|
 |
|
Rauris |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
mihek |
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 7:30 pm Naslov sporočila: Rauris |
|
|
 Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Tor Jan 2012 21:52 Prispevkov: 122
|
Rauris, 17. 12. 2016
Najprej nekaj osnovnih podatkov o smučišču, ki se nahaja pri Raurisu na Salzburškem. Sam Raurisertal podobno kot dolina Gastein poteka prečno na glavni alpski gorski hrbet, le da se nahaja zahodneje od nje. Od avtovlaka v Gasteinu pa do Raurisa traja vožnja kakih 50 minut. Natančneje se prometnica, ki vodi v Raurisertal od glavne ceste Bischofshofen - Zell am See odcepi pri kraju Taxenbach, od koder je do smučišča še kakih 10 minut vožnje, ki je sprva vzpenjajoča, nato pa sledi spust proti kraju Rauris.
Samo smučišče Rauris - Hochalmbahnen ima skupno 32,5 km prog (15 km lahkih, 12,5 km srednjih in 5 km težkih), od žičnic pa prevladujejo gondole. Zlasti velja omeniti gondolo Waldalmbahn, ki je novost letošnje sezone.
Plan prog: http://www.bergfex.si/rauris/panorama/
17. 12. 2016, drugi dan obratovanja smučišča, je bilo vreme ves dan sončno z nekaj prosojne oblačnosti. Zlasti v nižjih delih je bilo zelo hladno, zaradi česar so tam topovi delali na polno. Odprte so bile vse glavne naprave z izjemo praktično vseh sider, ki pa nimajo veliko svojih prog, saj si jih večinoma delijo z gondolami. Od pomembnejših prog sta bili zaprti progi v dolino, pri čemer so progo ob dvosedežnici intenzivno zasneževali, črna proga ob spodnjem odseku dolinske gondole pa, vsaj kakor je bilo videti, ni umetno zasneževana. Ob njej so namreč zsneževali le čisto spodnji del, kjer se nahajata dve manjši vlečnici, namenjeni zlasti učenju smučanja. Odprte proge so bile zelo dobro preparirane, poleg tega pa kljub pomanjkanju naravnega snega kamenja ni bilo zaslediti. Smučišče se je tako izkazalo kot zelo simpatično. Večje gneče ni bilo kljub zelo ugodni ceni kart. Namesto 40,5 EUR (glavna sezona) oziroma 38,5 EUR (pred in posezona) je namreč ob otvoritvenem vikendu cena dnevne karte znašala le 25,5 EUR.
Pa še nekaj fotografij:
Pogled proti Raurisu iz gondole Hochalmbahn - progi ob dolinskih sidrih so intenzivno zasneževali
Osrednji del smučišča, kjer se nahaja zgornja postaja Hochalmbahna - v ozadju Gipfelbahn
Pogled z vrhnje postaje Gipfelbahna, ki vodi na Schwarzwand (z 2194 m najvišja točka smučišča)
Osrednji del razgibane modre proge ob Gipfelbahnu
Spodnji del proge ob Gipfelbahnu
Progo proti srednji postaji Hochalmbahna so skoraj cel dan zasneževali
Proga 1, ki z območja gondole Hochalmbahn vodi proti spodnji postaji gondole Waldalmbahn
Letošnja novost - moderna desetseda gondola Waldalmbahn
Pogled z zgornje postaje Waldalmbahna proti osrednjemu delu smučišča, kjer se nahajata Hochalmbahn in Gipfelbahn
Proga 9 ob Waldalmbahnu je precej dolga, razgibana in bolj strma kot proge ob Gipfelbahnu in zgornji sekciji Hochalmbahna
Spodnja postaja Waldalmbahna iz gondole
Za konec pa še ena s prekrasne proge ob Gipfelbahnu
 _________________ Lep pozdrav!
Nazadnje urejal/a mihek Tor Dec 20, 2016 2:26 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3647 Kraj: Maribor
|
Hvala Mihek za fotke z lušnega malo znanega smučišča, kamor slovenski smučarji le redko zaidemo. Z reportažo nove Waldalmbahn si prehitel celoten Alpinforum . Kako je na progah s soncem? Če imam prav v glavi so pretežno vzhodne lege, je popoldan vse v temi ali se vseeno najde kaj sončka?
Nova Waldalmbahn je samo prva faza precej ambicioznega projekta, ki v končni fazi zajema tudi menjavo dvosedežnice (= prvi odsek Waldalmbahna), novo akumulacijo in mislim da še eno žičnico, malo sem že pozabil kje. Ker pač gre za malo smučišče z omejenimi financami, so letos izvedli samo 'malo' varianto, ostalo pa kdaj drugič ... _________________ Sezona 2024/2025: 45 smučarskih dni = 6 x Pohorje, 5 x Kitzsteinhorn, 4 x Schladming, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, 1 x Golte, Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mihek |
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Tor Jan 2012 21:52 Prispevkov: 122
|
Miki, najprej hvala za pohvalo. Ob obisku je bilo sonca zlasti v spodnjih delih prog precej malo. Se pa najde s soncem obsijane terene tudi popoldne, zlasti na progi ob Gipfelbahnu in v zgornjem delu proge ob novi gondoli Waldalmbahn. _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MSIN |
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Tor Mar 2015 11:39 Prispevkov: 197 Kraj: Ljubljana
|
Ga imam v načrtih že kar nekaj zim, ker se mi po karti zdi da je simpatično, lani ko sem bil v tistih krajih ni bilo vremena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Tor Feb 11, 2025 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
V nedeljo sem nadaljeval raziskovanje manj znanih smučišč na salzburškem, pa sem zavil v Rauris, ki mi je do sedaj bil povsem bela lisa na zemljevidu, tako pozimi kot poleti. Izbor je bil bolj kot ne naključen, za noč s sobote (po smučariji na Tauplitzu) na nedeljo sem pač iskal kakšno akcijo na Bookingu, pa tam v okolici Schladminga in Flachaua ni bilo za najti nič ugodnega, potem pa sem karto tako dolgo širil po zaslonu, da se je nekaj v okviru mojega cenovnega filtra prikazalo ... v Raurisu . Sicer pa je ravno zdaj v februarju čas za beg v taka 'zakotja'.
Smučišče se nahaja v eni od tistih stranskih dolin ki se od glavne doline Pinzgau odcepijo proti jugu, v osrčje Visokih Tur (eno dolino zahodneje od bolj znane doline Gastein). Plan prog je precej preprost:
https://www.bergfex.com/rauris/
Smučišče je sestavljeno iz večjega 'levega' dela, na katerem obratujeta dve kabinki (šestedežna Hochalmbahn v dveh odsekih in osemsedežna Gipfelbahn) in nekaj bolj kot ne vzporednih vlečnic. Na desnem delu pa je zanimiva konfiguracija s priletno dvosedežnico v prvem odseku in desetsedežno kabinko v drugem. Oba dela sta povezana s kar dolgimi 'iksi' ki malo spominjajo na Pohorje .
Malo pod spodnjo postajo Hochalmbahna, na levi Gipfelbahn:
Zgornja polovica Gipfelbahna poteka nad gozdno mejo, lep kontrast po tem ko skoraj celo sezono (z izjemo predsezone na Kaprunu in Meliju) smučam v glavnem po gozdnatih terenih:
Oblaki so ves dan pridno vztrajali nekje na Sonnblicku in južno od njega, čez greben pa niso prišli:
Proge ob Gipfelbahnu so modre in temu primerno še najbolj obljudene, enkrat (!) v celem dnevu je bilo treba celo počakati 3 ali 4 kabine :
Dalje proti vmesni postaji Hochalmbahna je proga (svetlo)rdeča:
Za prste polizat pa črna od vmesne postaje v dolino, sploh v zgornji polovici. Velika večina nizozemskih, danskih in nemških turistov se od vmesne postaje navzdol raje pelje z gondolo, meni je prav:
V spodnjem delu je nekaj serpentin tipa Peca, mene ne motijo, pa tudi prav lepo urejene so bile in nikjer nobenega kamna, ki se sicer na tovrstnih progah radi prikotalijo s škarp:
Mislim da sem prvi dve uri vozil izključno od vrha do doline. Na takih razgibanih progah s skoraj 1300 višinci razlike, kjer se menjuje vse od modre proge, rdečih avtocest za karvanje, črne strmine do 'ceste' za konec, pač uživam kot mačka ob krožniku svežega mleka .
Premik na desni del; zgoraj desetsedežna Waldalmbahn z lepo rdečo progo, opoldan zaradi vzhodne lege in visokih temperatur konkreten 'putrček'. Na kakem bolj obljudenem smučišču bi ob takem snegu že nastajali orjaški 'pukli', ampak ne tukaj - kdo pa naj naredi 'pukle' ob takem obisku?
Pa še rdeča proga v dolino k dvosedežnici, ob enih skoraj še nedolžna. Na splošno je desni del še za eno stopnjo manj obljuden kot levi:
Pogled z dvosedežnice na spodnjo postajo Waldalmbahna razkrije, da je bila že ob izgradnji leta 2016 pripravljena za podaljšanje navzdol, torej z idejo izgradnje prvega odseka namesto dvosedežnice. Da jim tega ni uspelo narediti že 9 let, kaže na bolj bogo finančno stanje - ob takem obisku kot so ga imeli na sončno nedeljo v februarju, se tudi ne gre preveč čuditi:
Pod črto: kar simpatično novo odkritje, ne bom pa postal ravno stalni gost. Je pač v tem koncu več bolj zanimivih smučišč. Kot izrazitega 'soncoljuba' me recimo moti, da so vse proge obrnjene v isto smer, to je proti vzhodu - to pomeni sicer jutranji sonček, posledično zgodaj ojužene proge, nimaš pa niti severnih (če na soncu postane preveč južno) niti zahodnih (za popoldansko uživanje na soncu). Pač, tipično poldnevno (= dopoldansko) smučišče. Na pozitivni strani pa dolge proge z velikimi višinskimi razlikami in seveda nobene, ampak čisto nobene gneče.
Še dve topniški: rumeni in modri se v Raurisu očitno prav lepo razumenjo:
Žiraf je zgolj za vzorec, vse pa so nameščene na sončni povezovalni cesti z desnega na levi del smučišča; morda bi Pohorci o čem takem lahko razmislili na 'iksih' na Arehu?
 _________________ Sezona 2024/2025: 45 smučarskih dni = 6 x Pohorje, 5 x Kitzsteinhorn, 4 x Schladming, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, 1 x Golte, Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SeekK |
Objavljeno: Pet Feb 14, 2025 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Ned Jan 2008 14:21 Prispevkov: 55
|
Zelo prijazno od tebe, izbiram med Annabergom in Raurisom za naslednji teden in si oba obdelal v zadnjih 14ih dneh  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Pet Feb 14, 2025 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Vsake oči imajo svojega malarja, ampak jaz ne bi kaj dosti razmišljal: Annaberg oz. Dachstein West je neprimerljivo bolj razgibano smučišče kot Rauris, upam si trditi čeprav sem ga iz znanih razlogov presmučal samo tretjino. _________________ Sezona 2024/2025: 45 smučarskih dni = 6 x Pohorje, 5 x Kitzsteinhorn, 4 x Schladming, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, 1 x Golte, Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
 |
|
Stran 1 od 1 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|