Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Fageralm

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Fageralm « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2025 8:04 pm    Naslov sporočila: Fageralm Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Kraj: Maribor

S tega malega smučišča nad vasjo Forstau očitno še nimamo poročil, in ker nekdo mora bit prvi, odpiram novo temo.

Plan prog: https://www.bergfex.com/fageralm/

Smučišče, ki leži eno dolino zahodno od Reiteralma in en hrib vzhodno od Radstadta, sem obiskal v nedeljo popoldne, po treh urah in pol na smučišču Radstadt/Altenmarkt. Čiste vožnje je natančno 8 minut, malenkost manj kot od Belvija do Areha. Za razliko od ostalih smučišč v regiji, ki so rastla postopoma, od prve vlečnice / enosedežnice v 50 ih do sedanjega obsega, je cel Fageralm z dvosedežnico in 4 vlečnicami bil zgrajen 'v eni potezi' leta 1984, s čemer je zadnje povsem novozgrajeno smučišče na Salzburškem. Žal se od takrat ni skoraj nič spremenilo, edino vlečnico v 2. odseku so leta 1997 zamenjali z rabljeno dvosedežnico, prestavljeno z Reiteralma. Z dvema dvosedežnicama in 4 vlečnicami gre za povsem 'retro' smučišče, k čemer dodatno prispeva dejstvo, da imajo zasneževanje samo na progah pod dvosedežnicama, medtem ko so smučišča ob vlečnicah tudi še leta 2025 odvisna od naravnega snega (ki ga je letos v tem koncu kar nekaj).

Skratka, ni ravno smučišče na katerem bi si želel preživeti teden dni dopusta , je pa 'eksotika' za pogledat, če si že enkrat v teh koncih. Sploh za pol dneva v kombinaciji s katerim od bližjih smučišč. Razlog da sem se v nedeljo odločil za dve na pol vaški smučišči je preprost: da bo sneg južen, je bilo jasno že zjutraj. In če je že južen, je najbolje smučat tam, kjer je najmanj obiska.

Po malo daljšem uvodu pa z obema dvosedežnicama navzgor:

In po vrsti vlečnice: Vorderfager ... :

Mitterfager:

Hinterfager:

Na progah pa točno to kar sem pričakoval: putrček, prazno, tu in tam sem ob robu našel tudi še 'špure' od teptanja (tudi še ob 14. uri). Poleg Vogla eno redkih smučišč pod 2000m v širši okolici, ki lahko obratuje na naravnem snegu:

Progo v dolino seveda zasnežujejo s starimi žirafami:

Mislim da bodo zdržali ravno do nedelje, ko se smučišče načrtovano zapira:

Kot poročam že v temi 'Novosti 2025/2026', se bo smučišče letos konkretno moderniziralo z izgradnjo kabinske žičnice, ki bo nadomestila obe dvosedežnici in potekala skoraj do vrha vlečnice Vorderfager. Sečnja trase že poteka, redka priložnost da med smuko lahko občuduješ začetna gradbena dela :

Pod črto: v primerjavi z okoliškimi smučišči z osemsedežnicami in drevoredi obojestransko postavljenih topov je smučarija na Fageralmu kot potovanje nazaj v času. Ne bo mi ravno prešlo v navado, ampak občasno pa paše
Sezona 2024/2025: 50 smučarskih dni = 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Kitzsteinhorn, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
__Ziga__
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2025 9:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pon Avg 2010 10:18

Lepo poročilo
Tudi zalogo snega še imajo.......iskreno tudi men kdaj pa kdaj paše kakšno tako "vaško" smučišče, da se izognem navalu tujcev iz vsepovsod........ Čeprav me "sidra ubijajo".......

Mal izven teme: V Sloveniji zelo pogrešam Ulovko (Zaplano), Kalič , Sviščake pa še kaj, ampak bodimo realni glede na mile zime v zadnjih letih..........
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Fageralm
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

© 2006-2014 - smucisca.net