Avtor |
Sporočilo
|
mirkuma |
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 9:30 am Naslov sporočila: Višina palic |
|
|
 Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Ned Dec 2006 19:43 Prispevkov: 93
|
Pozdravljeni, zanima me ali še vedno velja staro priporočilo (ko smo še vozili sulice ) glede višine palic:
- palice obrnemo okrog, primemo jih pod kapicam v komolcu pa naj bi bil pravi kot.
Sprašujem, ker je pri sedanji tehniki (carving), je težišče smučarja nagnjeno bolj naprej (~ nad prvimi avtomati), kolena pokrčena, hrbet usločen (mačji hrbet)...in s tem tako osnovni položaj kot težišče tudi nižje...pa tudi večinoma se vbodi palic samo še nakazujejo...je pa res, da je treba vkalkulirati tudi debelino smuči, pancerjev in predvsem avtomatov...in je tako celokupno višina spet nekoliko višja.
Torej je še vedno priporočljiva višina palic takšna, da je dosežen kot pri komolcu 90 stopinj, ali po novem nekoliko manj?
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ski_Fanatic |
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 9:44 am Naslov sporočila: Re: Višina palic |
|
|
 Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Čet Dec 2006 23:40 Prispevkov: 247 Kraj: Doma
|
mirkuma je napisal/a: | Pozdravljeni, zanima me ali še vedno velja staro priporočilo (ko smo še vozili sulice ) glede višine palic:
- palice obrnemo okrog, primemo jih pod kapicam v komolcu pa naj bi bil pravi kot.
Sprašujem, ker je pri sedanji tehniki (carving), je težišče smučarja nagnjeno bolj naprej (~ nad prvimi avtomati), kolena pokrčena, hrbet usločen (mačji hrbet)...in s tem tako osnovni položaj kot težišče tudi nižje...pa tudi večinoma se vbodi palic samo še nakazujejo...je pa res, da je treba vkalkulirati tudi debelino smuči, pancerjev in predvsem avtomatov...in je tako celokupno višina spet nekoliko višja.
Torej je še vedno priporočljiva višina palic takšna, da je dosežen kot pri komolcu 90 stopinj, ali po novem nekoliko manj?
Hvala. |
DA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkuma |
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Hvala za kratek in jedernat odgovor, ampak lahko prosim malo argumentiraš?
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Čet Jan 06, 2011 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
Mogoče bo kdo, ki je pred kratkim opravil učiteljski izpit lahko podal stališče slovenske šole. Moje mnenje je tako, da se palice zdaj praviloma ne zapikujejo pravokotno na podlago. Nižja kot je preža, bolj vzporedno s podlago so palice, pri zavijanju v nizki preži pa palice itak uporabljaš kvečjemu za ravnotežje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drejc |
Objavljeno: Čet Jan 06, 2011 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Čet Jan 2011 13:02 Prispevkov: 2
|
palce ostanejo enako dolge kot prej je pa res da se pri vecjih hitrostih (siroki hodnik) vbod samo nakaze
glede pravokotnosti pa nism cist zihr a naj bo dosezena al ne (v knigci ne pise in tud demo ni posebi omenju tega)
lep dan se naprej _________________ ammmmmm..... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkuma |
Objavljeno: Čet Jan 06, 2011 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
marko je napisal/a: | Mogoče bo kdo, ki je pred kratkim opravil učiteljski izpit lahko podal stališče slovenske šole. Moje mnenje je tako, da se palice zdaj praviloma ne zapikujejo pravokotno na podlago. Nižja kot je preža, bolj vzporedno s podlago so palice, pri zavijanju v nizki preži pa palice itak uporabljaš kvečjemu za ravnotežje. |
Kar morda lahko pomeni, da so potemtakem lahko tudi nekoliko krajše (-5cm od višine kjer se upošteva pravi kot komolca) ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drejc |
Objavljeno: Pet Jan 07, 2011 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Čet Jan 2011 13:02 Prispevkov: 2
|
evo iz knjige ven glede pravokotnosti palic na teren
Sledi faza vboda palice, ki (predstavlja znak za začetek zavoja) (Vbod palice pomaga smučarju ohranjati ravnotežje in ritem. Palico vbadamo med krivino smučke in čevljem, nekoliko stran, tako da se prek palice oziroma roke prenaša mehanska sila v telo in smer novega zavoja. _________________ ammmmmm..... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bade25 |
Objavljeno: Tor Jan 11, 2011 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 12:08 Prispevkov: 75
|
Vsa leta sem vozil s palicami glede na "staro šolo", torej okoli obrnit, pravi kot ipd..... Zadnja leta (bolj intenzivnega carvinga), pa so me začela občasno boleti zapestja. Ko sem to omenil kolegu smučarskemu učitelju, je rekel, naj si kupim 5 cm krajše palice. Dejansko so potem bolečine prenehale.....ne vem ali je to pravilo ali ne, povedal sem samo lastno izkušnjo. Torej pri sedanjem načinu smučanja meni odgovarjajo nekoliko krajše palice....... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|