Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Nekaj za glavne protagoniste tega foruma

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 Nekaj za glavne protagoniste tega foruma « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
Pončo
PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2014 1:47 pm    Naslov sporočila: Nekaj za glavne protagoniste tega foruma Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sre Okt 2012 8:04
Prispevkov: 81


Spoštovani Miki, Age, Tomi, fischerpro, Marko in še kdo (da ne naštevam vseh, pa da mi ne bo kdo zameril, če sem ga izpustil) .

Ko prebiram vaše prispevke, mi ob gledanju vaših fotografij zastaja dih. Tudi sam sem pred nekaj leti postal navdušen smučar, in da bi dobil čim več koristnih informacij, sem se tudi včlanil na ta forum in ni mi žal.
Vaši prispevki so čudoviti . Ob vsaki sliki sanjam, da enkrat bom pa tudi jaz to probal. Pa mi je do sedaj uspelo obiskati le MB Pohorje, Roglo, KG, BKK, Nassfeld, Stari vrh in Krvavec. In to v treh letih. Skratka, revščina.

Zakaj to pišem?
Zato, ker nikakor ne najdem recepta, kako do takega števila smučarskih dni in to na takih destinacijah. Najprej Mölltal, potem božična turneja, pa novoletna turneja, pa Prešernova turneja, na koncu pa še spomladanska turneja. (verjetno sem še kaj spustil). In objadrali ste celo Avstrijo pa še pol Italije. Meni pa uspe kak dan KG ali Krvavca, pa šolske počitnice z mularijo, na koncu pa kvečjemu kak dan Nassfelda in zime je konec.

Nekaj razlogov za tako stanje:

Otroci: hodijo v šolo in vrtec, torej jih med tednom ne morem vzeti s sabo. Kadar jih (vikend in počitnice), so pa temu primerni stroški in delo z njimi – takrat se ravno ne nasmučam.

Družba: če hočem iti samo z ženo, je problem (misija nemogoče) dobiti varstvo za otroke (babic ni). Takrat nama preostane samo dirka na Krvavec ali KG in morava biti do 16. ure doma. Ufff. Da bi hodil sam, je brezveze (stroški), kolegi in sodelavci so pa bolj smučarji za šankom (ko rečem: "jutri gremo, jaz peljem", nima pa nihče časa).

Kraj bivanja: Dolenjska: samo do Jesenic imam eno uro vožnje. Saj to načeloma ni problem. Tukaj vas sprašujem, kakšen je ponavadi vaš maksimalni domet v kilometrih, kadar greste na enodnevno smučanje?

Služba in denar: hodim v službo in problem je količina dopusta. Ali vi poleti ne greste nikamor, da vam vse ostane za zimo? Ali vam gre delodajalec tako na roko, ali imate svoje firme? Kakšna je ta dejavnost, da je lahko direktor/lastnik odsoten toliko časa? Ali lahko vse postorite na daljavo (telefon, internet zvečer v apartmaju?) in vaši zaposleni delajo za vas in vam ni treba? Ne poznam nobenega takega direktorja, ki bi lahko bil toliko odsoten. Ali ste svobodnjaki kot npr. Aleš Klinar (Agropop), ki je enkrat izjavil, da nima niti enega dneva delovne dobe? Ja, mogoče res…je pa za to moral cele vikende bit na špilih. Ali ste brez otrok, ali jih imate, pa vam jih babice velikodušno čuvajo takrat? Ali so otroci že odrasli? Ali ste kaj podedovali , ali ste narko kralji, ali vas mame sponzorirajo…? Ali vam je to taka prioriteta, da vsa sredstva namenite za smučanje?

Lepo prosim, ne provociram, niti nimam namena nikogar žaliti. Rad bi samo kak namig, da bom vedel, kako vam to uspeva, ker bi rad, da bi tudi meni.
Napišite kaj o tem, kako ste si uredili življenje, da vam to uspeva. Ni treba toliko podrobnosti, da vas bo sosed prepoznal. Lahko tudi na ZS.

