|
Schladming |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
miki |
Objavljeno: Sre Nov 30, 2011 12:32 am Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3672 Kraj: Maribor
|
Schladming je že objavil obratovanje za vikend: odprta bo proga s Planaia od vmesne postaje kabinke do doline, pa seveda Marchenwiese na vrhu Planaia in dvosedežnica Rohrmoos 1. Bolje kot nič, vse skupaj pa precej nerodno - tri proge bodo odprte na treh različnih koncih, brez medsebojne povezave. Da malo potolažijo folk ponujajo še brezplačni skibus na Dachstein.
OT: pa ne da imaš kaj proti Keshi ? _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hobofob |
Objavljeno: Čet Dec 01, 2011 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sob Nov 2006 20:53 Prispevkov: 107
|
Tole bo očitno zelo na silo odprtje sezone, predvsem zaradi koncertnega dogajanja...
Citiram: | OT: pa ne da imaš kaj proti Keshi ? |
Absolutno ne, vsako jutro jo poslušam v avtu ful na glas  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[BISI] |
Objavljeno: Pet Dec 02, 2011 1:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 18:55 Prispevkov: 269 Kraj: NSK Staat Maribor
|
Na silo ali ne, ampak najboljso ponudbo ima letos za ta vikend ocitno Reiteralm, kjer lahko smucas z vrha v dolino. Ja, progi Gasselhöhe Nr.1 in Finale Grande sta odprti - slednja sicer brez zgornjega, crnega odseka, ampak z rdeco varianto, ki zaobide najhujso strmino.
Uradni video priprave Reiteralma: https://www.youtube.com/watch?v=tIGYqVma1oU&feature=player_embedded |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
streif |
Objavljeno: Pet Dec 16, 2011 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2007 13:40 Prispevkov: 445 Kraj: pod Strmcem
|
V torek v Hausu. Sicer zasnežujejo na polno, predvsem še spodnjo polovico-ki pa je bila seveda zaprta. Zgornja polovica pa očitno ratraka letos še ni vidla (razen na progi 7) - skratka brezkončno oranje v že prijetno težkem "umetnem celcu" in kupi...
Prilagam le skupinsko sliko nas nasedlih ovac...
ki verjamemo v njihov moto: "die schönsten Pisten !" _________________ *23/24* : 35x 16x Weinebene, 9x Rogla, "Belvi"- Stadion, Trije Kralji, Gaal, 7x Turnau
*22/23* : 40x
*19/20* : Reiteralm, Schladming, Kleinlobming, 9x Turnau, Semmering/Stuhleck, KL Hebalm, Brunnalm-Hohe Veitsch, St. Kathrein am Hauenstein, Präbichl, 11x Rogla |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[BISI] |
Objavljeno: Ned Dec 18, 2011 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Ja, Haus letos ni najboljsi v predsezoni. Skoda, da niste sli do Reiteralma. V petek (16.12.) sem bil na Reiteralmu in ocitno je to bila najboljsa ponudba v okviru Schladminga do vcerajsnjih padavin. Nimam pa nobenih fotk, ker nisem imel zraven fotoaparata, na mobitelu pa tudi nimam ravno ne vem kako kakovostne kamere. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
streif |
Objavljeno: Ned Dec 18, 2011 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2007 13:40 Prispevkov: 445 Kraj: pod Strmcem
|
V planu je bil Reiteralm, vendar je zaradi predvidevanja morebitne poplave tekmovalcev, padla odločitev za Haus. Kot praviš, v vseh možnih in nemožnih ozirih, bi bila prva odločitev v boljša. _________________ *23/24* : 35x 16x Weinebene, 9x Rogla, "Belvi"- Stadion, Trije Kralji, Gaal, 7x Turnau
*22/23* : 40x
*19/20* : Reiteralm, Schladming, Kleinlobming, 9x Turnau, Semmering/Stuhleck, KL Hebalm, Brunnalm-Hohe Veitsch, St. Kathrein am Hauenstein, Präbichl, 11x Rogla |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Pon Dec 19, 2011 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
4 dni v Schladmingu, reportaža s slikami sledi, za zdaj le podatek, da je od sobote odprta povezava z Reiteralmom, od nedelje pa s Hausom. Vse proge še niso odprte, snega je več kot dovolj. Ljudi kar nekaj, v glavnem Nemcev in Čehov, problem je zvoženost nekaterih ožjih in strmejših prog, vendar se najde kakšne dobro ohranjene tudi pozno popoldne. Še največ drena je bilo v Hausu.
