|
Poseka-Ravne |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
ledenko |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49 Prispevkov: 1945
|
Ma ne, v tem primeru sploh nisem pristranski.
Poglej:
- Bukovnik odpira. Nima naših propelercev, ima pa poceni sistem.
- Rodošek odpira in tudi nima naših propelercev (vsaj ne vseh), pa ima še cenejši sistem.
- Črna odpira in ima naše topove.
- Poseka skoraj nima snega, ima pa najboljši hladilni stolp v regiji in žirafe na daljinca, ki jih lahko startaš od doma iz fotelja. Če je dovolj hladno seveda.
@Karver,
Nisem dejal, da na Ivarčkem niso mogli delat snega! Dejal sem, da je sistem izdelan na tak način, da je dolgoročno neuporaben! Zakaj:
- jezerske vode ne moreš uporabit za zasneževanje brez zelo dragega filtra, ki izločuje alge. Tam so nabili potopno črpalko direkt v tajht in piči miško z tlakom v cevovod. In ja! Celo Turbo Crystalu so zamašili šobe, česar verjetno še nihče razen njih ni uspel.
- krogelni ventili v jaških za žirafe niso niti Kovinine kvalitete, temveč zelo poceni roba, ki je nihče ne bi dajalč v svojo hišno centralno napeljavo.
- črne cevi varjene in barvane...
Pa še je takih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karver |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 6:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Pon Okt 2007 10:01 Prispevkov: 67 Kraj: Slovenj gradec
|
Res je zanimivo.
Bom več na Koroško hodu.
Daj napiši še kaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karver |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Res je zanimivo na Koroškem.
Bom bolj pogosto prišel pogledat modrijane res dobro špilajo.
Mi glih pravi kolega v službi, daje tale koroški dr. pozabil na energijo.
Pa pravi forumaš. Takoj se je treba odzvati, da nebi slučajno črnjani...... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gonza |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Dec 2016 15:44 Prispevkov: 11 Kraj: Ravne
|
karver je napisal/a: | Res je zanimivo na Koroškem.
Bom bolj pogosto prišel pogledat modrijane res dobro špilajo.
Pa pravi forumaš. Takoj se je treba odzvati, da nebi slučajno črnjani...... |
Če nisi karver ti budalo, da provociraš po forumu.
Spet maš nekam čas.
V močvirju pa sploh kdo kaj dela!!!!!
.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Sre Dec 14, 2016 2:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
karver je napisal/a: |
|
Lej štajerski provokatorček. Tvojemu baba čula, baba rekla tekstu odgovarjam z številkami;
Doslej uradno zabeležen absolutni rekord je lani dosegel propelerc in sicer:
-vlažna temperatura -1,8 oC
- vodni pretok 155 l/min = 9,3 m3/h
- poraba topa 18,9 Kw
- poraba črpalke 6,6 kw
- specifična teža snega 445 kg/m3
- razmerje energija/sneg 1,22 kw/m3 !!!
- zaključek testa je bil pri -0,9 oC WB ob pretoku 50 l/min in spec. teži snega 420 kg/m3
Naj ti tvoj kolega pove za eno samo žirafo, ki se zmore približat tem podatkom. Pri -1,8 oC WB je poraba nič, ker še nobena ne dela snega in mora čakat na nižje temperature. Tudi pri -2,5 oC bo razmerje energija/sneg večje od zgoraj navedenih 1,22.
Žirafe so varčne šele pri temperaturah pod -6 oC, pod -8 oC so pa odlične in z vsako stopinjo v minus se razlika med njimi in propelerci veča v korist žiraf. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Čet Dec 15, 2016 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
Če je ravno polemika o razmerjih med propelerci in žirafami, je čisto mogoče Ledenko, da si pozabil eno malenkost. Kot smo ugotovili, smučišča severno od nas žirafe množično zamenjujejo s propelerci (ker so učinkovitejši), zato je najbrž trg rabljenih žiraf preplavljen s ponudbo. Eno naše spufano smučišče, ki nima niti za žičničarjev sendvič, bo najbrž raje kupilo en kup rabljenih žiraf, kot ba da bi se zakreditirali za en nov top, rabili pa bi jih recimo 10. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kotulc |
Objavljeno: Čet Dec 15, 2016 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46 Prispevkov: 886
|
Marko spregledal si, da je v primeru Poseke vaško smučišče verjetno poceni prodalo 4 propelerce v Bosno in so za nekaj 100.000 eur na leasing vzeli zirafe in 1-2 propelerca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Pet Dec 16, 2016 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
Ja, res to izgleda nelogično se povsem strinjam z Ledenkom. Ampak tudi v tem primeru to ni nujno nerazumljiva poteza. Seveda čisto špekuliram. Lahko da so hoteli na smučišču kratkoročno izboljšati likvidnost in kratkoročno prikazati boljše rezultate poslovanja. To se lahko naredi z operacijo sell and lease back. Najbrž jim leasing hiša za tako operacijo pri starih kanonih ni hotela dati prav veliko denarja, tudi če so ti še v odličnem stanju. So jih pa lahko prodali po solidni ceni. Ker so bili že amortizirani so pri tem ustvarili izredne dohodke in dobiček (mogoče ima tudi direktor tako pogodbo, da ima v primeru dobička kaj od tega). Dobili so nekaj likvidnih sredstev, nove topove pa vzeli na leasing in tako problem prenesli v naslednja leta.
Zdaj, ali je nakup žiraf samo posledica neumnosti vodstva (in spretnosti trgovcev) ali pa je bila ponudba žiraf dovolj poceni, da je bil nakup smiseln, ne vemo. Glede na ne prav logične druge poteze, katere omenja Ledenko, se mi zdi prva možnost bolj verjetna.
Moramo vedeti, da si pri sistemih umetnega zasneževanja konkurirajo propelerci in žirafe (3. opcija - kar pade iz neba - je v glavnem odpadla). Glede na to, kaj kupujejo veliki, so tehnično očitno v prednosti propelerci. Ne pa nujno ekonomsko, če se žirafe dovolj pocenijo. To je tako, kot da imaš na eni relaciji za prevoz v službo na voljo vlak in avtobus. Avtobus je hitrejši, vlak pa cenejši. Voziš se z avtobusom, ker ti je čas dragocen. Ampak potem nabavijo nove vlake, ki so še hitrejši, ampak se prevoz podraži. Večina presedla na vlak, avtobusno podjetje izgubi potnike, zato zniža ceno pod vlakovno in pridobi potnike, katerim je avtobusova hitrost dovolj in hočejo privarčevati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Sob Dec 17, 2016 2:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
1.) Prijatelj Bosanec mi je veselo povedal, da je dal za vse štiri topove 8.000 evrov in jih že nekaj dni uporablja na svoji žičnici v Rostovu. (Ko me je klical je imel temperaturo -3 do -3,5 oC WB in je zadovoljno delal sneg z vodo,ki ima na odvzemu 6 oC, na topovih pa zagotovo še kako stopinjo več. Moje mnenje je, da se takih starih vendar dobro ohranjenih topov ne prodaja, dokler resnično nimaš več nobenega prostega hidranta zanje.
2.) 3 žirafe so dražje od enega propelerca in do -5 oC vlažne temperature mu težko konkurirajo po zmogljivosti.
3.) Misel, da bo 6 žiraf pri -5 oC enakovrednih trem Krpanom lahko nastane le daleč od stvarnega sveta. Titan vsaj po doslej poznanih podatkih po zmogljivosti bistveno zaostaja za predhodnikom Lenkom in je približno na nivoju Krpana enakega tipa kot so bili tile za Bosno. (Podatke lahko številčno potrdim, če bo treba.)
5.) Napoved, da bo teh 6 žiraf in en propelerc v treh dneh pri -5 oC izdelal sneg iz 2.500 m3 vode ne drži. Da je to res se prepričaš z enim samim pogledom na poseko, ki ji še vedno manjka velik del snega iz teh 2.500 m3 vode, čeprav je bilo že nekajkrat po tri noči hladneje kot -5 oC WB. Kot sem že zapisal je za napovedanih tri dni ob -5 oC potrebnih 9-10 Titanov (če so mišljene tri noči po 12 ur in vlažna temperatura.), oziroma 6-7 zmogljivejših propelercev. Za enak rezultat bi bilo potrebnih okrog 17-20 žiraf Snow Logic ali kaka Medusa več od Bachlerja, ostalih tipov pa bi verjetno potrebovali kakih 25-30 kosov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Sre Dec 21, 2016 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karver |
Objavljeno: Sre Dec 21, 2016 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Ali je to provokacija, da bo delala Poseka v petek.
Ledenko ti si res prizadet, če ni po tvojem.
Napovedali so odprtje dva dni prej kot Črna.
Najboljši za tebe je, da
Ker si vsak dan na forumu napiši obilni odgovor, pa razvijaj svojo teorijo
Ker imaš zveste pristaše. Kaj pa tvoja fakulteta?
. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Čet Dec 22, 2016 1:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
Ne vem zakaj bi moral biti prizadet, če ni po moje, saj nisem jaz kupoval sistema za tri dni pri -5 oC, ki to očitno ni. To so po mojem diletantskem mnenju neizpolnjene javno dane obljube študiranih glav iz javnega zavoda, ki živi na davkoplačevalski račun.
Okrog moje fakultete te isto briga kot to kakšne marjetice so narisane na mojih spodnjih hlačah in nič bolj ne sodi v to temo kot kak pol kilograma težak ligenj, ki jih v tem času lovijo po Tržaškem zalivu.
In Črna je že včeraj dopoldan obratovala. Zasneženih imajo okrog 4 ha in ravno zasnežujejo strmo progo za treninge starejših selekcij. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karver |
Objavljeno: Čet Dec 22, 2016 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Ledenko ti si svetovni car.
Zelo pa je čudno, da si še v Črni in soliš pamet......
Tvoja fakulteta nas ne zanima, tebe pa vsaka poteza kjerkoli z komentiranjem.
Si pa res načelen.
Koroški pregovor; pred svojim pragom....
V Ljubljani jih imamo takšnih kolikor hočeš, samo jih je zelo veliko in se skrijejo, ti pa na Koroškem ven sekaš......
Za tebe niso učene glave ampak forumaši.............
Malo bi bi bilo pa že fajn, da se bi zamislil v teh letih.
Te bom predlagal k Trumpeku v ZDA za svetovalca.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomi |
Objavljeno: Čet Dec 22, 2016 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pet Mar 2006 22:18 Prispevkov: 1333 Kraj: Jesenice
|
No ja, karver, sem šel gledat tvoje prispevke, a kakšne posebne dodane vrednosti nisem našel. Od ledenka pa sem izvedel marsikaj novega, tako da se s tvojim prvim stavkom povsem strinjam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Čet Dec 22, 2016 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
@Karver,
Pa če me še bolj blatiš lahko obračaš kakorkoli hočeš, na Poseki je bilo to zimo nekajkrat po tri dni pod -5 oC, snega pa še ni. Očitno ga je nekdo 400.000 krat pihnil po dolgem in počez. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|