| |
| Mariborsko pohorje, aktualne informacije - 2025/2026 |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
| Avtor |
Sporočilo
|
| Špik |
Objavljeno: Čet Nov 27, 2025 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
 Snemalec

Pridružen/-a: Pon Sep 2005 12:14 Prispevkov: 1074
|
Kakšni pacienti. Še vedno sta dva topa zgoraj na Piskru na počitnicah. _________________ Malo tu, malo tam... samo da smo na snegu :-) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| lenko |
Objavljeno: Čet Nov 27, 2025 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3337
|
Štirje... Dejansko se lahko zgodi, da bo proga dokončana, le zgornjih 200m bo manjkalo zaradi nedokončanih elektro del... In to praktično v začetku decembra, ko bi pa res že mogla biti dela zaključena... Glavno da imamo nov park, nove kinderjajčke na Habakuku, pa še tukaj manjkajo mobilni, ko bi že mogli biti tukaj, pa bob stezo na bejbiki in vbistvu pokojno progo Bolfenk, ki je šla v druge namene.
Se mi zdi, da čez leta postajam bolj pikolovski, pa bolj sitno nastrojen, ampak to bi že v nekdanjih časih bila precej žalostna stvar...
Sem vam rekel, da se vam bo kolcalo po ŠCP-jevih časih. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| miki |
Objavljeno: Čet Nov 27, 2025 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3745 Kraj: Maribor
|
Eh Špik, povsem se strinjam z oznako pacienti. Jaz bi uporabil še kakšno bolj sočno. Čeprav že dolga leta hodim v glavnem smučat čez mejo in bi lahko zamahnil z roko in rekel, BM* za Pohorje, mi ni vseeno kaj ti pacienti delajo z našim hribom : NE delata topa na vrhu Piskra. NE delata topa na koncu Piskra. NE dela najvišji top pri Belviju. NE delajo topovi na koncu Slemena. Vsako leto nekaj kao investirajo, ampak izplen pa je vsako sezono slabši. Pa če sem ob prvem mrazu en teden nazaj še imel kanček razumevanja, češ, jeseni so (v skladu s pohorsko tradicijo) kopali po sistemu in še niso vsega 'fkup zašraufali', pa sem bil danes zjutraj neizmerno razočaran: topovi ki so nekaj dni nazaj povsem očitno že delali, do bili danes ponovno izklopljeni. Brez besed ...
No, k sreči se bo najpozneje jutri ogrelo in tako ostalo vsaj en teden, potem nam ne bo več treba gledat kamer in Pohorcem nihče ne bo več mogel očitat, zakaj ne zasnežujejo . _________________ Sezona 2025/2026: 10 smučarskih dni = 4 x Kitzsteinhorn, 2 x Meli, 2 x Schladming, 1 x Obertuern, 1 x Zauchensee. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| lenko |
Objavljeno: Čet Nov 27, 2025 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
@Miki, tu pa se ne bi popolnoma strinjal. Pogoji so trenutno kar mejni, nekje -2°C na najnižjih točkah.
Zjutraj sta najnižja topa delovala, tudi ona crkovina na strmini je celo delala, za enega nad prelomnico pa nisem prepričan. Tudi topi na Cojzerici so delali. Tako da so očitno topničarji na svoji strani rešili, štromarji pa pač očitno ne...
Napoved pa bo tudi omogočala zasneževanje do sobotnega jutra. Tudi če gremo temperaturno gor, bo pa prisotna nizka vlažnost, okoli 30%, in če upoštevamo, da vsakih 10% vlage pomeni nekje -0,7°C vlažne temperature (pri temperaturi okoli 0°C), bo pri temperaturi okoli ničle vlažna temperatura -4°C, kar so celo boljši pogoji kot vladajo trenutno. Se pa bo formirala jutranja inverzija, z vrhom pri nekje 400m.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| lenko |
Objavljeno: Čet Nov 27, 2025 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
Aleluja. Tekom dneva so začeli zasneževati Pisker v celoti.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| fischerpro3 |
Objavljeno: Pon Dec 01, 2025 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32 Prispevkov: 1775 Kraj: sun city
|
....glavno da imam dva dni super smuke na Rogli za sabo....če rad smučaš, potem pač vseslovensko vzameš...ker na te junce čakat iz leta v leto, je "mission impossible"....jaz sem že davno nazaj obupal in prav smešno je iz leta v leto poslušat kako v intervjujih na odprti sceni lažejo in se sprenevedajo....imajo pa izgovorov na zalogi skozi leta ohohohohoho...skratka "male ribe" smo mi za njih...  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| lenko |
Objavljeno: Tor Dec 02, 2025 8:41 am Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
Hm, malce presenetljivo se je sedaj pojavila kar močna tista klasična inverzija, ki je prinesla pogoje za zasneževanje v dolini. Včeraj je samo en model videl današnjo inverzijo, pa še to le to popoldneva, sedaj pa se naj bi zadržala do konca tedna. Temperature so v srednjem delu ravno na meji za zasneževanje, zna biti da se še izboljšajo. Včasih so takšne pogoje že izkoristili neglede na to, da je tako hitro in nizko.
Ampak glede na to, koliko enega dogajanja je okoli "novega" črpališča na vrhu Habakuka, in da niso zasneževali pretekli vikend, mi daje misliti da je zadeva že v okvari, ali pa nedokončana? Ampak glede na to, da so vmes že zasneževali, mi daje misliti, da zadeva ne deluje kot bi mogla...
Italjani nas spet peglajo, in so dobri krivci za to, da razmere na hribu niso idealne...
Preko palca pa ocenjujem, da je Piskru in Ruški dovolj snega za otvoritev ta vikend.
Pa še par slikic, zelo lokalne inverzije:
Lepo vidno, da se formirala inverzija na območju Podravja. Malce bolj je prišla do izraza malce globje v Dravski dolini, na območju Ruš.
Jutri pa bo še vedno prisotna megla, ampak bo pa že nekoliko bolj toplo.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| fisko |
Objavljeno: Tor Dec 02, 2025 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
 Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Jan 2013 21:31 Prispevkov: 158
|
| lenko je napisal/a: | | Preko palca pa ocenjujem, da je Piskru in Ruški dovolj snega za otvoritev ta vikend. |
Malce kasneje
 _________________ Sezona 25/26 = 1 x Mölltaler Gletscher, 1 x Obertauern, 2 x Schladming |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| ynwalen |
Objavljeno: Tor Dec 02, 2025 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pet Nov 2016 13:18 Prispevkov: 118
|
| fisko je napisal/a: | | lenko je napisal/a: | | Preko palca pa ocenjujem, da je Piskru in Ruški dovolj snega za otvoritev ta vikend. |
Malce kasneje
 |
Sirina proge pa videt nora. Taman za ubijanje indijancev. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| miki |
Objavljeno: Tor Dec 02, 2025 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3745 Kraj: Maribor
|
Se strinjam da bi glede na razmere - ki so bile letos novembra za zasneževanje ugodne kot že nekaj časa ne - lahko bilo več 'nastreljanega' snega. Ampak zdaj snega je toliko kot ga je, v tem trenutku nima smisla modrovat zakaj (bi pa imelo globok smisel da se kaj naučijo za prihodnost ... ampak se itak ne bojo), in zagotovo je bolj pametno obstoječ sneg razvaljat manj na široko in bolj na debelo. Priporočam ogled poročil z Osojščice minuli konec tedna, lepo se vidi da je npr. Klösterle v spodnjem delu - ki je po nadmorski višini približno primerljiv s Piskrom - odprt v manj kot polovični širini:
(stari 'Korošci' pomnimo, da so v slabših letih znali odpret še bolj na ozko)
Že v mojih 'koroških' časih sem vedno dajal Osojščico za pozitiven zgled, kako urediti proge z malo količino snega, in Klippitz kot negativnega: tam so avtistično tiščali sneg (ki ga je bilo navadno premalo) čez celo širino, in potem si imel po celi širini progo garnirano s travo, zemljo in kamenčki . _________________ Sezona 2025/2026: 10 smučarskih dni = 4 x Kitzsteinhorn, 2 x Meli, 2 x Schladming, 1 x Obertuern, 1 x Zauchensee. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| JurijB |
Objavljeno: Tor Dec 02, 2025 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15 Prispevkov: 1048
|
| Sigurno ima Lenko boljše vremenske podatke od mene, ki imam temp. senzor na Planici na nekih 750 mnm, ampak zadnjih teden dni je bilo gori nenormalno toplo. Tudi ponoči cca 4°C. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| lenko |
Objavljeno: Sre Dec 03, 2025 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
Meni se zdi, da je več ali manj širina ista kot prejšnja leta. Strmina je pač ozka, ker se jo zasnežuje le iz ene strani, in se jo kasneje razširi.
Temperature so bile sicer malo višje, ampak je pa bila vlaga nizka, celo tako nizka, da so lahko pri +1°C veselo zasneževali, brez heca.
Tudi jaz sem bolj mnenja, da bolje na debelo in ozko, kot pa na široko in tanko. JV veter na Pohorju hitro požre sneg, in potem hitro pogledajo ven kopnine, ker je že zemljska osnova neravna, ker se proge počasi posedajo. Dokaz za to pa je letošnja udrtina sredi Piskra. Eno tako imajo tudi na Bellevue-ju.
To, da so na vrhu Piskra naredili dovolj snega, je samo dokaz, da se da, če se hoče. Torej če ne delaš suhega snega, lahko narediš dovolj snega v kratkem času. Sneg na vrhu Piskra in tam kjer so delali suhega, pa bo za vikend enak, smučar ne bo opazil razlike...
Nekaj slik od preteklega vikenda:
Zasneževanje pri pozitivnih temperaturah, na račun nizke vlage:
Poletni aktivisti se še ne zganejo... Meja megle se je čez dan nekoliko dvigala, in je nila zvečer malce nad kočo Luka in zelo ostra. Na robu megle je bilo -2°C, zgoraj pa +5. Ampak po navadi je na zgornji strani nizka vlažnost, tokrat pa precej vlage in prav južno. Zanimivo.
Sedežnica Sleme še itak ni gotova, ker ta teden šrafajo vlečnice na Cojzerici.
Če bi zasneževali skoz ko so bili pogoji, bi mogoče lahko ta vikend odprli Sleme.
Malce višje tudi nekoliko več snega.
Ampak vmes so kar dve veliki luknji, ki bi ostali, tudi če bi izkoristili vsako minuto mraza... Čakajo na tope z razpisa, ki jih še ni?
Bejbika, kjer sta dva topa celo delovala pretekli teden, ampak sta pa edina z avtomatiko. No, če primerjamo višine kupov iz Kranjske in tukaj, je tukaj za videti, da so kupi krepko bolj razvlečeni levo-desno, kar je posledica lokalnih vetrov. Itak sej logično, v Krajnski je bilo brezveterje, tukaj pa ne, kar pojasnjuje zakaj želijo postaviti vetrnice na Pohorju, v Krajnski pa ne. No, če bi na Pohorju nametali ves sneg na en kup, bi višine znale biti tu-tu s Kranjskogorskimi.
In pa včerajšnji rahlo južni pogoji zgoraj, ki so nenavadni za inverzijo spodaj.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| JurijB |
Objavljeno: Sre Dec 03, 2025 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15 Prispevkov: 1048
|
Ne morem verjet, da ni še nihče omenil:
Smučišče Mariborsko Pohorje z Arehom odpira vrata za obiskovalce ta petek, 5. decembra 2025. Za začetek sezone bodo smučarjem na voljo:
štirisedežnica Ruška,
šestsedežnica Pisker,
otroški trak Areh – idealen za najmlajše smučarje.
Več informacij najdete na: https://www.visitpohorje.si/mariborsko-pohorje-z-arehom-stopa-v-novo-zimsko-sezono/
Ob petkovem odprtju smučišča vas čakajo promocijske cene dnevnih vozovnic: 25 EUR za odrasle, 22 EUR za mladino, študente in seniorje, 15 EUR za otroke in enako za invalide. Začetne cene ob vikendih in praznikih za omenjene kategorije so 28/24/16 EUR.
Smučišče bo obratovalo med 9. in 16. uro, delovale bodo vse blagajne (Pohorska vzpenjača, Bellevue, Ruška, Pisker). Za lažji dostop bo vozil smučarski avtobus Bellevue–Areh; ob delavnikih en, ob vikendih in praznikih pa dva.
Krožna kabinska žičnica bo do nadaljnjega vozila ob delavnikih vsako polno uro, medtem ko bo ob vikendih in praznikih krožila neprekinjeno med 8.45 in 16. uro.
Vabljeni na prva smučarska doživetja v novi zimski sezoni. Pridružite se nam in začutite zimsko pravljico na Pohorju. O vseh novostih v obratovanju vas bomo sproti obveščali. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|