Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Turno smučanje » oprema

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 oprema « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
lopatca
PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 12:13 pm    Naslov sporočila: oprema Odgovori s citatom

Smuča s sulicami
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Ned Mar 2010 12:09
Prispevkov: 2


Pozdravljeni!

Zanimam se za nakup turne opreme. največji problem pri odločitvi imam z vezmi. Smučal bom kakih 10x na leto, sm začetnik. Kaj priporočate?

Hvala, LP.
Tomaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
samokham
PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 10:31 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Maj 2007 11:47
Prispevkov: 349


Živijo!
Po mojih izkušnjah je pri izbiri turne opreme pomenbno znanje smučarja, zahteve oz. želje (kaj je nekomu bolj pomenbno: spusta ali vzpon oz. izlet) in navsezadnje tudi teža in višina.
V primeru, da si do sedaj smučal alpsko in imaš dobro smučarsko zananje in želje po kvalitetnem spustu, potem ti predlagam malo boljše smuči in vezi, to pride v poštev tudi če si malo težji. Žal je tako, da so cenješe smuči ponavadi tudi mehkejše kar pomeni, da niso najboljše na ledu. Pri večjih strminah je lahko to nevarno. Turne smuči se tudi zelo razlikujejo, glede na širino (geometrijo) in radijem. S širšimi smučmi je, v večini primerov, lažje smučati, tudi npr. skorjo. Žal so širše smuči malo težje, kar je pa manjša slabost pri vzponu. Pri vzponu ima večjo vlogo radij. V primeru, da je smučka zelo karving (r manjši od caa. 16m) imamo lahko pri ledenih oz. skorjastih prečnicah težave, narava vzpenjanja s smučmi pa je cikcak (vlečemo prečnice po pobočju navzgor), zato je lahko to nerodno. Glede radija pri spustu so mnenja deljena, jaz raje smučam z večjim radijem (r več od cca. 17m). Vendar je to odvisno od vsakega posameznika. Podobno je z višino smuči, ki odvisna od tega kaj komu ustreza.
V svetu sta trenutno dva sistema vezi: Step-in in tech (Dyanfit)
Pri vezeh Step-in je podobno kot pri smučkah, cenejše so manj močne, dražje pa močnejše. Sem spadata predusem Fritschi, Silvretta pogojno tudi Marker, ki je bolj freeride vez(težka). Uporabljajo se tako kot alpske, le v primeru vzpona odhaklamo peto in že lahko hodimo, lahko uporabljamo varnostni pašček ali bremzo. Zaradi plate, ki povezuje vez, so te vezi malo višje, tako pri smučanju ne pride do dotikanja pancarja s podlago. Te vezi so tudi malo težje od Dynafit vezi. Dynafit tnt vezi so malo bolj specifične. Pričvrščene so preko luknic na pancarjih. Kako vezi delujejo, je najbolje pogledati na kakšnem videu na internetu in njihvi strani. Te vezi so cca. 1/2 lažje od ostalih. Kljub temu so močne, saj so ključni deli iz nakega nerjavečega jekla. Tudi te vezi imajo možnost bremze ali paščka. So nižje zato je vzpon lažji, toda na trdi strmi podlag je lahko pri oski smučki to malo nerodno, saj se lahko pancar nasloni na sneg in nas spodnese, vendar to že malo širše smuči uredijo. Jaz sedaj uporabljam Dyanfit vezi in sem zelo zadovoljen. Sem zlomil alpsko smučko vezi pa ne. Je pa res, da se je malo treba navaditi na način vstopanja v vezi, potem je pa ok. Pri daljših vzponih je super, saj si na vrhu manj zmatran.
Hm, ja mal sem se razpisal... No, upam da ti bo kej koristilo.
Veliko lepih dni v gorah. LP
Samo
_________________
www.khamikaze.net
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lopatca
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 7:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča s sulicami
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Ned Mar 2010 12:09
Prispevkov: 2


Živjo,
Hvala za vse info. Pred tednom dni sm si sposodil vso turno opremo za 4 dni in sm se kar malo navdušil. Smučarsko znanje je kar dobro, višina 181cm., teža 85Kg. Te sposojene smuči so bile en osnovni blizard model, osnovne fritchi (experience) vezi. Smuči bi kupil do nekje 200?. Zdej se pa ne vem za katere vezi odločt. Dynafit vezi poznam samo iz youtuba!!! Vem da dynafit vezi potegnejo tudi dražje pancerje. Ali je res lažja hoja z dinafit vezi? Katere vezi predlagate? Bom pa to opremo uporabljal cca. 10x letno rekreativno.
Hvala, L.
tomaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
samokham
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 29, 2010 10:39 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Maj 2007 11:47
Prispevkov: 349


Živjo, verjetno bi bila zate najbolj primerna vez fritschi eagle, saj je dobra za hodt poleg tega pa je "step in", pa še na smučišču jo najlažji uporabljaš.
Dynafit vezi so res lažje in tut boljše za hodt, vendar so tudi malo bolj nerodne za uporabo. Smučarija naj bi bla na fritschiju boljša, vedar se men zdi isto.
_________________
www.khamikaze.net
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Turno smučanje » oprema
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB