Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Tauplitz

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Tauplitz « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
[BISI]
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2011 6:38 pm    Naslov sporočila: Tauplitz Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 18:55
Kraj: NSK Staat Maribor

Tauplitz se nima svoje teme! Neverjetno!

Fotka z vrha crne proge ob fiksni stirisedeznici Schneiderkogel. Ob vnozju proge se nahaja se sidro Lärchkogellift, povsem levo pa se vidi se odklopna stirisedeznica Bergbahn Tauplitz - Sektion II.

Delcek trase odklopne sestsedeznice Lawinenstein, ki ponuja dokaj lepo rdeco progo in eno neurejeno progo. Zgornji del je bil cel dan v megli, spodnji pa le dopoldne. Vidljivost ca. 2m.

Se enkrat fiksna stirisedeznica Schneiderkogel. Tako posrecene naprave ze dolgo nisem srecal. Sploh pa crna proga je idealna - seveda, manjka ji le nekaj dolzine.

Seveda pa ne smemo mimo nove pridobitve - osemsedezne gondole Mitterstein z vmesno postajo.

Gondola se mocno vzpenja po vmesni postaji... Kar lahko pomeni le nekaj - odlicna crna proga, ki pa je bila cel dan v megli (s podobno vidljivostjo kot pri sestsedeznici Lawinenstein), prav tako pa je bila prepredena z ledenimi ploscami. Ampak kljub temu, zelo divja proga. Nizje od vmesne postaje se proga spremeni v rdeco, kasneje pa se razpolovi na rdeco in crno, ki prav tako ne zaostajata kaj veliko po atraktivnosti. Seveda pa so se zaradi novozapadlega snega pojavili kupi.

Zimska idila z Grimmingom v ozadju.

In pa se spodnji del proge v dolini s prvo sekcijo odklopne stirisedeznice Bergbahn Tauplitz. Nasploh je zgornji del proge v dolino veliko zanimivejsi - se posebej crna varianta, ce zavijete preko Lawinensteina v dolino.

Ce zakljucim pocasi... Tauplitz je kar fletno smucisce, se posebej sedaj z novo gondolo. Skoda je le, da je teren tako neroden, saj so daljse naprave povezane s kar nekaj vlecnicami (krogci, sidra, vrvi).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mihek
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2018 6:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Tor Jan 2012 21:52

Na novo leto na Tauplitzu sprva sneženje, ki se je sčasoma umirilo in preko dneva je snežilo le še občasno. Še najboljše je bilo vreme čisto na koncu smučarskega dneva, ko se je pokazalo tudi nekaj sončnih žarkov. Bilo je nekoliko hladneje kot dan prej na Loserju, zaradi česar se proge večinoma niso izraziteje ojužile. Gneče ni bilo, čakalo se ni na nobeni napravi.

Za več informacij pa še nekaj fotografij:

Na progi 28 ob gondoli Mitterstein

Na dolinski progi proti Tauplitzu

Proga 16 ob fiksni štirisedi Schneiderkogel je zelo strma

Na progi 1, ki vodi proti Tauplitzu, od nje pa se odcepi tudi proga 3, ki vodi proti spodnji postaji gondole Mitterstein, ki je druga vstopna točka na smučišče (do nje se pride po alpski cesti iz Bad Mitterndorfa)

Pogled z vrhnje postaje gondole Mitterstein proti vrhnji postaji sedežnice Lawinenstein

Na progi 23 ob sedežnici Lawinenstein

Na progi 15 - v ozadju trasa sedežnice Lawinenstein

Za konec pa še ena fotografija s proge 27 ob gondoli Mitterstein

miki
PrispevekObjavljeno: Pon Dec 09, 2024 3:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Kraj: Maribor

Očitno se pod tem naslovom pojavi prispevek na vsakih 6 ali 7 let . Včeraj sem se brez velikega upanja na lepo vreme odpeljal do Tauplitza. Pot je iz Mb razmeroma udobna in vsaj 20 minut hitrejša kot do Schladminga, s težko nogo bi se jo dalo odpeljati tudi malo pod 2 urama - predvsem v nedeljo zjutraj, ko je zrak okoli Gradca čist (= ni tiste bedne IG-L omejitve na 100 km/h) in tisti zoprni semaforji v Lieznu utripajo rumeno. Ampak sem po poti ugotovil, da ni razloga za naglico. Za razliko od Schladminga so na Tauplitzu bolj umirjeni in prvo žičnico iz doline odprejo ob 8:45, ostale pa ob 9:00.

Plan prog: https://winter.intermaps.com/tauplitz?show=lifts,slopes,3001,3002,2807,3205

Je pa kar lepa zima, celo v dolini na 900 m je nasulo slabih 20 cm težkega snega. Navzgor peljeta dva odseka štirisedežnice, s tem da me 1. odsek nekoliko spominja na Kanin: en kilometer vozi skoraj po ravnini. Pojma nimam zakaj so v davnih 60ih prvo enosedežnico zgradili po tej trasi (pozneje v 90ih, ko so jo zamenjali z aktualno štirisedežnico, pa je bilo očitno najpreprosteje obdržati obstoječo traso):

Drugi odsek pripelje na prostrano planoto, ki po malem spominja na Veliko Planino ali Seiseralm:

Zanimiva dvojna vlečnica Grossee. Nekaj prostojahačev je že poskušalo srečo po še neodprtih variantah, naravnega snega bi rekel da je dobrega pol metra:

Še ena vlečnica z imenom Lärchkogel, tale je starejšega datuma in tudi zasneževanje z dvema starima mobilnima Sufagoma je nekako v istem slogu :

Proge na področju Schneiderkogel so še zaprte in jih intenzivno zasnežujejo:

... sedežnico tudi :

Zimska idila ob sedežnici Lawinenstein:

Najresnejša naprava na smučišču je zagotovo osemsedežna kabinska žičnica Mitterstein s skoraj 700 višinci, progami vseh barv in seveda ustreznim sistemom zasneževanja:

Ker je bila zgoraj vidlivost občasno dokaj skromna, sem velik del dneva prebil na skoraj praznih nižjeležečih progah, npr. rdeča 1 / 1a do vmesne postaje štirisedežnice:

Kot zanimivost: oba odseka sedežnice imata nosilce za smuči, za primer ko proga v dolino še ni odprta, in tudi za tekače na smučeh - včeraj sem jih videl nekaj ki so se s sedežnico pripeljali navzdol:

Prvi dan v sezoni je bila odprta tudi proga v dolino:

... s katere sem 'skočil' še na vlečnico Grafenwiese. Zeleni papagaji (smučarija pod xxx m nima smisla) bi to smučišče s spodnjo postajo pod 1000 m in sončno (JV) lego zagotovo že odpisali, ampak trenutno so snežne razmere odlične:

Edino na zadnjih 150 m tik nad spodnjo postajo sedežnice je bilo na progi nekaj zelenjave, ampak na teh travniških progah v dolino se za smuči bistveno manj bojim kot na kakih skalnatih 3000 - akih:

Za več fotk pa se bom moral vrniti na kakšen bolj fotogeničen dan .
Sezona 2024/2025: 47 smučarskih dni = 6 x Pohorje, 5 x Kitzsteinhorn, 4 x Schladming, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Ned Dec 22, 2024 8:31 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

miki je napisal/a:
Za več fotk pa se bom moral vrniti na kakšen bolj fotogeničen dan .

No, pa sem držal obljubo . Petkova fronta je nasula med 20 cm (v dolini) in 40 (na vrhu) cm snega, prava zimska idila:

miki je napisal/a:

Proge na področju Schneiderkogel so še zaprte in jih intenzivno zasnežujejo

No, zdaj je tudi na tem delu vse odprto, s tem da sneg sploh na strmih delih ni bil idealen: ko se je novi pršič zdrsal, se je pod njim svetila hudo ledena podlaga. Očitno je v prejšnjem toplem tednu na teh sončnih pobočjih spustilo do vrha (ali celo deževalo?). Bolj kot je proga položna, boljša je bila, tako da sem se raje držal kar modrih. Je pa izjemno lepa panorama:

Pa še Lawinenstein:

Najboljši sneg za moj okus pa je bil na progah proti kabinki, in to v spodnji polovici:

Žal so kmalu po 13. uri nebo prekrili oblaki in močno pokvarili vidljivost. Na spodnjih progah pod gozdno mejo je še šlo, zgoraj pa na precej razritih progah ob slabi vidljivosti ni bilo več pravega užitka:

Sezona 2024/2025: 47 smučarskih dni = 6 x Pohorje, 5 x Kitzsteinhorn, 4 x Schladming, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt.
Nazaj na vrh
[BISI]
PrispevekObjavljeno: Ned Dec 22, 2024 9:38 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 18:55
Kraj: NSK Staat Maribor

miki je napisal/a:
No, zdaj je tudi na tem delu vse odprto, s tem da sneg sploh na strmih delih ni bil idealen: ko se je novi pršič zdrsal, se je pod njim svetila hudo ledena podlaga. Očitno je v prejšnjem toplem tednu na teh sončnih pobočjih spustilo do vrha (ali celo deževalo?). Bolj kot je proga položna, boljša je bila, tako da sem se raje držal kar modrih. Je pa izjemno lepa panorama:

V ponedeljek je v Ennstalu močno deževalo tudi na 2000m, iz četrtka na petek pa se je meja sneženja spustila od vrha do doline v par urah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
miki
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 10, 2025 10:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

8. 2. 2025

V soboto sem se, že tretjič v tej sezoni, zapeljal do Tauplitzalma, ki počasi postaja moja priljubljena destinacija za enodnevne obiske zgornje Štajerske. Seveda, smo sredi avstrijskih počitnic, vremenska napoved je bila lepa (za severni del Štajerske bistveno lepša kot za jugovzhodni konec), posledično že od Gradca dalje sicer tekoč, ampak kar gost promet proti SZ. Spet sem prehitel vsaj 20, če ne 30 avtobusov s 'kištami' za smuči - ko vidim kaj takega, vem da bo okoli Schladminga 'bojišče'.

