Avtor |
Sporočilo
|
gregorv |
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 8:49 am Naslov sporočila: Smučarska tehnika-carrving |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sre Jan 2010 14:52 Prispevkov: 54 Kraj: Grosuplje
|
Imam eno vprašanje v zvezi s smučarsko tehniko. Letos sem prvič na smučeh po 7ih letih in seveda prvič s karving smučmi. Gre mi kar dobro vendar se še privajam, da težišče prenesem malo bolj naprej, da grabi celotna smučka. To mi sicer kar uspeva, vendar imam probleme z notranjo smučo, da bi enostavno naredi krajši zavoj kot notranja. Imate mogoče kakšno idejo kaj počnem narobe?
Hvala za kakršnokoli pomoč!
Lep pozdrav! _________________ http://www.slo-racing.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo |
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Čet Apr 2007 12:22 Prispevkov: 235
|
Še 1x... Katera dela krajši zavoj? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregorv |
Objavljeno: Pet Jan 29, 2010 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo |
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Bolj kot smučko obremeniš, bolj se upogne in posledično naredi krajši zavoj. Ponavadi se sicer glede razporeditve teže pojavlja ravno obratni problem (da smučar da več teže na zunanjo smučko - old school tehnika), a vse je možno Na pamet bi rekel da "sediš" na dili (preveč nazaj) + da telo ne gre v zavoj ampak ostane pravokotno na strmino. Posledično zunanja dila plapola malo po svoje, ker enostavno nimaš položaja kjer bi lahko robnik lepo nastavil. Teža mora biti čim bolj enakomerno razporejena --> težišče naprej na jezike pancerja, in pa čim bolj enakomerno razporejeno med levo in desno dilo. Za lažjo predstavo - tako, da lahko zarezni zavoj izvedeš tudi pri zelo majhni hitrosti na ravnini - brez pomoči centrifugalne sile.
Je pa res da precej nesmiselno tako ugibati. Svetujem ti obisk šole / najem inštruktorja. Dejansko zadeva dela čudeže  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregorv |
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
palcek |
Objavljeno: Sob Jan 30, 2010 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Sob Feb 2006 20:48 Prispevkov: 268
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Ned Jan 31, 2010 1:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
Po moje je problem v položaju na smučeh. Možno je, da imaš še vedno prejšnjo držo z enakim smučarskim odklonom, le da hočeš po vsej sili voziti s težo po obeh. Zgornja je zato bolj obremenjena. Jaz ti dam tri možnosti: korigiraj držo ali pa zmanjšaj težo na zgornji smučki. najboljša je tretja pot: da se najprej naučiš delati lepe zavoje na položnem, ne pa tako kot polovica rekreativcev, ki mislijo, da karvajo, če z veliko hitrostjo delajo slabo kontrolirane široke zavoje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
velenjčan |
Objavljeno: Čet Feb 04, 2010 1:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Čet Feb 2010 0:58 Prispevkov: 50 Kraj: read my name
|
Dejstvo je da ima pri vožnji po robnikih (torej brez oddrsavnja), zunanja smučka že po osnovak fizike daljšo pot kot zunanja smučka; da bi smučar razliko med razdaljama, ki jo premagata obe smučki skozi zavoj, zmanjšal, naj poskuša že v fazi prehoda preko vpadnice opravi t.i. anticipacijski gib. Po domače rečeno: poskušajte posnemati slalomiste pri vožnji med vratci, še posebej tisti gib, ko z roko sežejo naprej in noter proti središču zavoja, z namenom zaščite pred količkom, hkrati naj bo distribucija teže rahlo v korist spodnje oz. zunanje noge, položaj telesa sproščen. Z intenzivnostjo vaje ne pretiravajte, ker vas bo kot za posledico "vrtelo v zavoj", če primerjam z avtomobilizmom se vam bo zgodil oversteering, zaenkrat pa ste na understeeringu na zadnji pogon, saj vas verjetno vleče nazaj. Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yyyeb |
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 12:11 Prispevkov: 21
|
bobo je napisal/a: | Bolj kot smučko obremeniš, bolj se upogne in posledično naredi krajši zavoj. Ponavadi se sicer glede razporeditve teže pojavlja ravno obratni problem (da smučar da več teže na zunanjo smučko - old school tehnika), a vse je možno .... |
jaz sem po dolgem času šel na smuči in sicer carving. smučam old scool tehniko. a je to napaka? v bistvu ne čutim razlike med ravnimi deskami in carving. _________________ ššššššššššššš kako drvim in se v drevo zaletim! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fischerpro3 |
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32 Prispevkov: 1772 Kraj: sun city
|
Ne veš kaj zamujaš...na enem drugem smučarskem forumu imajo temo ki so jo poimenovali Safet Sušić VS. David Beckham (primerjava old school vs. carving) 
Nazadnje urejal/a fischerpro3 Tor Feb 09, 2010 12:15 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
Jaz se s Fischerjem kar strinjam, a so mi precej bolj všeč tipi, ki smučajo staro tehniko na novih smučeh, kot tipi, ki podijo po smučiščih brez kakršnekoli tehnike in kontrole.
Po moje napake ni (če ne delaš kakšnega izpita), smučaj, kot ti paše. Ko boš razpoložen, pa naj ti nekdo pokaže, kako boš iz smuči potegnil še kaj več (carving). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo |
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
yyyeb je napisal/a: | bobo je napisal/a: | Bolj kot smučko obremeniš, bolj se upogne in posledično naredi krajši zavoj. Ponavadi se sicer glede razporeditve teže pojavlja ravno obratni problem (da smučar da več teže na zunanjo smučko - old school tehnika), a vse je možno .... |
jaz sem po dolgem času šel na smuči in sicer carving. smučam old scool tehniko. a je to napaka? v bistvu ne čutim razlike med ravnimi deskami in carving. |
Težko rečeš napaka... Enostavno carving smučke nisi narejene za to. Pa naj bo to zaradi dolžine (kataputiranje v zrak ob drži preveč nazaj), stranskega loka (otežuje oddrsavanje z smučmi tesno skupaj), same teže in še drugih dejavnikov. Če smučaš staro tehniko (tako kot naj bi se jo smučalo), boš na boljšem z Elan RC kot pa s katerokoli "sodobno" dilo Če razlike ne občutiš, potem pa ti je tako ali tako lahko vseeno
Je pa sodobna tehnika smučanja nekaj, kar te hitro prime, če te vsaj malo vleče na sneg. Najdi nekoga ki ti bo lahko pomagal pri začetkih, pa je zelo možno da boš hitro želel osvojiti malo več znanja in izkoristiti dile s stranskim lokom na način kot je mišljeno  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yyyeb |
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 12:11 Prispevkov: 21
|
kaj mislite, je carving tehnika večji užitek kot stara tehnika? _________________ ššššššššššššš kako drvim in se v drevo zaletim! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elan |
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Dec 2006 9:56 Prispevkov: 500
|
yyyeb je napisal/a: | kaj mislite, je carving tehnika večji užitek kot stara tehnika? |
v tem času, s temi smučmi definitivno JA
se pa popolnoma strinjam z bobotam |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markxx |
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
 Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Okt 2008 20:29 Prispevkov: 125
|
yyyeb je napisal/a: | bobo je napisal/a: | Bolj kot smučko obremeniš, bolj se upogne in posledično naredi krajši zavoj. Ponavadi se sicer glede razporeditve teže pojavlja ravno obratni problem (da smučar da več teže na zunanjo smučko - old school tehnika), a vse je možno .... |
jaz sem po dolgem času šel na smuči in sicer carving. smučam old scool tehniko. a je to napaka? v bistvu ne čutim razlike med ravnimi deskami in carving. |
Skoraj ne verjamem, da ne cutis razlike. Mogoce se ti zdi da ne, ampak ce das zdaj stare sulice gor, bos pa hitro videl, kako te odnasa. To pa ti carving smucka prihrani do dolocene mere. Vec pa dobis v prilagoditvi tehnike.
Sam se smucam ze 30 let pa sem pred 10 leti bil ze malo navelican s tistimi starimi smucmi, ko pa sem kupil prve carving, se je odnos do smucanja cisto spremenil. Zame je to ful uzitek, ki ga je tezko opisat, ce ne probas in se res ne naucis. Torej poisci nekoga, ki ti bo pokazal par fint, in te spremljal veckrat pri smucanju, samo da ti daje namige. Pa ce bos priden ucenec bos hitro opazil, da je razlika se vecja. _________________ Sezona 2009/2010: 3xKatschberg, 6xKaprun/Zell am See, 6xKrvavec, 5xGolte, 1xVišarje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|