BISI!
Glede na to, kar sem videl v soboto in nedeljo, Reiteralm je bil v petek dobra, a ne najboljša odločitev. Strmejša proga v dolino proti Gleimingu je zaprta, proti Pichlu in stari dvosedežnici pa v obupnem stanju. Nova kabinka Preunegg še ne dela. Tako sta v bistvu ostali le zgornji sedežnici in 3 proge. Hochwurzen in Planai pa sta bila povezana že prejšnji teden in oba s progami do doline. V Hausu je bilo pa res najslabše. V soboto, ko sem bil tam dopoldne, so bile proge že zjutraj bistveno bolj razrite, kot na Hochwurznu ali Reiteralmu popoldne.
Glavni problem za smučarje pa trenutno predstavljajo topovi. Zdaj sicer spet tvegam, da me bo nekaj forumovcev začelo zmerjati, da sem razvajena rit, ampak če smučišča vlagajo miljone v udobje smučarjev, jim postavljajo tekoče stopnice, trakove, kjer bi morali narediti tri korake, jim grejejo riti z ogrevanimi sedežnicami itd., zakaj jih je potrebno po celem smučišču polivati z ledeno vodo. Sam sicer zelo rad smučam tudi v sneženju, ampak topovi so, sploh v takih mejnih pogojih in vetru čisto nekaj drugega. Sploh vožnja po ozki povezovalni progi, kjer top nastavijo v smeri proti vožnji smučarja čisto nizko nad progo in moraš peljati dobesedno skozi celoten curek topa, pa potem naslednjega. Neprecenljivo, tudi v skafandru (bunda, čelada, maska...).
Razumem, da želijo čim prej narediti debelo plast na zalogo. Povsem razumno je, da topovi delajo tam kjer je snega malo in kjer so dobri pogoji redki, ampak na že solidno pripravljene proge je v dveh dneh padlo cca. 40 cm novega snega, napovedano je še vsaj pol metra v tem tednu in temperature pod -10, a ti so v soboto in nedeljo tudi na mestih, kjer je bila temperatura -1 ob visoki vlagi, šopali iz vseh topov zanič sneg. V soboto med oblačnostjo in sneženjem. In topov je zares veliko, tako, da se jim ne da izogniti. Debele plasti novega umetnega snega so po moje kar nevarne, sodim, da to ni urejena proga za začetnike. Pri vsem skupaj je zanimivo, da nekaterih prog, katere bodo odprli prihodnji teden, niso zasneževali, verjetno čakajo na smučarje, da jih bodo lahko polivali. Po prenehanju obratovanja žičnic pa so tudi nehali delati nekateri topovi. Upam, da je to zaradi kakšnih bedastih okoljevarstvenikov (ki jih ne moti pozidava vseh hribov in goloseki na redkih nepozidanih), ki se bojijo, da smrekovi kozlički ponoči ne bi mogli spati in ne zaradi kakšnih drugih razlogov (čista zloba žičničarjev). V Flachau so topovi delali tudi ponoči. Če izkoristijo napovedane mrzle noči v decembru in zanesljive v januarju, lahko naredijo toliko snega, da se žičnic ne bo videlo ven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomi |
Objavljeno: Pon Dec 19, 2011 6:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pet Mar 2006 22:18 Prispevkov: 1333 Kraj: Jesenice
|
Marko, bravo, od srca sem se nasmejal . Pa čeprav je tu ogromno grenke resnice .
Ampak tale je pa taboljša:
Pri vsem skupaj je zanimivo, da nekaterih prog, katere bodo odprli prihodnji teden, niso zasneževali, verjetno čakajo na smučarje, da jih bodo lahko polivali.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[BISI] |
Objavljeno: Pon Dec 19, 2011 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
marko: Cakamo na fotke Planaia! Na Alpinforumu so bile objavljene neke fotke s Planaia, ki niso bile ravno vzpodbudne - nekatere proge so bile res zgolj pogojno uzitne. Po drugi strani pa je bil Hochwurzen zgleda zelo dober. Sicer pa, Planai&Hochwurzen sta meni osebno precej nezanimiva, ce sta le polovicno odprta (v petek so bili zaprti se Snowboard Dorado, pa glavna proga pri Burgstallalm, Kaibling 6er in pripadajoca proga, Mitterhaus je bil tretjinsko (?) odprt, pa SunJet in stiriseda na Hochwurznu).
Drugace pa malo za salo, malo za res. Meni so v soboto v Flachavu koristili na gosto postavljeni topovi s prizganimi luckami in prijetnim zvokom, saj v nasprotnem primeru ne bi prisel z vrha Star Jeta 3.
Vsem smuciscem v regiji Ski Amade pa so se poznale posledice inverzije (no, mislim da Reiteralmu se najmanj). V Flachavu in na Planaiu je bilo zelo malo umetnega snega na nadmorski visini 1000 - 1200m (kamencki, zemlja, trava, ledene plosce). Vidi se, da se je vsaj iz promocijskega (pa tudi estetskega) stalisca splacalo vozakanje snega s kamioni na Reiteralmu in v Hausu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Pon Dec 19, 2011 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3672 Kraj: Maribor
|
Citiram: | Zdaj sicer spet tvegam, da me bo nekaj forumovcev začelo zmerjati, da sem razvajena rit (...) Povsem razumno je, da topovi delajo tam kjer je snega malo in kjer so dobri pogoji redki, ampak na že solidno pripravljene proge je v dveh dneh padlo cca. 40 cm novega snega, napovedano je še vsaj pol metra v tem tednu in temperature pod -10, a ti so v soboto in nedeljo tudi na mestih, kjer je bila temperatura -1 ob visoki vlagi, šopali iz vseh topov zanič sneg. |
Morda bi še nekaj let nazaj tudi sam bil med tistimi ki bi te 'šimfali', ampak po včerajšnjih izkušnjah z Osojščice te razumem. Ne gre za generalno vprašanje 'zasneževanje med smuko - ja ali ne', ampak za vprašanje kako. Če nekje ob robu 80m široke proge dela nekaj topov, po možnosti obrnjenih po progi navzdol, to res ne bi smelo nikogar motiti - fine dame se jim bodo pač izognile, mulci s širokimi smučkami pa bodo z užitkom smučali čez sveže kupčke . Povsem nekaj drugega je, če ti na ozkih poteh 'streljajo' naravnost v obraz. Enako velja za kvaliteto snega: suh sneg ni problematičen, ne prijema se očal in na progi je včasih prav prijetno zapeljati vanj. Ko pa na silo streljajo v mejnih pogojih, zna biti zadeva res neprijetna (na očalih) in nevarna (na progi).
Na splošno se mi zdi (po poročilih tukaj in na Alpinforumu), da so na 4 hribih nad Schladmingom letos zapravili kar nekaj ugleda, ki so si ga glede priprave prog ustvarili v preteklih letih. Trava, kamenja, led, grude, na pol pripravljene proge - to nekako ne gre skupaj z renomejem tega smučišča. Škoda, morda bi bolje naredili če bi odprli kako progo manj (ali pa 2 dni pozneje) in ponudili gostom res samo tista smučišča ki so v dobrem stanju? _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RooooK |
Objavljeno: Tor Dec 20, 2011 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Pon Dec 2009 10:17 Prispevkov: 9
|
po prebranem vidim,da nisem edini,ki je odšel domov razočaran. Naša ekipa se je prav čudila kaj je s tem opevanim šladmingom kaj je s temi progami. Ob pol 11h nekje ze konkretno razrito,sneg v obraz,nobene prave povezave,skratka po videnem me šladming ne vidi več. Sploh pa ta opevani planai...katastrofa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Dec 20, 2011 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
[BISI] je napisal/a: | marko: Cakamo na fotke Planaia! Na Alpinforumu so bile objavljene neke fotke s Planaia, ki niso bile ravno vzpodbudne - nekatere proge so bile res zgolj pogojno uzitne. Po drugi strani pa je bil Hochwurzen zgleda zelo dober. Sicer pa, Planai&Hochwurzen sta meni osebno precej nezanimiva, ce sta le polovicno odprta (v petek so bili zaprti se Snowboard Dorado, pa glavna proga pri Burgstallalm, Kaibling 6er in pripadajoca proga, Mitterhaus je bil tretjinsko (?) odprt, pa SunJet in stiriseda na Hochwurznu).
Drugace pa malo za salo, malo za res. Meni so v soboto v Flachavu koristili na gosto postavljeni topovi s prizganimi luckami in prijetnim zvokom, saj v nasprotnem primeru ne bi prisel z vrha Star Jeta 3.
Vsem smuciscem v regiji Ski Amade pa so se poznale posledice inverzije (no, mislim da Reiteralmu se najmanj). V Flachavu in na Planaiu je bilo zelo malo umetnega snega na nadmorski visini 1000 - 1200m (kamencki, zemlja, trava, ledene plosce). Vidi se, da se je vsaj iz promocijskega (pa tudi estetskega) stalisca splacalo vozakanje snega s kamioni na Reiteralmu in v Hausu. |
No jaz se ne bi ravno strinjal, da so bile proge slabe. Sploh če upoštevamo čas, letošnje razmere in nadmorsko višino. Pravzaprav se sam nisem mogel načuditi, kako so bile lahko proge na Reiteralmu ob obilici novega snega in kar precej smučarjih še popoldne praktično gladke. Nekaj kamenčkov je bilo samo na nekaterih izpostavljenih mestih. Sicer je bil Planai praktično v celoti odprt, razen srednjega dela proge 1 in manj pomembnih prog 5 in 6, ki so bile prevozne, vendar neteptane. Res pa je, da če niso odprte povezave in ne delajo vse proge, je posamezno smučišče manjše od Krvavca in se ti potem lahko zdi 41 Evrov(ali koliko) nekoliko veliko za karto.
Miki, hvala, tebe sem se najbolj bal, ko sem jamral zaradi topov. Moja izkušnja je taka, da bi lahko že prej odprli kakšno progo več. Recimo obe progi ob sedežnici na vrh Hochwurzna sta že vsaj v nedeljo, če ne celo v soboto imeli več kot dovolj snega in je manjkal samo ratrak. Podobno proga 1 na Planai. Nekaj nas je sicer uživalo v celcu, ali se bolj matralo, ker je bila precej neugodna kombinacija s težkim umetnim snegom, večina pa bi si želela še kakšno odprto progo. Ampak to je že kar običajno pri Avstrijcih za predsezono. V Zillertalu so na povsem pripravljenih progah proge preorali (teptali brez gladilke, tako da so nastale ogromne grude) ali pa pustili nazasnežen 100 m odsek. Zato in zaradi ugodnejših cen dajem za predsezono prednost Italijanom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[BISI] |
Objavljeno: Tor Dec 20, 2011 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Priznam, postal sem razvajen glede Schladminga. Ampak ja, naceloma se strinjam, da so glede na razmere ustvarili dobre pogoje. Po drugi strani pa smo v lanski sezoni smucali v Schladmingu zelo solidno ze konec novembra. Zima zamuja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Dec 20, 2011 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
No, še nekaj slik. Tale me je zelo razveselila:
Ja, kot vidite, prospekt v slovenščini s povsem korektnimi prevodi. Saj ne da bi to zares potrebovali, ampak se mi je vseeno zelo dobro zdelo.
Imeli smo en čuden paket prek Skifuna, kjer je bila prvi dan v paketu karta od 15. ure. Doma sem rekel,da kateremu tepcu se bo pa dalo za eno uro natikati pancerje. No, enemu se je dalo kljub dežju, megli itd. Tisti, ki so prišli iz Planaia so jamrali nad meglo, na Hochwurznu pa je bila vidljivost kar dobra. Tale slika je bila posneta ob 16. uri, ko sem šel zadnjič na gondolo. Dobre pol ure pozneje, ko je bilo še precej bolj mračno in zraven še megla, je bilo že kar neugodno.
Tole sliko sem posnel na vrhu Planai 16.12. ob 13:30. Malo pred tem sem bil na internetnem kotičku (zraven WC imajo terminal z brezplačnim internetom) in gledal obupno vreme z močnim dežjem v bližnjem Flachau. Tu je bilo še bolj sončno, kot kaže slika.
Tole pa je žalost. Veliko snega in zaprte proge, celo tiste, za katere je na semaforju pisalo, da so odprte. Da ne govorim o procentu odprtih prog. 4 odprte proge od 8 so za Avstrijce 80% odprtih prog.
Sobota in nedelja sledi jutri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Sre Dec 21, 2011 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
Sem pogledal prvo Mikijevo reportažo na tej strani in ugotovil, da imam precej zelo podobnih slik, le nekaj žičnic je novih. Zato ne bom pretiraval. Nasploh so obvestila v Schladmingu bolj slaba, ker se obnašajo, kot da so to čisto ločena smučišča, podobno kot so ločene spletne strani. Kot da smučarja zanima, kdo je lastnik. Semaforji kažejo samo odprte proge in žičnice za posamezno dolino (razen Planai + Rohrmoos), pa še to ne vedno točno. Zato sem se v soboto z avtom odpeljal v Haus, ker nisem vedel, da so ta dan odprli povezavo z Reiteralmom, naslednji dan pa s Hausom. Dopoldne je bilo tam precej oblačno, ležalniki na vrhu seveda prazni.
Topovi, topovi. Sem jim že prav privoščil, da namede 3 metre naravnega, pa da morajo potem odkopavati sedežnice. Me zanima, če bi tudi potem še streljali.
Medtem so me klicali prijatelji, da je na Rohrmoosu sonce. Iz voznih redov avtobusov se nisem najbolj znašel, žičničarji pa so vedeli samo to, da vozijo zaenkrat bolj poredko. Ker je bilo na Hausu oblačno, ponekod zaradi žiraf megleno in proge precej zorane, sem šel še malo na drugo stran, seveda z avtom.
Na Hochwurzen se s tisto čudno 5-kabinko popoldne začnejo zgrinjati sankači. Ob koncu dneva kakšna kamikaza tudi na smučišču ni redkost.
Utež od kabinke tehta 46 ton, pa se kljub temu skupaj s celotnim platojem premika za pol metra sem in tja.
Tole je slikano samo kot dokaz sonca. Sicer je pa tudi hotelček kar soliden.
V nedeljo končno vreme za razvajence. Na Rohrmoosu:
Penzion 5 zvezdic ali več (odvisno od velikosti luknje v strehi):
Če je tisto zadaj morje, bi moral biti Baltik, ampak tako daleč vidi samo Chuck Noris.
V nedeljo so se nas usmili in odprli tudi progo 35 za povezavo s Pichlom, tako da se ni bilo treba porivati skozi curke topov po progi 34.
Na Hochwurznu pa tudi večjem delu Planai je bil sneg tudi pozno popoldne še zelo dober, brez pretiranih kucljev, razen morda na kakšnih strmih in ozkih odsekih:
Zame eden najlepših delov je obvoz ciljne strmine v Schladmingu (proga1). Za razliko od same slalomske proge, ki je bila mestoma ledena in je na njej vedno gužva, je bila ta genialna progica čisto prezrta. Slika je bolj iz konca dneva, ko je vse skupaj že bolj v senci. Se opravičujem, ker so slike bolj tako. Slikane so z novim telefonom, pa nisem znal uporabljati še niti zooma, kaj šele kaj drugega.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|