Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Projekti in ostala smučišča » Katero naše smučišče ima največji potencial?

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 Katero naše smučišče ima največji potencial? « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 20, 2008 6:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3456
Kraj: Maribor

Tehnično vprašanje za Ledenka, ki se na to področje zagotovo spozna bolj kot vsi ostali skupaj: katero naše smučišče pa potem ima dovolj vode? Če bi moral ugibati, bi pomislil na Roglo - tam je skoraj pri vsaki spodnji postaji kak potok - druga pa mi v tem trenutku ne padejo na pamet?
_________________
Sezona 2023/2024: 40 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, Osojščica, 2 x Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 20, 2008 7:59 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1897


Zdravo!



Cerkno, Pohorje v celoti, verjetno Javornik, Kranjska Gora, Kobla, pogojno Ivarčko Ošven, Bela. Stari Vrh lahko uredi večje zajetje. Trenutno se ne spomnim nobenega drugega malce večjega smučišča z dovolj vode.
Sicer dovolj visoki Vogel, Kanin, Krvavec in Zelenica so kraški hribi. Na Vogel in Kanin se sicer da spravit dovolj vode za obstoječa smučišča, vendar za hude stroške. Tudi na Krvavcu bi vsako povečanje dotoka pomenilo precej ojrotov. Vsekakor lahko toliko povečajo zalogovnike, da bodo na debelo zasnežili obstoječe terene, za kaj več bi bilo pa verjetno precej trd oreh.
Kakšna je situacija okrog elektrike na Voglu in Kaninu mi ni znano, vendar sta oba "na koncu linije" in zna biti, da bi bilo večje širjenje smučišč prevelik zalogaj za daljnovode.



V kolikor izključiš finance se na večini smučišč bolj od pomanjkanja terenov pojavljajo naslednje omejitve:
- zmogljivost visokonapetostnih vodov do bližine smučišča.
- največji dovoljen vodni odvzem in prostor za morebitne akumulacije.
- v bližnji prihodnosti nadmorska višina in izpostavljenost mediteranskemu slabemu vremenu, ki spremlja jugo. Ta zadeva se prebija vedno globje v celino.




@Mariborčan;

Ne nazadnje bi bilo mogoče tudi Savo spravit na Krvavec, toda to mora nekdo plačat. Že Kokra je bila hud finančni zalogaj in ne vem, če bi se cevovod iz Bistrice kdaj izplačal. 1m zmontiranih in položenih duktil cevi premera DN 450, K11 ne stane le 50 ali 80 evrov...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
carpio
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 20, 2008 10:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Okt 2007 17:27
Prispevkov: 32
Kraj: Koroška

mariborcan je napisal/a:
Na drugi strani Krvavca je Kamniška Bistrica, ki bi jo tudi lahko izkoristili, še posebej, če bi širili proti tej dolini in v smeri Velike planine.


Kaj bodo pa rekli naravovarstveniki, ljubitelji narave, ribiči ki so neposredni upravljalci teh voda. Ali ste se že kdaj vprašali kaj se naredi v potoku kjer so odvzemi vode za zasneževanje direktno iz potokov oziroma rek. Ali ste že kdaj videli te potoke kako izgledajo. Verjetno ne, saj je vse pod ledom in snegom, pa se ne vidi. Ampak potoka več ni, vode ki je veselo žuborela po strugi potoka več ni. Če ni vode tudi rakov ni več, rib ni več, favne ni več. Ali sploh kdo na tem forumu ve kaj je biološki minimum pretoka nekega potoka ali reke. Sploh če se odjem vode izvaja pozimi, ko so pretoki v potokih že tako minimalni. Miki mi bo zopet rekel, da je moje blebetanje brezvezno in ni vredno odgovora. Ampak fantje dajte se malo zamisliti. Na koncu koncev se tudi jaz zelo rad smučam, ampak mislim, da je potrebo gledati obe plati: dobro in slabo in se potem odločiti. Pri nas bi pa radi kar počez čez celotno Slovenijo gradili smučarska središča. Kar ukinimo TNP in postavimo smučarske centre v njem, nadmorska višina je še primerna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 20, 2008 11:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1897


Carpio, serješ ga!
Obstajajo zakonska določila o največjem dovoljenem odvzemu vode iz vodotoka. V kolikor se pri projektu cevovodov in črpalk tega ne upošteva ni šans za gradbeno dovoljenje. Za koriščenje vode morajo uporabniki pridobiti koncesijo za uporabo vode in tudi to ni ravno majhna varovalka, da se v vodotoku zagotovi biološki minimum.
Kokra ima na primer dovolj vode za zasnežitev vsaj polovice slovenskih smučišč, toda ravno zaradi določil o biološkem minimumu na strugi niti približno ne opaziš kdaj črpalke črpajo vodo na Krvavec in kdaj stojijo.

Ko si že tak hud borec za okolje razmisli še o takih stvareh, da ne boš tako čistunski:
- si že kdaj razmišljal, da bi šel peš na smučišče in z tem pridelal precej manj CO2?
- si že kdaj razmišljal, da bi imel pozimi stanovanje ogreto morda le na 16 oC in na tak način sproščal manj CO2?
- si že kdaj razmišljal, da bi uporabljal izključno javna prevozna sredstva kot so železnice in avtobusi?
- Kaj, ko bi v Ameriko potoval z ladjo namesto z letalom?
- ugašaš luči, ko greš iz enega v drug prostor?
- si morda kdaj protestiral na recepciji, da je hotel enostavno prevroč, ko si pozimi prišel z mrzlega smučišča na toplo?
- greste na morje z bicikli ali z avtomobilom?
- zakaj se ne tuširaš in drugače umivaš le z mrzlo vodo?
- misliš, da odplake iz tvojega pralnega stroja koristijo rakom? Le zakaj uporabljaš detergente, če ubijajo vse živo po Meži?
- tudi ko to bereš porabljaš dragoceno energijo in sproščaš CO2.

Vse zgoraj našteto in še marsikaj podobnega je mnogo bolj nevarno za rečne struge in živelj v njih kot vsa smučišča tega sveta. Mar veš, da ti z prevozom na smučišče porabiš več energije kot mogočna šest seda?




p.s.

Še ena v razmislek tebi in podobnim zagnancem, da se lotite pravih problemov našega načina življenja.
Meni osebno se zdi največja žalost, da so ravno ribiči (ki jih omenjaš kot neke pozitivce) upravljalci voda. Večjo trajno škodo kot so jo oni napravili z vnosom tujerodnih vrst je povzročil malokdo. Mežiški rudnik je npr. zasvinjal in zastrupil Mežo, vendar to ni trajna zadeva, saj je trenutno stanje zadovoljivo in si bo reka prej ali slej popolnoma opomogla. Zelo hudo pa je z potočnimi postrvmi, ker jih izrivajo vnešene amerikanke. Gospodje ribiči so si hoteli zagotovit več lovne divjadi in so napravili sranje! To JE trajna in neprecenljiva škoda za katero nihče nikoli ne bo odgovarjal. Še celo več! Tisti, ki so take stvari povzročili še naprej zganjajo hrup kako je treba pazit na vodotoke in kazensko prijavljajo vsakega občana, ki iz potoka odnese večji kamen!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 Stran 4 od 4

Kazalo po Smucisca.net forumu » Projekti in ostala smučišča » Katero naše smučišče ima največji potencial?
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB