Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Žičnice, snežni topovi, teptalci » zasneževanje med obratovanjem smučišča

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 zasneževanje med obratovanjem smučišča « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2009 1:41 pm    Naslov sporočila: zasneževanje med obratovanjem smučišča Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2837
Kraj: Ljubljana

Drugače niti ne bi odpiral nove (stare) teme. Danes sem na radiu slišal izjavo Tomaža Marušiča, avtorja knjige Slovensko smučarsko pravo in varnost na smučišču in bivšega pravosodnega ministra. Trdil je, da imamo popolnoma naprimeren zakon, ki dovoljuje zasneževanje prog v času obratovanja smučišča. Miki, zgražaj se, če se ti da še enkrat!

Moje osebno mnenje je, da je naš zakon med boljšimi in zahtevnejšimi v Evropi, saj od upravljalcev in smučarjev zahteva več kot v večini drugih držav. Glede zasneževanja pa: sam rajši smučam na smučišču, ki ga ne zasnežujejo pa hkrati na smučišču, ki ima dovolj snega. Včasih se tega ne da uskladiti velikokrat pa bi se dalo. Nekateri upravljalci (predvsem v tujini) tega ne usklajujejo. Res ne vem, zakaj je potrebno zasneževanje na progi, na kateri je že 50 cm snega, vremenska napoved najavlja večdnevno hladno obdobje, topov imajo toliko, da lahko zasnežijo praktično v 2 dneh, dan pa ima 7 ur obratovanja (manj kot tretjina dneva) in 17 ur brez obratovanja naprav. V Badu tako npr. po mojih izkušnjah najraje v času smučanja zasnežujejo proge, ki nimajo obvoza z vsemi topovi po celi širini. To je bil tudi eden od vzrokov smrti slovenskega smučarja v tem centru.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2009 2:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1892


V Avstriji imajo zakon v katerem piše, da lahko snežni top ali kak drug stroj brez kakršnega koli opozorila stoji kjerkoli na progi in deluje med obratovanjem smučišča, če je dovolj viden. Ni ga potrebno zagrajevat ali kako drugače blazinit. V kolikor je top skrit za kako grbino morajo poskrbet za vidnost z navadnim znakom brez ograje ali česa podobnega!

Vem, da je podobno tudi v Franciji, le da je tam dnevna elektrika toliko dražja od nočne, da navadno čez dan izključijo cel sistem.


Kar se tiče zakonodaje je pri nas MNOGO bolj zaščitniška do smučarjev kot kjerkoli po evropi! Pojdite smučat v famozni Lech, ki slovi kot eno najboljših smučišč sveta. Malce si poglejte koliko pastirskih koč in koliko drevja, ki so na smučišču je oblazinjenih! Poglejte tudi če so oblazinjeni stebri za snežne topove, kako so zavarovane dobesedno prepadne stene ob smučišču...
Videli boste, da ni prav nobene zaščite. Ko sem g. Manharta (več ali manj lastnik Lecha) povprašal kako je to mogoče, je z nasmeškom odgovoril, da žičničarji ne morejo biti gardedame smučlarjev. Slednji naj kar sami pazijo na svoje zdravje, saj je izključno njihovo. Tako meni tudi avstrijsko sodstvo.
Vem za precej domačih primerov, ko se je smučar poškodoval izključno zaradi objestnosti in vseeno iztožil od smučišča dovolj denarja za avto visokega razreda in še mu je ostalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Žičnice, snežni topovi, teptalci » zasneževanje med obratovanjem smučišča
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB