|
|
|
ko opoldne nastane presuha moka na ledenih ploščah |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
Smucar9 |
Objavljeno: Pet Mar 04, 2022 10:24 am Naslov sporočila: ko opoldne nastane presuha moka na ledenih ploščah |
|
|
Fura slalom med smrekami
Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17 Prispevkov: 531
|
Sej vse pohvale pripravljalcem prog, da uspejo v takih zimah brez padavin,
z močnim marčevskim soncem vsaj za do 11h pripravit res perfektne proge, a me vseeno matra,
pa upam, da mi bo znak kak lenko ali ledenko ali še kdo drug odgovorit
Zakaj potem ta čudovita preparacija ravno prav trde in kompaktne proge (pod vplivom smučarjev?)
razpade na bel presuh prah, spodaj pa ledeni beton ?
So delali malenkost presuh sneg, ali se pod vplivom sonca (ki izsuši zgornjo odrgnjeno plast od smučarjev ?)
itak ne da drugače, in če bi delali malo bolj mokrega, niti tiste čudovite
preparacije do 11h ne bi bilo, in bi bila že zjutraj preledena/betonska ? _________________ 2023/24: Turracher,Nassfeld,Kope,MB/Areh,Katschberg,Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian
2022/23: Krvavc,Gerlitzen,BKK,Kope
2021/22: Moelltal,Krvavc,Kope,MB/Areh,Višarje,Zoncolan,BKK,Turracher,Gerlitzen,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo,SanPellegrino
2018/19: Gerlitzen,Nassfeld,Rogla,Turracher,BKK,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,Alta Badia,Arabba,Marmolada,Krvavc,Rogla,Kr.Gora |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ledenko |
Objavljeno: Sob Mar 05, 2022 8:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja
Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49 Prispevkov: 1896
|
Sonce nima kaj prida zraven.
Glavni faktorji so:
- izparilna vlaga, ki se je ne moreš znebit in se dogaja direkt iz zemlje. To je tisto kar dela lepe velike kristale na vrhu celega snega. Ko gre skozi snežno maso se je en del nalepi na kristale in jih veča, obenem pa jih ločuje med sabo. Zaradi tega imaš proti pomladi grobe kristale in mokast sneg. To lahko rešiš le z dodajanjem novega snega.
- umazanija. Ko pride v sneg dovolj umazanije, recimo z smučarskimi čevlji, z puščavskim peskom..., dobiš grobo zrnat peskast sneg. Tu pomaga edino odstranutev cele mase in izdelava novega.
- proga je iz določenih razlogov zaledenela, čez pa pade suh sneg, i se ne sprime z podlago. Če je to naraven sneg je edina rešitev da špricneš čez neaj mokrega snega in vse skuoaj zratrakiraš. Če želiš z tehničnim snegom pokriti ledeno ploskev moraš najprej špricnit nekaj mokrega snega, čez pa normalnega. V kolikor nasuješ čez zelo suh sneg se ne bosta sprijela.
Upam, da je eden od odgovorov pravi za tvoje vprašanje. Za boljši odgovor bi moral zastavit natančnejše vprašanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Smucar9 |
Objavljeno: Tor Mar 08, 2022 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami
Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17 Prispevkov: 531
|
Misliš da ni potovanje te izparilne vlage navzgor ravno zaradi sonca ?
Nekje v postih sem od tebe ali lenkota zaznal, da v tujini zanalašč dajejo snežne topove eno ali dve stopnji na bolj vlažno, kot je priporočeno (in kot delajo v Sloveniji). Tukaj sem mislil, če bi še z dodatno stopnjo vlažnosti umetnega snega preprečil da se ob 12h pojavi ta suh prah (ki je bil zjutraj odlično sprijet v podlago), da bi morda zdržala še kako uro dlje ? Ali bi s tem povzročil, da bi že zjutraj bilo preledeno in niti zjutraj ne bi bilo užitka // zdaj v marcu to opažam // ? Ali pa bi ob 11h vrh postal pocasta žlundra, ki je še bolj nadležna kot ta presuh prah na betonski podlagi ? _________________ 2023/24: Turracher,Nassfeld,Kope,MB/Areh,Katschberg,Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian
2022/23: Krvavc,Gerlitzen,BKK,Kope
2021/22: Moelltal,Krvavc,Kope,MB/Areh,Višarje,Zoncolan,BKK,Turracher,Gerlitzen,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo,SanPellegrino
2018/19: Gerlitzen,Nassfeld,Rogla,Turracher,BKK,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,Alta Badia,Arabba,Marmolada,Krvavc,Rogla,Kr.Gora |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ledenko |
Objavljeno: Tor Mar 08, 2022 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster zasneževanja
Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49 Prispevkov: 1896
|
Izparilna vlaga nima veze z soncem.
Saj zunaj tudi ne delajo mokrega snega od katerega bi ar teklo. Razlika je v količini. Če delaš suh sneg ga napraviš malo, saj je suh ravno zaradi tega, ker pripiraš vodo. Zunaj, pa tudi marsikje pri nas delajo sneg take kvalitete, ki da najboljši izplen.
Glavna posledica izdelave takega snega je, da moraš pazit, da ti ne zmrzneta zaščitna mrža in ventilator. Če delaš suh sneg tega problema ni in lahko predremaš celo noč, ampak rezultat je bolj pičel.
Ne vem od kod ti fora o priporočeni valiteti snega, ki naj bi jo upoštevali v Sloveniji drugod pa ne. Na voljo imaš srednjo kvaliteto snega, ki je približno med 420 in 450 kg/m3 (To je tak malo moker sneg o katerem pišem.), lahko pa delaš bolj suhega, kot v MB in še kje, ali bolj mokrega.
Ko napraviš 2-3m visok kup snega bo v parih dneh popolnoma enak, pa če delaš suhega, ali mokrega. Ne bi se spuščal v detajle se mi ne da, a verjemi, da je tako!
Vsak sneg, ampak čisto vsak sneg dobi na visokofrekventnem smučišču v največ dveh tedni specifično težo nekje med 500 in 600 kg/m3, sneg za svetovni pokal ima okrog 800 kg/m3.
Izparilna vlaga vseskozi vpliva na sneg in kristali postajajo iz dneva v dan večji. Ko se prične kazat pomlad svoje napravi še sonce in hitro dobiš grobokristalno župo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
|
|
Stran 1 od 1 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|