|
Poseka-Ravne |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
kotulc |
Objavljeno: Sob Dec 10, 2016 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46 Prispevkov: 886
|
Kolikor se spomnem so imeli na Poseki najprej 2 Krpana nato pa 4. Če so že želeli povečati zmogljivosti bi dokupili še 2 sodobna topova (če sistem omogoča priklop) in bi že smučali. Tako pa bo še trajalo, no saj letos jim bo glede na napovedi gotovo uspelo pripraviti smučišče, samo vsako leto pa ne bo tako naklonjeno nižinskim smučiščem, da bodo nočne temperature praktično cel december pod 0C.
Tudi na bližnjem Rimskem vrelcu sem slišal, da že imajo veliko snega, me prav zanima ali več kot na Poseki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Sob Dec 10, 2016 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49 Prispevkov: 1945
|
Imaš prav. Podobno bi ukrepal vsak zasebnik. Tudi, če ne bi bil zadovoljen z Krpani bi se odločil za dodatne propelerce, ki bi bili pač kake druge znamke.
Tako od daleč ni videti, da bi bilo povečanje zmogljivosti osnovni cilj investicije. Po italijansko, ko se nabija le o končnih pretokih je zmogljivost morda celo povečana, ampak tako kot ostali topovi tudi tile dosežejo kataloške zmogljivosti šele tam pri -18 oC ali še pozneje, tega pa Poseka v naslednjih dvajsetih decembrih verjetno ne bo videla.
Z tem kar je trenutno videti na hribu imajo tako čez palec v mejnih pogojih le kakih 30% prejšnjega sistema, pri po medijih opevanih -5 oC WB pa polovico.
Star sistem je vsekakor omogočal delovanje šestih topov. Vodni sistem bi tja do -7 ali -8 oC WB zmogel tudo osem kosov, za elektriko pa ne vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MSIN |
Objavljeno: Sob Dec 10, 2016 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Tor Mar 2015 11:39 Prispevkov: 197 Kraj: Ljubljana
|
Ledenko hvala za informacije in širjenja znanja.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
H2o |
Objavljeno: Sob Dec 10, 2016 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pon Dec 2006 22:18 Prispevkov: 411
|
Ne moreš verjeti, kakšne neraciolalne odločitve. Na meni najbljižjem smučišču, Cerknem, imajo vsaj kakih 10 Krpanov (mislim, da se je par let nazaj njihovo število celo povečalo), s katerimi veliko zasnežijo. Poleg tega imam občutek, da je z njimi precej manj težav kot pa s primerljivimi po starosti - Lenkoti. _________________ 24/25: 37x
23/24: 19x
22/23: 9x
21/22: 49x
20/21: 11x
19/20: 36x (čista jeeeba)
18/19: 59x
17/18: 50x
16/17: 49x
15/16: 56x
14/15: 51x
13/14: 28x (žled)
12/13: 55x
11/12: 56x
10/11: 50x
09/10: 82x
08/09: 45x |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gonza |
Objavljeno: Pon Dec 12, 2016 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Dec 2016 15:44 Prispevkov: 11 Kraj: Ravne
|
Star sistem je vsekakor omogočal delovanje šestih topov. Vodni sistem bi tja do -7 ali -8 oC WB zmogel tudo osem kosov, za elektriko pa ne vem.[/Ledenko.....
Kolikor vem prej niso mogli delati niti z 4 na polno. So imeli 5 topov pa ni šlo. Pri -4 so pljuvali praktično
brozgo, saj so imeli vodo 8 stopinj. Ledenko rad učiš neuke. saj nemorem verjet koliko si na forumu. Ali sploh kaj delaš? Pametuj pri svoji konkurenci ......?
Zdaj pa ne poznam tako dobo. Sem videl le od daleč in ne izgleda slabo, saj vidim, da delajo tudi pri -1, pa kar nekaj ga je.
Bom pa šel te dni pogledat od blizu.
Slovenci smo pa res smotani. Zdajšnji direktor se trudi in je nekaj naredil in ga je treba zato takoj popljuvat niti počakati nam ne uspe, da bi videli!!!!!
Saj taki kot vas je večinoma na forumu pa res ne more biti kaj. Od kritiziranja se ne da živet, pa še rata res veliko...... boljše da greste bo manj škode pa še živci bodo mirni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Pon Dec 12, 2016 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
Ej Gonza, če te peče še ne pomeni, da imaš prav in tudi to kaj delam, ter kdaj delam naj te ne skrbi! mene ne, ker ne odkrivam tople vode.
Okrog tople vode ste pa itak že sami vse odkrili, ko z ledeno vodo poprate po Poseki.
Tale, da se z petimi topovi ni dalo delat na polno, je tudi dobra in primerjava je prav primerna projektu, hočeš nočeš spominja na Barillo. Na Poseki imate realno v decembru temperature do -6 oC, včasih -8 oC in za te temperature je bil prejšnji sistem dovolj zmogljiv, da bi skrbel za 6 propelercev! Če ne znate razmišljat racionalno pojdite pogledat po Avstrijskih smučiščih. Večina jih omejuje pretok na okrog 250 l/min, ker zaradi ekonomike nimajo dovolj zmogljivih črpalk.
Kar se tiče temperature vode ste pač zavedeni, ali pa si ne daste dopovedat. Kot stručko, ki mi verjetno zaradi znanja ne verjameš se spravi malo nad številke in določi koliko vode spravi v sneg hladilni stolp (top) če bo imela 2 oC in koliko, ko bo imela 8 oC. Če boš znal, te bo rezultat utišal! Kot sem že enkrat omenil je prof. Zgaga za katerega ne moreš reči, da mu je termodinamika tuja dejal, da je vseeno ali daš not mrzlo vodo ali čaj, taka mala razlika v zmogljivosti hladilnega stolpa (topa) je.
Slovenci smo res smotani, drži! Verjamem, da se tale direktor trudi nekaj napravit, ampak na dlani je, da je kiksnil, pa če ga še tako zagovarjaš. Če se motrim mi pokaži zasneženo poseko in ne flancaj, da ni bilo tri noči pod -5 oC vlažne temperature! Celo hladneje je bilo, pa niste niti blizu pomopzim medijskim napovedim, niti koluarskim čvekam.
In glede na "grozne" količine snega, ki ga je to zimo možno videt na Poseki tudi tale nova pridobitev dela brozgo, če malo bolj odpreš vodo, ki je seveda ledeno hladna.
In menim, da v tej temi kritiki nismo škodljivci, to je nekdo drug, ki je očitno mimo usekal in to boste težko zakamuflirali.
Zdaj pa zares:
- Malo višje sem zapisal, da bi za tole progo dejansko rabili 10 Titanov, če bi želeli zasnežit v treh dneh-nočeh. Recimo, da sem bil konzervativen in znižam številko na osem kosov.
- na podobn način mi dokaži, da je obstoječ sistem sposoben zasnežit tako hitro kot se obljublja po medijih in pri tem uporabi verodostojne podatke iz katerega koli testnega centra, recimo Lecha, ki ga priznavajo vsi.
Če tega ne zmoreš, ali nočeš ne biu bilo nič narobe, če se ti izseliš in ne delaš škode.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorenc2 |
Objavljeno: Pon Dec 12, 2016 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Dec 2007 20:41 Prispevkov: 413 Kraj: Gozd Martuljek
|
Kavčarji hočjo ledenkota učit!  _________________ 2009/10 Kranjska Gora 13X, Flachau 1X, Zauchensee 1X, Obertauern 1X, Kanin 1X, Mokrine 1X, Katcberg 1X
2010/2011 Mollta 2x Kr. Gora 30X, Katschberg 1X
2011/2012 Alta Badija 4xKr. Gora 12X,Bad Kleinkirchheim 2X
2012/2013 Kranjska Gora8x, Bad Kleinkirchheim 1X, Großeck - Speiereck 1x
2013/2014 Alta Badija 4x, Kranjska Gora30X, Mokrine 1X
2014/2015 Kranjska Gora 22X, Katchberg 1X, Molltal 1X
2015/2016 Kranjska Gora 6x Alta Badija 4X
2016/2017 Alta Badija 4X Kranjska Gora 28X Mojstrana 1X |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gonza |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 8:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Dec 2016 15:44 Prispevkov: 11 Kraj: Ravne
|
Uff to pa je bil izliv
Očitno sem stopil na žulj, pa ne vem kakšen.
Ko bom v službi našel malo časa in bom več na Ravnah se bom pa res malo bolj profesionalno pozanimal, da ne bom bluzil, kot tu nekateri.
Kaj je pa z pečenjem pa ne razumem dr.ledenko.
Rad te bi osebno spoznal saj si verjetno kot si navedel prava Barilla
Če to kar je na forumu piše od začetka mi je vsaj malo jasno zakaj so se lotili obnove. kot sem rekel se bom bolj detailno pozanimal  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kotulc |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46 Prispevkov: 886
|
Sam bi si zelo želel, da bi na Poseki imeli odličen zasneževalni sistem, tudi za proizvajalca je mi je vseeno. Ko sem v medijih zasledil da bodo v nov sistem (skupaj z otroškim poligonom) investirali 400.000 EUR !!! (vir: Rtvslo) sem si mislil, da bo to res nekaj odličnega, da bomo v Ravnah smučali, ko bo 3x temperatura -5C.
Letos pa je bilo že veliko dni s primernimi temperaturami (BTW danes je po celi SLO +, v Ravnah pa po podatkih ARSO -4C) smučišče pa še ni pripravljeno in malo je tako ugodnih decembrov kot je letošnji za zasneževanje nižinskih smučišč. Glede na to, da imajo dovolj snega vsa bližnja smučišča: Bukovnik, Rimski, Črna, kaže na to, da nov sistem ni nič zmoglivejši od prejšnjega oz. mogoče v takšnih pogojih kot so decembra v naših krajih ni niti toliko zmogljiv kot prejšnji.
Glede Ledenovih napovedi, pa si poglej temo Ivarčko-Ošven, kjer je že ob izgradnji sistema (katerega so v medijih opisovali kot najsodobnejši sistem kar jih obstaja) opozarjal da gre za neko Italjansko miništro (žirafe, crystali na stebrih, čuden material cevovodov, nepotrebna zg. akumulacija) in zgodba se je kljub ogromnemu vložku, končala po njegovih napovedih in sistem nikoli ni zares deloval, na delu do zg. postaje sedežnice (da o vlečnici sploh ne govorim) pa sploh nikoli ni deloval. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maki |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Ned Nov 2007 17:34 Prispevkov: 82 Kraj: Ravne
|
Bom še jaz nekaj dodal za pojasnitev.
Tisti ko delajo so povedali, da bo šele ta teden delala avtomatika in nastavitve žiraf, ko pridejo od oroizvajalca ljudje.
Moje mnenje je, da so bili čudežno hitri, kakor so se pozno lotili obnove.
Počakajmo in bodimo res malo strpni to pa dam gonzanu prav.
Pa tudi jaz bi jih pohvali, kapo dol....
Mam pa dober občutek, da se bomo le smučali.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
@Gonza,
Moti me navajanje podatkov, ki to niso in to je edini žulj na katerega si stopil.
Pečenje? Ugotovitev, da je nov sistem hudo poddimenzioniran ne glede na avtomatiko ali ne. Avtomatika nič ne bo pomagala v mejnih pogojih, tam potrebuješ fiziko!
Žirafe žal niso za Poseko in tudi če bi bile, bi jih bilo potrebno vsaj trojno število in vsaj dva Titana, da bi obljube iz medijev držale.
Kdor meni drugače, naj z številkami razloži kako bo šest ali devet katerih koli žiraf in en ali dva Titana pri -5 oC WB v 32 urah predelalo 2.500 m3 vode v sneg. Ko to argumentirate se z debelimi črkami opravičim za vse kar sem doslej napisal. Do takrat sem po moje upravičeno mnenja, da gre Poseka po poti Ivarčkega.
Tisti dvomljivci, ki še vedno ne verjamete, da temperatura vode nima takega odločujočega mnenja, kot meni investitor v Poseko lahko napravite preprost preizkus. Ko bo avtomatika delovala nastavite, da bodo topovi recimo pri -3 WB delali dober sneg. Nato izključite propeler na hladilnem stolpu in čez kake pol ure preverite kvaliteto snega. Menim, da je ne bo treba spremenit za več kot dve stopnji, oziroma za manj od 12%. Ob teh piškavih odstotkih je mnogo cenejši in učinkovitejši dodaten top kot pa hladilni stolp!
Podobne teste, oziroma dokazovanja nejevernežem sem osebno že mnogokrat napravil in rezultat je bil vedno enak. Marsikje so v izogib trošenju elektrike in zamrzovanju lamel hladilnega stolpa (Tudi to vas še čaka.) raje stolp izključili, ker so uvideli, da ga nima smisla gonit.
@Maki,
Spomni se kako si zagovarjal Ivarčko in se ne strinjal z menoj. Poglej zdaj kdo je imel prav in tudi tu menim, da imam prav. Vse skupaj mi liči na Barillo Nr1!
p.s.
Kot se že glasno šušlja je mnogim "krivcem" že kristalno jasno, da so ga pihnili in iščejo izhod iz zagate, ki bo moral biti politikantski, ker realnega žal ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maki |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Ned Nov 2007 17:34 Prispevkov: 82 Kraj: Ravne
|
@Ledenko
Spomni se kako si zagovarjal Ivarčko in se ne strinjal z menoj. Poglej zdaj kdo je imel prav in tudi tu menim, da imam prav. Vse skupaj mi liči na Barillo Nr1!
Če se spomniš Ledenko, če bi naredili na Ivarčkem do konca bi špilalo. Kako pa Grah z ekonomiko in z denarjem ravna pa se vidi po desetih letih. Ti sigurno ne bi pustil niti šraufa na prepihu, ker si ga pošteno zaslužil in imaš odnos do njega zaradi dela.
Kljub temu menim, da je bilo (ko je bilo) smučanje na Ivarčkem svetovno, sploh pa ponoči.
Na Poseki pa je situacija čisto druga (lastnik občina), saj je interes popolnoma drug.
Jaz osebno nisem črnogled glede Poseke.
Ti pa si res iz črne..gled.......
Zakaj pa Črna še ne dela?
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
Ne vem zakaj v Črni ne delajo. Snega imajo do polovice dovolj do pomladi (Kar je enaka dolžina kot Poseka.), na vrhu je pa vseskozi inverzija.
Sicer pa menda ta vikend odpreta Rodošek in Bukovnik, ki imata zastarele sisteme z propelerci.
p.s.
Ivarčko je bilo že zasnovano tako, da nikoli ne bi delalo:
- črpanje vode iz jezera brez kakršnega koli filtra. Žirafe so bile v nekaj dneh polne jezerske nesnage in to ne le po šobah, temveč polne po ceveh. Tu ni imel Grah nič zraven, to je krivda projektanta.
- vgradili so črne cevi, jih varili in barvali z črno barvo...
Kaj je skupnega tam in tu? Ne vem, a menim, da kar precej.
Vsekakor verjamem v dober namen, ampak tudi pri sežiganju čarovnic je duhovnike vodil dober namen, pa so ga vseeno nekaj tisočkrat hudo kiksnili. V kolikor ne bi bilo v ozadju dobrega namena bi itak šlo za kriminalno dejanje, kar pa to vsekakor ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karver |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Pon Okt 2007 10:01 Prispevkov: 67 Kraj: Slovenj gradec
|
@Ledenko.
Ivarčko je bilo že zasnovano tako, da nikoli ne bi delalo:
Spet si pihnil mimo dr.
Če smo se pa smučali klub tvojim trditvam, da nikoli.
Pa ni bilo nikdar pognano oz. narejeno zgornjo jezero.
Sicer pa me boli" patak".
Ne morem mimo tega, da ima črna vpliv na........
Smo skrenili temo.
Oglasi se še kaj Ledenko! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Špik |
Objavljeno: Tor Dec 13, 2016 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Snemalec

Pridružen/-a: Pon Sep 2005 12:14 Prispevkov: 1048
|
@Karver - pa še vedno se smčaš, kajne? No načeloma se lahko, ko pade sneg in odpeškaš gor ;-)
In še ena malenkost, Sherpe očitno delajo snega, tudi v tujini (oz verjetno večina njih). S čim pa se lahko vi pohvalite, ki tako pametujete in se počutite ogroženega od enega Črnjana. Pa tudi če bi bil Ledenko malo pristranski in bi reklamiral svoj produkt, se mi še vseeno zdijo njegove razlage malo bolj verjetne. _________________ Malo tu, malo tam... samo da smo na snegu :-) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|