Če grem sam računat na hitro strošek ene take (npr. prednovoletne) turneje- npr. Katschberg:
-apartma za dve osebi za 7 dni 500€
-Kärntner sezonska karta za 2 osebi 973€ (predprodaja Skipass)
-gorivo za cca. 500km (NM-Katschberg in nazaj) cca.60€
-hrana in pijača za dve osebi cca. 400€
-opremo pač že imaš in tega ne štejem kot strošek (čeprav seveda je)
-letna AUT vinjeta +2 x Karawankentunnel 76+2x7=90€

To nanese za 2 osebi (recimo, da so 3 take turneje): 500x3+973+60x3+400x3+76+14x3=3971€
Zaokrožimo na 4000€, pa imamo 21 smučarskih dni v Avstriji za dve osebi.

Jaz osebno imam take dohodke, da bi si to lahko privoščil, vendar so, kot sem napisal zgoraj , druge ovire. Ali pa so mogoče samo v moji glavi? Prosim za malo debate, izmenjavo izkušenj in pa kak namig (če bi kdo od vas hotel biti toliko velikodušen).
Hvala.

P.S. Age, tvoje fotke so seveda čudovite, vendar imaš tako noro resolucijo, da moram odzoomat sliko kilometer stran, da jo vidim celo (pa imam 24" ekran). Tekst se seveda takrat ne vidi več.

Lep pozdrav in čimveč smučarskih užitkov v novi sezoni. Eni ste jo seveda že načeli. (ja , fouš sem vam )
_________________
22/23: 4xDolomiti, 2xKals-Materi, 1x Brunnalm, 1xZettersfeld
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Stane60
PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2014 3:40 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Tor Dec 2010 15:18
Prispevkov: 406
Kraj: Kašarija (Dežela kranjska nima lepšga kraja,...)

Res, da nisem v "naboru", saj predvsem zaradi lenobe (??) zmorem le od 35 do 40 smučanj letno, pa se ti vseeno oglašam. Izpostavil si glavni problem in skoraj vse ovire, ki stojijo na poti k dirkanju po smučiščih. Seveda, služba, družina, otroci... Vse to sem nekoč tudi sam preživljal, a kjer je volja, je tudi pot. Desetletja sem hodil na tri smučarske dopuste na leto (~ 20 dni). Na začetku je bila ovira žena, a sem jo motiviral, da je odšla na tečaj in se navdušila za smučanje. Otroke sem vlačil s seboj že pri rani mladosti tako, da sta dekleti že pred 5 letom prav lepo vozili. Za čim cenejše smučanje smo v tem času izbirali najugodnejše in ne vedno najboljše možnosti. Sedaj pa sta punci že odrasli, jaz pa sem v penziji. Pozimi zjutraj odletim na Krvavec, ob enih hitro domov skuhat ženi kosilo, da ima kaj jesti ko pride iz službe in še kaj opravit, tako, da je v družini vse v najlepšem redu. Imam letno"medtedensko" karto za 198€. Še vedno pa z ženo hodiva 3x letno na zimski dopust. Se kakšnemu poletnemu odrečeva, pa gre. Na Krvavcu med tednom vozim sam; ne moreš si misliti koliko voženj naredim, ko me nihče ne ovira in ne vabi na , če sem sam, sem zadovoljen s kapučinom. Kot vidiš ti nisem prav veliko pomagal z nasveti-povedati ti hočem le to, da imaš pred sabo še "svetlo" prihodnost seveda ob pogoju, da boš sedaj nekaj let vztrajal.
Lep smučarski pozdrav in hitro !
_________________
2021/2022 31x: 16x Krvavec, 6x Golte, 2x Celjska koča, 1x Stari vrh, 6x Rogla
2022/2023 21x: 11x Krvavec, 1x Cortina dʼAmpezzo, 3x Kronplatz, 6x Rogla
2023/2024 20x: 12x Krvavec, 4x Kronplatz, 4x Rogla
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elanfan
PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2014 6:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pet Okt 2011 17:07
Prispevkov: 113


1. Najdeš cenejši apartma, mi ponavadi damo okoli 70-80e na noč za 4 ljudi (2odrasla+2otroka(17 in 19 let)).
2. Če greš samo 3krat kupiš 10 dnevno avstrijsko vinjeto, ki je 8,5e.
3. Hrana in pijača za 2 osebe 400e? za 7 dni? to je absolutno preveč v apartmaju poješ zajtrk, na smučišče neseš sabo sendvič, jabolko..., v apartmaju pa za pozno kosilo oz. večerjo skuhaš oziroma s sabo prineseš in pogreješ
4. kupiš dizlerja z nizko porabo
_________________
Sezona 2016/17: 34x Topskipass Karnten
Sezona 2015/16: 45x Topskipass Karnten
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Milko
PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2014 11:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sre Feb 2008 22:26
Prispevkov: 229
Kraj: Radovljica

AUUU...si mi stopil na žulj in veš govoriš kot moja sestra, ki mi pravi, da nam gre dobro, ker gremo spet smučati.Pa imajo dohodke še vsaj enkrat višje.

1. Če hočes smučati s kolegi, si najdi takšne, ki jim ni težko zgodaj vstati in se dogovorti o stroških. Npr. Kranj-Molltal, 300 km 18l dizla-25 evrov, tunel 6.5 evra, vinjeta,, slabih 80 evrov, karta 43, pa za pojesti 10 evrov, golažjuha mi je dosti in pivce 10 evrov.

Računica..8 za gorivo, 3 za tunel, vinjeta, kupiš jo enkrat letno, karta in malica...skupaj torej 65 evrov, ja hodimo trije.

Družinsko smučanje.. hodimo v Pitztal, app..pod 400, tedenska karta za vse 420, na smučišču zapravimo kakih 150, hrana s seboj, kuhamo sami, še kar je je Hofer 50 evrov...torej dobrih 1000 evrov.

In še o opremi...pancarje sem kupoval letos konec marca, se me je še šef prodajalne "usmilil" in mi prisolil 50 evrov skonto...

Je pa res smučanje ni poceni šport, a vedno se najde pot.
_________________
Vsakdo ima svojo mantro...jaz pa Volkl Mantro.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2014 10:30 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2836
Kraj: Ljubljana

Najprej hvala, da si me dal v tako imenitno druščino, v katero v resnici ne sodim. Sam naredim namreč le kakih 20 dni na leto in to praktično celo življenje. To je toliko dni, da se še vedno izredno razveselim vsakega smučarskega dne in mi smučanje ne postane nekakšna rutina. Prav dosti več jih nisem naredil niti takrat, ko sem imel sezonske karte. Da poznam veliko smučišč je krivo to, da grem vsako leto tudi na vsaj kakšno novo smučišče in se jih je pač nabralo. Tudi jaz grem 3x smučat za dalj časa, ampak samo 1x za cel teden. Ko grem dalj, je to za cel teden in po možnosti obdelam še kakšno drugo smučišče v regiji.

Finančno: ne da si ne bi mogel privoščiti kaj več, ampak varčnost imam v krvi. Vedno gremo na akcije za prvi sneg, ki so dokaj poceni, v Francijo raje januarja, čeprav bi bilo pozneje lepše. Če je slaba vremenska napoved, za ostale družinske člane ne kupim tedenske karte, pa na kakšen slab dan počivajo, ali pa gremo vmes na kakšno simpatično a cenejše lokalno smučišče na poldnevno. Za razliko od nekaterih, zelo uživam tudi na domačih smučiščih in na kakšnih cenjših tujih (npr. Tromeja). Karte za doma kupujem v predprodaji, včasih grem tudi na kakšno akcijo v tujino. Bivamo praviloma v apartmajih, kjer si sami naredimo zajtrk in zgodnjo večerjo. Tekom smučanja meni običajno niti ne paše gužvanje po gostilnah, pa še škoda mi je časa (na mojo žalost moji družinski člani izbirajo najlepše gostilne, ki so lahko tudi zelo drage). Zato imam jaz v žepu sendvič, kakšno mandarino, čokoladice, v zadnjem času tudi sok, kar lepo pojem na gondoli. Eni znanci veselo uporabljajo kamping place, kjer si celo pripravijo juho in kavo. Parkrat na leto grem s prijatelji v tujino ali na naše smučišče. To je seveda najcenejše smučanje, saj ni treba vsega množiti s 4 ali celo 6, če plačujem še partnerjem od otrok. Na ledenike poleti jaz hodim zelo redko, se mi zdi, da dobim premalo za svoj denar (2 progi in loterija z vremenom), se poleti raje ukvarjam z drugimi športi.

Opremo imam sicer precej drago, ampak jo menjam precej bolj redko, kot to priporočajo trgovci. Že ko se enkrat odločim za zamenjavo, se ponavadi še par let odločam za proizvajalca in model. To, da smučam s prejšnjim modelom smuči in že rahlo abšlesano bundo je nekako moj image.

Zdaj imam velike otroke, ki jih bolj poredko pripravim, da gredo z mano smučat, ampak ko so bili majhni, so s smučanjem začeli dokaj kmalu. Nekaj let smo smučali v glavnem po raznih Roglah, Kranjskih gorah in podobnih družinam in žepu prijaznih krajih. Meni je takrat druženje z otroki toliko pomenilo, da resnejšega smučanja niti nisem pogrešal, oziroma sem recimo celo dopoldne igračkal z mularijo na Kekcu, potem sem pa namesto kosila na hitro napravil par voženj na Podkornu ali na Jurgovem. Že kmalu smo začeli odhajati na počitnice v tujino. Smo pač malo izbirali proge, da nismo šli takoj na led in kuclje. Pri majhnih otrocih je pač tako, da potrebujejo postopnost. Počasi povečuješ strmino in sploh ne bo opazil, da je na črni progi. Se mi je zgodilo, da smo zadnji dan smučanja začeli na eni malo bolj strmi progi, pa sem malo komaj spravil dol, čeprav je šel prejšnji dan tam že večkrat.

Glede dopusta: za smučanje porabim kakih 10 -15 dni dopusta, tako da mi ga ostane še vsaj 20 dni za poleti in za potovanja. Zaradi službe smučam nekaj več ob vikendih.

Glede razdalj: nisem velik ljubitelj dolgih voženj. Meni se zdi za dnevno smuko dosegljivo približno 200 km, torej smučišča celotne Koroške, Furlanije, tam do Flachaua, Gsteinov, Schladminga, Obertauerna.... Če pelje kdo drug (po možnosti s službenim avtom) lahko še kakšen km dlje.

Drugače te pa do neke mere razumem. Tudi jaz imam še neuresničena 2 projekta. Prvi je smučanje v ZDA, ampak moji prijatelji samo govoričijo, ko se je trba odločiti je pa 100 izgovorov. Samemu se mi nekako ne gre, moja žena pa ni ravno dober partner za smučanje zunaj prog. Moj drug projekt pa je, da bi si vzel dopust od decemba do aprila in presmučal celo Evropo z bivalnikom vsak dan v drugem smučišču. Ženo prepričujem že par let, pa so na spordu stalni izgovori: kdo bo medtem otrokom kuhal kosila, ne more pustiti službe za tako dolgo, to bo predrago...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitjaz
PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2014 11:15 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 8:18
Prispevkov: 216


Prav nasmejal sem se poleg, ko sem bral prvi post.

S tistimi številkami, ki so ponavadi v podpisu (ekstra skelijo, ob vsakem pogledu na njih), se nima smisla obremenjevati, saj jih bo povprečen zimski navdušenec težko dosegel, še težje presegel. Moj domet je dobrih 20. Ko se zvezde poklopijo je možno tudi 30, 40 dni na snegu preživet – redkim je dano.

Markov post kar detaljno opiše tudi moje stanje, s tem, da sem tik pred tem, da postanemo družina, večina "rekorderjev" pa ima ta del poštiman že kar nekaj let.

Največje delo je opravljeno takrat, ko boljšo polovico prepričaš, da je zima enakovredna poletju, če ne še kaj boljša – ko je to pod streho je pot do zimskih užitkov tlakovana.

Imam srečo, da je šef tudi nor na sneg, da lahko marsikaj naredim od doma ali preko telefona (tudi vrh Molltala smo že reševali službene zadeve, pa ni bilo težko, samo onemu na drugi strani ni pametno razlagat točno kje stojiš  ). Večkrat izkoristim dopoldansko karto (tudi sam) na bližnjih hribih in popoldan delam. Krog prijateljev imam tak, da približno enako cepeta ob lepih dneh in dnevno spremlja vremensko napoved v hiribih. Žena razume in ji ni, da bi vedno hodila poleg, ker ji polovica mojih dni na snegu povsem zadošča.

@Marko: tvoja neuresničena projekta sta tudi na mojem seznamu ... čez nekaj let.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pončo
PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2014 11:18 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sre Okt 2012 8:04
Prispevkov: 81


Najprej hvala tistim, ki ste se že razpisali in tistim, ki se še boste.

Bi pa rad poudaril, da je popolnoma brezpredmetno, kdo je "v naboru" / "v taki eminentni družbi", ali pa kdo ni.
Nikogar nisem hotel zapostavljati; če sem jih pa nekaj izpostavil, je to zato, ker so mi njihovi prispevki najbolj padli v oči, ker jih je pač največ (ali pa jih je največ ravno na mojem interesnem področju - avstrijska smučišča. Najbrž je npr. v Franciji kdo drug tako produktiven).
_________________
22/23: 4xDolomiti, 2xKals-Materi, 1x Brunnalm, 1xZettersfeld
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
FAAC
PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2014 2:36 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Nov 2006 23:21
Prispevkov: 128
Kraj: Ljubljana

No jest sem pa iz druzga testa. Na leto naredim 50-60 dni, od tega med 30 in 40 z ženo in otrokoma.
Sem lastnik podjetja, če diši po powdru imam zaradi bogatije zaprto. Fantje delajo (vsaj mislim tako). Taka smučarija je dnevnega značaja.
Imamo avtodom, ki je seveda zajetna investicija, a je potem bivanje v rangu vzdrževanja malo boljšega OA. Seveda ga koristimo tudi za poletne počitnice ...
Letne karte za Salzburg - vsako leto dražje
Nafta in vinjete - prav tako, kalkulacije ste že predstavili.
Dopust - smučamo za vikende, v šestih mesecih sezone jih je cca. 27 x 2 dni = 54, če je pol vremensko slabih = 27 dni. Novoletni prazniki in počitnice = 10 dni, pa Prešern in jih imaš 40...
Jest moram pa tut doma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
udi
PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2014 3:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Čet Sep 2011 11:49
Prispevkov: 107


Tale z bivalnikom po celi Evropi je pa hud projekt.
A si se preveč poistovetu z Bodejem al pa Julio, ki edina res krujzata z bivalnikom(tuki bi ti verjetno zmanjku kakšno življenje, da našparaš tistih 150.000 ojrov plus), ostali pa se mal poslikajo za sponzorje.
Za začetek priporočam, da probaš z enim zimskim tednom, po možnosti takega ekstremnega s parkiranim anticiklonom in dotokom hladnega zraka iz Sibirije. Rata hitr zanimivo in rabiš kar kakšno intezivno zimsko sezono, da serijski bivalnik pripraviš do v zimi delujočega bivalnika.

Ravno besno študiram možnosti, ki so npr. v Franciji še odprte bivalnikom, pa ker slučajno zaradi svojega kamperja malo bolj podrobno spremljam to sceno, te lahko razočaram, da se določene doline povsem umikajo s ponudbo do take vrste gostov. Zadnji tak primer je EspaceKilly. Kompletna prepoved spanja v kamperjih od Breverieja do Val di Isera.
Pa zdej kupi tedensko karto in se vsak dan švercaj na drug parking.
Ali pa se ušunjaš mes sezonske delavce iz vzhoda, ki jih tudi čedalje več spi v raznih predelanih kamjonih in podrtih kamperjih.

Realno pa, po 75 letu starosti, imajo vsa spodobna smučišča karto zastonj in potem se lažje igraš tudi gverilca s svojim kamperjem.
Enega takega na tvojem projektu, jasno Angleža, sem tudi srečal v Cerviniji in zanimivo, tudi kamper je bil skoraj njegovih let( v metafori seveda, ampak njegov je bil daleč najstarejši na parkingu in recimo od oka 25+).

Tako da vse se da in nikoli ni prepozno ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2014 3:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3449
Kraj: Maribor

@Pončo:

Tvoje pisanje me je izzvalo, da sem še sam naredil en tak 'preko palca' izračun za najino smučarsko sezono.

- Sezonska (koroški Parterpaket): 973 ojrov, za poenostavitev računanja zaokrožimo na 1000

- Prenočišča: recimo da 2 tedna preživiva v apartmajih, ki stanejo 50 - 60 evrov na noč, in še 5 dni v sobah z zajtrkom, te so med 22 in 26 evrov: spet pridemo na 1000

- Prehrana: tu sva se navadila skromnosti, pa ne samo zaradi denarja - po celi porciji 'špeclov' s sirom bi najraje šel spat, ne pa smučat. Raje pojem juho ali štrudl, ali pa oba skupaj eno porcijo. 10 evrov x 50 smučarskih dni = 500

- Nafta: pri prevozu imava veliko srečo, da je moja boljša polovica iz Mežiške doline in lahko za vikend stanujeva pri njenih starših, od koder je do Osojščice samo 100 km, do Pece pa 10. Recimo da na sezono narediva 10 fur iz MB do enega od koroških smučišč (10 x 500 km), potem 20 fur iz najine koroške rezidence (20 x 200 km) in tudi ko sva nekje v aparmaju, se navadno voziva po smučiščih v okolici (20 x 50 km). 10000 km = 500 l nafte = 600

Tako 'preko palca' pridem za dva na 3100 evrov. Dosti? Malo? Kakor za koga. Tudi dvotedenski aranžma v hotelu na Mediteranu, npr. v Španiji, Grčiji ali Turčiji, stane v malo boljšem hotelu nekje 1500 evrov po osebi.

Zdaj bo kdo ugovarjal da marsikaterega izdatka nisem upošteval. Recimo hrane ki jo pojem v aparmaju. Ampak zame to ni dodaten izdatek, ker doma prav tako jem, in to isto hrano kupljeno za isto ceno. Smučarsko opremo bi potreboval tudi če bi smučal na Pohorju in letno vinjeto za Avstrijo sem kupoval vsa leta odkar so jo severni sosedje uvedli, tudi ko še nisem imel koroške karte.

Možnosti prihranka, kot jih vidim:

- Avto: zelo moram pohvaliti najinega Japončka, ki pri se ga da z zelo varčno vožnjo (110 na avtocesti) spraviti tudi na porabo 4.4L ... OK, take rekorde v glavnem postavlja boljša polovica , pri malo bolj živahni vožnji pa se zadovolji s porabo malo čez 5L / 100 km. Tankava seveda v Avstriji, prejšnji teden sem tam za dizel odštel 1,19.

- Prenočišča: ne iščeva hotelov z bazeni, velnesi, savnami in podobnim, ker tega pač ne potrebujeva. En soliden apartma (za izlete nad 4 dni) ali soba z zajtrkom (za vikende ali podaljšane vikende), po možnosti nekaj km od spodnje postaje žičnic - cene z oddaljenostjo od smučišča precej padajo, tistih nekaj litrov dizla ki jih porabiš z vsakodnevno vožnjo so proti temu zanemarljivi

- Prehrana: gl. zgoraj. Predvsem pa po kočah čim manj pijeva, tu so cene povsem pretirane. Nalivanje s pirom / šnopsom / kuhančki na smučariji mi je nerazumljivo, če izjemoma PO koncu smučarije popijem pir, bi šel samo še spat, ne pa smučat

Pa še malo glede časa, dopusta itd: delam v šolstvu in imam srečo (ali pa smolo?) da nam že na začetku študijskega leta določijo kolektivni dopust od Božiča do Novega leta (letos konkretno bo to skupaj s prazniki in vikendi 11 dni) in čez prvi maj. Že v tem času bi lahko teoretično zbral 20 smučarskih dni, ob upoštevanju slebega vremena in družinskih obveznosti je bolj realna ocena 15. En teden si vzamem dopusta, najraje marca, kar nanese novih 8 dni smučarije. Potem pa je med decembrom in sredino aprila še vsaj 15 vikendov, torej (spet teoretično) 30 smučarskih dni. Če med septembrom in novembrom zberem še enih 7 dni na Meliju, pridem pod črto na 60 dni, to pa je tudi vrednost na katero ciljam v sezoni. Pa sem porabil samo 12 dni dopusta (7 kolektivnega + 5 po lastni izbiri), torej mi še kar nekaj ostane za poletje .
_________________
Sezona 2023/2024: 40 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, Osojščica, 2 x Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pj
PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2014 3:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43
Prispevkov: 737
Kraj: Malo tu, malo tam

Smucanje je zares hudo drag sport, tako da ne bom rekel "vse se da ce se hoce", ker to preprosto ni res. Ce imas kaksnih 500, 600eur place se pac ne da... niti parkrat letno ne. Ce imas pa spodobno placo, pa zares velja to zgoraj napisano. Vse se da, ce se hoce. Cas se najde, sneg tudi in to je to
Kar se mene tice, skoraj polovico vseh dni dobim ko sem zraven na tekmah, pa se kaksen dan prej ali kasneje vedno najde cas za smucanje. Tista dva tri tedne "pocitnic" pa vecinoma tudi ni problematicnih. Apartma, ce nimas ravno potrebe po takih z bazenom in maserko, ni tako pretirano drag, na smuciscu prav tako ne hodim jest, ker pac smucam, ce pa v apartmaju zjutraj in zvecer sam kuhas te pa stroski pridejo povsem isto, kot ce sedis doma in si skuhas kosilo doma.
Oprema je sicer malo druga stvar, ampak vsaj glede tega imam sreco, da v zivljenju se nisem kupil smuci, cevljev, palic itd. Ampak tudi ce te srece nimas, nikjer ne pise, da rabis novo opremo vsako leto. Za 90% nedeljskih smucarjev, tudi ce imajo 50 dni na leto, je vsakih par let vec kot dovolj za menjavo, potem pa tudi ta strosek ni vec tako nenormalen.
Je pa zares vse stvar prioritet. Mogoce kdaj zrtvujes kaksen dan na morju (no jaz jih tako ali tako vse, ker grem raje kam drugam kot na morje) pa dobis kaksnega vec na snegu itd. Ce nisi pripravljen na kaj takega, potem ti pac smucanje ni dovolj visoko na listi tvojih prioritet. Ampak ljudje smo razlicni in ne vem zakaj bi bilo nujno da bi vsi imeli enake prioritete.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomi
PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2014 9:48 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pet Mar 2006 22:18
Prispevkov: 1311
Kraj: Jesenice

Tudi jaz mislim, da je vse stvar prioritet, seveda če to omogoča višina prihodkov. Moja prioriteta je od začetka septembra do sredine maja pač smučanje, le občasno se v tem času pregrešim s surfanjem. Čeprav sem med tistimi, ki smučajo največ, je moj, oz. najin proračun v rangu ostalih, ki smučajo precej manj. Delno na račun avtodoma, ki seveda nekaj stane, a če ga že imam…
Obračun stroškov za lansko sezono (mojih 105 in ženinih 45 dni, 12000 prevoženih km, od tega samo dobra tretjina z avtodomom, 30 nočitev v AD):

+ koroški partnerpaket 935
+ karte v SLO 50
+ gorivo 1200
+ vinjeta 25
+ predor Karavanke 80
+ plin za ogrevanje AD 130
------------------------------------------------
= skupaj 2420

Zaradi praktično celoletnih del v predoru Karavanke letos sploh nisem kupil letne vinjete, ampak samo dvomesečno, zdaj čakam na nakup v decembru. Tankam redno v Avstriji, kjer je gorivo bistveno cenejše, nazadnje recimo dizel po 1,16 evra. Ker so Jesenice praktično najbližje A smučiščem, prevoziva manj kilometrov, večinoma tudi izbirava bližja smučišča. Maksimalni domet za enodnevno in vikend smuko imava 100km, izjema je seveda 20km bolj oddaljeni Meli, če je to edino odprto smučišče.
Ostali stroški so bili minimalni: kakšen obisk kampa v primeru smučanja dalj časa skupaj, dodatno še voda in kemikalije za AD. V koče, razen občasno na Meliju, ne hodiva jesti, piti pa sploh ne, tu sem popolnoma na strani Mikija. Vzdrževanje in amortizacija vozil itak nista preveč odvisna od tega, koliko se voziš. Tudi življenjski stroški so enaki, kot če si doma.

Vse skupaj torej pride pod 3000 evrov za osem in pol mesecev trajajočo sezono. Če je to veliko ali malo je seveda spet stvar prioritet in zmožnosti.
Glede časa pošteno priznam, da imam srečo, da oba delava v šolstvu. Hčerka je že odrasla, a tudi, ko je bila manjša, ni bila nikakršna ovira. Res pa je, da je zdaj moderno otroke vključiti v raznorazne aktivnosti, ki se pogosto dogajajo tudi ob vikendih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
divancan
PrispevekObjavljeno: Čet Nov 13, 2014 9:34 am    Naslov sporočila: Auto dom Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sre Jul 2013 13:36
Prispevkov: 15
Kraj: Koprivnica, Hrvaška

Sve sam pročitao u jednom dahu jer ti problemi i nas muče (novac, vrijeme, familija). Nama iz Hrvatske je stvar sa prijevozom još gora: više km znači više za gorivo, puno više noćenja, dvoje vinjete, karavanke.

Zainteresirala me je upotreba auto kampera. Kako tu stvari stoje sa plaćanjem parkinga za noćenje? Grijanje? PLinsko? Koliko ljudi može spavati ? 4? Jeli gužva sjediti unutra četvorici? Mokre jakne, sušenje opreme?

Ako tko može neka malo to elaborira.

Hvala na odgovorima.

P.S. Od rujna čekamo par lijepih dana na Mollu i još ništa
_________________
http://skipartner.blogspot.com/
Sezona 15/16
3 - 1x Molltaler, 1x Klippitztorl, 1x Turracher Hohe
Sezona 14/15
27 - 3x Molltaler, 4x Obertauern, 2x Katschberg, 1x Kreischberg, 1x Gerlitzen, 1x Bad, 5x Nassfeld, 2x Klippitz, 1x Krvavec, 1x Tarvisio, 1x Tauplitz, 2x Dachstain West, 1x Grosseck, 1x Fanningberg, 1x Zauche see
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
junche
PrispevekObjavljeno: Čet Nov 13, 2014 6:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Čet Feb 2009 22:06
Prispevkov: 508


za nekje dvajset dni smučarije na vaškem griču(Krvavec) zapravim nekje 600 evrov z opremo hodogi, radensko,pivom in gorivom.
tedenska smučarija v tujini mi pa nekak pod jurja in pol ne znese.
cajt pa hja, ko je smucamo ko ga ni, pač ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomi
PrispevekObjavljeno: Čet Nov 13, 2014 7:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pet Mar 2006 22:18
Prispevkov: 1311
Kraj: Jesenice

@ divancan, s kamperjem lahko na parkiriščih žičnic prenočuješ brezplačno. Ponekod so sicer znaki, ki prepovedujejo (tudi za osebne avtomobile) nočno parkiranje, a so po dosedanjih izkušnjah bolj za okras . Znaki za prepoved za prenočevanje avtodomov so edino v Bad Kleinkircheimu in tam so kdaj tudi kontrole.

Gretje je lahko na plin (Truma) ali dizelsko gorivo (Webasto). Kamperji so različnih velikosti, za dve do šest oseb. Od velikosti in razporeditve je tudi odvisno, koliko gužve je notri.
Večji kamperji imajo ogrevane bokse, kjer lahko posušiš opremo, pri manjših za to lahko uporabiš kopalnico. Gretje je izvedeno z vpihavanjem toplega zraka, zato sušenje ni problematično.

Čakate lepo vreme, kje pa ste bili konec oktobra, ko je bilo 10 sončnih dni ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja Stran 1 od 3

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Nekaj za glavne protagoniste tega foruma
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB