Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Zapiranje prog zaradi zasneževanja?

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 Zapiranje prog zaradi zasneževanja? « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 1:52 pm    Naslov sporočila: Zapiranje prog zaradi zasneževanja? Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3452
Kraj: Maribor

Spet mi nekaj leži na duši, pa bi rad podebatiral z vami:

V letošnji sezoni imajo Pohorci novo 'finto' in sicer določene proge 'zaradi zasneževanja' enostavno zaprejo za dan ali dva. Tako je bilo prejšnji teden in ponovno danes:
Citiram:
Od 24.1 do 25.1 bo zaprta Čopova proga ter leva stran Cojzarice!!


Pogled na Webcam hitro pojasni, da vsaj v primeru Cojzarice ne gre za kakšno tekmo ali trening, temeč za zasneževanje:


Zdaj pa ne vem, ali je kaj narobe z menoj ali s Pohorci??? Takoj za uvod naj povem, da nimam čisto nič proti temu da še vedno zasnežujejo, čeprav se komu morda zdi da je snega dovolj. Vrhunec sezone (šolske počitnice) je še daleč, do konca februarja oz. začetka marca se lahko zgodi še marsikaj, zato je treba pripraviti nekaj zalog.

Ampak: nikakor pa ne razumem da proge zaradi zasneževanja kar zaprejo?! Kaj takega še nisem doživel, pa smučam že kar nekaj časa in sem bil že marsikje. Zasneževanje čez dan, med smuko, me (za razliko od nekaterih) ne moti posebej, zapiranje prog pa zelo. Mislim da se tudi tisti, ki ne marajo obratovanja topov v času smuke, strinjajo, da je še vseeno bolje imeti odprto progo z delujočimi topovi kot zaprto progo.

Pa se igrajmo malo s številkami: Cojzarica obratuje 7 ur dnevno, torej ostane še 17 ur za zasneževanje. Če prištejem še eno uro, da po koncu obratovanja nastavijo topove na progo in uro, da jih zjutraj pospravijo, še vedno ostane 15 ur - kar bi pri tem mrazu in dobrih snežnih razmerah moralo biti več kot dovolj?!

Drugačna je zgodba npr. na Stadionu, kjer ob sedmih prične Branik s treningi, nato je od devetih do štirih dnevna smuka, od šestih do devetih pa nočna. Če bi želel biti obziren do vseh, bi ostalo za zasneževanje maksimalno 10 ur, oziroma 8 če bi topove vsak večer na novo namestil na proge in jih zjutraj spet odpeljal.

Pa še nekaj me zadnje čase rahlo moti na Pohorju, pri čemer ne vem ali so glavni krivci Pohorci ali pa razvajeni smučarji, ki bi za svoje napake najraj tožili upravljalca: letos sem že nekajkrat opazil (tako iz domače dnevne sobe kot iz pisarne lepo vidim Pohorje ), da so recimo ob sedmih zjutraj izklopili topove, nato pa so že čez pol ure sveže kupe 'napadli' z ratraki in jih razgrinjali po progi. Vsak ki ima kaj pojma o zasneževanju ve, da to ni dobro: kup sveže narejenega snega vedno vsebuje še nekaj vode, predvsem pri mejnih pogojih, ki na Pohorju navadno prevladujejo (trenutno pač ne). Zato je optimalno, da kup 'odleži' nekaj dni, da prosta voda odteče, in se šele nato razgrne po progi. Razgrinjanje svežih kupov neobhodno vodi k ledenim ploščam!

Seveda pa pri puščanju kupov na progi nastopajo problemi glede varnosti, pri čemer mislim da smo Slovenci malo preveč občutljivi. V Avstriji sem neštetokrat smučal preko kupov svežega umetnega snega, pa nikomur ni prišlo na misel da bi jih pred pričetkom smuke razgrnil, kaj posebej ogradil itd. Na vrhu proge so postavili opozorilno tablo 'pozor zasneževanje' in s tem je bilo njihovih skrbi konec. Ali pa celo v Italiji, ki se mi glede skrbi za varnost zdi kar histerična: še konec marca sem na progi s Kronplatza v St. Vigil našel kupe snega v velikosti manjše hiše, z zelo strmimi 'pobočji'.

Tako da priznam, da tudi sam v koži upravljalca ne bi povsem natančno vedel kaj storiti: če zasnežuješ čez dan, se bo našel cel kup ljudi, ki jih grozno moti nekaj ledenih kristalov v laseh. Če zasnežuješ le ponoči, si močno skrajšaš čas ki ga imaš na voljo za zasneževanje. Če kupe po zasneževanju nekaj dni pustiš na progi, bo prej ali slej nekdo padel ali skočil čez kup, se razbil ali celo povozil drugega smučarja, drugi dan pa bo v Večeru že pompozen članek kako je smuka na Pohorju nevarna. Če sveže kupe zjutraj razgrneš, bodo nastal ledene plošče in spet ne bo prav. Zagotovo pa ne bi sredi sezone zapiral krasno prevoznih prog zaradi zasneževanja !

Za konec ena lepa fotka iz lanskega aprila na Moelltalu:


Če bi to bilo pri nas, bi kritike kar deževale, kar slišim modre obiskovalce Pohorja z izjavami kot:

- zakaj sploh streljajo, če pa je toooliko naravnega snega??
- da zasnežujejo čez dan, je navadna svinjarija - 'zunaj' se kaje takega že ne more zgoditi
- varnost je 'nikakva', top sploh ni zavarovan: kje so mreže, kje blazine?
- če se bi moj otrok zaletel v ta top bi jih 'dal v cajtnge' in mastno tožil

Ampak vseeno so avstrijska smučišča svetlobna leta pred našimi - zanimivo, kajneda?
_________________
Sezona 2023/2024: 40 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, Osojščica, 2 x Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Frenk
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 2:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Sep 2005 21:52
Prispevkov: 558
Kraj: Šoštanj

Hoj!
Mislim,da zaprejo progo zato,ker se stem zavarujejo..nič smučarjev,pa lahko zasenežujejo.Po moje to ni prav.
LP Frenk
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 2:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3127


potem pa tudi copovo zasnezujejo??pa se v veceru sta dve temi o pohorju ena za nesreco druga za gondolo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baltic
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 3:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Sep 2005 13:00
Prispevkov: 641
Kraj: Kranj

Pomoje bi stvar delno rešili,če bi strelal na rob proge (če ni gozd preblizu) ali dol ali gor po progi,ne pa nanjo (čeznjo).Tako bi se smučarji brez težav izognili pršenju.Je pa (vsaj meni) veliko boljše,če je proga odprta in se zasnežuje,kot pa da je zaprta.Če bi tukaj odprli te dve progi,bi tisti,ki jih to moti lahko smučali po ostalih progah,ki se ne zasnežujejo,tisti,ki nas pa ne moti,pa bi meli bol prazno progo.

Kar se kupov tiče pa naj jih pustijo na robu proge ali pa (če je možnost) ob progi.Tam nebi nikogar motili,potem pa jih razvozijo (naprimer na Krvavcu,ko je velika "zaplata" nezratrakiranega terena,na katerem obračajo ratraki,bi lahko tam skladiščili kupe ter cel dan zasneževali)
Sicer pa če je dost široka proga to sploh ni problem,se da umaknit,na ožine pa pač ni treba dajat.Je pa tko,da majo 50m proge brez kupov,na robu pa so kupi,pa se eni grejo lih po kupih pelat,pol pa jamrajo.

To je moje mišljenje,sicer pa mene sneg s topov ne moti preveč,kupom se pa (višjim) izognem.Mi je pa všeč,da zasnežujejo,saj čim več snega našpricajo,tem daljša bo sezone.

Edit:PS. na tisti progi od Molltala je tut top ob robu,pa zraven za njim je še lepa površina kamor bi lahko strelov pa nobenga motu,seveda če je veter pravi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
miki
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 3:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3452
Kraj: Maribor

Sem prebral tisto v Večeru ... in me je že imelo da bi kaj napisal, pa nima smisla, ko so ljudje tako hudo pametni. Najbolj tisti, ki ali sploh ne smučajo ali pa enkrat na leto. Kar nekaj se jih pritožuje, da je bila proga kjer se je nesrečni profesor smrtno ponesrečil, preslabo zaprta (!), ker je bila zapora označena 'le' s tablo, mreža pa ni segala od levega do desnega roba:
Citiram:
Upravitelj smučišč bo seveda dejal, da je oče sam kriv, ker se je peljal po zaprti progi. Ne povedo pa, da je veliko ljudi opozarjalo zaposlene pri sedežnici, da se po zaprti progi vozijo smučarji, da je nekdo mrežo umaknil in da naj ustrezneje poskrbijo, da bo proga zaprta. Zadeva je zelo kočljiva in nejasna, ali je bila mreža ustrezno opremljena in snežni top zaščiten. Moj oče mreže gotovo ni podrl. Vprašanje je, ali so v Športnem centru Pohorje res naredili vse, da do takšnih nesreč v prihodnje ne bi bilo

Aha - ker so tudi drugi smučali po zaprti progi bo sedaj nekdo skušal zvaliti krivdo na upravljalca? Kaj smo že res tako butasti, da ni dovolj tabla 'proga zaprta', ampak je treba zraven še potegniti 'plot' čez celo širino? Predstavljajte si, da se nekdo z avtom ponesreči na cesti, ki je zaprta s prometnim znakom 'prepovedano za ves promet', potem pa se izgovarja da so tudi drugi vozili mimo? Odgovorni bi se mu zgolj kislo nasmejali - potem pa bi mu še zaračunali kazen za neupoštevanje prometne signalizacije!

Zakaj se tako razburjam? Ker bom tudi jaz čutil posledice te tragične nesreče, zraven pa vsi drugi ki smučamo na Pohorju. In sicer v obliki še več zaprtih prog, še manj učinkovitega zasneževanja, še bolj strogih redarjev pri zapori.

EDIT:
Citiram:
Če bi tukaj odprli te dve progi,bi tisti,ki jih to moti lahko smučali po ostalih progah,ki se ne zasnežujejo,tisti,ki nas pa ne moti,pa bi meli bol prazno progo.
Natančno tako, Baltic! Kot da bi poslušal samega sebe !
_________________
Sezona 2023/2024: 40 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, Osojščica, 2 x Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fischerpro3
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 4:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32
Prispevkov: 1768
Kraj: sun city

Z vsem dolžnim spoštovanjem in pieteto do umrlega profesorja: proga je bila zaprta z mrežo (tudi če je bila luknjasta) in tablo. In na njej ni imel kaj iskati. Vsak, kateri se je po takšni progi vozil, se je vozil na lastno željo in z polno odgovornostjo. Kakorkoli, morali si bomo enkrat priznati, da smo še vedno "Balkanci", če ne po čem drugem, pa potem, da smo svetovni prvaki po izogibanju raznim omejitvam. Se je zgodilo, žal je plačal z najvišjo možno ceno, vendar je vozil po zaprti progi (naj bo vsem v dober poduk). Pika. Odgovornost je njegova. Drugače pa se tudi sam strinjam s tem, da se proge ne zapirajo ob zasneževanju, edino topovi naj se umaknejo na rob smučišča in naj se primerno zaščitijo. Evo, pa me lahko "naštartate".......
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 4:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3127


nekaj sem kopiral s vecera
Citiram:
Od petka popoldne do sobote zvečer, do nočne smuke, so gondole Pohorske vzpenjače počivale. Ustavil jih je računalnik. Srečko Jesenšek, direktor Pohorske vzpenjače, je razložil: "Proti večeru so nekateri parametri računalniškega programa vzpenjače opozorili, da se nekaj dogaja z motorjem. Brž smo se odločili, da ustavimo žičnico, čeprav se nikoli ni zgodilo, da bi se bil pokvaril motor. Gondole smo ustavili potem, ko so iz njih izstopili zadnji potniki. Za prevoz smučarjev na Pohorje smo organizirali posebne avtobuse. Že v petek, zlasti pa v soboto so naši strokovnjaki natančno pregledali motor. Našli so nekaj drobnih napak, ki jih je zaznal računalniški program. V soboto zvečer so gondole potnike spet zapeljale na vrh."

Jesenšek poudarja, da pri rednem vzdrževanju gondolske žičnice inšpektorji niso opazili kakšne napake. Motor je star štiri leta, prejšnji je deloval 25 let. Včeraj je vzpenjača prepeljala na Pohorje več tisoč smučarjev, čeprav je delovala tudi sedežnica na Snežnem stadionu. Srečko Jesenšek je pojasnil, da so že pred petimi leti v Športnem centru Pohorje začeli pripravljati idejne načrte za novo gondolsko vzpenjačo, vendar je treba še sprejeti prostorski načrt in pridobiti vse druge dokumente, sicer pa ima ta čas prednost projekt ArehRuše; že do konca leta 2007 naj bi bila odprta nova smučišča s Pohorja do Ruš. V načrtu je tudi postavitev dveh sedežnic. Za sedežnico Poštela naj bi kmalu dobili gradbeno dovoljenje. Prva faza gradnje novega smučišča na vzhodnem Pohorju je vredna dvanajst milijonov evrov, druga faza deset milijonov.


in

Citiram:
Varnost na smučiščih nadzira republiški prometni inšpektorat
Snežni top mora biti zavarovan z blazino ali mrežo
Nadzorniki niso neodvisen organ, kar lahko zmanjšuje njihovo učinkovitost, zlasti ko se njegovi interesi križajo z interesi upravitelja smučišča

Pretekli teden se je po več kot desetih letih na pohorskem smučišču, kot smo poročali, zgodila nesreča s smrtnim izidom. Vsaka nesreča, posebno pa tako huda, sproži vprašanje o varnosti smučišč, pojavijo se pomisleki o tem, ali je upravitelj smučišč naredil vse za varnost smučarjev. Po zakonu o varnosti na smučiščih, ki je začel veljati 1. decembra 2003, je za nadzor nad varnostjo na smučiščih pristojen republiški prometni inšpektorat, ki vodi tudi evidence nesreč.

Po zakonu so za varnost na smučiščih pristojni nadzorniki, ki lahko kršitelje smučarskih pravil kaznujejo z odvzemom vozovnice ali z globo. Toda do nedavnega se je zapletalo pri odmerjanju kazni, zanje nadzorniki niso imeli plačilnih nalogov, tudi odvzem smučarske vozovnice je bil izvedljiv le v teoriji. Nadzornik je moral kršitelja najprej opozoriti, o tem sestaviti zapisnik, in šele ko je kršitelja znova zalotil pri ponovnem neprimernem vedenju, mu je lahko odvzel vozovnico. Ta ovira je zdaj odpravljena. Kot je povedal inšpektor za žičnice in smučišča Zlatko Bahovec, je ukrepanje nadzornikov odslej učinkovitejše, saj lahko vozovnico odvzame brez predhodnega opozorila, če smučar ne ravna v skladu z zakonom. Vozovnico lahko med drugim odvzame, ko smučar ogroža sebe ali drugega, če ne prilagodi hitrosti in načina vožnje svojemu znanju, terenskim in vremenskim razmeram ter gostoti smučarjev na smučišču, ne pomaga pri nesreči, ne da svojih podatkov, če je priča nesreči ali udeležen v njej, če smuča preblizu teptalnika snega ali motornih sani, smuča s pomanjkljivo ali okvarjeno opremo, smuča pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.

Pred začetkom zimske sezone 2005/06 so pripravili tudi seminar za nadzornike, ki so že prej opravljali delo nadzornikov na smučiščih. "Na seminarju smo predstavili spremembe zakonodaje, udeleženci pa so izdelali tudi primer izdaje plačilnega naloga. Nadzorniki so tudi predstavili svoje ugotovitve in težave ob izvajanju svojega dela," je še povedal Bahovec. Kljub nekaterih izboljšavam pa so nadzorniki še zmeraj zaposleni pri upraviteljih smučišč in torej niso neodvisen organ, kar lahko zmanjšuje njihovo učinkovitost, sploh v primerih, ko se križajo interesi nadzornika in upravitelja smučišča.

Zakonodaja tudi dokaj podrobno opredeljuje, kako morajo upravitelji smučišč poskrbeti za zavarovanje smučarjev pred možnimi posledicami naleta na snežne topove, drogove za električno ali vodovodno omrežje. Bahovec je pojasnil, da morajo biti vsi objekti na progi oblazinjeni, v posameznih primerih pa nameščena tudi označevalni trak ali označevalna mreža. "Dostop na smučarske proge, na katerih deluje sistem za zasneževanje, ob tem pa ni mogoč nemoten prehod smučarjev po progi, se označi z znakom o prepovedi smučanja in po celotni širini s trakom.

Ko se ob delovanju sistema za umetno zasneževanje smučarska proga ne zapre v celoti, se območje zasneževanja ogradi z zaščitno ograjo v smeri možnega naleta smučarjev. Pred dostopom na tak del proge se namesti obvestilni znak. Pri tem mora biti zagotovljen nemoten prehod smučarjev mimo naprav za zasneževanje, snežni curek pa ne sme ovirati smučarjev," je še pojasnil Bahovec.

Števila poškodb, še posebno pa vzroki za nesreče na smučiščih so vodilo za delo inšpektorjev v naslednji zimski sezoni. V lanski sezoni so na vseh slovenskih smučiščih obravnavali 1445 nesreč, smrtnega primera ni bilo, leto prej pa 1294, od tega dve s smrtnim izidom. Za zimsko sezono 2005/06 bodo statistiki dodani tudi podatki o uri poškodbe ter starosti in spolu poškodovancev. "Preučujemo tudi možnosti, da na podlagi reprezentativnega vzorca v statistiko za to sezono vključimo tudi vremenske razmere in obremenitev smučišča ob nesrečah," je še dodal Bahovec.



Branka Bezjak



mislim da se bom za gondolo kopiral
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gk
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 6:10 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Ned Avg 2005 21:00
Prispevkov: 158
Kraj: Prlek!

Citiram:

Smučar se je zapletel v ograjo

Med smučanjem na mariborskem Pohorju se je v nedeljo okoli 19. ure 50-letni smučar, državljan Hrvaške, med smučanjem zapletel v oranžno ograjo na robu proge, ki je označevala nevaren del proge, zaradi česar je padel in z glavo udaril ob trd sneg. Zaradi poškodb so ga z reševalnim vozilom odpeljali v Splošno bolnišnico Maribor.




Vir: Večer( http://www.vecer.si )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lenko
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 6:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3127


ze malo ravnajo desno progo(gledano navzgor) so zaj tja dali en top !!!kako naj to proslavimo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lan__
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 9:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uči se PLUŽIT
Uči se PLUŽIT

Pridružen/-a: Čet Jan 2005 21:48
Prispevkov: 144
Kraj: Maribor

Priporočam vam, da si preberete ZAKON O VARNOSTI NA SMUČIŠČU, pa vam bo takoj jasno zakaj zaprejo progo ko gre ratrak oz. ko delajo topovi. Ker MORA bit smučišče ki se ureja zaprto. AMpak iz same prakse to enostavno ne gre, kje bi pa smučali, da bi res vse kjer se zasnežuje zaprli... nemogoče, ampak tam kjer pa gre, sploh zdaj ko so meli par nesreč od tega par hudih, malo bolj migajo.
Tako kot so zaprli skakalnico v bord parku, ko si je en neki odprti dvojni zlom prislužil, ali nekako tako, ne vem točno, ker sem samo slišal po ljudskem izroćilu. In potem tožarijo Pohorce za vsako pičkavo malenkost. pametni ata pa mama, pa vsi strici in sorodniki se v 10 koleno so pol samo pravniki pa kak njihov bogi sinko nič kriv...Ma lepo te prosim...ko pa treba malo mislit pa z glavo bit tam ne pa neke težke frajere s čikom v eni pa mobitelov v drugi roki pa se smučat/bordat...ki je pa takrat kaki smisel za varnost?? Ko se jim pa kaj zgodi pa vsi jokajo.

Enostavno gledano...smučanje/bordanje, oz. samo zadrževanje na oz. ob smučiščih postaja vedno nevarnejše, ampak ne zato, ker pohorci ne našpanajo mreže čez celo pohorje, ampak samo zaradi DEBILNOSTI in NOROSTI tistih ki se vozijo po njem. Kdor smuča/borda ali pa se samo sanka, tako ve o čem je govora...o wannabe ljudeh, ki mislijo da znajo carvat in delajo neumnosti ter ne znajo kontrolirat same sebe. Pol pa se zabije v tebe pa ti pribije: " joj pardon, vas nisem videl".

Če bi bilo po moje, bi že zdavnaj sprejel zakon o OBVEZNI uporabi čelad, pa še vozniško bi nardil za smučanje! obvezni 20 urni tečaj smučanja al pa kako tako neumnost, da bi vsaj malo osnov varnega smučanja ljudem v glavo nabili. Pa dol s carving smuckami, pa nazaj na 190 veleslalomsko smučko, pa da vidimo kolko teh wannabijev sploh zna smučat!
_________________
Me, myself and I.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2006 9:07 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3452
Kraj: Maribor

Lan, v skoraj vseh točkah se strinjam s tabo, malo bolj ostro si povedal, pa nič zato. Edino kjer se ne strinjava je točka, kjer pišeš:
Citiram:
Priporočam vam, da si preberete ZAKON O VARNOSTI NA SMUČIŠČU, pa vam bo takoj jasno zakaj zaprejo progo ko gre ratrak oz. ko delajo topovi. Ker MORA bit smučišče ki se ureja zaprto.
Po moje se pojem 'urejanje' nanaša na teptanje, ne pa na zasneževanje. Preberi še enkrat odstavek iz članka, ki ga je prilepil ledenko1:
Citiram:
"Dostop na smučarske proge, na katerih deluje sistem za zasneževanje, ob tem pa ni mogoč nemoten prehod smučarjev po progi, se označi z znakom o prepovedi smučanja in po celotni širini s trakom. Ko se ob delovanju sistema za umetno zasneževanje smučarska proga ne zapre v celoti, se območje zasneževanja ogradi z zaščitno ograjo v smeri možnega naleta smučarjev. Pred dostopom na tak del proge se namesti obvestilni znak. Pri tem mora biti zagotovljen nemoten prehod smučarjev mimo naprav za zasneževanje, snežni curek pa ne sme ovirati smučarjev," je še pojasnil Bahovec.
Torej: sam presvetli republiški inšpektor (po moje mora biti neskončno tečen človek; spomnim se ga izpred nekaj let ko je Voglu uničil eno celo sezono ko jim ni podaljšal obratovalnega dovoljenja za staro nihalko, nova pa še ni bila gotova) je priznal, da je dovoljeno zasneževati odprto progo med smuko, če so izpolnjeni določeni pogoji, kot je opozorilna tabla na vrhu proge, zaščitna ograja okoli topov itd. Torej ostajam pri tem, kar sem trdil včeraj: zapiranje prog zaradi zasneževanja je čisto enostavno pretiravanje !

EDIT - zgodbe še ni konec:
Citiram:
Mariborski slalom je zaprt!! Od 13.00 do 16.00 bo zaprta leva stran Cojzarice!!

Mariborski slalom je nedvomno spet zaprt zaradi zasneževanja:


Na Webcamu od Cojzarice pa se nič ne vidi, zgleda da so zasnežili kamero ... morda pa kdo od Pohorcev bere naš forum, pa se mu zdi preneumno da jih bo nek Miki dan za dnem kontroliral kaj počnejo in je zanalašč zasnežil kamero
_________________
Sezona 2023/2024: 40 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, Osojščica, 2 x Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.


Nazadnje urejal/a miki Sre Jan 25, 2006 2:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bojč
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2006 10:57 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 20:12
Prispevkov: 59
Kraj: Mirna

elton je napisal/a:
Citiram:

Smučar se je zapletel v ograjo

Med smučanjem na mariborskem Pohorju se je v nedeljo okoli 19. ure 50-letni smučar, državljan Hrvaške, med smučanjem zapletel v oranžno ograjo na robu proge, ki je označevala nevaren del proge, zaradi česar je padel in z glavo udaril ob trd sneg. Zaradi poškodb so ga z reševalnim vozilom odpeljali v Splošno bolnišnico Maribor.




Vir: Večer( http://www.vecer.si )

še sreča,da je tam bila ograja,kam bi šele tresnil ,če je ne bi bilo

LAN:nisem čisto dobro razumel tisto o carving smučkah-meni osebno se zdijo bolj varne in tudi linijo smučarja pred sabo lažje predvidevam,večji problem so deskarji,ki znajo biti res nevarni.
_________________
AC/DC
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zelenec
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2006 1:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Sep 2005 14:17
Prispevkov: 192


Citiram:
zapiranje prog zaradi zasneževanja je čisto enostavno pretiravanje !


Mogoče je v določenih pogojih prav, da je zaprta. Pred leti sem imel na Rogli neprijetno izkušnjo, ko sem se z veliko hitrostjo zapeljal čez kup sveže nastrelanega snega (torej vode), ki me je v trenutku ustavil, rezultat pa je bil neprijeten pristanek na glavo in razbit obraz. Niti ne vem, kako se je to lahko zgodilo, toda proga v takih razmerah je bila nevarna. Zato se po progah, ki jih zasnežujejo ne vozim več, po drugi strani pa mi tudi ne paše neprestano sneženje za vrat. (padanje ledenih kristalčkov, ki so bolj podobni dežju).

Torej, če je proga zapra ali odprta, mene tam ni!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2006 2:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3452
Kraj: Maribor

Mogoče je v določenih pogojih res prav, ampak trenutno definitivno niso takšni pogoji. Kar si ti opisal predobro poznam, ko ob mejnih pogojih na silo zasnežujejo. Če pa v tem mrazu kdo uspe proizvajati vodo namesto snega, pa res mora biti nesposoben.

Glej, saj za to ravno gre: tebi in še marsikomu ni všeč da ti med smuko 'streljajo' za vrat. Ni problema, dovolj je prog ki se ne zasnežujejo. Smo pa taki, ki nas zasneževanje ne moti. Celo obratno, ko so proge že precej ledene, mi je prav prijetno smučati po progi ki se zasnežuje, ker tam vsaj najdem nekaj mehkega svežega snega. Zdaj pa mi hočejo to pravico vzeti , to pa mi res ni všeč. Naj s tablo označijo, katere proge se zasnežujejo, topove primerno zavarujejo, smučarjem pa prepustijo, da se sami odločimo, ali želimo smučati med delujočimi topovi ali ne.

Medtem ko to pišem, je na Mariborski slalom ravnokar posijalo sonce in skozi okno lepo vidim, da zasnežujejo vzhodni rob proge, torej desni, če gledamo navzdol. Ker so hidranti na nasprotni strani, menda res ni druge izbire kot zapiranje proge, saj je treba cevi in kable potegniti čez celo progo . Tokrat se mi zapora zdi kolikor toliko upravičena. Menda naj bi v letošnjem poletju potegnili še en cevovod in naredili priključke tudi na drugi strani proge - s tem bo omenjen razlog za zapiranje odpadel. Upam ...
_________________
Sezona 2023/2024: 40 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, Osojščica, 2 x Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polde
PrispevekObjavljeno: Čet Jan 26, 2006 10:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Nov 2005 9:25
Prispevkov: 356
Kraj: Dunaj

To, da progo ob zasneževanju zaprejo sredi zime se mi zdi neumnost. Nekako bi še razumel, da jo zaprejo novembra, ko ob prvem mrazu streljajo iz vseh kanonov, ampak zdaj.??!! Kot je že zgoraj nekdo omenil, bi ob tako stabilnih razmerah kot so sedaj zadostovalo streljanje v smeri pobočja. "Izpuh" snežnaga topa ni širši kot 8-10 metrov. Po moje bi ustrezni znak in opozorilo, mogoče še karjša ograja ali dva prekrižana kola z napisom "NEVARNOST - DANGER" moralo zadostovati.
Ampak pri nas je pač takole, da je najlažje zapreti progo, letne karte so itak že pokupljene, zimski dopusti vplačani, domorodci pa tako ali tako smučajo na svojem domeku najbližjem smučišču. Če pa kdo po zaprti progi pelje "je pa itak sam kriv".
Naj zaključim: Upravljalci smučišč delajo po liniji najmanjšega napora. Tisti (skromni) zaslužek ki si ga za sezono planirajo jim tako ali tako priteče, o večjih stvareh pa na žalost niso sposobni (marsikje) niti razmišljati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran 1, 2  Naslednja Stran 1 od 2

Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Zapiranje prog zaradi zasneževanja?
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB