|
Kronplatz |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
marko |
Objavljeno: Pon Maj 04, 2015 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
[BISI] je napisal/a: | Ni se potrebno držati SSKJ kot pijanec plota. SSKJ, kot že ime implicira, ni strokovni slovar. Že najmanj 15 let se v slovenskih strokovnih šolah s področja turizma uči, da je vodnik človek, vodič pa knjiga. Podobno je s kmečkim turizmom, ki ga prav tako lahko najdeš v SSKJ - kmečki turizem je že najmanj 15 let v strokovnih krogih turistična kmetija, podeželski turizem ali turizem na podeželju. Malce manj strogi pa so kriteriji pri rdečem/črnem vinu in oljčnem/olivnem olju.
Brez ustrezne uporabe teh terminov, nimaš kaj iskat na strokovni šoli s področja turizma. Lahko pa poskusiš.  |
Še moj prispevek k totalnemu ker me je zadeva zanimala. Če se na šoli za osebo uporablja vodnik, to še ne pomeni, da je raba besede vodič kot sinonima nepravilna. Podobno je moj profesor matematike norel, če je nekdo pri ulomku rekel zgoraj in spodaj, pa to ne spremeni dejstva, da je števec zgoraj. Vodnik se za osebo uporablja tudi pri klasifikaciji poklicev, v zakonodaji in še kje, ne pa v literaturi in vsakdanjem življenju.
Podobno velja za knjigo. Če greš pogledat v knjižnični katalog, so knjige klasificirane kot vodiči, a je bilo v letu 1994 med novimi izdajami 56 vodnikov in samo 4 vodiči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[BISI] |
Objavljeno: Pon Maj 04, 2015 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 18:55 Prispevkov: 269 Kraj: NSK Staat Maribor
|
marko je napisal/a: | Če se na šoli za osebo uporablja vodnik, to še ne pomeni, da je raba besede vodič kot sinonima nepravilna. |
Ne uporablja se zgolj v šoli, ampak tudi v turistični stroki (velja za vse navedene primere). V vsakdanjem življenju pa se mešajo našteti termini zaradi nevednosti... No, mislim, da bi se lahko na tem forumu držali strokovnosti.
Skratka, če bi rad še kakšen pomanjkljivo izobražen in/ali strokovno nepodkovan vsevedi Slovenec pametoval, vabljen...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polde |
Objavljeno: Pon Maj 04, 2015 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Ned Nov 2005 9:25 Prispevkov: 368 Kraj: Ljubljana
|
Kronplič ali Kronplatz? A ne bi o vodniku in vodiču raje razpravljali kje drugje?
Sicer pa, poleg kabinke Belvedere, ki naj bi jo letos zamenjali, obstaja možnost, da bo na Kronplatzu kmalu izkrčena še nova proga, ki bo potekala desno od kabinke Marchner (gledano proti dolini). Bomo videli, če bodo prva drevesa padla že to poletje..... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Pon Maj 04, 2015 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
Pazi, da ne boš ti izpadel za nevednega, ker gre v vsakem primeru za sinonima, kar ti bo potrdil vsak jezikoslovec ali lektor. To sem ti dokazal tudi z navedbo virov v COBISS. Strokovni žargon je nekaj drugega kot knjižni in pogovorni jezik. Strokovni jezik je za razliko od knjižnega skop s sinonimi. Ker vidim, da si ti nekoliko zaslepljen s strokovnimi izrazi turistične šole (ta je bila vedno znana po izjemnih jezikoslovcih ) ti bom dal čisto drug primer. Prometna stroka npr. ne definira mopeda. Če boš ta izraz uporabil na strokovni konferenci prometnih strokovnjakov, boš čuden, z besedo pa zato ni nič narobe in je v normalnem jeziku povsem pravilna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[BISI] |
Objavljeno: Pon Maj 04, 2015 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 18:55 Prispevkov: 269 Kraj: NSK Staat Maribor
|
No, potem pa nam nestrokovno in knjižno pravilno napiši, v čem bi lahko bil problem pridnih Balkancev na Kronplatzu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Maj 05, 2015 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
Ja najbrž je bil problem v tem, da v italijanščini sta tako vodnik kot vodič guida (mogoče nimajo turističnih šol), pa je guardia di finanza mislila, da gre za knjigo in so hoteli obračunati IVO. (mater, a zdaj bomo pa take kvasili do naslednje zime) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Tor Maj 05, 2015 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43 Prispevkov: 761 Kraj: Malo tu, malo tam
|
[BISI] je napisal/a: | Skratka, če bi rad še kakšen pomanjkljivo izobražen in/ali strokovno nepodkovan vsevedi Slovenec pametoval, vabljen...  |
Uff dobra...pozabimo na SSKJ in upostevajmo kaj uci nekdo na turisticni soli. Ja glede slovenscine in pravopisa je turisticna sola referenca, medtem ko je SSKJ leposlovno ctivo v rangu Lady. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ravensburger |
Objavljeno: Ned Dec 13, 2015 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Nov 2015 10:48 Prispevkov: 47
|
kakšne so kaj razmere na Kronplatzu, je bil kdo kaj tam? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sobi |
Objavljeno: Ned Dec 13, 2015 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Ned Avg 2014 10:26 Prispevkov: 4
|
Jutri zjutraj po 4 dneh smuke odhajam domov. Glede na razmere in dejstvo, da padavin že lep čas ni bilo, pa jih očitno tudi še ne bo, zelo OK smuka.
Gneča obvladljiva. V četrtek in petek je bilo sploh super, danes pa je bilo malo več ljudi do kosila, potem pa užitek - kot bi bilo smučišče pozabljeno o vseh .
Sneg delajo pretežno non-stop - čez dan, dokler se da in tam, kjer se da. Če bodo s takšnim tempom nadaljevali, bodo, po mojem mnenju, imeli vse zasneženo v roku max. 10 dni (če seveda ne bo kakšne ekstremne odjuge). Že sedaj pa je dejansko odprta glavnina. Napredek pri zasneževanju pa je bil viden v teh 4 dneh, kar sem bil tu.
Pogled po okoliških hribih pa seveda tak, kot bi bil tukaj začetek aprila in ne sredi decembra...
Neglede na to pa priporočam.
lp _________________ Sobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kux |
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 0:31 Prispevkov: 99
|
Sem bil v enakem terminu kot "Sobi" in se popolnoma strinjam glede stanja na smučišču..prav tako priporočam  _________________ www.skite.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gost2 |
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 17:45 Prispevkov: 681
|
@Sobi & Kux: glede na to, da je bilo sončno vreme, ali je slučajno kaj lepih fotografij nastalo? vnaprej hvala  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Dec 15, 2015 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
Danes odprli še 4 nove proge, med drugim meni priljubljeno Seewiese in najdaljšo progo v dolino - Ried. Odprtih že 72 % prog, gledano samo Kronplatz pa 76 %. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Leopold |
Objavljeno: Sre Dec 16, 2015 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 12:28 Prispevkov: 1216 Kraj: Mengeš
|
Jaz sem bil 12-15.12., stanje kot so povedali predhodniki, vsak dan se je kaj odprlo, ljudi malo, popoldne sem bil ponekod sam na smučišču, sneg so delali ko je le bilo mogoče (tudi ko je pisalo +1...), na progah so hitro ratali kupi (sneg se ne sprime z podlago).
Žal je bila sonne še zaprta, so se po malo matrali z zasnežeavnjem
Marcher - na sredini je bila proga ožjhe zasnežena
Snega izven prog ni bilo
Picullin, popoldne je spustil (vsaj ena mehka proga), žal preveč grudic
Popoldanska idila
Reid
Olang
In letošnja novost, kabine take kot na Mokrinah, pomoje mimosun...
 _________________ Sezona 24/25: 5x Obertaurn, 4x Krvavec, 1x Vogel, Kranjska Gora, Pokljuka, Jezersko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Čet Dec 17, 2015 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3667 Kraj: Maribor
|
Hvala za reportažo, glede na letošnjo snežno žalost zgleda povsem uporabno.
Citiram: | Picullin, popoldne je spustil (vsaj ena mehka proga) | In vsaj eden ki mu je to všeč ... včasih imam občutek da veliko večino tukaj na forumu sestavljajo ljubitelji betona (saj poznamo frazo: 'proge odlične, trde') in da smo tisti ki raje smučamo po mehkem v zanemarljivi manjšini . _________________ Sezona 2024/2025: 54 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 4 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fischerpro3 |
Objavljeno: Čet Dec 17, 2015 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32 Prispevkov: 1772 Kraj: sun city
|
miki je napisal/a: | Hvala za reportažo, glede na letošnjo snežno žalost zgleda povsem uporabno.
Citiram: | Picullin, popoldne je spustil (vsaj ena mehka proga) | In vsaj eden ki mu je to všeč ... včasih imam občutek da veliko večino tukaj na forumu sestavljajo ljubitelji betona (saj poznamo frazo: 'proge odlične, trde') in da smo tisti ki raje smučamo po mehkem v zanemarljivi manjšini . |
ker sem eden izmed tovrstnih ljubiteljev.....tudi tako ne priznamo, da se staramo.....resno.....nikoli mi ni predstavljal nek užitek vozit po razrovanih progah.....saj znam...ampak mi ne sede....skija mora držat....minus mora bit v luftu (ne pa v denarnici)...proga mora bit trda....pa gužve ne sme bit....te pa so to nebejsa....  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|