|
Snežni top (izdelava) |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
ledenko |
Objavljeno: Tor Mar 03, 2009 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49 Prispevkov: 1945
|
@kriskindl;
Pri ročnih topovih je več kot zaželjeno, da imajo čim manj gumbov in so bolj trotlziher. Ti se sicer režiš, toda take Krpane so imenovali traktorji in ne brez razloga!
@ženska alexa;
Nukleatorji skrbijo za isto stvar kot prah in bakterije v oblakih, le da morajo zelo pohitet, saj imajo na razpolago le kako sekundo in so zato malce brutalni.
Ko kapljica špricne v zračni curek jo ponese in ona lebdi v tem curku. Seveda se premika, a z enako hitrostjo kot curek zraka. Zaradi mirnega leta in nizkih temperatur ji najprej zmrzne srajčka in ta leden plašč precej učinkovito izolira notranjost, ki tako ostane tekoča. Ko ta podhlajena kapljica pade na tla ji srajčka poči in vse skupaj v trenutku zmrzne. Posledica je žled ali zelo ledena ploskev po tleh.
Da se temu izogneš je potrebno vodne kapljice malce pomešat, da se uspe toplota porazdelit po celi kapljici in jo enakomerno zamrzne. Najlažje je za to poskrbet z ledenimi zrnci, ki jih z pomočjo komprimiranega zraka vpihavaš v osnovni curek vode. To funkcijo opravljajo nukleatorji, kjer se majhna količina vode meša z komprimiranim zrakom in z visoko hitrostjo izstopa kot malce bolj gosta megla. Zaradi tlačnega padca se na izstopu hudo zniža temperatura in megla v hipu zmrzne v ledene kristale, ki nato z hudo visoko hitrostjo tolčejo po osnovnih kapljicah, da jih zakrknejo. To je pričetek verižne reakcije, katere rezultat je nekaj, kar je podobno dobro prepariranemu naravnemu snegu.
Nukleatorji MORAJO biti vedno v funkciji, če želiš delat sneg. So eden pomembnejših delov topa, ki veliko pripomorejo k njegovi zmogljivosti. Pomembno je na kateri točki usekajo v osnovni curek, kakšno gradacijo kristalov delajo in koliko jih izdelajo. Ko dosežeš optimum si na dobri poti do dobrega propelerca ali žirafe.
@Lenko;
Edino Zotll je poizkusil delat sneg le z nukleatorji, a je neslavno pogorel. Nukleatorji spravijo skoz le nekje med 2,5 in 6 l/min vode in z tem niti popopraš ne terena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoziceK |
Objavljeno: Tor Mar 03, 2009 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sob Sep 2007 12:39 Prispevkov: 627
|
Ledenko jaz sem celo sezono zasneževal samo z nukleatorskimi tudi pri -17 Samo nevem kako mi je ratalo samo z nukleatorskimi dizami naredti 2cm na debelem SUHEGA snega sreča na snegu v 15ih minutah
no tukaj pa malo mojega sanjarjenga kakšen bo zgledal boben
kasneje grem dol v garažo in začnem z delom... stari top bom podrl in poslusil iz tistega bobna kot ga mam sedaj malo naredti
LP BoziceK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Tor Mar 03, 2009 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3278
|
Kaj pa stabilizatorska krilca =)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoziceK |
Objavljeno: Tor Mar 03, 2009 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

|
evo premika se premika.... Izdelava novega topa Snow Master FX 15
z "fleksarco" sem porezal da bom pol zakrivil in "zašvasal" da bo na koncu boben za 5 cm krajši iz usake strani....
LP BoziceK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marki |
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Mar 2009 23:04 Prispevkov: 19 Kraj: pg
|
Pozdravljeni!
Sem nov na tem forumu, čeprav moram priznati, da ga spremljam že dobro leto. Nekateri me že poznate predvsem s Snowguns.com. Da sem pristal v teh vodah, se moram najprej zavaliti materi Naravi, ki je že vrsto let na našem koncu skopa z naravnim snegom. To je bil tudi glavni razlog, da sem pričel razmišljati o izdelavi lastnega snega za zasneževanje domačega travnika. Ker "pravega" snežnega topa v delovanju še nisem videl sem začel iskati po netu. Sprva sem iskal domače teme - tukaj se moram zahvaliti predvsem Boletu, ki je odprl tole temo - in pa Ledenkotu, ki je s svojimi prispevki pripomogel, da sem spoznal skrivnosti nastanka umetnega snega.
Letos so se moji otroci že v mesecu novembru sankali na doma izdelanem snegu, ki se je od konca decembra obdržal do tega tedna.
Torej še enkrat hvala obema. Dolgo sem okleval, naj vstopim aktivno na ta forum ali ne, dokončno sem se odločil (tudi na prigovarjanje nekaterih).
lp, Marki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alexa-lol |
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Mar 2009 17:25 Prispevkov: 17
|
lepo
s katerim topom si pa naredil sneg? z doma narejenim? A to mate zasebno sankališče doma? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoziceK |
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

|
@Marki
Daj slikce svojega topa gor da bojo vedli zakaj se gre...(jaz sem ga namreč že videl ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorenc2 |
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Dec 2007 20:41 Prispevkov: 413 Kraj: Gozd Martuljek
|
Marki a si se le opogumu! _________________ 2009/10 Kranjska Gora 13X, Flachau 1X, Zauchensee 1X, Obertauern 1X, Kanin 1X, Mokrine 1X, Katcberg 1X
2010/2011 Mollta 2x Kr. Gora 30X, Katschberg 1X
2011/2012 Alta Badija 4xKr. Gora 12X,Bad Kleinkirchheim 2X
2012/2013 Kranjska Gora8x, Bad Kleinkirchheim 1X, Großeck - Speiereck 1x
2013/2014 Alta Badija 4x, Kranjska Gora30X, Mokrine 1X
2014/2015 Kranjska Gora 22X, Katchberg 1X, Molltal 1X
2015/2016 Kranjska Gora 6x Alta Badija 4X
2016/2017 Alta Badija 4X Kranjska Gora 28X Mojstrana 1X |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
technoalpin56 |
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 23:27 Prispevkov: 604
|
Jas pa mam nov načrt in kmalu bom začel nakupovat dele... Žal mi je da ne morem skenirat načrta na roko narisanega (sem namreč na fotrovem compu in nimam administratorskih pravic za nalaganje programov(služben comp )) No upam da vas bo večina razumela kaj bom povedal.
Šob bo okoli 12.
Ko bo voda po cevi od spodaj prišla gor, se bo v T-razdelilcu razdelila na pol. (v vsako stran bo teklo pol vode). Potem bo na VSAKI strani (simetrično bo) spet T-razdelilec! To pomeni, da bom imel štiri vire vode. Za zrak bo isti princip! OK v paintu bom narisal da si bote malo predstavlali...ampak res grdo rišem!!!!!
Seveda sem narisal vezavo samo ene cevi vode z eno cevjo zraka! Vidite da je treba še 3 pare tak povezat.
Aja, šobe bom nardil sam. Ne vem, zakaj nisem za T-gun preprosto sam nardil šobe. Včeraj sem samo 1mm sveder uporabo za tisto kovinsko kapico (nardil sem dve lukni ) in razprši bolj kot moja šoba! Največja finta pa je, da lahko uporabim T-razdelilec in ne Y, ker mi zrak ne tiši vode nazaj! Razprši pa res ODLIČNO! Aja, slik pa tak vete zakaj ne morem dat gor če pa ne, pa si poglejte kaj sem napisal v tem postu malo bolj zgoraj.
Komentarji glede načrta? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoziceK |
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

|
Brez veze dnarja metat za nevem kolko Tjev da dobiš 4 komade vode in zraka ven.... narediš + zraven pa še en T pa maš skupaj 5 komadov vode ven... s tem da je na enem voda pride notri.... za zrak pa isto...
pa kaj boš ti samo z nukleatorskimi zasneževal.... nebo ti ratalo dobro.... saj je ledenko reku daj pol vsak 2 komada zraka pa 4-6 komadov vode.... tak da maš pol 2 nukleatorska ringa oz. šobe.... ... 2-4 ringe maš pa navadne šobe... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
BoziceK je napisal/a: | Brez veze dnarja metat za nevem kolko Tjev da dobiš 4 komade vode in zraka ven.... narediš + zraven pa še en T pa maš skupaj 5 komadov vode ven... s tem da je na enem voda pride notri.... za zrak pa isto...
pa kaj boš ti samo z nukleatorskimi zasneževal.... nebo ti ratalo dobro.... saj je ledenko reku daj pol vsak 2 komada zraka pa 4-6 komadov vode.... tak da maš pol 2 nukleatorska ringa oz. šobe.... ... 2-4 ringe maš pa navadne šobe... |
kaj boš te z navadno vodo iz pipe brez zraka zasneževal, ko pa je tako majhen pritisk da ti nebi dovolj razpršilo vode =)? ma glej, z nukleatorji se da čisto solidno zasnežiti za začetnike, samo kaj ti pomaga 12 šob, ko pa bi vse skupaj le poslabšalo, mej kakšni 2 šobi pa je dovolj, več šob ne pomeni da boš lahko naredil več snega. Tukaj primerjam recimo 4 proti 2 šobi, v 4 je pritisk za polovijo manjši, manj snega narediš ker slabše razprši... tako da ne zdaj nekaj fantazirati pa to =) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
technoalpin56 |
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 23:27 Prispevkov: 604
|
Citiram: | kaj boš te z navadno vodo iz pipe brez zraka zasneževal, ko pa je tako majhen pritisk da ti nebi dovolj razpršilo vode =)? ma glej, z nukleatorji se da čisto solidno zasnežiti za začetnike, samo kaj ti pomaga 12 šob, ko pa bi vse skupaj le poslabšalo, mej kakšni 2 šobi pa je dovolj, več šob ne pomeni da boš lahko naredil več snega. Tukaj primerjam recimo 4 proti 2 šobi, v 4 je pritisk za polovijo manjši, manj snega narediš ker slabše razprši... tako da ne zdaj nekaj fantazirati pa to =) |
@lenko: za večji pritisk se uporabi črpalka. Totih pokrovov za cevi (ko so šobe če not lukno zvrtaš) sem dosti kupo in ena me je raspizdla, tak da sem navrtal lukno pri lukni. Enih 20 lukn najmajn! Sem probal če gre to uporabit kot dizo. Odlično! Predlagam, da če bo kdo delal T-gun naj vsaj 4 lukne not navrta! Vode je dovolj in še snega bo več. Preizkušeno pri 15°C.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alexa-lol |
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Mar 2009 17:25 Prispevkov: 17
|
kaj pa če bi dize kupil pri ledenkotu oz. podjetju Krpan? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
technoalpin56 je napisal/a: | Citiram: | kaj boš te z navadno vodo iz pipe brez zraka zasneževal, ko pa je tako majhen pritisk da ti nebi dovolj razpršilo vode =)? ma glej, z nukleatorji se da čisto solidno zasnežiti za začetnike, samo kaj ti pomaga 12 šob, ko pa bi vse skupaj le poslabšalo, mej kakšni 2 šobi pa je dovolj, več šob ne pomeni da boš lahko naredil več snega. Tukaj primerjam recimo 4 proti 2 šobi, v 4 je pritisk za polovijo manjši, manj snega narediš ker slabše razprši... tako da ne zdaj nekaj fantazirati pa to =) |
@lenko: za večji pritisk se uporabi črpalka. Totih pokrovov za cevi (ko so šobe če not lukno zvrtaš) sem dosti kupo in ena me je raspizdla, tak da sem navrtal lukno pri lukni. Enih 20 lukn najmajn! Sem probal če gre to uporabit kot dizo. Odlično! Predlagam, da če bo kdo delal T-gun naj vsaj 4 lukne not navrta! Vode je dovolj in še snega bo več. Preizkušeno pri 15°C.  |
Pri visokih temparaturah (-3) ne moreš uporabljati polne zmogljivosti topova, ker ne morejo vsi kristali zamrzniti =) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bole |
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 4:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Dec 2004 15:01 Prispevkov: 874 Kraj: Maribor
|
@marki, kljub vsemu sam se nikoli nisem poskusal narediti sneznega topu.. nazalost ostajam pri teoriji
@ledenko a kaj takega al so normalno kar vzporedno?
Kako je pri zirafah?
Se pocutim kar neumno ko morm paint uporabljat.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|