr 17, 2006 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Tor Dec 2004 16:44 Prispevkov: 778
|
Nisem še bil tako hitro tam , na Areh sem prišel komaj okrog 11:30. Sej vem, da sem se malo pozno spomnil, ampak včasih pač ne gre prej iz postle.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fischerpro3 |
Objavljeno: Tor Apr 18, 2006 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32 Prispevkov: 1772 Kraj: sun city
|
Tudi midva z ženo sva bila v soboto na Cojzarici. Začela ob 8.00, naredila svojih 17 fur in odšla domov. Pismo je kratka.....Prvih 10 je bilo za ta letni čas kar spodobnih, popoldne pa malo z motorjem po Dravskem polju....Nasvidenje v naslednji sezoni.....Drugače pa je v načrtu še vedno Moeltall konec aprila, potem pa smo tudi v Jodlerlandu zaključili.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jakec |
Objavljeno: Tor Apr 18, 2006 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Čet Nov 2005 19:48 Prispevkov: 115
|
*offtopic*
miki poleti me zopet nebo bom smucal na ledenikih za kar dosti casa vceraj sem bil na pohorju tud jaz  _________________ 121 smucarskih dni 71 mb pohorje 30 dachstain in 20 vogel v planu se ledeniki poleti in se kaken krvavec8) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Sre Apr 19, 2006 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Še nekaj zaključnih komentarjev z moje strani:
1) Citiram: | sva bila v soboto na Cojzarici. (...) Pismo je kratka | Ja, res je, popolnoma moje mnenje. Kar se mene tiče, se je v glavnem izognem, kadar je to možno. Na Cojzarici navadno smučam čisto na začetku sezone, torej novembra ali v začetku decembra, in potem aprila, ko je ostalo že zaprto. Zdaj pa pride hec: novembra se mi zdi čisto OK, takrat sem tako lačen smučanja da bi menda bil zadovoljen že z Žigartom . Aprila, ko imam za sabo že kakih 40 dni smuke v dolino in še kak teden v tujini povrhu, pa se mi Cojzarica naenkrat zdi kratka da je hudo. Tudi iz tega razloga komaj čakam, da bo narejena vsaj zgornja sedežnica proti Rušam. 1700 m dolžine in približno 350 m višinske razlike, to bo že druga zgodba. Pa še sedežnica, da bom lahko malo spočil noge. Žalostno je namreč, da ob 4 sedežnicah in eni kabinski žičnici sezono še vedno začenjamo in zaključujemo na prastarih vlečnicah. Morda sem tudi zato tak zagovornik investicij na Arehu, čeprav se zavedam da je tudi na Mariborskem Pohorju še ogromno za postoriti. Tudi če menjajo Poštelo, zgradijo novo gondolo in postavijo sedežnice na Videcu in Bolfenku, kar bi vse bilo nujno potrebno, bom aprila še vedno smučal na 700 m dolgi progi, navzgor pa se bom vozil z vlečnico .
Zdaj mi bo kdo ugovarjal: če bo Cojzarica podaljšana proti Rušam, bo spodnji del proge ležal na nižji nadmorski višini, tam bo sneg prej skopnel in na koncu sezone bomo še vedno smučali na vlečnici. Iskreno upam da ne bo tako in da bodo Pohorci znali na novi progi narediti dovolj snega, da bo držala do konca sezone. Za primerjavo: spodnja postaja Cojzarice je na 1100 metrih, Ruške na 1020 metrih, načrtovane zgornje šestsedežnice pa na 950 m. In če Ruška v zadnjih letih vselej zdrži enako dolgo kot Cojzarica, ni vrag da se ne bi dalo smučati do sredine aprila tudi do 950 m .
2) Nihče (vključno z manoj) v poročilu ni omenil ceste na Areh: zadnja 2 km sta v tako katastrofalnem stanju, da je že sramotno!! Luknje, razpoke, valovi, naguban asfalt, celo polovična zapora na krajšem odseku. S kakšnimi 'znižanimi' avtomobili ali kakšnimi hudimi spojlerji pod avtom te ceste nikomur ne priporočam. No, saj takšne avte na Arehu tudi zelo redko vidim, bolj so razširjeni okoli mariborskih kafičev .
Ni bilo treba biti jasnovidec da bi predvidel kaj se bo zgodilo, cesta je že vrsto let slaba, ampak letošnja zima ji je zadala 'smrtni udarec'. Obnova pa se vleče že tri leta, vsako leto obnovijo približno en kilometer. V takem tempu bodo potrebovali vsaj še dve leti da bodo prišli z novim asfaltom do Areha - ampak v tem primeru bo prihodnjo zimo dostop na Areh možen le s terencem ...
3) Še enkrat pa pohvala Pohorcem za dolžino sezone: Areh je obratoval natančno 144 dni! Malo je smučišč ki bi obratovala od prvega do zadnjega snega in to brez izjeme vsak dan. Vzemimo odpiranje: koliko smučišč v Sloveniji in okolici je obratovalo že 25. novembra? Celo Schladming, ki slovi po hitrem odpiranju, je večino smučišč odprl 'šele' 3. decembra. In koliko jih je bilo odprtih do 17. aprila? Malo sem pogledal čez mejo: Golica (Koralpe) je zaprla 26. marca - takrat smo na Pohorju smučali še v dolino - Osojščica (Gerlitzen) pa 2. aprila. Kako je zadnje tedne obratovalo Cerkno tudi vemo. Pa tudi med sezono na Pohorju ni bilo nobenih zapiranj zaradi vetra, slabega vremena, megle, dežja itd. Včasih na Snežnem telefonu pogledam npr. Vogel: čim je malo slabše vreme, se obratovanje omeji na Storeč, Brunarico in eventuelno še Križ. Da o Kaninu sploh ne govorim, če ni vetra je nevarnost plazov ali megla ali kajjazvemkaj (čeprav se mi zdi, da v zadnji sezoni, odkar so v francoskih rokah, teh zapiranj manj kot v prejšnih letih).
Že slišim komentarje da primerjam jabolka in hruške: seveda Pohorje ne leži v visokogorju, ne poznamo nevarnosti plazov in tudi veter le izjemoma dosega orkanske hitrosti. Če je nevarnost plazov ali če veter piha čez dovoljeno mejo, obratovanje ni dovoljeno in pika, imam popolno razumevanje. Bolj me moti, da kar nekaj smučišč po Sloveniji zapira proge 'zaradi megle', 'zaradi dežja', 'zaradi slabega vremena' ipd. Roko na srce, na Pohorju se to ne dogaja. Če mi je v veselje smučati v dežju ali megli, je to moja pravica - in na Pohorju mi je tudi nihče ne jemlje . Tako da sem s pohorsko ponudbo v splošnem kar zadovoljen, ob vseh (najpogosteje upravičenih) kritikah na račun starih žičnic, čudne kulinarične ponudbe in pogostih zapor nekaterih prog zaradi tekem in/ali treningov, je potrebno vedno upoštevati drugo stran, to je zagotovljena smuka praktično celo sezono, (skoraj) ne glede na vremenske razmere. _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Čet Apr 20, 2006 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2901 Kraj: Ljubljana
|
Na Koroškem so zaprli že tudi smučišča na višini Triglava (Heiligenblut in Aineck), tako da poleg ledenika delajo le še Turrach in še ta teden Katschberg. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Čet Apr 20, 2006 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3287
|
Sedežev na pošteli ni več!!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zelenec |
Objavljeno: Pet Apr 21, 2006 8:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Sep 2005 14:17 Prispevkov: 202
|
Miki, se strinjam z dejstvom, da ima MB Pohorje iz vidikov, ki si jih naštel, lahko zelo dolgo sezono. Toda ali si prepričan, da bo tako tudi, ko bodo obnovili vsa smučišča? Po moje ne!
Z novimi napravami bo potrebno le te tudi odplačati, na glede na dejstvo, da bodo nekaj dobili iz strukturnih skladov, bodo zneski neprimerno višji, kot so zdaj, saj staro dvosedo v Avstiji dobiš za smešen denar. V tem primeru pa bo potrebno gledati tudi na ekonomičnost celotnega smučišča(in ne več le žepa lastnikov), kar lahko privede do stanja, da bodo smučišče zapirali takrat, ko bo na njem še dovolj smučarjev za rentabilno poslovanje - podobno kot v Avstriji in na Cerknem.
Zato resno dvomim, da bodo po obnovi v celoti obratovale vse žičnice, ne glede na višino snega. Prve bodo na udaru gotovo ruške sedežnice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Pet Apr 21, 2006 8:35 am Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
^^ To sem tudi jaz opazil in upam, da gre za prvi znak da bodo res začeli z demontažo stare žičnice (saj veste, nepopravljiv optimist ) . V preteklih letih namreč niso nikoli čez poletje pospravljali sedežev z nosilne vrvi. Verjetno bom danes popoldan skočil na Pohorje in 'v živo' preveril, kaj se dogaja. _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Pet Apr 21, 2006 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2901 Kraj: Ljubljana
|
zelenec je napisal/a: | Miki, se strinjam z dejstvom, da ima MB Pohorje iz vidikov, ki si jih naštel, lahko zelo dolgo sezono. Toda ali si prepričan, da bo tako tudi, ko bodo obnovili vsa smučišča? Po moje ne!
Z novimi napravami bo potrebno le te tudi odplačati, na glede na dejstvo, da bodo nekaj dobili iz strukturnih skladov, bodo zneski neprimerno višji, kot so zdaj, saj staro dvosedo v Avstiji dobiš za smešen denar. V tem primeru pa bo potrebno gledati tudi na ekonomičnost celotnega smučišča(in ne več le žepa lastnikov), kar lahko privede do stanja, da bodo smučišče zapirali takrat, ko bo na njem še dovolj smučarjev za rentabilno poslovanje - podobno kot v Avstriji in na Cerknem.
Zato resno dvomim, da bodo po obnovi v celoti obratovale vse žičnice, ne glede na višino snega. Prve bodo na udaru gotovo ruške sedežnice. | Vidiš, jaz sem pa ekonomist in stvari gledam malo drugače. Nova sedežnica predstavlja veliko investicijo (nakup in gradnja), samo obratovanje pa napram fiksnim stroškom, ki jih je treba plačati v vsakem primeru, predstavlja le majhen delež. Dober gospodar bi hotel, da sedežnica dela čimveč in ne čimmanj.
Poleg tega upam, da bo kmalu zaživela tudi slovenska sezonska karta (po vzoru koroške), saj se bo potem smučiščem splačalo imeti odprta smučišča tudi takrat, ko bodo smučali samo še tisti s sezonskimi kartami. Taki smučarji, sicer ne bodo prinesli neposrednega inkasa, bodo pa vplivali na delitev skupne pogače. Kaj pravite, če napišemo kakšno pismo ministru. Zdaj, ko potekajo investicije v glavnih centrih bi tudi naš minister po moje zlahka pritisnil na žičničarje, podobno kot so to storili na koroškem (vir: Miki) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fischerpro3 |
Objavljeno: Pet Apr 21, 2006 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32 Prispevkov: 1772 Kraj: sun city
|
Dokler ne bo več informacij (glede cene) za vseslovensko smučarsko karto, bom (tako kot letos) koristil Koroško smučarsko karto.......Bom pa verjetno večkrat gostoval na MB Pohorju (predvsem v spomladanskih mesecih)....Kakorkoli, letos jim je bila narava tudi izrazito naklonjena, tako da so lahko spravili skupaj 144 smučarskih dni. Problemi so vedno bili, ko je bilo malo snega, ogromno sindikalnih, Fis, Miss (in ne vem kakšnih še tekmovanj), treningov, arogance vodilnih ipd. in si na koncu sezone ugotovil, da si bil 90 % na Cojzarici (ker se ti čez vikend ni dalo smučati v gužvi na stadionu). Enostavno sem se MB Pohorja (poleg vsega naštetega) naveličal....Pa da ne bom samo "šimfal", letos so me v vseh dnevih smuke (izjema je bila v soboto 15.04.2006 na položni Cojzarici) prepričali, da znajo urediti proge na nivoju.......Mogoče pa bo nova proga marsikaj spremenila, če ne drugega bo vsaj vzbudila željo po spoznavanju....Se vidimo v sezoni 06/07.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Pet Apr 21, 2006 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Pet Apr 21, 2006 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Pa še nekaj sem ravnokar opazil:
Cojzarico ravnokar teptajo, prepričan sem da na desni progi vidim ratrak. Naj me vrag če ne bodo za vikend obratovali?! Sicer so na levi vlečnici že demontirali sidra ... nič več ne razumem ... no, tudi če bodo delali, ljudi itak ne bo več kot zmorejo krožniki _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Pet Apr 21, 2006 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
jaz sem tud to videl cudno.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|