|
Načrti na Pohorju, naše želje in predvidevanja |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
lenko |
Objavljeno: Sre Jan 23, 2008 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3278
|
Mislim da bo kar za zasneževanje da povečajo jezero pri zg postaji ruške...
Zasneževanje pa seveda povečanje kapacitet... so ne predstavljam topova ki ima domet 50m na progi široki 150 m |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mariborcan |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 2:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pet Mar 2007 3:45 Prispevkov: 400 Kraj: Maribor
|
No, ja, to je bilo pač naštevanje projektov, o katerih smo se tako že pogovarjali. Izziv je bil, ali se upa oz. zna kdo napovedati vrstni red in mogoče še kakšne letnice zraven. Pa da potem čez nekaj let (upajmo, da čim prej) vidimo, ali smo trofli.
Moja napoved (pač neko ugibanje bolj): 2008 zgornji del Ruš, 2009 gondola, 2011 Videc (tu se bojim, da bi jim kakšna fiksna naprava padla na pamet) in spodnji del Ruš.
Me pa skrbi, ker tudi, ko se bo to realiziralo, bo še vedno ogromno za postoriti (najkasneje čez par let bo nujna modernizacija Radvanja, potem je tu projekt sedežnice Bolfenk,...) in pri nas to traja in traja predno se končno nekaj naredi (kje v tujini pa, ko se zravn spravijo, so sposobni v dveh letih tudi štiri, pet naprav postavit ali posodobit). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 7:50 am Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
Radvanje je čist o.k..... Videc bo fiksna 4 sedežnica...
V tujini jih ti lepo pusti primiru ko imajo preveč denarja in delajo 500 meterske odklopne sedežnice |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dolenc |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Tor Okt 2006 15:29 Prispevkov: 762 Kraj: Stari vrh
|
Postavljanje fiksnih sedežnic je ena večjih neumnosti po moje. Taka naprava je zastarela in prepočasna že čez deset let . Odklopne naprave pa so hitre tudi čez 40 ali več let. Tako da mi tole ne gre najbolj v glavo, še poštela ne vem zakaj so fiksno naredili. _________________ www.tdstarivrh.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smuciscar |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Tor Dec 2004 16:44 Prispevkov: 778
|
dolenc je napisal/a: | še poštela ne vem zakaj so fiksno naredili. |
Ker je ceneje . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantastic |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Čet Nov 2007 18:06 Prispevkov: 818 Kraj: wait city
|
Citiram: | Odklopne naprave pa so hitre tudi čez 40 ali več let. |
Kaj pa vemo,kaj bo??morda negdo nekaj novega pridobi in bo za 20 let,ta odklopna povsem nepotrebna...pravtako fiksna....Radvanje pa ni ok...je prepočasna... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alioth |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Tor Maj 2006 17:02 Prispevkov: 131
|
gregorinko je napisal/a: | negdo |
GRRR  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
Radvanje je čisto O.K. smo zdi se ti tako ker ima veliki naklon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mariborcan |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pet Mar 2007 3:45 Prispevkov: 400 Kraj: Maribor
|
lenko je napisal/a: | Radvanje je čist o.k..... | Naprava Radvanje je v slabem stanju, marsikje je že rja in podobno. Verjetno to sicer še ni kritično, ampak za napravo pa slabo skrbijo, tablica na stebru 5 že nekaj časa poševno visi in se še ni noben spomno, da bi to popravo, enako je s polomljenimi reklamami na stebrih, bi jih tudi lahko zamenjali, ne pa da zgleda, kot da smo sredi fronte. Upam, da to ne pomeni, da ves ta čas na stebru ni bilo nobenega mehanika, ki bi prevero brezhibnost in varnost.
Glede kapacitete je mogoče OK, glede časa vožnje se pa tudi še da nekak preživet, ampak človek bi vseeno raje bil gori v polovičnem času (odklopna naprava). Nekaj bo treba dati tudi na udobje gostov, ne pa samo zmogljivost gledat in kako bi čim ceneje skozi prišli. Tisto glede preobremenjenosti proge pa tudi ne drži pogosto, na Stadionu je ponavadi še tak najmanjša gužva.
lenko je napisal/a: | Videc bo fiksna 4 sedežnica... | Glede Videca sem istega mnenja kot dolenc, da je neumnost graditi fiksne naprave, ker gradi se vedno za neko prihodnost, in, če je stvar že ob gradnji v bistvu zastarela, je nekaj hudo narobe (izjema so mogoče kakšne ultra kratke naprave kot Brunarica na Voglu).
lenko je napisal/a: | V tujini jih ti lepo pusti primiru ko imajo preveč denarja in delajo 500 meterske odklopne sedežnice | Najlažje je rečt, da ni denarja, in vržt puško v koruzo, ampak s takim razmišljanjem ne bomo nikamor prišli. Karte pri nas niso toliko cenejše kot v tujini, sezonske so še celo bistveno dražje, pri čemer pa tista višja cena karte v tujini ni direktno večji zaslužek, ker zato obratuje več naprav, ki jih je treba tudi vzdrževati, urejati in zasneževati je potrebno več kilometrov prog, potrebnih je več delavcev, ki imajo verjetno tudi večje plače kot pri nas. Seveda je tudi več smučarjev in s tem večji prihodki, ampak če si lahko ponekod privoščijo skoraj vsako leto kakšno novo napravo, nekatera leta tudi več kot eno, bi tudi pri nas lahko vsaj takrat, ko se že nekaj zgradi, naredili v redu in za prihodnost.
Nerad se sicer že ponavljam, ampak pomembno je gledati tudi na udobje strank! In, če to pomeni odklopno sedežnico dolžine 500 m, potem hvala bogu, da je tako. Pa naj še kdo reče, da se ni užitek zleknit na oblazinjen sedež, že skoraj fotelj, in se v pol krajšem času zategnit nazaj na vrh.
Pa za vse že obstoječe muzejske naprave še nič ne rečem, človek pač upa, da jih bodo enkrat v doglednem času zamenjali. Ampak, ko pa grejo graditi nove fiksne naprave (in to ne neke kratke), pa se človek res lahko samo še čudi in jezi.
Pa da ne bo kdo reko, da se stalno samo nekaj s tujino primerjamo - Cerkno je v Sloveniji!
gregorinko je napisal/a: | Kaj pa vemo,kaj bo??morda negdo nekaj novega pridobi in bo za 20 let,ta odklopna povsem nepotrebna...pravtako fiksna....Radvanje pa ni ok...je prepočasna... | Ja, in ti zdaj misliš, da, če bo čez 20 let nekdo neko revolucionarno zadevo izumo, bomo pa pri nas kar naenkrat vse naprave s to novostjo, ki bo verjetno draga ko pes, zamenjali? Malo morgen! Če bodo čez 20 let nekaj izumli, bo to pri nas čez kakih 30 let mogoče prišlo v poštev, za obdobje 30 let pa se vsekakor splača postavit novo odklopno napravo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krpan |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Pon Dec 2007 16:32 Prispevkov: 7
|
pa kj je z vam gdo razmišlja za 40 let naprej? razn vremenoslovčkov... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andro_ |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Tor Feb 2006 20:39 Prispevkov: 537
|
Popolnoma se strinjam z mariborčanom. Problem nastane takrat, ko podjetje (smučišče) hoče takoj naredit npr. 4-sedo. Ampak ker je denarja malo, se tisti "neumni" (brez zamere) odločijo za fiksno napravo, ki jo je mogoče postaviti z manj denarja kot odklopno, posledično tudi hitreje.
V katalogu smučišč piše le 4-sedežnica. Normalen laik je vesel, ker pričakuje novo in tudi hitro napravo.
In tako so vsi veseli, ker so v enem letu, takoj po načrtu pridobili napravo, sicer le na videz dobro napravo, saj je ve veliko primerih nova naprava le malo hitrejša (lahko tudi enako oz. manj) od nove. _________________ Sezona 2016/17
Serre Chevalier 6x
Cerkno 2x
Stari vrh 1x
Rudno 1x
Bad Kleinkirchheim1x |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
Denarja je več kod dovolj, ampak še vedno premalo Samo kaj ko se ne splača delati odklopnih naprav, saj ne rabijo toliko kapacitete.. predvsem na videcu ko je vedno tako poln  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
lenko je napisal/a: | Mislim da bo kar za zasneževanje da povečajo jezero pri zg postaji ruške...
|
Popravek ne ruške ampak COJZERCE |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3670 Kraj: Maribor
|
Zdaj bom napisal nekaj, kar se bo večini verjetno zdelo malce nenavadno: čisto na vsako traso po moje ni potrebno postavljati odklopne sedežnice. Za Kaštivnik, Vitranc 1, Podkoren in (delno) Poštelo mi je še danes žal da niso zgradili odklopnih naprav, po drugi strani pa se mi recimo za Kekca v KG zdi fiksna štirisedežnica povsem OK. Tudi na Videcu, ki ni dolg niti 1000m, bi brez težav preživel s fiksno štirisedežnico, enako velja za zamenjavo Bolfenka, seveda če ga pri menjavi ne bodo podaljšali predaleč navzdol (če bodo nadomestno napravo potegnili tja dol do konca Jonatanke ali kaj podobnega, bi po moje že morali razmisliti o odklpni napravi). Res je lepo gledati fotke 400 metrov dolgih odklopnih sedežnic (npr. letos v St. Johannu ali Serfausu), ampak to so le izjeme. Naj spomnim, da je recimo tudi Bad Kleinkirchheim pred 2 letoma postavil dve novi fiksni štirisedežnici dolžine skoraj 1000 metrov, da so nekaj let nazaj pri gradnji povezave med Gerlosom in Zell am Zillerjem na Tirolskem zgradili dve fiksni štirisedežnici, od katerih meri daljša celih 1500 metrov (lani pri ledenem vetru sem preklel genija, ki je na tako dolgi trasi postavil fiksno napravo ) itd. Tako da tudi v tujini ni ravno vse optimalno ...
Citiram: | Taka naprava je zastarela in prepočasna že čez deset let . Odklopne naprave pa so hitre tudi čez 40 ali več let. | Žal tudi to ne drži povsem. Obraba fiksnih sedežnic je zaradi manjše hitrosti obratovanja in mnogo manj zahtevnih fiksnih prižem mnogo manjša kot pri odklopnih napravah. Odklopne štirisedežnice prve generacije, stare med 20 in 25 let, se ponekod že poslavljajo in jih za mali denar prodajajo v Argentino ali Ukrajino, medtem ko 50 let stare enosedežnice še veselo obratujejo, samo malo barve namalajo vsako poletje čez najhujšo rjo .
Da ne bo pomote: sem za odklopne sedežnice, sploh ni nobenega dvoma, ampak ne povsod in ne za vsako ceno. Konkretno bi se mi na Videcu karkoli odklopnega zdelo pretiravanje. Da pa Pohorci raje pretiravajo v drugo smer, se pa strinjam ...
@lenko: imaš kakšne konkrtnejše informacije o načrtovanem povečanju jezera na zgornji postaji Cojzarice? O tem prvič slišim, ideja pa se mi ne zdi slaba, čeprav ne vem natančno, kam bodo jezero širili - na dveh straneh je smučarska proga, na tretji vlečnica, na zgornji pa cesta? _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dolenc |
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Tor Okt 2006 15:29 Prispevkov: 762 Kraj: Stari vrh
|
No saj to je tudi meni vseeno, če ni neka kratka sedežnica odklopna. Sam kakšne dolge zadeve se mi pa ne zdi smiselno fiksne postavljat. Je pa tudi odvisno, kermu je naprava in proga namenjena. Kekec je recimo zelo primerna fiksna naprava. _________________ www.tdstarivrh.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|