Arhiv novic / Zadnje novice

Prva predavanja tujega strokovnjaka zgodovine smučanja pri nas
Avtor: Aleš Guček, napisano dne: 26.08.2009.

Prva predavanja tujega strokovnjaka zgodovine smučanja v Sloveniji
Slovenski ljubitelji smučanja bodo imeli izjemno priložnost. K nam pride predavat prvi zgodovinar smučanja iz inozemstva, Američan dr. E. John. B. Allen. Naj omenim samo nekaj njegovih prispevkov k odkrivanju razvoja smučanja v ZDA in po svetu. Objavil je preko 100 akademskih in strokovnih člankov, sedem knjig bogati odkrivanje preteklosti smučanja, nastopil je na treh FIS konferencah zgodovine smučanja na Norveškem, Finskem in v Avstriji in drugih številnih konferencah po svetu, organiziral dva največja kongresa zgodovine smučanja v ZDA, prejel letos najvišjo nagrado International Ski History Association, poimenovano po norveškem bogu smučanja Ullru, je član direktorija New England Ski Museum, svetovalec mladim zgodovinarjem smučanja, v Sloveniji tudi dr. Borutu Batagelju …
Organizator njegovega obiska v Sloveniji je na pobudo pisca tega prispevka, ki tudi vodi priprave na obisk in bivanje ter predavanja, Združenje učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije. Ameriško veleposlaništvo iz Ljubljane je podprlo njegova predavanja in prispevalo dobršen del finančnih sredstev za ta izjemni dogodek, sicer ne bi mogli izpeljati projekta.
Slovenci vse premalo poznamo zgodovino smučanja v ZDA, ki se je začelo s preselitvijo revnih Norvežanov v drugi polovici 19. stoletja v ZDA. S seboj so ponesli smučke in iskali zlato po Kaliforniji tudi v zimskem času, ko so se drugi stiskali v ostri zimi za zapečkom. Ko je bilo v zimskem času dolgčas, so se sprva norveški zlatokopi, ki so jim sledili domačini, pomerili v norih hitrostnih tekmah za velike denarne nagrade. Nekdo je celo stavil 500 dolarjev proti vsemu svetu (brez okolice, ha-ha, op.p.), da bo zmagal. Tommy Todde je dosegel v šestdesetih letih 19. stoletja neverjetnih 136 km/h.
Allen bo predstavil v Logu pod Mangartom in v kadetnici v Mariboru smučanje vojakov do prve svetovne vojne in smučarske in bojne podvige legendarne ameriške 10. Gorske divizije (10th Mountain Division, 10th MD), ki se je pripravljala med drugo svetovno vojno v Skalnem gorovju v ZDA na višini tudi preko 4.000 m in se nato borila v Italiji in tudi se srečala s Titovimi partizani junija v Tolminu. Imeli so tekmo v veleslalomu 3. junija na večnem snegu na Mangartu. Zmagal je znani alpski smučar Walter Prager. Devet veteranov 10th MD s spremljevalci je letos 6. in 7. junija obiskalo Log pod Mangartom, kjer so jim pripravili sprejem in razstavo o njihovi nalogi nadzorovati demarkacijsko cono me Italijo in tedanjo Jugoslavijo.
Dame so bile kmalu zapostavljene v smučanju, saj to ni bilo higienično za nežni spol, da je smučal. Posebno pa ne v hlačah kot moški. Allen nam bo prikazal junakinje in ozadje, ki so si drznile na sneg s smučmi na nogah. Ljudsko smučanje, pri nas najbolj znano bloško starosvetno smučanje, bo primerjal z ljudskim smučanjem drugod po svetu, predvsem dežele Laponske. Predavanja bo spremljano s številnimi manj znanimi upodobitvami smučanja. Ko sem ga poslušal po Evropi in tudi v ZDA, sem spoznal njegovo izjemno rutino in zanimivo posredovanja snovi, vedno prilagojeni večini poslušalstva, da je zadovoljil tako strokovnjake kot ljubitelje smučanja.
Zato vljudno vabljeni na njegova predavanja. Iz priložene časovnice izberite najbližji kraj predavanja ali tematiko in se pozanimajte pri lokalnem gostitelju predavanja v kateri dvorani bo zanimiv dogodek.

SMUK!

Aleš Guček,
upokojeni učitelj smučanja
z dejavnostjo zgodovine smučanja

Časovnica predavanj - kdaj in kje v Sloveniji so predavanja
Petroglif prazgodovinskega smučanja iz Zalavruge, Rusija, okoli 2.000 pred našim štetjem.
Petroglif prazgodovinskega smučanja iz Zalavruge, Rusija, okoli 2.000 pred našim štetjem.

Pohorsko ljudsko smučanje od okoli 1886 je poleg bloškega smučanja lahko v ponos Slovencem.
Pohorsko ljudsko smučanje od okoli 1886 je poleg bloškega smučanja lahko v ponos Slovencem.

Hitrostne tekme zlatokopov v ZDA na smučeh, dolgih celo do 450 cm spominjajo s palico pred smučarjem kot viteški turnirji.
Hitrostne tekme zlatokopov v ZDA na smučeh, dolgih celo do 450 cm spominjajo s palico pred smučarjem kot viteški turnirji.

Carlo Pellegrini je okoli leta 1910 upodobil smučarko v krilu, ki ni bila preveč spretna.
Carlo Pellegrini je okoli leta 1910 upodobil smučarko v krilu, ki ni bila preveč spretna.

Smučanje je bilo privilegij bogatinov, zato je umetnik narisal smučarja v dvornih oblekah namesto smučarskih capicah.
Smučanje je bilo privilegij bogatinov, zato je umetnik narisal smučarja v dvornih oblekah namesto smučarskih capicah.


Veteran Phil Stevens, 10th Mountain Division, ZDA na obisku v Logu pod Mangartom  7. junija 2009.
Veteran Phil Stevens, 10th Mountain Division, ZDA na obisku v Logu pod Mangartom 7. junija 2009.Razstava o 10th Mountain Division v Logu pod Mangartom, avtorjev  Janeza Kavarja in Gregorja Kastelica, z vojakom iz 1. svetovne vojne za uvod k dogodkom me drugo vojno.
Razstava o 10th Mountain Division v Logu pod Mangartom, avtorjev Janeza Kavarja in Gregorja Kastelica, z vojakom iz 1. svetovne vojne za uvod k dogodkom me drugo vojno.


Ogled veleslalom proge vojaka 10th Mountain Division, ZDA 3. junija 1945 na plazu pod Mangartom.
Ogled veleslalom proge vojaka 10th Mountain Division, ZDA 3. junija 1945 na plazu pod Mangartom.Norveška ljudska smučarka iz okoli 1900 iz Morgedala, pokrajina Telemark na Norveškem.
Norveška ljudska smučarka iz okoli 1900 iz Morgedala, pokrajina Telemark na Norveškem.