Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Saalbach-Hinterglemm

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
 Saalbach-Hinterglemm « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 03, 2026 9:47 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Kraj: Maribor

Teden med Božičem in Novim letom sem preživel na Solnograškem, za prvi dan sem si 26. 12. izbral Saalbach, Leogang in Hinterglemm (Fieberbrunn sem izpustil, ker bi bilo preveč 'guncanja' po povezavah, en odsek tudi z gondolo navzdol). Ni bil sicer moj prvi obisk, ampak od zadnjega sta minili že dve desetletji, kar v mojih letih pomeni da sem smučišče ponovno odkrival skoraj na novo.

Plan prog: https://winter.intermaps.com/saalbach_hinterglemm_leogang_fieberbrunn?lang=de

Ne zdi se mi smiselno ponovno lepit fotk, ker jih najdete tukaj:
https://alpinfans.com/viewtopic.php?t=2860

OK, samo 'jagodni izbor' :

Snega seveda hudo primanjkuje, ne samo naravnega, tudi zasneževati se od mraza konec novembra pa tja do Božiča ni dalo kaj dosti, razen mogoče čisto v dolini ob inverzijah. So pa odlično izkoristili mraz med 24. in 26., zjutraj je 'lavfala' praktično vsa artilerija, kar nekaj pa tudi čez dan.

(V MB bi rekli: zakaj te morejo toti topi celi dan laufat? Direkt za f cajtnge za dat ).

Smuka pa je bila prav spodobna, mestoma kar odlična. Prioriteta so jim seveda povezovalne proge po 'rundi', proge v dolino in pa seveda po ena proga na žičnico, vzporedne pa marsikje še niso bile odprte. Sploh v dolino se splača smučat, tam so proge bile najširše, gneče pa praktično nobene. Popoldan so bili predvsem na sončnih progah večji ali manjši kupi narinjenega snega od nočnega zasneževanja, ki se še ni sprijel s podlago. Ne vem kako je z ostalimi, ampak meni so takšni mehki puklčki na soncu neizmerno ljubši od betona in ledenih plošč v senci.

Pod črto: ni bilo idealno (kje pa trenutno je?), ampak zelo spodobna smuka. Pohvala za sodobne žičnice in vzorno zasneževanje. Imam namen še kaj prit, ta pravo smučišče za ljubitelje sončnih prog.
fisko
PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2026 3:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Jan 2013 21:31

1.1.2026 Pričetek novega leta med Schöleitnom in Leogangom.

Prve tri slike so namenjene terenom ob Schönleitnu, prav zanimivo je bilo videti jutranje obraze nizozemcev, ki so še par ur nazaj veselo silvestrovali.

Slika sončnih terenov med Leogangom in Schönleitnom.

Senčna proga proti Leogangu.

Tudi meni je bil S-L-H zelo všeč in se definitivno v kratkem vrnem.
iga10
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2026 7:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Tor Avg 2008 10:10

Kljub izraziti želji, da po nekaj letih spet obiščemo Dolomite, smo se na koncu, zaradi pomanjkanja snega, ponovno odločili za Saalbach.
Izkazalo se je, da je bila odločitev še kako pravilna - niti ne toliko zaradi pomanjkanja snega v Dolomitih, kot zaradi vremena.
Bolj ali manj ves teden se je namreč na južni strani tega predela Alp zadrževala fronta, severno pa smo večino časa imeli lepo vreme z nočnimi temperaturami okoli -5/-10 in dnevnimi okoli 0°C.

Smučali smo 8 dni (od 24. do 31.1.) in rekel bi, da je bilo 6 dni vrhunskih, 2 dneva povprečna.

Prvi (povprečen) dan smo smučali v Zell am See-ju, kjer je bilo vreme še precej oblačno, ampak ni bil zgolj to razlog za povprečnost. Gre sicer za spodobno smučišče, ampak moje mnenje je, da se tamkajšnje proge nikakor ne morejo primerjati s SHL.

En dan smo reskirali tudi za smučanje na področju proti Fieberbrunnu, kjer v preteklih letih še nismo bili.
Kaj pa vem - ja, saj je za pogledati, če si tam cel teden, če pa zgolj 3-4 dni pa ne. Je centralno področje SHL bistveno kvalitetnejše.

Na centralnem delu mene praktično vsako leto na novo fascinira kako zelo dobrih (in sončnih... ) je praktično velika večina prog! Še na povezavah se nasmučaš!

Na napravah veliko čakanja ni bilo - običajno smo čakali do 5 sedežev in se velikokrat (štirje) brez težav in nerganja ostalih, peljali sami. Na glavnih "žilah" je bilo seveda potrebno 2-3x dnevno počakati 3-5 minut.

Na določenih progah je bil "promet" kar zgoščen (kot vedno predvsem na povezavah med hribi) ni pa bilo pretirano. Če si želel si lahko bil tudi skoraj sam (npr. spust v dolino proti Leogangu, proti gondoli Reiterkogel,...).
Proge so bile trde, na določenih predelih "zdrajsane", ampak ne ledene. Kak toplejši dan se je pod 1300 m tudi ojužilo.

V glavnem ponovno sta me navdušila infrastruktura in urejenost.

Prvih pet slik so pobočja nad Saalbachom (prisojna stran seveda ), ki so nam bila najbližja:

Tole je proti koncu doline - pogled iz vrha Hasenauer 8er proti Hinterglemmu. Zadaj desno Zwölferkogel, kjer poteka svetovni pokal, levo Westgipfel:

Področje praktično nove (menda okoli 2 leti stare) 8-sedežnice Limberg.
Sicer proge za prste polizat, ampak precej obljudeno, ker vsi hitijo na (uradno) 7 km dolgo progo proti Vorderglemm-u:

Otroška proga na Bernkoglu z lesketajočim pršičem - celih 3cm je zapadel ponoči (po zanesljivih podatkih je medtem v 3-4 dneh v Arabbi padlo cca. 50 cm):

Področje proti Leogangu - tukaj je bil, začuda, še največji naval in najbolj "zdrajsane" proge:

Vsako večer so nam pred apartmajem brenčala čudna svetleča bitja :

Področje definitivno priporočam (predvsem) izven glavne sezone in izven pretoplih dni (marec...).
Kot je že marsikdo napisal, je gromno prog na prisojnih straneh in so južne že pri +5°C.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 Stran 11 od 11

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Saalbach-Hinterglemm
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

© 2006-2014 - smucisca.net