No, pod Tauplitzalmom je bilo ob 8:25 še vse mirno, pred (še nedelujočo) štirisedežnico je čakalo mogoče 30 ljudi. Medtem ko so se decembra trdo držali uradnega začetka obratovanja ob 8:45, so zdaj pognali ob pol devetih, pohvalno. Glede na diskusijo o tem, ali 'zepli' ponoči pospravljajo sedeže ali ne: v Schladmingu in Flachauu jih v vsakem vremenu spravijo v garaže, v Tauplitzu so očitno prenočili na zajli:

Zanimiva snežna situacija: v dolini na pol zimsko, nekaj 100 višincev višje (na J pobočju) kopno, na vrhu - vsaj po merilih te sezone - kar lepa zima:

Schneiderkogel s počasno štirisedežnico, 4 - 5 lušnimi progami in čudovitimi razgledi. Praktično brez čakanja na spodnji postaji:

Proge ob edini šestsedežnici Lawinenstein so mi ob 10. bile preveč betonske. Mogoče sem bil tam ob napačnem času, ko so rebrca že zvozili, spustilo pa tudi še ni. Folk pa očitno na tem betonu neizmerno uživa, edino tu se je čakalo minuto ali dve:

Ob 11. pa na kabinko, kjer so južne proge ravno začele spuščati. Sem slučajno že kdaj omenil, da obožujem putrček ?

Vmes enkrat v dolino in ob tem še nekaj fur na 'vaški' vlečnici Grafenwiesen, perfektno:

Mimogrede, med vožnjo navzgor z obema odsekoma štirisedežnice je s sedeža pred menoj, kjer so sedeli trije dečki s širokmi smučkami, tako lepo dišalo po travi, da sem na vrh prišel čisto skuliran ... peace, man !

Zgoraj pa še nekaj fur na dvojnih krogcih Großseelift. Kratka, ampak izjemno široka proga, ena od redkih na Tauplitzu s severno lego in perfektnim 'grifig' snegom:

Bolj za hec kot zares, sem proti koncu dneva zapeljal še na 'pukle' pod šestsedežnico. Žal je ob vseh letošnjih odjugah tudi naravni sneg povsem betonski. Zgleda lepše kot je bilo za smučat:

Pod črto: mislim da sem s Tauplitzom in Riesneralmom našel vsaj dve smučišči, ki sta še dovolj blizu za en dan, zraven pa manj oblegani kot bregi okoli Schladminga ali Flachaua. Samo toliko: ko sem se okoli 16. vozil dalje proti zahodu (poročilo sledi ), in smo pri spodnji postaji Hauser Kaiblinga na kratko stali (!) v zastoju, sem na tamkajšnjih parkiriščih 'preko palca' naštel vsaj 50 avtobusov. Mogoče jih je bilo tudi 60 . Nočem si niti predstavljat kako je zgledalo na progah ...

Še to: za enodnevni izlet iz MB vsekakor bolj priporočam nedelje kot sobote. Očitno so se vsi enodnevni avtobusni izleti osredotočili na sobote, zraven pa pride še selitev narodov (Dunajčanov, Čehov, Madžarov) ki se vozijo na tedenske dopuste. Pa še zrak okoli Graza je očitno ob nedeljah čistejši, ker v nedeljo zjutraj skoraj nikoli ni IG-L omejitve na 100 km/h, v soboto pa je vedno.

Za konec še 'off-topic' nasveti starega grešnika:

- za vožnjo s 140 km/h (na odsekih AC brez omejitve) oz. 110 km/h (Ig-L in predori) nisem dobil še nobene priporočene pošte. Treba je samo gledat kako vozijo domačini ...
- v soboto zjutraj je priporočljivo AC zapustiti že pri Rottenmannu, potem pa čez Lassing in Irdning do novega 'krožišča z grbino' pri Trautenfelsu. Po GM sicer po prazni cesti 5 min več vožnje, ampak čim na AC naletiš na gost promet, si lahko prepričan, da boš v zastoju pred Lieznom in na tamkajšnjih 4 semaforjih izgubil več kot 5 minut (velja za sobote, v nedeljo zjutraj omenjeni semaforji samo 'rumeno' utripajo).
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Tauplitz
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

© 2006-2014 - smucisca.net