|
 |
|
Nakup elanove smucke, vsestranski amater |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
kud |
Objavljeno: Čet Feb 10, 2011 12:59 pm Naslov sporočila: Nakup elanove smucke, vsestranski amater |
|
|
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Čet Feb 2011 12:25 Prispevkov: 1
|
Zdravo, rabim nasvet za nakup nove Elanove smucke. Na lepem snegu smucam kot demonstrator, dolgi zakljuceni zavoji s prenosom teze, kratki zavoji v stari tehniki (smuci tesno skupaj), tudi carving mi ni tuj in je za menoj lepa dvojna sled. Moja smucarska zgodba pa se konca na poledeneli strmini. Pri kratkih hitrih zavojih nabiram hitrost, ko jo poskusam umiriti pa mi smucka zacne odrsavati in postane nemirna. Pri dolgih zavojih pa drsim kot borderji. Rabim nasvet ali je to zaradi znanja ali je kriva tudi oprema. Bil sem tudi na testu smuci, vendar ni bilo ledu na smuciscu, tako da so bile vse OK. Vsi govorijo o trdoti smucke, mene pa zanima katera bi bila primernejsa za moj primer, ker obicajno ob poledeneli strmini postavim smucke v kot, ker mi ni v uzitek pobijanje po pobocju.
lp, dare |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aldor |
Objavljeno: Čet Feb 10, 2011 9:39 pm Naslov sporočila: Re: Nakup elanove smucke, vsestranski amater |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Apr 2010 18:28 Prispevkov: 56
|
Če ti pri kratkih zavojih smuči zbezljajo, je skoraj sigurno, da se pelješ preveč "na riti" oziroma na repih smuči. Ko enkrat spraviš težišče nad pancarje in še naprej, lahko po mili volji kontroliraš in obračaš smuči in ni šans, da ti bodo zbezljale ne glede na to, v katerem kakovostnem razredu so. Tudi na ledu in/ali strmini!
Dolgi zavoji, kaj šele carving dolgi zavoji na poledenelih strminah...po mojem je to za navadne smrtnike samo pobožna želja, tako da upam, da tu pravzaprav misliš na trd pomrznjen sneg(?) Sicer so lahko problem slabo nabrušeni robniki, ampak ker ne dvomim, da maš to pošlihtano, je najbrž spet problem v tehniki (upam, da te ne podcenjujem?). V ovinku najbrž visiš s trupom v zavoj oz. v breg (kot borderji). Na ta način sicer imaš zunanjo smučko visoko na robniku, vendar ti to nič ne pomaga, ker ni dovolj obremenjena. To rešiš tako, da se naučiš "prelomit" v pasu: noge postrani za visok robnik in trup pokonci, da spraviš dovolj svoje sile teže in centrifugalne sile na zunanjo smučko. Moraš "stati" na robniku, ne samo vleči smučko ob sebi. Dobro opazuj na smučanju pri kakemu mojstru (ne tistemu, ki zdivja dvakrat trikrat prek strmine, ampak tistemu, ki jo zmore v krasnih zmerno hitrih zaključenih zavojih), koliko agresivnosti je potrebno za carving strmine, odlična lekcija! Je pa tako lepo smučat zelo težko. Veliko boš preklinjal, preden ti bo uspelo:d Jaz si kar čestitam, če mi kdaj uspe:d
Glede menjave smuči...mislim, da to pride v poštev takrat, ko res doumeš dovolj visok nivo tehnike in jo tudi znaš uporabljat, pa ti kljub temu ne uspe presmučat kake proge/strmine po željah. Šele takrat "preraseš" smuči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo |
Objavljeno: Sob Feb 12, 2011 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Čet Apr 2007 12:22 Prispevkov: 235
|
Na pamet je nemogoče povedati kej (vse) te muči. Definitivno pa za začetek smuči tesno skupaj in klasična tehnika ne grejo skupaj z modernimi dilami. Če imaš smučke s poudarjenim stranskim lokom, potem naj ti bo tudi cilj smučati z ustrezno tehniko. Dolge in kratke zavoje, strmine in položna smučišča. Seveda pa ne pričakuj, da boš brez reees veliko treninga lahko na ledenih črnih progah brez oddrsavanja vozil brezhibne carving zavoje.
Drugače pa kak dan ali dva (z nekim recimo solidnim predznanjem) s smučarskim učiteljem lahko naredita čudeže Predvsem pa boš dobil odgovore kje je meja tebe in kje je meja smuči ki jih uporabljaš...
Aja, pa samo kot nasvet - tehniko karvanja izpopolni najprej na položnih progah pri nizkih hitrostih. Ko boš tam našel pravi, stabilen položaj, potem bo šlo mnogo lažje tudi na strminah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
 |
|
Stran 1 od 1 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|