|
brušenje smuči |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
pj |
Objavljeno: Sre Jan 07, 2015 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43 Prispevkov: 761 Kraj: Malo tu, malo tam
|
Zakaj pa bi bila razlika? Kot je kot, pa naj bo taksna ali drugacna smuca in prav veliko razlike med rocker ali "navadno" smuco pri kotih ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
king_jon |
Objavljeno: Čet Jan 08, 2015 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Ned Jan 2015 16:43 Prispevkov: 10
|
Mene zanima kako napiliti robnik na strani drsne ploskve? Berem da se to pili na 0.5, 1, ali 1.5 stopinje. Kakšno pripravo rabim da to nabrusim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
king_jon |
Objavljeno: Čet Jan 08, 2015 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Ned Jan 2015 16:43 Prispevkov: 10
|
Pa zanima me še kako oblikovati stranico smučke? sem gledal en video kjer jo z grobo pilo obrusi in potem še z brusnim papirjem, sem probal to, ampak me skrbi, ker se sliši kot da po lesu pilim, da nebo pol kej zgnilo? sicer vem da to ni ravno nujno  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
streif |
Objavljeno: Čet Jan 08, 2015 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2007 13:40 Prispevkov: 445 Kraj: pod Strmcem
|
ta kot se nastavlja samo po brušenju drsne ploskve. obstajajo kotniki za spodnji robnik. obstajajo tudi alternativne "enote"; pila, v delu ki nalega na drsno ploskev, ovita npr. v časopisni, cigaretni papir itd... upostevaj, da bo kot spodnjega robnika sčasoma vedno le vecji. _________________ *23/24* : 35x 16x Weinebene, 9x Rogla, "Belvi"- Stadion, Trije Kralji, Gaal, 7x Turnau
*22/23* : 40x
*19/20* : Reiteralm, Schladming, Kleinlobming, 9x Turnau, Semmering/Stuhleck, KL Hebalm, Brunnalm-Hohe Veitsch, St. Kathrein am Hauenstein, Präbichl, 11x Rogla |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
king_jon |
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 9:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Ned Jan 2015 16:43 Prispevkov: 10
|
A obstaja kakšen video kako razigliti robnike ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
davidg |
Objavljeno: Pet Mar 24, 2023 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Čet Feb 2015 11:10 Prispevkov: 19
|
Eno vprašanje za poznavalce, ker me je odgovor zaposlenega na servisu oziroma specializirani trgovini malce presenetil
Imam praktično nove Head e-sl in sem jih po tedenskem smučanju hotel servisirati (brušenje robnikov + impregnacija). Glede na prebrano sem hotel, da se spodnji robnik pusti kot je (ravno z drsno ploskvijo) in stranski robnik naštima na 88 stopinj (do -2 stopinji naj bi bilo za rekreativce).
Potem mi zaposleni tam odvrne, da so moje smučke tovarniško spodaj po defaultu "napete" na 0,5 stopinje in stranski robnik je tovarniško 87 stopinjski (oziroma brušen -3).
Jaz sem imel v glavi, da so 90 stopnjski robniki tovarniško pri vseh smučkah, potem si pa sam po želji brusiš na bolj ostro skladno s potrebami. Očitno sem bil v zmoti, ker mi je zaposleni rekel, da 90 stopinjski robmiki sploh ne obstajajo. Namreč nižji razred naj bi bil tovarniško nabrušen na 89 stopinj (-1), srednji razred na 88 stopinj (-2) in višji razred na 87 stopinj (-3), kamor po njegovih besedah spadajo moje smučke.
Skladno s slišanim sem potem rekel naj potem kar pustijo kot robnikov, če je 87 stopinjski. Enako spodnji robnik. Torej samo brušenje že obstoječeega kota in impregnacija. Sem rekel prav oziroma ali mi je zaposleni pravilno predstavil zadevo glede tovarniških kotov robnikov? _________________ dejmo samo uživat... življenje je prelepo... sploh pa na smučkah ;-) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Pet Mar 24, 2023 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43 Prispevkov: 761 Kraj: Malo tu, malo tam
|
99% (zelo verjetno kar 100%) vseh trgovinskih smuci pride v teh casih iz tovarne brusenih. Zelo verjetno na precej vec kot 0.5 stopinje (bolj 1.5 kot pa 0.5). Kot prvo zato, ker je 0 za base bolj kot ne neuporabno oz. celo nevarno za rekreativne smucarje, kot drugo pa zato, ker (skoraj) nihce, ne da nove smuci najprej na servis, kjer bi to uredili. No pa se masine po tovarnah so danes malo drugacne, kot so bile 20 let nazaj. Tudi tekmovalne se danes za base kot brusijo v tovarnah (pac po specifikacijah serviserjev), ker tezko na roko naredis bolj natancno, kot naredijo danasnje masine. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Mar 28, 2023 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
Ali lahko to malo razložiš prosim. Domnevam da ti koti pomenijo, da je pri položeni smučki spodnja stranica robnika pod kotom 88,5 (fleha je 90), zgornja pa -2 oziroma 358 stopinj. In zakaj bi bili manjši koti nevarni? Mogoče zato, da ne zagrabijo prehitro, ko se voziš po flehi? Gledam nekaj po netu, menda naj bi bil kot pri krivini in repu večji (do 1,5) na sredini pa do 0,5. Domnevam tudi, da če je skupni kot manjši, robnik bolje prime. Zakaj je potem skupni kot cca.98-99 stopinj, ne pa 90 ali celo 80 in manj? Kot brušenja noža je cca. 15 stopinj, sekire pa 30. A ne bi teoretično tako nabrušen robnik držal kot na tirnici. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Tor Mar 28, 2023 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43 Prispevkov: 761 Kraj: Malo tu, malo tam
|
Kako vzames stevilko je tvoja stvar, ceprav pri kotih na flehi vecinoma vsi uporabljajo stopinje tako da je robnik poravnan s fleho/maso 0 stopinj, vsak naklon pa gre potem na gor, recimo 0.2, 0.5, 1, 1.5 stopinje.
Pri strankskih koti je pa bolj v stilu prvega stavka... kakor kdo, ampak 3 stopinje ali 87 stopinj je ista stvar (ne lepo prosim pustimo sedaj matematiko ). Nekateri gredo celo v se bolj zmedeno in 3 oz. 87 stopinjam pravijo 93. Nozevih 15 stopinj bi bilo v tem primeru 87 stopinj. Iz tega tudi vidis koliko bolj oster kot ima noz.
Evo eno sliko (upam da mi jo uspe linkati), da bo lazje za razumeti, ker moje opisovanje teh stvari je bolj bogo...
https://is.gd/T1i2Pv
Je vsaj na priblizno jasno?
Sedaj pa se kaj kaksen kot pomeni. Z robnikom, ki je brusen na 0 stopinj na flehi, smuca zagrabi tisti moment, ko jo za cisto malo premaknes iz povsem idealne lege na flehi. Za tekmovalne SL smuci je to cool, ker noces izgubljati casa z nagibanjem smucke preden zagrabi. Za vse ostalo je pa to prej nevarno kot kaj drugega, ker ti smucka zagrabi tudi ko ne bi zelel da ti. Zato so tudi tekmovalne smuci za hitrejse discipline brusene na vecje kote. GS so se precej na nuli (0.2-0.5stopinje) SG in DH pa so lahko tudi 1.5 ali celo 2 stopinji. V glavnem kot na flehi naredi smucko agresivno ali pa malo manj agresivno.
Stranski kot pa naredi da smucka zagradi bolj ali manj, predvsem se to pozna na ledu (pa ne na ledu na smuciscu, pac pa na ledu na tekmovalni progi, ki je malo drug led). Bolj oster kot (recimo 4, 5 ali celo 6 stopinj oz. 86, 85 oz. 84 stopinj) naredi da smuca lazje in boljse zareze v led in s tem posledicno bolj drzi. Minus tega pa je, da ostrina zdrzi precej manj casa. Za normalno smucanje bi jaz vsekakor rekel da je 3 oz. 87 precej dober kompromis in se ne bi ukvarjal z drugimi koti. Sploh ker za vsak kot rabis drug nastavek za pile, ki ni pretirano poceni, ce hoces da je dober. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
volki |
Objavljeno: Tor Mar 28, 2023 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 18:54 Prispevkov: 194 Kraj: Maribor
|
Meni so mojstri poklica povedali in pokazali, da je najbolje in najlažje rekreativno smučko na ploskvi brusiti na na 0, stransko ploskev pa na 87. V kolikor želimo, da smućka takoj ne zagrabi jo razostrimo spredaj cca 20 cm in zadaj cca 10 cm.
Dobro je tudi občasno (enkrat na dve leti) poravnati drsno ploskev z kamnom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Tor Mar 28, 2023 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43 Prispevkov: 761 Kraj: Malo tu, malo tam
|
No ne poslusaj teh "mojstrov poklica" Absolutno se strinjam da je najlazje brusiti na 0, je pa za vse razen redkih izjem, to dalec dalec najslabsa opcija. To da smuco razostris ti bo precej malo pomagalo, ce pustimo ob strani, da tega danes tako ali tako skoraj nihce vec ne dela. Definitivno pa ne na nacin, ki bi edini vsaj malenkost pomagal (s pilo ne z gumo). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
everts72 |
Objavljeno: Tor Mar 28, 2023 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Dec 2006 20:53 Prispevkov: 337 Kraj: na robniku
|
pj imam par vprašanj, ker se spoznaš "malo" bolj kot verjetno večina tu.
Kako to, da se robnik ne razostruje več? Je tako pri vseh/večini rekreativnih smuči ali samo WC rang? Kaj pa na trdi podlagi, ko smučka preveč "grabi proti hribu"?
Ker si race bord servisiram sam, se včasih malo igram s pobiranjem igle (sicer z gumo) in sem zadnjih par dni pustil celo dolžino robnika na polni ostrini in res nisem opazil nekih bistvenih razlik. Je pa treba vzeti v račun, da sem vozil na porno podlagi.
Kako je pa z IR mazanjem? Je to ok, ali zaradi pregrevanja preveč škoduje komponentam znotraj smučke?
Hvala za odgovore. _________________ -Artiče Extreme Carving Team: www.facebook.com/CarvingTeam
www.worldofwindsurf.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Sre Mar 29, 2023 8:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43 Prispevkov: 761 Kraj: Malo tu, malo tam
|
Tisto "pobiranje igle" je bolj kot ne osebna preferenca. Sem ter tja kdo (tudi v svetovnem pokalu) se vedno pobere iglo z guma na prvih in zadnjih 20-30cm, ampak izkljucno na SG in DH smuceh. Na SL in GS tega ne dela nihce. Je pa kot sem rekel, bolj zaradi glave kot zaradi kaksnega dejanskega rezultata. Konec koncev pri vseh rockerjih, ki so danes na vseh smuceh, prvih 20cm tako ali tako ne igra nobene vloge vec, ker tistih 20cm pride v stik s snegom precej pozneje kot pa bi reseval "grabljenje" z razostrevanjem. Priznam pa da za board nimam pojma. Ne kako se danes te stvari brusijo, ne kako tehnicno stvar izgleda in kje ter kdaj kaksen del boarda prime, tako da ravno zaradi tega zna biti razlika.
Ce bi smuca slucajno "prevec grabila" ceprav realno te opcije ni, ker mora zagrabiti in bolj kot je trdo, bolj mora zagrabiti potem bi prej rekel da je tezava s kotom na drsni ploskvi (base angle) kot pa kaj drugega. Tam smuca pri majhnih/manjsih kotih prehitro zagrabi. Sama ostrina pri tem nima nekega strasnega vpliva. Konec koncev, moje smuci so tudi za v mehak sneg napiljene isto kot za takrat, ko imam sanso smucati po injected progi.
IR mazanje... eni pravijo da je super, drugi se ga izogibajo ko hudic kriza. Isto je z hotboxi. Vecina jih ne uporablja vec, ker spremenijo lastnosti smuci, se vedno jih je pa precej, ki redno uporabljajo to. IR se vsaj v WC ne uporablja toliko, je pa kar se mene tice vseeno boljse kot hotbox, ker traja manj casa in je smuca segreta manj casa kot pri hotboxu, rezultat je pa precej podoben ce ne celo boljsi. Ampak realno, tudi normalen likalnik smuco precej dobro ogreje. Sploh pri alpskih/turnih, poglej enkrat ko zakljucis z likalnikom kaksen camber ima smuca takrat... ga sploh ni oz. je ze malo negativen  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
streif |
Objavljeno: Čet Mar 30, 2023 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2007 13:40 Prispevkov: 445 Kraj: pod Strmcem
|
IR in hotbox metodi prideta v poštev najbolj pri race dilah (SG, DH). Enkratno IR pečenje naj bi bilo ekvivalent okrog dvajsetim mazanj s peglo. _________________ *23/24* : 35x 16x Weinebene, 9x Rogla, "Belvi"- Stadion, Trije Kralji, Gaal, 7x Turnau
*22/23* : 40x
*19/20* : Reiteralm, Schladming, Kleinlobming, 9x Turnau, Semmering/Stuhleck, KL Hebalm, Brunnalm-Hohe Veitsch, St. Kathrein am Hauenstein, Präbichl, 11x Rogla |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
everts72 |
Objavljeno: Pet Mar 31, 2023 6:38 am Naslov sporočila: |
|
|
 Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Dec 2006 20:53 Prispevkov: 337 Kraj: na robniku
|
@Pj to, glede pobiranje igle je zanimivo slišat s prve roke. Čeprav nekaj kolegov, ki so, lahko rečem nadpoprečni hobi smučarji približno ve kaj bi rado od smučke oz.koliko naj bo razostrena. Primer: enaka smuča, atomic x9, enako razostrena in eden izmed njiju se sploh ni mogel peljati, dokler mu nisem pobral iglo še dodatnih par cm.
Kar se rokerjev in camberjev tiče je dokaj podobno kot pri smučah, odvisno od firme, shapea itd, ampak resni race bordi so dokaj podobno narejeni.
Ja, lahko da je tudi base angle kriv, ker je mogoče premali, ampak s tem se nočem igrat toliko, ker ga na roke več ne moreš zmanjšat
Glede tega se strinjam, tudi likalnik je super zadeva, ampak IR je praktično pol avtomatski in tudi s tega vidika sprašujem. Mi smo naredili zadevo kar doma, jo še malo testiram, ampak kolikor kaže dobro dela. Edino za lažji in predvsem bolj učinkovit nanos voska bo pa verjetno potrebno narediti še ogrevan valjček. Pri hladnem vtiranju gre le ta hitro ven iz baze, zato sem nad streifovim podatkom kar presenečen.
Še kakšen predlog glede valjčka?  _________________ -Artiče Extreme Carving Team: www.facebook.com/CarvingTeam
www.worldofwindsurf.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|