Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Splošno o smučanju » zaton tekmovalnega smučanja

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 zaton tekmovalnega smučanja « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2006 11:15 am    Naslov sporočila: zaton tekmovalnega smučanja Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2837
Kraj: Ljubljana

K pisanju tega prispevka me je navedel članek o alpski šoli SC Rudno, ki nekako sledi mojim ugotovitvam, zakaj je tekmovalno smučanje pri nas v zatonu.

Razlog vidim predvsem v tem, da po klubih z otroki delajo precej podobno kot z odraslimi. Ogromno snežnih treningov, treningi tudi poleti na ledenikih in pozimi na smučiščih v tujini, prevelike obremenitve, zgodnja specializacija itd. Rezultate hočemo že v cicibanski konkurenci. Zato večina otrok sploh ne pride v položaj, da bi lahko začeli trenirati, ker jim finančno ne znese.

Naslednja skupina odpade, ker jim zaradi pretiravanja s treningi trpi šola in trpi celotno družinsko življenje. Tudi starši se hitro naveličajo prepogostih voženj na oddaljena smučišča.

Zaradi zgodnje specializacije in pretiravanja se mnogi otroci hitro zasitijo, smučanje jih ne veseli več in nehajo s treningi preden kaj dosežejo, tisti, ki trenirajo nekoliko bolj postopno, pa zaostanejo za vrstniki in dobijo občutek neperspektivnosti. Zaradi specifičnega in prehudega treninga so tudi pogoste poškodbe. Meni se zdi smiseln ravno pristop, kakršnega imajo v Rudnem. Otroci smučajo predvsem pozimi, na poceni lokalnem smučišču, kjer jim treningi ne vzamejo veliko časa, pa še stroški so niski. Trenirajo v klapi, kjer ni pomebna samo tekmovalnost in niso vsi profesionalci. Poleti se otroci ukvarjajo z drugimi športi, nabijajo moč in kondicijo, se družijo in igrajo in se razvijajo vsestransko, hkrati pa komaj čakajo na sneg. S takim pristopom je baza tekmovalcev bistveno večja, tako tudi možnost zajeti največje talente. Ti se ob manj intenzivnih in bolj raznovrstnih treningih sicer razvijejo nekaj pozneje, ampak lahko to še vedno nadoknadijo ko so nekoliko starejši, hkrati pa ne bo večina odnehala preden dosežejo člansko konkurenco. Zaradi skladnejšega razvoja in postopnosti bodo tudi kariere bistveno daljše, poškodb pa bistveno manj, smučarji pa bodo bolj univerzalni. (ne tako kot sedaj, ko imamo pri nas že v mladinski konkurenci npr. specialiste za kratke strme slalome na ledeni podlagi v sončnem vremenu ali pa specialiste za zaprte veleslalome pri slabi vidljivosti brez vetra)

Žal ne vidim veliko upanja, da bi kaj takega prišlo v širšo prakso. Po klubih z najmlajšimi selkcijami delajo praviloma slabši trenerji, včasih taki, ki nimajo nobenega občutka za otroke. Ves sistem je zasnovan tako, da zahteva rezultate čimprej in zato smo v začaranem krogu. Se mi nekako zdi, da danes lahko v smučariji uspe le talentiran otrok premožnih staršev, pa še to le, če bodo starši svoje neizživete ambicije izživlajli na karieri svojih otrok.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fischerpro3
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2006 12:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32
Prispevkov: 1768
Kraj: sun city

Se popolnoma strinjam s teboj Marko. Mislim, da imajo podoben princip treniranja v SK Črna, kateri je svojevrsten fenomen. So se pa podobne dileme porajale tudi meni, saj sem se cca dve leti odoločal, ali naj dam sina v SK Branik. Ne glede na to, da je sin, po moji teoriji in teoriji kar nekaj trenerjev kluba talentiran in perspektiven, sva se skupaj z ženo (bivša tekmovalka in učitelj smučanja II) na koncu odločila, da ga ne dava trenirat. In sicer ravno iz razlogov, katere ti navajaš. Predvsem sva od prjateljev izvedela, da bi naju posamezna sezona za sina stala reci in piši cca.2.000.000 tolarjev, kar si pri najinih dohodkih (ki niso mali) enostavno nisva mogla privoščiti. Šlo je za to, da bi denarno (ob pomoči starih staršev) zmogli, vendar bi bilo končano naše skupno smučanje (imava še hčer), vsi naši ostali hobiji, skupno preživljanje dopusta na morju..... Celotna družina, bi se v trenutku podredila sinu. To navajam kot najpomembnejši razlog, za kaj se nisva odločila za treniranje. Ostali pa so, med drugim, skoraj vsi razlogi, katere navajaš. Tudi sam opažam, da prihaja pri otrocih zelo hitro do prenasičenosti, nezdrave konkurence, pomankanje denarja ipd. Posledično: zelo veliko talentiranih otrok odneha v letih med 12-15, ostanejo tisti, katerih premožni starši jim treninge in tekme lahko omogočijo (kar pa sploh ne pomeni da so talentirani in da radi trenirajo, češ: "Toliko in toliko sem vložil vate, sedaj pa treniraj in se prebij v reprezentanco".) Kot zanimivost lahko, omenim, da je bilo letos izvedeno tekmovanje mariborskih osnovnih šol v VSL, ki je bilo sicer ločeno na kategorizirane in nekategorizirane tekmovalce. In kar nekaj nekatregoriziranih tekmovalcev je doseglo boljše čase na tej tekmi (brez dresov in z bistveno slabšo opremo, ter brez vsakodnevnih treningov).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Splošno o smučanju » zaton tekmovalnega smučanja
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB