|
Tignes |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
iga10 |
Objavljeno: Pon Jan 16, 2012 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču
Pridružen/-a: Tor Avg 2008 10:10 Prispevkov: 117
|
Jaka G je napisal/a: | Prišel iz Tignesa danes ponoči; snega je dovolj, na nekaterih mestih je sicer spihano, vendar nič posebnega... Je pa sneg še kar svež, razen na prisojnih legah se je v zadnjih dneh začel preobražat (tam kjer je res cel dan pritiskalo sonce se je čez dan sneg malenkost ojužil). Zunaj prog se je ponekod že naredila skorja.
Sicer pa so razmere za smučanje trenutno zelo ugodne |
Čakamo na slikovno poročilo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jaka G |
Objavljeno: Pon Jan 16, 2012 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev
Pridružen/-a: Ned Nov 2007 15:21 Prispevkov: 20
|
Nekaj slik si lahko ogledate na sledeči povezavi: https://plus.google.com/photos/109379622024043109535/albums/5698316630052929633
Nimam ravno veliko slik smučišča, ker sem se večinoma vozil zunaj urejenih prog. Po podatkih s spletne strani dnevno teptajo le okrog 60% vseh prog. Imajo precej t.i. naturideov-proge, ki so označene črtkano in drugega kot da izvajajo nadzor in "urejajo" plazovne razmere na njih ne delajo. Včasih spremenijo tudi kakšno urejeno progo v naturide, ker se jim pač ne da teptat
Vreme smo imeli cel teden lepo-sončno in mrzlo; prvi dan je bila pod 2000m sicer megla, ki pa je v naslednjih dneh izginila... Jutranje temperature so od nedelje do petka naraščale od -15 pa do -5°C, dnevne pa od -8 do -1°C (nulta izoterma je bila v petek na 2000-2400m). Sneg je ostal dokaj svež, hitreje se je preobražal le na prisojnih legah. V predelu Tignes Les Brevieres (1550m) so bile proge od srede zjutraj naprej pomrznjene in zelo trde.
Celotno smučarsko področje Espace Killy se mi je v primerjavi s Sella Rondo (in smučišči, ki so priklopljena na njo) zdelo precej manjše, vsaj kar se tiče urejenih prog. Freeride opcij pa je ogromno. Tako da bi Tignes oz. Espace Killy priporočal bolj tistim, ki raje smučajo po neurejenih terenih.
Še glede namestitve: šli smo preko agencije in bili nastanjeni v Rond Point des Pistes. Apartma za 4 ljudi (20m^2 in balkon), tipičen francoski minimalizem, lega pa super (50m od smučišča). Ni nek luksuz, ampak glavno, da si lahko nekaj skuhaš in dobro spiš... Večino dneva se tako ali tako prebije na smučišču.
To bi bilo za moj prvi "potopis" vse, upam da nisem pozabil kaj bistvenega Če koga še kaj zanima, pa naj le vpraša |
|
Nazaj na vrh |
|
|
SiKT |
Objavljeno: Pon Jan 16, 2012 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici
Pridružen/-a: Čet Nov 2006 20:55 Prispevkov: 264 Kraj: Lokovica
|
Ko sem bil jaz lani v Tignesu so bile teptane skoraj vse proge na področju Espace Killy (>95%). Res pa da sem bil marca. Meni eno izmed najboljših smučišč.
Z sodobnim sistemom sedežnic si iz enega konca na drugem v zelo hitrem času... _________________ 2013/14: 1x Golte, 1x Obertauern
2012/13 : 20x
2011/12 : 28x
2010/11: 20x |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mitjaz |
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 8:18 Prispevkov: 216
|
tudi sam grem letos zopet v Tignes...kombinacija odličnega smučišča, sodobnih naprav in freeride območja je top...v zakup vzeti francoze in stvari, povezane z njimi in gre BP... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jaka G |
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev
Pridružen/-a: Ned Nov 2007 15:21 Prispevkov: 20
|
mitjaz je napisal/a: | tudi sam grem letos zopet v Tignes...kombinacija odličnega smučišča, sodobnih naprav in freeride območja je top...v zakup vzeti francoze in stvari, povezane z njimi in gre BP... |
Se strinjam
Sicer sem bil pred Tignesom samo enkrat v Franciji (Chamonix), tako da se še privajam. Mislim, da mi počasi lezejo pod kožo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mitjaz |
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 8:18 Prispevkov: 216
|
Meni je že pod kožo Francija...Tignes, Les 2 Alpes, Alpe d'Huez, Serre Chevalier, Puy sa. Vincent, Risoul...še je neki za oddelat, ampak jasno je, da proti miniaturnosti obrobja Alp zmaga vedno "petelin" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Amater:) |
Objavljeno: Ned Jan 22, 2012 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami
Pridružen/-a: Pet Mar 2007 22:01 Prispevkov: 487
|
Evo, še jest se javljam sveže iz Tignesa...
Tam smo bili od 14.1. do 21.1. in ujeli 4 dni sonca brez oblačka, 1 dan delno oblačno in 1 dan sneženja, da se mi je zadnji dan milo stožilo, ker je bilo treba domov, medtem ko se je po hribih valjalo 30 cm celca...
Prvi dan (nedelja) sem bil najbolj navdušen, ker je bilo dejansko od vseh dni najmanj ljudi na progah in so temu primerno tudi zdržale najdlje. Iz Toviera proti Val Claretu se je dalo spustiti še ob 16.00, vse ostale dni pa je bil tam mozaik vsega kar se je znašlo na proizvodih za drsenje po snegu od 3 do 90 let že praktično od jutra.
Kot že parkrat omenjeno, imajo še vedno precej svobodomiseln pristop k urejanju črnih prog, oziroma - razen SuperG prog nad Val d'Iserom in še parih (Leisse) jih je precej popolnoma neurejenih, zgodi pa se jim tudi na kakšni rdeči. Posledica so precej zanimivi prizori iz žičnic, ko vidiš, da so se na teh progah znašli ljudje, ki nikakor ne pašejo tja...
Pod črto še en majhen minus, posebej področju Tignesa, kjer so bile proge dostikrat dokaj šalabajzersko zratrakirane in me je premetavalo po progi tudi, ko sem rezal še sveže ratrakove špure... V Val d'Iseru se mi je zdelo bolj zratrakirano, cene so bile pa takoj tudi kakšen EUR višje.
Še malo slikovnega materiala, žal samo s telefonom, ker sem fotoaparat pozabil doma:
Področje nad Val Claretom, zraven snowparka, žičnica se pomojem imenuje Grattalu. Zelo simpatična modra proga za nadebudne karverje, žal dopoldne tudi temu primerno nagužvana z raznimi šolami.
Nekdo si je vzel kar precej časa za spominek .
Gondola na Toviere iz Tignesa 2100
Rdeči spust iz Aiguille Percee. Ko sem prvič prišel gor sem dobil občutek, da je proga narejena z namenom videti kateri začetnik se bo bolj atraktivno zložil po kucljih na prvih 200m proge. V četrtek sem videl tudi enega možaka z dvema majhnima deklicama, ki sta se po razriti progi matrali s plugom in sta bili verjetno na smrt prestrašeni. Na koncu je eno prijel v naročje, dalje pa nisem videl. Zna biti, da je bil Slovenec...
Ista proga s panoramo okoliških vrhov.
Štirisedežnica taiste proge.
4 sedežnica Aiguille Rouge s pripadajočo progo Marais. Zgoraj desno neteptana črna proga Silene, ker bi jaz kmalu padel v luknjo, ko sem jo prečil ob vznožju skal...
Slavni La Folie Douce. Ob 3h popoldne začne na polno in seka do 17.30. Mi smo se spokali domov ob 16.20, ker je bilo treba še v Tignes priti. Obvezno za pogledat, če si tam, za neko žuranje v pancerjih pa (trenutno) preveč senčna lega in začne preveč zebsti. Sicer se po lokalnih informacijah folk tam na polno 'greje' z zadevami, ki se jih ne kupi v trgovini, ampak to ni zame. Sem bil čisto zadovoljen s (precenjenim) pivom.
Za konec še utrinek iz tradicionalno prostornega francoskega apartmaja. Takole je izgledalo takoj po smučanju, preden smo se vsi štirje stuširali:
Ko smo opravili s tušem, pa:
Na kratko: proge široke in raznolike, še bolj raznoliki so bili turisti na progah, so pa zelo enotni pri cenah in velikosti apartmajev - prve so konstantno visoke, drugi pa konstantno majhni. Ampak konec koncev smučanje pomaga pozabiti prvi dve pomanjkljivosti, od enega ali dveh pirov za 6-7 EUR na dan, pa tudi ne bom bankrotiral. Edino en večer v Blue Girl je povzročil malo večjo luknjo v denarnici, ampak kaj čmo... se zgodi. _________________ 10/11: 21x
11/12: 16x
12/13: 13x
13/14: 12x |
|
Nazaj na vrh |
|
|
StarGazer |
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 13:43 Prispevkov: 127
|
Živjo, začel sem razmišljati o prvomajski smuki, pa me zanima če je kdo že bil v tem časi v Tignesu ali pa Val Thorensu? Kako je z gužvo? Koliko prog je odprtih? Stanje prog?...
Hvala:) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
polh |
Objavljeno: Pet Feb 24, 2012 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici
Pridružen/-a: Sob Nov 2009 3:52 Prispevkov: 280
|
Sem bil že večkrat v Tignesu za prvega maja, ljudi je precej veliko-normalno, večinoma nemoteče, proge zjutraj zmrznjene, okoli 12h, lahko že prej, pa spustijo, popoldne južni kuclji. Vreme je praviloma lepo (izjemoma lahko doživiš tudi sneženje vendar se mi je to zgodilo samo enkrat), odprto je celo smučišče, skratka priporočam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
DARE |
Objavljeno: Sob Mar 17, 2012 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami
Pridružen/-a: Sre Mar 2012 18:54 Prispevkov: 7
|
Par besed o savojskih "fužinah"...
Nastanitev katastofalna...Curling B sicer v strogem centru.Vse fino in prav; vendar apartma niti približno ne ustreza opisu,ki ga nam je posredovala agencija...o opremi in minimalizmu v tem apartmaju pa..3cm debele pene na posteljah namesto jogija,kuhinja osiromašena in gostu ponuja le 5 literska lonca,da o jedilnem priboru ne govorim....Hočeš-nočeš moraš v prvo trgovino,ki je sicer oddaljena 50m in zagoniš 150? za piskre,da sploh lahko skuhaš kavo in spečeš jajca in to kljub zagotovilom agencije,da ne rabimo ničesar in je po njihovo apartma maksimalno opremljen!Toliko o zaupanju v agencijo in verodostojnost podatkov...klasičen nateg!Ja res smo prišli smučat in ne spat pa vendar to presega vse meje!
Glede smučarije pa sami superlativi čeprav je Grande motte bila zaprta zaradi možnosti plazov! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Špik |
Objavljeno: Sob Mar 17, 2012 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Snemalec
Pridružen/-a: Pon Sep 2005 12:14 Prispevkov: 1033
|
To je pa Francija, kaj češ...
Oevzna dodatna oprema - ponev, lonec in oster nož :-) _________________ Sezona 2017/18 - 30x : 3x Sölden, Killington, 3x Lake Louise, Sunshine Village, 2x St. Moritz, Španov vrh, 4x Garmisch Partenkirchen, 3x Cortina d'Ampezzo, 2x Crans Montana, 2x Kvitfjell, 2x Åre, 2x KrG, 3x Vogel, Kanin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
helsinki |
Objavljeno: Sob Mar 17, 2012 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Pridružen/-a: Pet Mar 2012 9:50 Prispevkov: 89
|
ne, to pa je šola, ker vsi iščejo najceneje _________________ 2012/13 : 6x Nassfeld, 1x Rogla, 1x Kope |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Amater:) |
Objavljeno: Sob Mar 17, 2012 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami
Pridružen/-a: Pet Mar 2007 22:01 Prispevkov: 487
|
DARE je napisal/a: | Par besed o savojskih "fužinah"...
Nastanitev katastofalna...Curling B sicer v strogem centru.Vse fino in prav; vendar apartma niti približno ne ustreza opisu,ki ga nam je posredovala agencija...o opremi in minimalizmu v tem apartmaju pa..3cm debele pene na posteljah namesto jogija,kuhinja osiromašena in gostu ponuja le 5 literska lonca,da o jedilnem priboru ne govorim....Hočeš-nočeš moraš v prvo trgovino,ki je sicer oddaljena 50m in zagoniš 150? za piskre,da sploh lahko skuhaš kavo in spečeš jajca in to kljub zagotovilom agencije,da ne rabimo ničesar in je po njihovo apartma maksimalno opremljen!Toliko o zaupanju v agencijo in verodostojnost podatkov...klasičen nateg!Ja res smo prišli smučat in ne spat pa vendar to presega vse meje!
Glede smučarije pa sami superlativi čeprav je Grande motte bila zaprta zaradi možnosti plazov! |
Pa si šel na recepcijo zatežit, da hočeš več pribora/posode in kaj so ti rekli? _________________ 10/11: 21x
11/12: 16x
12/13: 13x
13/14: 12x |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mihajlo86 |
Objavljeno: Sob Mar 17, 2012 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev
Pridružen/-a: Sob Nov 2008 14:50 Prispevkov: 43
|
Glede apartmajev je res ,da so v Franciji v večini primerov precej majhni. Vendar so vsaj ponavadi dobro opremljeni. Mi smo imeli letos v les to alpsu precej velik apartma v njem pa kuhinjskiga prribora ni da ni : toaster,pečica pomivalni stroj, krožnikov in kozarcev za 20 oseb veliko ostale posode... in celo zabavne igre kot so človek ne jezi se šah enka... moram rečt ,da kadar sem bil v franciji kakšnih posebnih težav s jedilnim priborom nismo imeli problemov. Razen kakšnih ostro nabrušenih nožov |
|
Nazaj na vrh |
|
|
DARE |
Objavljeno: Ned Mar 18, 2012 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami
Pridružen/-a: Sre Mar 2012 18:54 Prispevkov: 7
|
Ja res je bila šola...glede receptorja(lastik neke turistične pisarne in bi mu težko rekel receptor) pa nebi zgubljal besed..Tip nam je izdal ključe apartmaja....Kaj je že to angleščina ali pa italijanščina...turistični delavec?Vsaj človek vse razume in potrpi (tudi njihov klinčev ponos) vendar je gospod dobesedno odigral vlogo "francoza"...nam pa se tudi ni dalo naprezat preveč!
Cena pa ja seveda...posipam se s pepelom in rečem nikoli več!Raje več in znano! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|