Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Stečaji na Koroškem: po Falkertu zdaj še Koralpe

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Stečaji na Koroškem: po Falkertu zdaj še Koralpe « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2011 5:25 pm    Naslov sporočila: Stečaji na Koroškem: po Falkertu zdaj še Koralpe Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Ni pa vse rožnato pri S sosedih:
Smučišče Falkert gre v stečaj: http://kaernten.orf.at/stories/518621/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2011 10:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2833
Kraj: Ljubljana

To ne pomeni nujno konec smučanja tam. V istem članku piše, da je bil pred 2 letoma v konkurzu Simonhohe, letos pa je imel spet dobiček. Konkurs je očitno za avstrijske novinarje lahko tudi prisilna poravnava.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Čet Jun 02, 2011 8:50 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Jap, tudi jaz tako razumem, saj nekje v članku tudi piše:
Citiram:
Um den Liftbetrieb am Falkert im kommenden Winter fortführen zu können, soll jetzt eine Auffanggesellschaft gegründet werden (...)
Torej nameravajo ustanoviti novo družbo, ki bo prevzela obratovanje. Je pa novica vseeno povsm v kontekstu tega, kar smo se pogovarjali nekaj dni nazaj tukaj: mala smučišča s skromno ponudbo bodo vedno težje preživela, velika pa si bodo privoščila vedno večji luksuz v obliki gondol z gretimi sedeži, spodnjih postaj s tekočimi stopnicami itd. Nadmorska višina in s tem povezana 'kao' večja zanesljivost snežne odeje je pri tem povsem nepomembna, navsezadnje je Falkert eno najvišjih smučišč Koroške - in kaj mu je to pomagalo? Tudi na V Tirolskem sta že pred leti propadli obe smučišči z najvišjimi spodnjimi postajami (Staller Sattel in Matreier Tauernhaus), medtem ko se recimo Lienz še kar drži. Pomoje bo najslabše šlo ravno malim smučiščem z dolgim dostopom - kdo pa se bo vozil nekam na konec sveta in po možnosti še montiral verige na strmi ovinkasti cesti, da bo potem tam našel 3 vlečnice?
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Ned Jun 12, 2011 10:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Slabe novice s Koroške se kar vrstijo: v četrtek je stečaj (ali prisilno poravnavo) najavilo tudi smučišče na Golici (Koralpe):
http://kaernten.orf.at/stories/520281/

Že v ponedeljek je šel v stečaj 'Koralm - Holding', podjetje ki bi naj gradilo apartmajsko naselje. Nič čudnega: načrtovali so gradnjo 53 apartmajev, zgradili so jih 29, prodali pa do zdaj 6 (šest !!!). Zaenkrat kaže, da bodo po prisilni poravnavi in sanaciji nadaljevali z obratovanjem, torej vsaj v tem trenutku se ni treba bati, da v zimi 2011/12 smučišče ne bi obratovalo.

Kljub temu gre za sicer zaskrbljujoč trend, ki pa vsaj mene ne čudi. Spet gre za smučišče, dostopno le po ovinkasti cesti, brez atraktivnih dolgih prog, s skromno ponudbo. Drugi Falkert torej .

V zvezi s tem še en zanimiv članek, sicer star skoraj 1 leto, ampak še vedno zelo aktualen:
http://www.woche.at/klagenfurt/wirtschaft/kleine-skigebiete-stutzen-d9370.html

Na kratko: turistični 'minister' koroške ljudske stranke analizira situacijo zimskega turizma v deželi:
- prevelika gostota smučišč
- dežela 'zmeče' preveč denarja v mala smučišča, kar pa ne daje rezultatov
- denar bi bil bolje porabljen na večjih smučiščih, kjer je še tudi dovolj za postoriti
- samo 9 smučišč na Koroškem si zasluži ime 'turistično področje', teh 9 ustvari 83% prometa in 90% nočitev (omenjeni so BKK, Mokrine in Heiligenblut), vanje se splača vlagati tudi vnaprej
- ostala smučišča so zgolj regionalnega pomena, njihova vloga je omejena na to da se lokalni otroci naučijo smučati - temu se naj prilagodi njihov obseg (ali po domače: ta smučišča se naj zreducirajo na nekaj bejbik ... )

Še žalostno dejstvo: vsa koroška smučišča skupaj imajo enak letni promet kot sam Ischgl ...

Glede na to da Avstrijce kar dobro poznam, sicer ne pričakujem, da se bo ta scenarij res uresničil, preveč je lokalnih interesov. Ampak če bodo tu in tam zaprli kako smučišče tipa Falkert, Weinebene, Hochrindl itd., ne bomo smeli biti preveč presenečeni.
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.


Nazadnje urejal/a miki Pon Jun 13, 2011 10:14 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
streif
PrispevekObjavljeno: Pon Jun 13, 2011 9:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pon Dec 2007 13:40
Prispevkov: 419


Verjetno bi bila podobna slika tudi za Štajersko. Pred časom mi je domačin na Weinebene potožil, da s strani deželne politike nikoli ni problem, kar se investiranja tiče v kakšne Schladminge, Hause, Reiteralme itd...ostalo pa "naj se kar vleče kot se ve in zna".
_________________
*23/24* : 34x
*22/23* : 40x
*19/20* : Reiteralm, Schladming, Kleinlobming, 9x Turnau, Semmering/Stuhleck, KL Hebalm, Brunnalm-Hohe Veitsch, St. Kathrein am Hauenstein, Präbichl, 11x Rogla
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Tor Jun 14, 2011 9:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Koralp mi je kar malo škoda, no sicer bodo še obratovali ...

Sem pa pred leti videl načrte z zamenjavo in podaljšavo waserhanggipfel lifta, kjer bi 6 sedežnica omogočila dostop iz smeri Koralpe Goding, kar bi nam, ki prihajamo iz SLO smeri privarčevalo nekaj km.

Koralpe pa imajo idealne pogoje za širitev, glede na teren bi tam z lahkoto nastal center podoben Osojščici.

Še malo sanj:
Imajo pa Koralpe v prihodnosti razvojno možnost vezano na Koralmbahn, visoko hitrostno železniško povezavo z Gracem in Celovcem, kar bo prebivalcem Graca in Celovca omogočilo da prej ko v 30min pridejo na postajo Lavantal. In če bi Koralpe to izkoristile dodale nekaj sedežnic na gori in povezovalno gondolo v dolino (btw. na Kronplatzu imajo namen zgraditi gondolo od postaje železnice do vrha) bi lahko bile dober cilj za dnevne goste.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 15, 2011 11:38 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

@streif: prav to kar ti je potožil domačin z Weinebene je dokaz, da je Štajerska že naredila tisto sicer bolečo potezo ki Koroško še čaka - namreč, usmerila javne finance v velika smučišča, ki bodo sposobna preživetja. Sicer pa je na Štajerskem situacija vendar za spoznanje drugačna kot na Koroškem, namreč: imajo en res velik in tudi mednarodno konkurenčen smučarski center (seveda govorim o Schladmingu in okolici), potem 5 ali 6 smučišč, recimo jim iz 1.B lige, v katera bodo tudi še investirali (Tauplitzalm, Loser, Riesner/Planneralm, Kreischberg, Spittal/Semmering), ostalo pa so vaška smučišča z vlečnicami in eventuelno kako dvosedežnico, ki bodo živela dokler pač bodo, potem pa ... S social(istič)nim razmišljanjem na trgu ne prideš daleč. Seveda lahko z javnim denarjem na Weinebene postaviš šestsedežnico, ampak vprašati se moraš, kaj si s tem naredil. In analize podobnih investicij v preteklosti žal kažejo, da skoraj nič, število gostov in nočitev se poveča le neznatno, prihodek je komaj zadosten za pokrivanje obratovalnih stroškov (ki so pri taki napravi bistveno večji kot pri vlečnici), da bi se investicija kdaj povrnila pa je znanstvena fantastika. Če pa, obratno, vložiš isti znesek v Schladming (ali Mokrine, vseeno), bo slika povsem druga.

@kotulc: ja, o projektu o katerem pišeš (zamenjava vlečnice Wasserhang, podaljšanje navzdol proti Godingu kjer je pred leti že obstajala vlečnica, seveda obvezno zasneževanje proge) se je precej govorilo nekako 2 leti nazaj. Saj to mi je ravno zabavno: tako Falkert kot Koralpe so 2 leti nazaj na veliko projektirali (Koralpe eno, Falkert celo 2 novi sedežnici), letos pa stečaj? Ker dvomim da je denar v 2 letih čudežno izhlapel , to pomeni da so omenjene investicije planirali z denarjem ki ga niso imeli, najverjetneje z javnimi financami ...

Problem Koralpe je po moje (med drugim) to, da nimajo dostopa s štajerske strani. Gradec z okolico je veliko smučarsko zaledje, mnogo večje kot na koroški strani, žal pa je od tam pot na Koralpe neskončno dolga in okoli r**i v žep, v tem času je Gradčan po avtocesti skoraj že v Schladmingu.

Je pa začaran krog: mala smučišča ki investirajo (Simonhohe) gredo v stečaj ker ne zmorejo financirat obrokov kredita; tista ki ne investirajo gredo v stečaj ker so neatraktivna ...

Še en članek na isto temo:
http://www.kleinezeitung.at/kaernten/feldkirchen/sankt_urban/2761920/kleine-schigebiete-nur-wenige-werden-chance-haben.story

Na kratko:
- le redka mala smučišča bodo preživela, in to tista ki se bodo uspela specializirati
- število dnevnih gostov, sploh v malih smučiščih, upada
- mobilnost smučarjev se veča: ljudje smo se pripravljeni voziti vedno dalje, da pridemo do večjega/atraktivnejšega smučišča
- za preživetje je nujno zgraditi prenočitvene kapacitete
- z ekonomskega vidika financiranja nekaterih manjših smučišč ni več mogoče upravičiti

Če povzamem: v prihodnji(h) sezoni (sezonah) bo treba še nekajkrat na Hochrindl, Tromejo, Flattnitz ipd. Ker nikdar ne veš če ni zadnjič ...
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 15, 2011 12:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


@miki: Ravno zaradi dostopa iz smeri Graca, govorim, da bi lahko prihajoča Koralmbahn in 32,9 km dolg tunel skozi Koralpe pomagala. Končanje je predvideno leta 2022 http://de.wikipedia.org/wiki/Koralmbahn.
In če bi ponujali ugodne pakete smučarska karta + vlak, bi lahko bili dobra izbira za dnevne goste iz območja Graca .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janez
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 15, 2011 12:38 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Čet Sep 2007 21:12
Prispevkov: 226
Kraj: brežice

res samo stacioniran gost bo prihodnost ,najboljše imeti oboje bližina mest,hotele apartmaje, lahek dostop pa še zgledno smučišče .kje imamo to v sloveniji ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
volki
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 15, 2011 2:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 18:54
Prispevkov: 188
Kraj: Maribor

Za obisk smučišč je poleg primernih naprav in prog pomemben tudi marketing. V lanski smučarski sezoni sem bil na enodnevnem smučanju v Kreischbergu na avstrijskem Štajerskem. Gre za smučišče, ki je po napravah in progah primerljivo z Mariborskim Pohorjem.
V soboto zjutraj, ko sem prispel na smučišče je bilo na parkingu približno 50 avtobusov od katerih jih je imela vsaj polovica registracijo Gradec. Ker je smučišče odaljeno od Gradca dobrih 130 km ne vidim razloga zakaj ne bi imeli tudi na Mariborskem Pohorju smučarje, ki bi prihajali na smučanje z avtobusi iz Gradca in okolice ali iz sosednje Hrvaške (Čakovec, Varaždin, Zagreb).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hobofob
PrispevekObjavljeno: Sre Jun 15, 2011 11:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sob Nov 2006 20:53
Prispevkov: 107


[quote="miki"]
- mobilnost smučarjev se veča: ljudje smo se pripravljeni voziti vedno dalje, da pridemo do večjega/atraktivnejšega smučišča

To opažam tudi pri sebi, že nekaj sezon zaporedoma kupujem salzburško SuperSkiCard, in mi je recimo nekaj čisto običajnega iti na enodnevno smučanje v Flachau in okolico, ki je v eno smer oddaljen cca 230 km. Tudi v Schladming (265 km) grem za en dan ...

Vikend pa sploh ni nikakršen problem - Saalbach, Kitz, Kaprun.

Vsak vikend se praktično peljem mimo Katschberga, ki je prav tako del ponudbe SuperSkiCarda, pa me recimo lani ni niti enkrat zamikalo, da bi ga šel pogledat ... v sezoni 09/10 pa mislim, da sem bil samo enkrat gor.

Jaz sem od septembra 2010 do aprila 2011 naredil cca 22.000 km, od tega kar dobršen del za smučarijo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Čet Jun 23, 2011 2:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2833
Kraj: Ljubljana

Sam mislim (upam), da imajo nekatera manjša smučišča še vedno možnost. To so tista, ki imajo dovolj prenočitvenih zmogljivosti (kmečkega turizma itd.), zanimivih tudi poleti. To so gotovo smučišča ob kakšnih jezerih, toplicah itd. Politika EU in alpskih držav je taka, da zelo vspodbuja investicije v odročne kraje, poselitev podeželja, obmejna področja, gorski svet, ohranjanje tradicionalnealpske pašniške pokrajine itd. Smučišče, ki se najde v tem, vsaj pri investicijah nima tako velikih problemov in smučišča velikosti Koralpe, Vogel, Rogla itd. nekaterim (povprečnim smučarjem) povsem zadoščajo za počitnice. Sploh če vemo, da se vse več družin odloča za krajše počitnice 4-5 dni in da je smučanje v takih manjših centrih cenejše. Morajo pa v vsakem primeru prebiti neko spodjno mejo, da so zanimiva vsaj par dni. Možnost imajo tudi smučišča v bližini večjih centrov s kombiniranimi vozovnicami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Stečaji na Koroškem: po Falkertu zdaj še Koralpe
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB