|
Kanin - aktualne informacije 2021/2022 |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
ledenko |
Objavljeno: Pon Feb 21, 2022 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49 Prispevkov: 1949
|
@Jaroslav,
žal ne poznam dobro jezikov iz bivše juge in z googlovo pomočjo ugibam, da je letelo na mene.
Ja, razvoj smučišč je malo odvisen tudi od politike, ampak vseeno se mi jo ne zdi primerno mešat v ta forum. Konec koncev v Bovcu vsi malajo rožice v oblakih in nima smisla enega izpostavljat ker njegova stranka morda ni tvoja opcija.
Zemlja se ogreva, to je dejstvo. Da se ogreva zaradi CO2 izpustov pa ni tako zelo določeno dejstvo. Zaenkrat je to splošno prepričanje, ki bi morebiti lahko pilo vodo, a vsaj po mojem vedenju ta ideja še zdaleč ni dokazana, je pa politično sprejeta, ker je fino ozadje za "prave" ideje. Čeprav je CO2 učinkovit toplogredni plin, ga je pa v atmosferi le približno 0,035%, odvisno od letnega časa...
In tisti, ki podpirajo to idejo se elegantno izogibajo vodni pari (oblakom...), ki imajo nekaj desetkrat večji toplogredni vpliv, a jih je težko vključit v idejo o segrevanju zaradi CO2ja.
Pa še tale zgodovinsko dokazljiva: V rimskih časih so vino pridelovali tudi na Švedskem!!! In horde "barbarov" se v srednjem veku niso zgrinjale nad Rim zaradi zlobe, temveč zaradi nenadne shladitve ozračja, ki jim je onemogočilo življenje na severu in so iskali boljše življenje v Rimu. Tudi kuge naj bi bile v veliki meri posledica te srednjeveške male ledene dobe in tudi triglavski ledenik naj bi bil posledica te male ledene dobe. In koliko CO2ja zmeče ven zemlja ko špricne en vulkan?
Kaj je torej prav; bolj toplo kot je sedaj, ali mrzlo kot je bilo v sredini davjsetega stoletja? Jaz tega ne vem, bi pa sprejel tisto drugo, ampak ne vem, če lahko na to vplivamo.
Če se določi CO2 za krivca segrevanje zemlje in se kaže z prstom na turizem, ptem je pošteno povedat, da poletne migracije turistov po evropi pridelajo nekajkrat več CO2 izpustov kot zimski turizem. Le v toliko bi primerjal in nič več.
In tu ne govorim o smučarjih ali poletnih kopalcih, temveč o zimskem in poletnem turizmu.
Poglej:
En povprečen osebni avto z motorjem na notranje izgorevanje ima v potovalnem režimu izkoristek manjši od 20% in za potovanje porabi okrog 17 KW (Ne vem, laho da se motim za 5 kw.), torej se v eni uri za en avto skuri goriva za 85 KW in premosorazmerno gre v zrak ustrezna količina CO2ja. Zdaj pa to zmnoži z stotisoči avtov, ki se vozijo stotine kilometrov, da pridejo do svojega apartmaja. Ko dodaš letala je zimski turizem marginalen onesnaževalec z CO2jem
Konec koncev se tudi gospa Lučka Kajfež dobro zaveda problema in zadnjič so ji novinarji na RTV na vsak način poizkušali podtaknit idejo kake ogromne količine vode, ter energije gredi za zasneževanje olimpijade, a se je spretno izognila rekoč, da ta poraba res ni majhna, ampak jo odtehtajo športne aktivnosti na snegu.
p.s.
Večina zapisa je offtopic in se vsem opravičujem. Tega ne bi lajnal, če ne bi pričakoval, da se bodo ekosocijalisti v doglednem času še močneje lotili smučarije kot so se je okrog te olipmijade z bolano "revolucionarnimi" idejami o nekih snežnih generatorjih, ogromno količino snežnih topov, ogromnimi količinami porabljene vode, o tekmah, ki so na umetnem in ne na naravnem snegu kot so po njihovem v Evropi.
Nazadnje urejal/a ledenko Pon Feb 21, 2022 12:19 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KingKong |
Objavljeno: Pon Feb 21, 2022 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Dec 2019 16:51 Prispevkov: 58
|
Mi je všeč nova besedna zveza: "zaradi neugodnih vremenskih razmer smučišče ne obratuje".
Sicer se strinjam, da ne obratuje, ker v takem nimaš kaj delat gor, ampak, da niso vedno tiste ene in iste - veter, vzdrževalna dela, urejanje smučišča... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jeroslav |
Objavljeno: Pon Feb 21, 2022 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2021 12:13 Prispevkov: 26
|
@ledenko
Globoko obžalujem zatipk tvojega vzdevka, kaj pa ima to s poznavanjem jezikov bivše juge pa se raje ne bom spraševal.
Tudi v debate o podnebnih spremembah se ne bom spuščal, ker nisem strokovnjak, zaupam pa znanstvenikom s tega področja. Žal dokazovanje da človek na to nima vpliva ne bo pomagalo pred vse toplejšimi zimami in nevzdržnostjo vlaganja v nižjeležeča smučišča. Na srečo Kanin vsaj tega problema nima
Seveda več ljudi hodi poleti na morje, kot pozimi smučat, tako da absolutno gotovo prispevajo več, ampak če primerjaš en teden smučarije in en teden namakanja v morju je pa jasno kdo poleg prevoza in nastanitve energijo porabi še za pogon vseh žičnic, topov in ratrakiranja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Pon Feb 21, 2022 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
Kanin je visoko ležeče smučišče, ampak je na meteorološko izjemno intenzivnem področju in ima zelo veliko dni z slabim vremenom, ki so neprimerni za obratovanje. Po drugi strani nima ene realne možnosti širitve smučišča, obstoječe je pa daleč premajhno za potreben vložek v infrastrukturo.
Nižje ležeča smučišča in segrevanje? Načeloma je slabo, če si nizko, ampak je pa odvisno od kraja do kraja. Mi smo npr. na 560 mnm, pa je še vedno kaih 20-30 cm naravnega snega okrog smučišča, medtem ko nekje drugje na 1000 mnm komaj še zmorejo obratovat čeprav so napravili pol metra snega. Mislim, da je tudi Kanin en tak, ki rabi vsaj 1.300 mnm, da sploh lahko razmišljaš, da bi lahko kak mesec smučal. Avstrijske doline tudi ne čutijo nekih posebnih problemov zaradi nižje lege. Poglej kje se začne Amade..., je pa druga pesem v večini Italije.
Poleti ali pozimi?
Poleti hodi na dopust več ljudi kot pozimi, ampak tudi poti so mnogo daljše kot pozimi in petnajst avtov ti na uro skuri toliko energije kot eno konkretno smučišče z 20 km progami za zasneževanje.
Elektromotor od ene povprečne sedežnice na uro skuri manj energije kot dva osebna avtomobila. Bolj je blizu 1:1 kot 2:1.
Potem so tu še klime poleti, ki tudi požrejo več kot zimsko ogrevanje. Če pogledaš globalno imajo v ZDA poleti izpade elektrike zaradi preobremenitve in ne pozimi.
Ne rečem, da ga ne serjemo z CO2jem. Morda je kaj na tem, morda ni, ne vem kaj je res. Poišči eno samo študijo, ki bo z eksplicitnimi dokazi povedala, da smo mi krivi za segrevanje planeta. Menim, da je ni, vse je ena sama megla z splošnim konsenzom, da je CO2 kriv in noben znanstvenik si ne upa kontrirat splošnemu mnenju in se postavit toku naproti. poznam dva prof. dr. naravoslovnih znanosti, ki se v lj fakulteti eden diretno, drugi pa posredno ukvarjata z podnebnim segrevanjem in v privatnem pogovoru nobeden ne reče direkt, da je CO2 kriv, niti temu ne verjame, ampak če bi v službi to povedal, bi kmalu izgubil profesuro. Ravno eden od teh dveh mi je pred kakimi tremi leti namignil koliko je CO2ja v atmosferi in mi povedal enih par okrog gretja zaradi pare v zraku. Ravno ta ima splošen pregled na klimo zemlje v zadnjih nekaj mio letih in se mu tole zdaj ne zdi čisto nič posebno. Ampak za prmejdun pa tudi nihče ne upa povedat, ravno tako kot mi nihče ne zna povedat kako bomo preklopili na električni prevoz brez, da kot civilizacija popolnoma spremenimo življenski slog, kar se super sliši, ampak ima pa zelo zoprne posledice. In ravno v ta zadnji stavek sodi vsa moja skepsa, ki me sili v tako pisanje. Ne vem zakaj bi se ravno mi šli neke pionirje, pokasirali vse slabo, drugi bi nas pa na premog prehitevali po levi in desni, ter se nam režali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Pon Feb 21, 2022 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2898 Kraj: Ljubljana
|
ledenko je napisal/a: |
Ne rečem, da ga ne serjemo z CO2jem. Morda je kaj na tem, morda ni, ne vem kaj je res. Poišči eno samo študijo, ki bo z eksplicitnimi dokazi povedala, da smo mi krivi za segrevanje planeta. Menim, da je ni, vse je ena sama megla z splošnim konsenzom, da je CO2 kriv in noben znanstvenik si ne upa kontrirat splošnemu mnenju in se postavit toku naproti. poznam dva prof. dr. naravoslovnih znanosti, ki se v lj fakulteti eden diretno, drugi pa posredno ukvarjata z podnebnim segrevanjem in v privatnem pogovoru nobeden ne reče direkt, da je CO2 kriv, niti temu ne verjame, ampak če bi v službi to povedal, bi kmalu izgubil profesuro. Ravno eden od teh dveh mi je pred kakimi tremi leti namignil koliko je CO2ja v atmosferi in mi povedal enih par okrog gretja zaradi pare v zraku. Ravno ta ima splošen pregled na klimo zemlje v zadnjih nekaj mio letih in se mu tole zdaj ne zdi čisto nič posebno. Ampak za prmejdun pa tudi nihče ne upa povedat, ravno tako kot mi nihče ne zna povedat kako bomo preklopili na električni prevoz brez, da kot civilizacija popolnoma spremenimo življenski slog, kar se super sliši, ampak ima pa zelo zoprne posledice. In ravno v ta zadnji stavek sodi vsa moja skepsa, ki me sili v tako pisanje. Ne vem zakaj bi se ravno mi šli neke pionirje, pokasirali vse slabo, drugi bi nas pa na premog prehitevali po levi in desni, ter se nam režali. |
Ledenko, ko sem vpliv co2 vnesel v google mi je ven vrglo 53 mio zadetkov. Če bi hotel študije, ki vpliv zavračajo bi jih tudi najbrž bilo ogromno, a nekaj manj. Najbrž se boš strinjal, da so dejstva: zemlja se segreva zaradi naravnih in človeških vzrokov. CO2 prispeva k povečanju segrevanja. Tu se pa po moje dejstva že končajo. Ali izpusti prispevajo 0,1% ali 50% k globalnemu segrevanju, pa se meni še ni uspelo dokopati.
Aja, na Švedskem tudi danes pridelujejo vino in to prav uspešno. Ampak je proizvodnja zelo majhna, mislim da bolj zaradi tradicije kot zaradi klime. Vina tudi v Ljubljani praktično ne pridelujejo, pa bi trta lepo uspevala na južnih pobočjih Golovca, kjer je podlaga peščenjak in lapor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejp |
Objavljeno: Pon Feb 21, 2022 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pet Nov 2012 10:40 Prispevkov: 267
|
Globalno segrevanje, ki ga je povzročil človek ni mit, ampak dejstvo podprto z neštetimi znanstvenimi članki/dokumenti/raziskavami. To kar nek profesor na naravoslovni fakulteti razglablja privatno na štiri oči pač ni merodajno.
Preveč različnih znanstvenih vej z ugotovitvami iz resnih znanstvenih raziskav kaže na isti zaključek (=globalno segrevanje je dejstvo in povzročil ga je človek), da bi to bila sploh debata, še več, imamo znanstveni konsenz. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Pon Feb 21, 2022 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
Raziskava recimo nekaterim pove, da narodne noše in goveja muzika vodijo v nacizem, konsenz je dober za politiko, dokaz je pa dokaz. Vse je v megli kakršno omenja Marko v prvem odstavku. Dokaza ni niti enega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Petar |
Objavljeno: Tor Feb 22, 2022 7:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sre Feb 2022 20:34 Prispevkov: 13 Kraj: slovenija
|
Danes dne 22.2.2022 Kanin "ne obratuje zaradi neugodnih vremenskih razmer"
Mislim da bo tak izgovor,tako da spet ne bomo smučal na sončku  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-_m4tj4z_- |
Objavljeno: Tor Feb 22, 2022 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Ned Feb 2010 12:11 Prispevkov: 467
|
Obvestilo
Zaradi močnega vetra smučišče Kanin danes, 22.2.2022, ne obratuje.
Hvala za razumevanje.
Veter veter zastavca pa lepo pri miru
Ah ja domacini iz Posočja smo tega navajeni…res pa zadnje case pretiravajo s temi izgovori
Zalostno pa za turiste, ki so nastanjeni v Bovcu, pa bodo v celem tednu lahko smučal mogoče 2-3x! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejp |
Objavljeno: Tor Feb 22, 2022 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|

|
Samo to bi pripomnil, zakaj je letos taka "čudna" sezona na Kaninu in tudi na Krvavcu -> cena električne energije. Predvidevam, da si nista obe smučišči pravočasno zagotovili električno energijo po nizki ceni, ki je bila na voljo v poletnih časih, zdaj pa se jim skoraj bolj splača neobratovati, kot pa tolčt hudo izgubo s stroški električne energije.
To je tudi razlog za "slabo" zasneževanje in zaprtimi progami. Cena električne energije!
Sicer pa bi moral danes po vremenski napovedi na Kaninu pihati veter okoli 90 km/h, kar je upravičen razlog za zaprtje smučišča. Tudi po spletnih kamerah se vidi, da na hribu pošteno piha.
Zdaj koliko bo v resnici pihal ne vem, vremenska napoved opravičuje zaprtje smučišča. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Feb 22, 2022 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2898 Kraj: Ljubljana
|
matejp je napisal/a: | Globalno segrevanje, ki ga je povzročil človek ni mit, ampak dejstvo podprto z neštetimi znanstvenimi članki/dokumenti/raziskavami. To kar nek profesor na naravoslovni fakulteti razglablja privatno na štiri oči pač ni merodajno.
Preveč različnih znanstvenih vej z ugotovitvami iz resnih znanstvenih raziskav kaže na isti zaključek (=globalno segrevanje je dejstvo in povzročil ga je človek), da bi to bila sploh debata, še več, imamo znanstveni konsenz. |
Najbrž tudi za globalna segrevanja in ohlajanja daleč pred industrijsko revolucijo? Ja, ti grdi neandertalci so kurili ognje, zdaj pa imamo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejp |
Objavljeno: Tor Feb 22, 2022 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
marko je napisal/a: |
Najbrž tudi za globalna segrevanja in ohlajanja daleč pred industrijsko revolucijo? Ja, ti grdi neandertalci so kurili ognje, zdaj pa imamo.  |
Kako si v petih minutah razmišljanja potolkel celotno znanstveno srenjo :O... Kar pošlji jim tvojo ugotovitev, da bodo uvideli, kako so se zmotili. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Tor Feb 22, 2022 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
Globalno segrevanje je dejstvo!
Kakšen vpliv imamo ljudje na to globalno segrevanje še nihče ni dokazal z dejstvi in dokler je tako je vsakršno nakladanje le valjenje snežne kepe na katero se vse sorte prime.
Vsekakor je sprejet političen konsenz na katerega se je prikopila znanstvena sfera, ki jaha na tem valu in lepo cuza peneze povezane z tovrstnimi projekti, ki imajo vsekakor prednost pred takimi, ki ne jokajo okrog CO2ja. To je vsa znanost okrog tega in ker ima določen del industrije, ter znanstvene sfere na osnovi tega konsenza izjemne dobičke te že v kali zatrejo, če pomisliš na kaj drugega.
Žal je nekaj smučišč že padlo na posledice ekoterorističnega konsenza. Tele nore cene elektrike so tako ali drugaće posledica teh zelenih fint.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejp |
Objavljeno: Tor Feb 22, 2022 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Ma kje vi živite, da vas ne ukradejo... Da je človek povzročil globalno segrevanje z izpusti CO2, je znanstveno dejstvo, ne pa politika. Politika se z vsemi štirimi upira, da bi se "priklopila" na to znanstveno dejstvo, ne pa obratno.
Trenutna cena električne energije pa nima nobene veze z obnovljivimi viri ampak je posledica "hude" zime lani, ko je bilo aprila in maja neznačilno hladno v Evropi in praznih plinskih skladišč + političnih dogodkov (npr: prepucavanje Rusije in Evrope glede Ukrajine in prepucavanje ZDA in Rusije glede vsega...).
Posledica neznačilno hladnega aprila v Evropi je bilo kasnejše polnjenje plinskih skladišč (polnijo se z neko konstantno hitrostjo) + težav (= obsežni požari zaradi globalnega segrevanja), ki so jih imeli Rusi z njihovimi plinovodi v Sibiriji lani poleti, ki je to polnjenje še bolj upočasnilo.
Bolj bi rekel, da je naša odvisnost od fosilnih goriv povzročila eksplozijo cene električne energije na evropskih borzah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledenko |
Objavljeno: Tor Feb 22, 2022 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja

|
@Matejp;
Točno to, tako kot si začel ta prispevek je značilnost valjenja te kepe!
Ne trdim, da nismo krivi za tole segrevanje in istočasno ne razumem tistih, ki to trdijo, ter se ob tem sklicujejo na znanost.
Lej znanost ni utemeljena z konsenzi, temveč z eksplicitnimi dokazi. Kje imaš en sam dokaz da si tako prepričan?
Ne vem veliko, ampak iz tega kar vem lahko sklepam, da je enostavno dokazat segrevanje zemlje, ki se trenutno dogaja. Tudi segrevanja in ohlajanja zemlje v preteklosti je precej enostavno dokazat in verjetno se boš na osnovi takih dokazov moral strinjat, da je bila zemlja nazadnje primerljivo topla v antiki in ljudje so imeli nam primerljive postave, živeli so precej dobro. Ko je priletela srednjeveška ledena doba se je človeštvo zmanjšalo za skoraj 20 cm. Predvsem geologi se strinjajo, da je naša trenutna klima še vedno posledica zadnje male ledene dobe in tole segrevanje je pričakovan naravni pojav.
Ali je res tako in je to naraven ciklični pojav, ali pa je posledica človeštva, tega ti pa nihče ne zna povedat. Če slučajno imaš kak razpoložljiv dokaz za svoje prepričanje boš bp dobil nobelovo nagrado.
Res ne morem napisat z kom sem se pogovarjal, ker bi ga oreveč izpostavil in pogovarjala sva se mnogo, mnogo ur. Kot dr. znanosti je vpet v raziskave toplogrednih plinov in deluje preko naših mej. V katerih univerzah je vključen ne morem pisat, ker bi ga izdal.
Tako on, kot njegovi kolegi živijo na valu te kepe in za svoje raziskave pridobivajo EU sredstva, pri katerih so glavna vodila:
- čim večkrat napisat kako boš zmanjšal ogljični odtis.
- vključenih mora biti vsaj 20% žensk
- če vključiš še kakega istospolnega si zmagal, imaš denar za raziskavo.
Nič nimam proti nobenemu, ampak tako je in tako on, kot njegovi kolegi iz tujih univerz z katerimi sodeluje ne verjamejo, da smo ljudje krivi za tole segrevanje! Ne rečejo, da nismo, pa tudi trdit ne morejo, da smo. Ampak tega ne morejo zapisat in če hočeš slišat drugače, izogibajo se obtožbi čarovništva, ker je pač tak konsenz. In konsenz brez eksplicitnega dokaza je vsaj v naravoslovju politika ne glede na to kdo ga sklepa.
In še enkrat:
Vodna para je najmočnejši toplogredni plin! Kdo proizvaja največ vodne pare? CO2 so kamilice proti njej, pa si je nihče ne upa lotit, ker je izven konsenza in bi morali popolnoma spremenit taktiko boja proti globalnemu segrevanju.
Pa še malo drugače:
Splošno je sprejet konsenz, da bomo z elektro mobilnostjo rešili planet. A res? V Švici sem naletel na precej zmogljivo Teslino polnilnico avtov. Malo vstran za vogalom sem opazil da se črno kadi in sem šel po snegu naokrog pogledat. Glej ga zmolka, polnilnica je delovala na dizl agregat. In takega scenarija v globalnem merilu te reši edino jedrska energija, ter popolnoma drugačno mobilnost kot jo poznamo sedaj. Pozabi na poletne selitve narodov, pozabi na turizem kakršen je zdaj. Če ne boš bival blizu železnice boš moral bivat blizu tovarne kjer boš delal..., ker na svetu niti ni dovolj barka (že tu se ustavi) za elektro mobilnost, ki bi bila primerljiva mobilnosti z fosilnimi gorivi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|