Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Žičnice, snežni topovi, teptalci » Ratnik in ostali "internal mix" snežni topovi

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Ratnik in ostali "internal mix" snežni topovi « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
technoalpin56
PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 2:42 pm    Naslov sporočila: Ratnik in ostali "internal mix" snežni topovi Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 23:27
Prispevkov: 604


Pozdravljeni!

Večina od vas pozna topove z ventilatorjem in žirafe. Topovi, o katerih bomo pa sedaj pisali v tej temi, pa niso prav žirafe.

Ti topovi se imenujejo internal mix topovi. Skratka, to pomeni, da se zrak in voda pred izhodom iz šob (e) zmešata. Pri tem zrak pod pritiskom močno ohladi vodo, da se ta takoj po izstopu iz šobe spremeni v sneg. Na prvi pogled so ti topovi kot ogromne nukleatorske šobe. Res je, toda razmerje zrak/voda je veliko boljše kot pri nukleatorskih šobah.

Ti topovi se ponavadi uporabljajo v samem začetku smučarske sezone, ko so temperature mejne. Štartajo lahko veliko prej kot topovi z ventilatorjem ali navadne žirafe.

Slaba stran teh topov je, da so ogromni porabniki zraka. Prav zaradi tega so ti topovi najmanj varčni. Toda v zadnjem času so na trg pri Ratniku privedli tudi "low energy" sisteme, ki so veliko bolj varčni kot sistemi "internal mix" ali A/W (air water) gun. Low enery sistemi so kombinacija "internal mix"a in vodnih šob. Ti sistemi so zelo zmogljivi in veliko jih pri manjši porabi prekaša tudi najmočnejše ventilatorske topove.

Nekaj o RATNIKU

Kot sem povedal, izdelujejo "internal mix" sisteme ter tudi "low enery sisteme".

Internal mix (A/W gun)

Baby Snow Giant X-2





Snow Giant II







Baby Snow Giant II+II



Snow Giant II+II





Snow Giant V





Low energy A/W sistemi

Sky Giant III





Sky Giant III+III



Sky Giant II



Sky Giant II+II





In še najmočnejši - ta naredi veliko več snega kot večina topov z ventilatorjem (T60, M20, FA 540, Compact Power, ...):

Sky Giant IV



Najvišji pretok Sky Gianta IV je kar 1060 l/min (17,6 l/s) pri tlaku 41 BAR in 880 l/min (14,64 l/s) pri tlaku 28 BAR.

Noben izmed teh "low energy" sistemov ne potrebuje komprimiranega zraka pri temperaturah pod - 12°C.

Za konec pa še ena zanimivost: Prvi snežni top, ki je bil namenjen uporabi na smučiščih je bil "internal mix". Imenoval se je Larchmont. Nekatera smučišča v ameriki jih še vedno uporabljajo. Nekdo iz Snowguns.com ima v naslednji sezoni cilj najeti velik industrijski kompresor in z njim delati sneg z dvema ali tremi topovi Larchmont.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ledenko
PrispevekObjavljeno: Sob Avg 14, 2010 3:13 pm    Naslov sporočila: Re: Ratnik in ostali "internal mix" snežni topovi Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


technoalpin56 je napisal/a:


Najvišji pretok Sky Gianta IV je kar 1060 l/min (17,6 l/s) pri tlaku 41 BAR in 880 l/min (14,64 l/s) pri tlaku 28 BAR.

Noben izmed teh "low energy" sistemov ne potrebuje komprimiranega zraka pri temperaturah pod - 12°C.

Za konec pa še ena zanimivost: Prvi snežni top, ki je bil namenjen uporabi na smučiščih je bil "internal mix". Imenoval se je Larchmont. Nekatera smučišča v ameriki jih še vedno uporabljajo. Nekdo iz Snowguns.com ima v naslednji sezoni cilj najeti velik industrijski kompresor in z njim delati sneg z dvema ali tremi topovi Larchmont.



1.) govoriš o klasičnih visokotlačnih snežnih topovih, ki jih uporabljajo le še izjemoma, recimo v energetsko potratni Ameriki ali na vrhu smučiš, če imajo težave z vodnim tlakom. Da bi z tem nekje v evropi zasnežili smučiščle se ne izide več. "Low energy" je še vedno vsaj šestkratnik porabljene energije povprečnega snežnega topa, ki se trenutno uporabljajo po Evropi.
Internal mix enostavno pomeni, da se voda dodaja zraku pred izstopno šobo, ki je navadno lavalova šoba in to pomeni:
- da vso potisno silo proizvede zrak pod visokim tlakom. Torej je zrak-potisni medij pod tlakom višjim od atmosferskega. Od tod ime visokotlačni top.
- izkoristek "low energy" zadevščin je sicer boljši od Larchmonda, a daleč od ekonomičnega.
- Lavalova-zvočna hitrost za zrak je okrog 0,7 bara, tu je zaradi težje zmesi z veliko vsebnostjo vode potrebnih vsaj 5 barov, za optimum celih 9. Zvočni udari v lavalovi šobi na drobno razbijejo vodo v resnično majhne delce, padec tlaka-porast hitrosti pa vse skupaj močno podhladi. Do tu je vse vredu, a kaj ko je za to potreben velik kompresor, ki porabi ogromno energije, pa še tisti zvočni udari se slišijo kot grmenje, tudi z do 120 db(A) tik ob aparatu.


2.) To, da pod -12 oC ti topovi delujejo brez komprimiranega zraka je bedarija brez primere! Če bi bilo to res bi si jih zagotovo privoščilo marsikatero evropsko smučišče, vsaj tista višje ležeča bi imela bataljone teh štapičev.
York je nekaj copral, a nič pametnega ni scopral dokler ga niso pohamstrali.
Morebiti pri nekaterih zrak ni potreben, ker zamrznejo in se zasneževanje konča že pri -12 oC?

3.) Larchmontov "brzostrelka" je bil resnično prvi komercialni visokotlačni snežni top a tako potraten in glasen, da je že konec sedemdesetih izginil iz evropskih smučišč. Kdor se potrudi ga skoraj zagotovo lahko najde v Kranjskogorskem skladišču.
Okroglih 30 sodobnih žiraf porabi manj zraka kot en Larchmond, količinsko pa sta enakovredna z eno žirafo.

4.) Zaupaj nam še podatek ob kateri temperaturi ozračja ima tale Ski Giant tako hud vodni pretok in koliko energije porabi ob tem.



p.s.
Internal mix topove raje imenuj po starem-VISOKOTLAČNI TOPOVI, saj nekih external mix topov fizikalno gledano sploh ni, so le v glavah komercialistov in marketinga.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
technoalpin56
PrispevekObjavljeno: Sob Avg 14, 2010 9:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 23:27
Prispevkov: 604


Maksimalni in tudi konstanten pretok Sky Gianta IV je 192 CFM (cubic feet / minute (5437 l/min)). Vijačni in centrifugalni kompresorji povprečno proizvedejo nekje 5,5 CFM (156 l/min) na HP.

To pomeni: 192 : 5.5 = 35 (26,1 kW). Torej (centralni) kompresor za oskrbovanje te žirafe z zrakom potrebuje 26,1 kWh, kar je približno enako porabi večjega propelerca. Res je, da maksimalni pretok doseže pri zelo nizkih temperaturah, ampak to ni nič novega - tako je pri vseh topovih.

Tako, da mislim, da bi se te žirafe splačalo uporabljati (govorim o Sky Giantu IV in mogoče še o kakšnem "low energy" topu), še posebej, če ima na razpolago višji vodni tlak.

Teh topov še nikoli nisem videl, niti A/W topov (razen svojega Tee guna in nekaj podobnih primerkov). Ker so zelo neracionalni jih seveda v Evropi ne uporabljajo na gosto, zasledil pa sem, da so v uporabi med drugim na smučiščih na Švedskem in Norveškem. V Ameriki jih uporabljajo "na full".

Pri - 12°C (in manj) brez zraka - sigurno ne z velikimi šobami. Sem pa čul od kolega iz amerike, da deluje tudi brez zraka (zaposlen je na smučišču). Čul sem pa tudi, kot si rekel, da so visokotlačni topovi zelo glasni.

P.S.: ledenko, gotovo si čul že za Snowstream 320 podjetja SMI Snowmakers. Ti sicer niso internal mix. Na njih sem se spomnil ob izdelavi snega brez zraka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ledenko
PrispevekObjavljeno: Sob Avg 14, 2010 10:38 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


-Zaenkrat še ne obstaja uporaben snežni top, ki bi dovolj dobro deloval brez komprimiranega zraka! So le tržne poteze, ki nimajo bistvene vloge v zasneževanju. Tudi Nivis uporablja komprimiran zrak, da ne bo kdo mešal jabolk in hrušk.
- visokotlačni top, ki mu odvzameš zrak niti šprica ne, voda le malo teče ven iz šobe, torej...
-na spletni strani Sky gianta nikjer ni podatka koliko snega naj bi izdelal brez zraka, je le podatek koliko ga izdela pri -13 oC in ob porabi 5,44 m3/min zraka. Toliko zraka ti na 6,6 bara stisne kompresor z vsaj 40 Kw motorjem in ne 25 Kw.
-tale žirafa je v resnici žirafa in nikakor visokotlačni top ali "po novem" tak z notranjim mešanjem.




Še enkrat:

- visokotlačni topovi-internal mix so topovi, kjer se voda in zrak zmešata pred izhodno šobo. Ob tem komprimiran zrak kot procesni medij poskrbi za domet topa. Pri teh topovih sta tlak vode in tlak zraka več ali manj izenačena in niti približno ne moreš med sabo zmešat vode z 40 bari in zraka z 6,6 bari!
- topovi pri katerih za domet skrbi z ventilatorjem gnan zrak, ali kar montaža šob na visoko palico (žirafe) so nizkotlačni, saj ima procesni medij tlak enak ali zelo podoben okoliškemu. Pri teh topovih je lahko vodni tlak 1000 barov če hočeš in tlak zraka 1 bar, če hočeš. Komprimiran zrak pri tem skrbi le za kristalizacijska zrna in v osnovnem procesu nima nič zraven.
- snega še nikomur ni uspelo izdelat v komercialno zanimivih količinah brez uporabe kristalizacijskih zrn. V evropi so to več ali manj ledena zrna izdelana in vpihana z pomočjo komprimiranega zraka, v ameriki pa je to navadno mešanica ledenih zrn in ogromnih količin Snowmaksa zaradi katerega je njihov sneg kot bi smučal po pesku. Morebiti je prav ta preparat kriv, da topovi ob globokem mrazu in velikem vodnem tlaku pogojno delajo tudi brez kompresorjev, a to ni pravilo.

Iz tega lahko sklepaš, da tale Sky Giant nima kaj skupnega z visokotlkačnimi topovi, temveč je navadna žirafa na steroidih. Očitno jih ponujajo kot alternativo ameriškim smučiščem, ki imajo še iz visokotlačnih časov ogromne instalacije za komprimiran zrak z brutalno močnimi kompresorji in jim tale žirafa še vedno pomeni prihranek v primerjavi z neučinkovitimi pištolami.
Primerjaj energetski izkoristek te zadeve z klasično evropsko žirafo ali propelercem. Ob tem upotševaj energijo za vodo in zrak.

Sicer pa se mi zdi tole prepucavanje brezvezno in hudo omalovažujoče do strokovnjakov na smučarskih centrih. Mar misliš, da so resnično taki butli, da bo en forumovec našel nekega Sky Gianta, ki bi bil primeren za njihova smučišča, njim pa bi ušel? Ne sanjaj, zelo dobro so poučeni (vsaj nekateri) in če bi imela tale zadeva uporabno vrednost bi že dolgo špricala po alpah.



p.s.
SMI dela klasične žirafe. Radi jih imajo tisti, ki sovražijo avtomatiko.
Tale propeler je navaden propelerc z zelo slabim učinkom. Tudi ta uporablja za kristalizacijska zrna "komprimiran zrak". deluje na kavitacijo in dokler implozije ne požrejo teflonske površine je kolikor toliko učinkovit, nato pa je za v koš.
Propeler se vrti v vodnem curku in ga razbija. Ob tem se nekaj vode zaradi podtlaka uplini in hip za tem zruši sama vase -implozija. Ta pojav povzroča sive lase konstrukterjem ladijskih vijakov, vseh vrst črpalk, vodnih, parnih turbin..., tu pa je koristno uporabljen za tvorbo kristalizacijskih zrn. Šment je v tem, da ni dodatnega padca energije, ki bi zrnca vsaj podobno dobro shladil kot tista, ki jih izpiha kompresor. To je verjetno glavni razlog, da tile topovi pričnejo delovat precej za klasičnimi propelerci.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
technoalpin56
PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 7:36 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 23:27
Prispevkov: 604


Sem tudi čul za Snomax, ki ga izdeluje Johnson Controls oziroma bivši York Snow. 1 kg vreča stane 80$, deluje pa za 100 000 galon vode (378 000 litrov vode). Čul sem tudi, da ga je treba nekako ročno namestiti in da imajo nekateri ljudje probleme z njim, saj povzroča izpuščaje na koži. Sneg je zaradi Snomaxa malo bolj temen (celo malo rjav), spomladi pa na travi ostanejo bela zrnca. V Ameriki Snomax uporabljajo zelo na gosto. Nisem pa še zasledil, kateri stroj ga dozira v vodo, kaj Snomax pravzaprav je in kako vpliva na naravo.

Glede visokotlačnih topov - te sem imel le namen predstaviti malo za informacijo, kako poteka zasneževanje drugod in ti topovi so se mi zdeli zanimivi. Seveda mi je jasno da smučišča izberejo kar se jim najbolj splača in so na tekočem z vsemi ponudbami.


Nazadnje urejal/a technoalpin56 Pon Avg 16, 2010 11:07 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lux
PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 11:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Pet Dec 2004 0:06
Prispevkov: 516
Kraj: Mozirje

Pred časom v eni od tem o topovih...

ledenko je napisal/a:

.. Nobenih drugih tekočin kot voda!! Ponekod mešajo v sneg posebej obdelane bakterije in na tak način povečujejo zmogljivost sistema. To niso tekočine, ampak kvasu podobna mešanica, ki jo z posebnimi dozerji vmešajo v vodo pred glavno črpalko. Ker je ta zadeva nesramno draga, se le redko kak turist smuča po takem snegu. Poleg tega je ta stvar (Snowmax) učinkovita le pri snežnih topovih z slabšim izkoristkom procesnega zraka. To so večinoma topovi z manjšim številom šob. Pri topovih kot so npr Lenko, Sufag, Krpan, Areco, ta zadeva ni učinkovita. Kolikor vem, so taki dodatki prepovedani v nekaterih državah, med njimi naj bi bila tudi Slovenija. ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Žičnice, snežni topovi, teptalci » Ratnik in ostali "internal mix" snežni topovi
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB