Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Mariborsko Pohorje - Aktualne informacije 2009/2010

Objavi novo temo  Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave. Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 51, 52, 53  Naslednja
 Mariborsko Pohorje - Aktualne informacije 2009/2010 « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
Špik
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 12:48 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Snemalec
Snemalec

Pridružen/-a: Pon Sep 2005 12:14

HIDROSTATIČNI TLAK
Tlak zaradi teže tekočine. Ni odvisen od oblike posode. Narašča na vsakih 10m za 1bar (100kPa)
miki
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 10:26 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Kraj: Maribor

Iz zapisanega jasno sledi, da do Luke tlak lahko doseže približno 40 bar, ne 400 (višinska razlika med jezerom na Arehu in Luko je preko palca 450 m, nekaj je treba odšteti zaradi tlačnih izgub v dolgem cevovodu).

Ampak zdaj nekaj drugega: zgleda da je bilo minuli konec tedna kar nekaj smučarjev nezadovoljnih s pohorsko ponudbo, kot priča članek v današnjem Večeru:

Citiram:
Prejšnji teden se je na Mariborskem in Areškem Pohorju začela smučarska sezona. V idiličnih zimskih razmerah se je minuli konec tedna za smuko odločilo veliko ljudi, vendar so bili mnogi tudi razočarani. Mariborski žičničarji so imeli namreč obilo preglavic z napravami - kar nekaj jih ni obratovalo, druge pa so se ustavljale. Bralci so nam sporočili, da na Arehu ni delovala vlečnica Ruška, težave pa naj bi bile tudi s šestsedežnico Pisker, ki se je sprva kvarila. Na progi Cojzarica je bilo kamenje, na Bellevueju pa sta obratovali le vlečnici Bellevue in Sleme. Spomnimo, da so vodilni v Športnem centru Pohorje (ŠCP) prejšnji teden zagotavljali smuko do Trikotne jase, in ker potem ni bilo tako, so bili smučarji razočarani ne le nad gnečo, ki je nastajala na smučiščih, ampak tudi nad še vedno visoko, čeprav znižano ceno vozovnice (22 evrov).

Robertino Ribič, tehnični direktor Pohorske vzpenjače, je povedal, da so bile omenjene proge zaprte, ker ni bilo dovolj primernega snega, čeprav, kot je dejal, na prvi pogled ni bilo videti tako. "Zapadlo je dovolj naravnega, a suhega snega. Proge smo steptali, a so nadzorniki ob preskušanju s smučkami prišli do trave," je dejal Ribič in povedal, da nimajo dovolj topov, da bi umetno zasnežili prav vse pohorske proge. O kvarjenju naprav je povedal, da so imeli tehnične težave, ki pa so jih hitro odpravili. Danes je že mogoče smučati v dolino, do hotela Arena, na Arehu pa vlečnica Ruška za zdaj še ne obratuje. V ŠCP so sicer namerili od 40 do 50 centimetrov snega.

Ta članek se splača malo natančneje prebrati. Torej nisem edini, ki na Arehu pogrešam Ruško. G. Ribič, zelo pohvalno je, da niste odprli prog kjer ni dovolj snega - AMPAK POTEM PA RAZLOŽITE ZAKAJ STE STEPTALI IN ODPRLI KAMNITO LEVO COJZARICO ?! Ja, kamnito, ta proga je bila nekaj let nazaj lepo travnata in se je dalo smučati tudi pri tanki snežni odeji, z gradbenimi deli ob gradnji Piskra, širitvi proge in kopanjem dveh cevovodov pa so jo zelo uspešno 'pošodrali'.

Tako je Cojzarica izgledalal poleti 2004 ... :

... in tako letos jeseni. Res primerjava ni povsem realna, na prvi je lepa zelena trava, druga je jesenska, ampak vseeno je razlika očitna. Predvsem tisti del pod sedežnico je prava šodrjama, bližje vlečnici je še ostalo nekaj trave. Jeba je v tem, da je kamnit del nekoliko dvignjen, torej tisti ki jim je vseeno za smučke ali borde in rijejo po največjem šodru, s časom spravijo kamenje tudi na 'pogojno užitni' del ob vlečnici (vem o čem govorim, v soboto sem brez vsake škode na smučkah naredil eno furo po celcu na takrat še zaprti levi Cojzarici - ampak treba je vedeti kje ):

Tudi glede smuke do Trikotne Jase me zelo veseli, da si kdaj kdo zapomni kaj so Pohorci obljubili in ne uresničili, tudi sam se spomim kako so sredi preteklega tedna zatrjevali da bo za vikend že možno smučati do Trikotne jase.

Tisto da nimate dovolj topov, pa lepo prosim razlagajte komu drugemu, tisti ki smo redno na Pohorju vemo da je to preprosto laž . Sicer pa smo od Pohorcev žal vajeni tudi tega ...
Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mariborcan
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 11:32 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pet Mar 2007 3:45

Bil včeraj na nočni. Stadion odlično porihtan, super sneg!! Poštela slabše (slabše poteptano, grudice, neravnine, kakšno ledeno mesto).
Majhna skrivnost ostaja, ali je ta proga (MB slalom) sploh bila odprta. Na internetu označena kot odprta, zgoraj tabla zaprto, vendar nobene ograje. Podobno razsvetljava - polovica proge osvetljena, polovica (celotna strmina od ceste do ravnine spodaj) pa ne. Zgleda so imeli težave z reflektorji, za zaprtje se niso odločili, ampak so samo postavili tablo, da se zavarujejo, če bi se slučajno kaj zgodilo. Sicer nisem prepričan, koliko bi to pomagalo, ker ukrepal ni nihče, čeprav so se vsi vozili mimo table, in tudi sedežnica je normalno vozila smučarje gor (da bi pa smučarje, ki so hoteli dol, vsaj poskusili usmeriti na vožnjo s sedežnico, pa seveda ne). Pravo veselje je šele nastalo, ko se je spustila megla in nisi vido res več nič. Pa saj meni je sicer ustrezalo, da ni noben gnjavo in si se lahko dol peljal, ampak je pa lahko vseeno kar nevarno, sploh za manj izkušene smučarje pa tudi za ostale, ker ni problem samo tvoje smučanje, ampak tudi, da ne vidiš ovir in drugih smučarjev, oni pa ne tebe. Vsekakor včasih zaradi manjših stvari zaprejo progo.
No, za 12 eur mogoče ne smeš pričakovat preveč, hehe. Ja, še vedno je veljala ta znižana enotna cena - prijetno presenečenje. Pa vidim po ceniku, da so tudi redno ceno letos znižali na 19 eur; očitno jih je srečala pamet in so ugotovili, da za tri ure smučanja na treh sedežnicah ne moreš zahtevati skoraj isto kot za celi dan na celem smučišču.

P.S. Kar se tiče debate v prejšnjih postih pa se mi zdi prav, da se vse možne vire v največji meri usmeri v zasneževanje proge v dolino, vkolikor je seveda realno, da jo bodo do konca nekega mrzlega vala uspešno zasnežili in odprli, tokrat je bilo tako. Tukaj imaš nočno smuko, dosti bolj priročno je kot Areh, gor se voziš s sedežnicami (čeprav počasnimi), zanimive in primerno strme proge...verjetno dosti boljše kot Ruška, ali ne? Seveda so imeli topove naprej pripravljene tam, ker je bilo smiselno sklepati, da bodo od začetka zgoraj ustrezne temperature za zasneževanje, spodaj pa še ne...ko pa je potem prišel ta mraz in je bilo tudi spodaj dovolj mrzlo pa logično, da so jih prestavli dol. Tudi lastniki sezonskih vozovnic so verjetno bolj zadovoljni, če imajo na voljo nočno smuko do doline in ne le na Slemenu, kjer pač ni kaj dosti vredna. Da pa grejo zasneževati Stolp in še to na pol, je pa res neumnost...

Lp
Nazaj na vrh
miki
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 11:53 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Hvala mariborcan, sem včeraj gleda na Pohorje in se spraševal kaj pomeni na pol osvetljena proga pod Poštelo ... svašta .
Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig.
Nazaj na vrh
fischerpro3
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 12:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32
Kraj: sun city

Se pridružujem mnenju mariborčana....gor niti nisem silil....nama je bilo s sinom na stadionu "majka", prazno...tako da sva ga lahko žgala na polno...skratka ena boljših smučarij na stadionu
Nazaj na vrh
zlatko83
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 12:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 10:29

lenko je napisal/a:
Pomanjkanje vode naredi svoje. Na cojzarico in pisker je šlo vsaj 35000 kubikov snega. To je približno 18 kubikov vode. S predpostavko da je na progi okoli 40cm umetnega snega in širina proge 50m. Mogoče ga je kje več, mogoče kje majn. V jezeru kekec ki ga uporabljajo za zasneževanje je okoli 25000 kubikov vode.

lenko, ne vem, od kod ti podatki???? Iz 18 m3 vode sigurno ne naredijo35000m3 snega. Malce sem poguglal in našel različne podatke. Če povzamem, je razmerje naravnega snega nekje med 1:3 do 1:4, se pravi, 3-4m3 snega je približno 1m3 vode.
Za umetni sneg, kolikor pač razumem nemško, pa iz 1m3 vode dobimo nekje 2-2,6 m3 snega. Dalje si računajte sami, mene zanima edino, da je na progi sneg
Pa še to sem opazil, kadar piha, odnese precej snega tudi izven proge, v gozd. Na Mariborskem sem tudi po gozdu hodil po umetnem snegu, takoj se loči, kdaj gaziš po naravnem, kdaj pa po umetnem.
Na Stolpu sem bil pred kakimi 10-imi dnevi, tam je bilo kakih 8 topov, ampak, delali so samo trije, tako, da tam niso porabli ravno dosti vode. Po moje so želeli napravit vsaj otroški poligon, ko pa se je mraz spuščal niže, pa so menda te topove takoj preselili na stadion.
Jaz mislim, da se kar trudijo, res, po bitki smo vsi generali
Ne vem, a je že kdo od vas zaprosil za službo pri pohorcih???? Verjetno bi že koga zaposlili. Upam, da vsaj kdo od pohorcev bere ta forum, gotovo bodo upoštevali vaše nasvete
Nazaj na vrh
miki
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 2:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Citiram:
Ne vem, a je že kdo od vas zaprosil za službo pri pohorcih???? Verjetno bi že koga zaposlili. Upam, da vsaj kdo od pohorcev bere ta forum, gotovo bodo upoštevali vaše nasvete

Ne vem ali je to bil cinizem ali si mislil resno, ampak Pohorci ne upoštevajo nobenih nasvetov, ker so sami najbolj pametni. In ja, berejo ta forum, več kot enkrat mi je že kateri od njih povedal, da je bral moje prispevke, gledal slike ipd. In tudi za službo sem se pred leti že rahlo zanimal, da bi vsaj enkrat v življenju delal nekaj kar me veseli. Ampak če nisi vsaj nekaj let vozil 'na kole' skoraj nimaš šanse da pri Braniku dobiš boljšo službo kot redarjenje na parkirišču ... res ne štekam zakaj bi moral bit faliran tekmovalec da bi lahko npr. upravljal s topovi, ampak tako pač je na Pohorju.

Sicer pa sem tudi jaz zasledil podobne podatke, da namreč iz 1m3 vode narediš 2,3 - 2,5 m3 umetnega snega, torej recimo ena srednje velika akumulacija s 25000 kubiki zadošča za 60000 kubikov snega. Dalje pa je račun zelo preprost: za 1 km proge širine 50 m in z višino snega 40 cm porabiš 20000 kubikov snega, torej bi ena nova akumulacija z omenjenim volumnom zadoščala za 3 km prog. Zdaj pa si res sami računajte kaj bi recimo letos lahko bilo že odprto, če bi imeli jezero na Videcu: ali proga mimo Luke in Čopka, ali leva Cojzarica brez šodra, Ruška in Stolp, ali Stolp, Videc in Bolfenk. Vsekakor pa eno jezero še ne bo rešilo vseh pohorskih problemov z vodo, da ne bo razočaranja (razen še bodo zgradili kako orjaško zadevo z volumnom vsaj 100000 kubikov, kakršne so po avstrijskih smučiščih že standard, pri nas pa bi okoljevarstvenike najverjetneje kap ). Sploh glede na načrte na Pohorju, npr. zasneževanje Jonatanke ali progo v Ruše - obe bosta velika porabnika vode, to si upam že zdaj napovedati.
Nazaj na vrh
alenn
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 7:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Tor Sep 2009 16:36

mene zanima kdaj se lahko jutri peljem z gondolo na pohorje? ob 10. al ob 16.00 ker ne radio so rekli ob 10.00, na plakatih po mestu pa piše da ob 16.00 ?
Nazaj na vrh
lenko
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 7:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34

Uradna prireditev je ob 16. Voziš pa se lahko od 10 pa do 22 =)
Nazaj na vrh
zlatko83
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 8:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

miki je napisal/a:
Citiram:

Ne vem ali je to bil cinizem ali si mislil resno, ampak Pohorci ne upoštevajo nobenih nasvetov, ker so sami najbolj pametni. In ja, berejo ta forum, več kot enkrat mi je že kateri od njih povedal, da je bral moje prispevke, gledal slike ipd. In tudi za službo sem se pred leti že rahlo zanimal, da bi vsaj enkrat v življenju delal nekaj kar me veseli. Ampak če nisi vsaj nekaj let vozil 'na kole' skoraj nimaš šanse da pri Braniku dobiš boljšo službo kot redarjenje na parkirišču ... res ne štekam zakaj bi moral bit faliran tekmovalec da bi lahko npr. upravljal s topovi, ampak tako pač je na Pohorju.

Sicer pa sem tudi jaz zasledil podobne podatke, da namreč iz 1m3 vode narediš 2,3 - 2,5 m3 umetnega snega, torej recimo ena srednje velika akumulacija s 25000 kubiki zadošča za 60000 kubikov snega. Dalje pa je račun zelo preprost: za 1 km proge širine 50 m in z višino snega 40 cm porabiš 20000 kubikov snega, torej bi ena nova akumulacija z omenjenim volumnom zadoščala za 3 km prog. Zdaj pa si res sami računajte kaj bi recimo letos lahko bilo že odprto, če bi imeli jezero na Videcu: ali proga mimo Luke in Čopka, ali leva Cojzarica brez šodra, Ruška in Stolp, ali Stolp, Videc in Bolfenk. Vsekakor pa eno jezero še ne bo rešilo vseh pohorskih problemov z vodo, da ne bo razočaranja (razen še bodo zgradili kako orjaško zadevo z volumnom vsaj 100000 kubikov, kakršne so po avstrijskih smučiščih že standard, pri nas pa bi okoljevarstvenike najverjetneje kap ). Sploh glede na načrte na Pohorju, npr. zasneževanje Jonatanke ali progo v Ruše - obe bosta velika porabnika vode, to si upam že zdaj napovedati.

Priznam, je bilo kar malce cinizma. Ob prebiranju postov sem se spomnil mojih let na raznih gradbiščih, doma in po svetu. Vodil in organiziral sem kar nekaj zahtevnih gradbišč. Vedno so se pojavljali mladi inžinerji (moji pomočniki), ki so vedno našli "boljše" rešitve od mojih odločitev, če je šlo kaj narobe, so bili vedno "pametni" zakaj nismo napravili drugače,...... Ko sem jim predal štafetno palico, je dnevno zvonil telefon z vprašanji: kako in kaj pa naj napravim zdaj???

Če primerjam, da je zasnežen cel Stadion, cel Pisker, da so topovi delali praktično do zadnjega mraza (še v ponedeljek zjutraj sem na Radvanju videl delujoče topove), da so jezera prazna, potem se mi zdi, da naši pohorci vseeno niso takšni nesposobneži. Na Stolpu po moji oceni ni narejenega snega niti za bejbico. Zdi se mi, da so se kar dobro organizirali, dvomim, da je bilo vse prepuščeno naključju.
Če jih branim po tej plati, pa bi po drugi strani rekel, da pa morajo še marsikaj postorit na drugih področjih. Tukaj mislim predvsem na gostinsko ponudbo (če imajo nobel hotele in apartmaje, je na smučiščih čista katastrofa, dosti bolje se znajdejo ostali ponudniki), kdaj pa kdaj bi lahko bili žičničarji tudi prijaznejši (včasih me je kar strah, ko gledam nekatere mrke obraze), pa tudi še kakšno boljšo žičnico več bi lahko imeli.
Ampak, jaz bom potrpel. Ko se odločim, sem v 10-ih minutah na smučišču. Kaj vse morajo pretrpet ubogi Ljubljančani, da pridejo do prvega smučišča. Po moje jim ne gine vsaj ura. Morda znajo zato tudi bolj cenit stvari

Ker sem bolj nov na forumu, vse čestitke adminu za tale forum in nekaterim članom, ki ažurno in korektno poročajo iz smučišč. Tole nam je dobrodošel vodnik o stanju in razmerah na naših smučiščih in bo dostikrat, vsaj meni verjetno pomagal pri odločitvi, kam na smuko. Drugi "problemi" me ne zanimajo, je pa zanimivo kdaj prebrat tudi kaj drugačnega.

Nazadnje urejal/a zlatko83 Tor Dec 22, 2009 8:54 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
borutz
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 8:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 18:45

do krvavca res ne rabijo eno uro. mogoče z biciklom
zlatko83
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 8:55 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

borutz je napisal/a:
do krvavca res ne rabijo eno uro. mogoče z biciklom

kaj pa vem, jaz dostikrat potrebujem vsaj pol ure, da pridem iz Ljubljane
Nazaj na vrh
tomy22si
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 22, 2009 9:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pet Jan 2009 11:10
Kraj: MS

Je bil mogoče keri danes na nočni? Kakšno je stanje na progah?
mariborcan
PrispevekObjavljeno: Sre Dec 23, 2009 4:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pet Mar 2007 3:45

Sprobal novo gondolo. Ni še delovala s polno hitrostjo, ampak nekje 4 m/s (je en Pohorc reko), vozil si se gor nekje 10 minut in pol. Zanimivo, kako so ljudje, ko so vstopli v gondolo, takoj ugotovili, koliko hitrejša je od stare, čeprav je razlika 3 ali 4 m/s verjetno kar težko opazna...sploh za ljudi, ki se, kot so se nadalje pogovarjali, že kar lep čas niso peljali z gondolo gor. Neke pretirane gužve tu nekje med 12. in 14. uro ni bilo (si počakal eno ali dve kabini).

Šel sem seveda s smučmi, naredo sem tri runde. Proga se zaenkrat dobro drži in kljub visokim temperaturam (preko 10°C) je bila smuka odlična (je sicer južno, ampak še kar dovolj trdo, tudi nekih kupi niso nastali, ker je bilo malo ljudi). Se mi pa zdi Poštela (MB slalom) slabše pripravljena kot stadion (precej na ozko zasneženo in bolj slabo zratrakirano).
Nazaj na vrh
mitjak
PrispevekObjavljeno: Čet Dec 24, 2009 3:21 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Ned Okt 2007 13:40

kakšno je stanje za smuko po celotnem pohorju? Gledal sem na tiste webcam in lahko rečem da je slika porazna..se vidi že zemlja..

Kakšne so napovedi za prihajaoči teden?
Ima kdo kako fotko?
lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave. Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 51, 52, 53  Naslednja Stran 18 od 53

Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Mariborsko Pohorje - Aktualne informacije 2009/2010
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

© 2006-2014 - smucisca.net