|
Obertauern |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
miki |
Objavljeno: Ned Nov 24, 2024 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3683 Kraj: Maribor
|
Danes sem šel malo pogledat na ne-ledeniška smučišča v območju moje sezonske. Po dveh oblačnih urah na eni edini progi na Reiteralmu sem se prestavil na OT, kjer je skoraj natančno opoldne posijalo sonce . Bilo je neverjetno polno, parkirišče na Grünwaldkopfbahnu povsem zasedeno, k sreči so najbolj nepotrpežljivi že pred poldnevom odhajali, pa se je dalo dobit dobra parkirna mesta blizu spodnje postaje. Dela omenjeni Kombibahn Grünwaldkopfbahn, od danes dalje je tudi uradno odprta proga (v petek in soboto je delal samo za dostop):
Potem šestsedežnica Panoramabahn, uradno z rdečo progo, ampak črna direktna pod sedežnico je tudi že debelo zasnežena in dobro prevozna:
In še osemsedežnica Seekarspitzbahn, prav tako z eno, ampak zelo na široko urejeno progo:
Kakšne so bile proge zjutraj, ne vem. Opoldne so bile že precej zvožene v obliki južnih 'puklov' na trdi podlagi. Naravnega snega je manj kot na Arehu, max. 20 cm, ampak dovolj da ustvari iluzijo zime. Smuča se pa itak samo na 'ta pravem' snegu iz topov vseh barv, med katerimi prevladuje modra:
Gneče na Grünwaldkopfbahnu in Panoramabahnu sploh ni bilo, na osemsedežnici Seekarspitzbahn pa smo nekaj minut čakali, predvsem zato ker se je na vsaki furi vsaj 5 x ustavila. Očitno imajo težave s tehniko . Kar nekaj prog naokoli zgleda že dobro zasneženih, pričakujem da se bo ponudba prihodnji vikend, ko je uradni 'opening', krepko povečala:
 _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JakaB |
Objavljeno: Pon Dec 16, 2024 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16 Prispevkov: 415
|
V četrtek sem bil na dopoldanski. Odprte so skoraj vse naprave in proge, od omembe vrednih manjka le Gamsleiten II. Snega povsod dovolj, samo na Seekarju in povezovalni cesti do Zentrala je ven gledalo malo trave. Kakovost snega odlična, padlo je dovolj naravnega, da je občutek povsem pravi oziroma zimski. Večino časa sem preživel kar na Zentralu, Plattenkarju in Schaidbergu, kjer je bilo malo ljudi. V drugih sektorjih je bilo kot ponavadi več obiska: na napravah sicer ni bilo čakanja, so bile pa proge za moj okus že kar polne. Na senčno stran nisem šel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JakaB |
Objavljeno: Sre Dec 18, 2024 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Danes še vedno kar dobro, a slabše kot prejšnji teden - zaradi dviga temperatur so bile zjutraj na večini prog dokaj neprijetne trde frnikule. Ko jih je sonce zmehčalo, je bilo bolje, npr. na Zentralu, kjer je bilo spet odlično. Seekareck, kjer je več naravnega snega, je bil prav tako zelo dober, presenetljivo pa mi je bilo tokrat všeč tudi na progah 5a in 5b, le da je bilo, kot ponavadi, preveč ljudi. Ker sem bil danes na celodnevni, sem šel pogledat tudi na senčno stran, a z izjemo zgornjega dela Zehnerkarja ni bilo fino - frnikule in difuza niso prijetna kombinacija.
Malo se že čutijo prihajajoči dopusti. Na napravah se sicer še ne čaka, tudi parkingi niso pretirano zasedeni, je pa na progah občasno že preveč ljudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Pon Dec 30, 2024 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Izjemno lep dan bi danes bil na OT ... :
Plan prog: https://www.bergfex.at/obertauern/
... če bi bilo polovico manj ljudi . Snega je neprimerno več kot na Kačiju in tudi boljše kvalitete; pozna se da je nastreljan pomešan z naravnim in da očitno tudi ni vsega mehkega odpihnilo. Ob pol devetih se je na Plattenkaru še dalo povsem sproščeno parkirat in tudi prve tri fure po sicer senčnih rebrcih so minile na praznih progah. Med deveto in deseto je tudi še šlo po množici prog pod Seekarspitzbahnom:
Občasno se je našla tudi tako prazna proga:
Okoli desetih pa so vrste začele postajati moteče, tudi do 10 min se je čakalo celo na žičnicah, ki ležijo izven glavne 'runde', recimo na Zentralbahnu. Ekstremno je bilo na štirisedežnicah Schönalmbahn in Angerbahn, očitno so vsi navalili na 'rdečo' rundo. V prvo kislo jabolko sem moral ugriznit, ker tam nimaš alternative (pešačit oz. potiskat po ravnini do Angerbahna, kar jih je kar precej počelo, se mi ni dalo), potem pa sem raje naredil par fur na Hundskogel (kjer se je čakalo 'samo' 5 minut, če si uporabil single-line) in počakal da se vrsta na Angerbahnu umiri. Na pol odprta je bila tudi črna proga/skiroute:
Ko pa sem ob 12:15 prišel do Schaidbergbahn, pa je gneča čudežno izginila in se do konca dneva ni več pojavila, mogoče smo kje kdaj stali še minuto ali dve. Očitno točni Nemci morajo točno opoldne navaliti na svoj 'Mittag' . Potem sem lepo prevozil vseh 5 prog ob omenjeni 'Kombibahn', ki si BTW ne zasluži tega imena ker se nihče ne vozi s kabinami:
Na kratko sem skočil tudi na senčno stran, ob enih je vsaj čisto na vrhu malo sončka. Sneg dober, kupčki pršiča na grifig podlagi, in začuda dobra vidljivost tudi v senci:
Za konec dneva pa do onemoglosti po putrčku na črni progi pod Schaidbergbahnom, proga ostane sončna skoraj do treh:
Bolj za hec kot zares, še nekaj fur na krogcih Gamskarlift, sonček do pol štirih:
Skratka, mešani občutki: po lepem začetku šok med 10. in 12., potem pa soliden popoldan. Zdi se mi, da današnjega dneva nisem dobro splaniral. Ljubiteljem sonca bolj priporočam - velja seveda za sedanji, 'temni' del smučarske sezone, da tudi če se pripeljejo z juga, ne parkirajo na najbližjem P7 pod Schaidbergbahnom, ker je proga takrat še krepko v senci, ampak podaljšajo še 2 km do P3 ali P4 in dan začnejo na Grünwaldkopfbahnu, Seekarecku in Panoramabahn, kjer se najprej pokaže sonce. Od P7 se mi zdi da sem porabil skoraj 20 minut na sedežnich in povezovalnih poteh, preden sem sonce prvič uzrl. Kam pa bi se človek 'skril' med 10. in 12., da bi se vsaj malo izognil navalu, pa še ne vem - če ima kdo nasvet, bom hvaležen . _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JakaB |
Objavljeno: Tor Dec 31, 2024 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|

|
Ponavadi bi svetoval Zentral, ampak če praviš, da je bila tam tudi gneča, po mojem na tak dan pač ni bilo rešitve oziroma človeka bolj reši ura kot pa manj obljudena naprava. Kaj pa na dvosedežnici Sonnenlift, ni bilo nič bolje? Moj zadnji skriti adut bi bil potem še Kehrkopf, kjer proga sicer ni ne vem kaj, je pa pogosto precej prazna in nezvožena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Leopold |
Objavljeno: Pet Jan 31, 2025 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 12:28 Prispevkov: 1216 Kraj: Mengeš
|
Po dveh letih spet na smučarskemu dopustu v Obertauernu, tokrat 5 dni (4 nočitve). Meni je to eno idelano družinsko smučišče, ker smo letos iskali da je:
- blizu (manj kot 3ure vožnje),
- namestitev na smučišču (da če je sila da smo hitro nazaj v bazi),
- lahke proge in dobe naprave (da se ne drajsamo dol vse dni po eni progi, tukaj je še plus da se dela krog in je pravo potovanje naokoli in ko se otroci naveličajo je tud za fotra nekaj izbire)
- dodaten plus so točkovne karte - ko imaš mularijo ki bluzi so te karte balzam za živce).
Minus je pa seveda da namestitev na smučišču stane in v Obertauernu na prelazu prevladujejo hoteli. Je pa bilo vsaj udobno
Vreme je bilo bolje kot sem pričakoval, v nedeljo ob porihodu oblačno, ponedeljek večinoma sonce in veter, torek pa do 8 še malo sonca potem pa dež in nato hitro v sneg in anto nazaj v dež do 13 ko je dokončno preklopilo v sneg. Sreda in četrtek sončno in vetrovno. Senga do 1-1,5m, samo so našli kamni (npr proga 2b). Delalo vse razen Gamsleitna 2, zaprtih par variant proge 8. Ljdui ne preveč, lakanja največ minuto dve, po progah pa kakor kje. Se pozna da ima veliko naprav več možnih spustov in si z malo sreče bil sam na progi, medtem ko je bila sosednja polna.
Nedelja popoldne - prihod malo pozneje kot sem pričakoval. Za eno urco na smuče - na točkovno karto.
Ponedeljek - sončo vreme. Cross proga pod Centralbahn-om
Skok na Monte Flu
Kringsalm
Bibo park - naj bi bil zaprt ampak je bilo delno urejeno.
Torek - dež in po 13 sneženje. Je bilo treba malo it posmučat, ravno prav da sem pokuril preostale pike na točkovni karti. Zapadlo je do 10cm snega, nižje se je dobro sprejel s podlago.
Sreda idealno. Izboril sem si dobri dve uri svobode in to je bilo potrebno izkoristit Ob sreda začnejo Gamsleiten 1 in Zehnerkahn pol ure prej, ampak 15 do 9 je Zehnerkahn še stal in sem jo mahnil raje do Centralbahna, je še štartal minuto čez 9.
Pred hotelom smo imeli Perner lift - slikano sred dneva. Miki če iščeš del brez gužve - tukaj je
Centralbahn iz proge 16f- nalaganje sedežev pred 9. Po koncu padavin so večino smučišča še enkrat steptali.
Šel sem naravnost na Seekarspitzbahn, ki ga doslej še nisem uspel presmučat. Probal vse variante, 5a je pares fajna proga.
Črna 10b pod Panoramabahnom
Po pol ure so bile strmejše proge skuclane, pod 2000 metri pa je vse ostalo ok. Očitno je pod to višino padlo manj snega ki se je dobro sprijel s podalgo.
Premik na jug, presmučat vse variante pod Plattenkarjem
In za konec šsvobode še skok na črno(i) 2a(e)., pod Scheidbergbahnom. Kratko a zeeelo sladko. Top proga.
Nazaj na 5a okoli 12ih. Kot na fronti.
Centralbahn
Četrtek - najprej na Zehnerkahnbahn. Na modri progi gneča, kasneje na rdeči 1C prazno.
Sonnleiten 1 - škoda za dvosedežnico, spodaj je kar nekaj lepih prog. Zajključek 15e mi je zelo všeč - po kanjonu.
Rdeča 10a
In za konec Seekareck in rdeča 9b.
Bilo je fajn. Škoda pa ker ni nobene daljše proge (3km+), zaradi ravnin je veilo štamfanja, noebenga parkca ni (vsaj kakšnih mali skakalnic) in urejenega ni nobenega snakališča za najmanjše. _________________ Sezona 24/25: 5x Obertaurn, 4x Krvavec, 1x Vogel, Kranjska Gora, Pokljuka, Jezersko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GreenIce |
Objavljeno: Pet Feb 28, 2025 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sob Mar 2024 11:02 Prispevkov: 109
|
Forum je po 2 tednih na srečo nazaj.
Potrebujem pa mnenje glede "Obi-ja", kjer še nisem bil.
Glede na katastrofalno sezono z nič snega in ogromno megle, dežja in toplih dni si želim za zadnji letošnji večdnevni smučarski izlet lokacijo, ki je res blizu in kjer ni 10 plus stopinj kot v Nassfeldu, BKK-ju in Pohorju ipd. Obertauern zgleda kot dobra opcija, na fotografijah pa zgleda kot bela pravljica, 10x večja verzija Vogla.
Skrbi pa me sledeče: najraje smučam predvsem na rdečih progah, na obiju pa prevladujejo modre. Je to smučišče za začetnike ali se da tudi resno nasmučat za bolj zahtevne smučarje? So modre proge zelo položne in ravninske, ali so tudi take, ki se že spogledujejo z rdečo? Skrbi me, ker je par rdečih zaprtih, Gamsleiten 2 pa ne dela zaradi težje okvare. Torej ostane cca. 25-30 km rdečih in celo morje modrih. Pa še to: je kar nekaj črnih prog, vendar zelo kratkih. Katere so najbolj strme in prijetne za kakšne kratke a sladke hitre spuste? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Smucar9 |
Objavljeno: Pet Feb 28, 2025 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17 Prispevkov: 655
|
Nisem še bil, zato bo tole čisto ugibanje iz novih in starih zapisov.
Ta tedn baje čofta - sumim, da je previsoka vlažnost. Gužva da je že prej bila letos na Oberteuernu večja kot prejšnja leta.
Jaz bi skoraj rekel, da bo Turracher boljši zadetek, a seveda počakajmo še ostale, ki vedo bolj natančno vlago/temperaturno napoved in iskušnje zadnjih dni iz obeh smučišč.
Lenko vremenko ? rabim te tudi za Italijo čez 10 dni  _________________ 2024/25: Flachauwinkl,Saalbach,Kitzbuhel,SkiWelt,Peca,Goldeck...
2023/24: Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian,Kope,MB/Areh...
2021/22: Moelltal,Višarje,Zoncolan,BKK,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo...
2018/19: Nassfeld,Turracher,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta...
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla...
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,AltaBadia,Marmolada,Kr.Gora,Golte... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Sob Mar 01, 2025 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Odgovor na vprašanja GreenIce: zakaj misliš da na OT ne bo + 10 stopinj? Bergfex točno toliko napoveduje recimo za četrtek za višino 1630 m. In +10 na 1630 m je pač +10, vseeno ali na Mokrinah, v BKK ali na Obiju. Zdi se mi, da daje Obertauern videz da je bolj visokogorski kot je v resnici. Mogoče ker ni skoraj nič gozda, ker gledamo pregrade pred plazovi po okoliških gorah, ker je zaradi mikroklime tam navadno več naravnega snega kot na podobno visokih smučiščih severno in južno od prelaza? Ne vem. Dejstvo je, da - če Gamsleiten 2 res ne bo delal - proge na OT komaj dosežejo 2200 m, kar je povsem enako kot na Kačiju ali manj kot npr. Speiereck. Vsekakor pa smučišče kjer je 3/4 prog obrnjenih na jug, po moje ni idealna izbira za prihajajočo 'vročino'.
Odgovor na drugi del vprašanja: vsekakor se da dobro nasmučat, tam pod Seekarspitzom, na Plattenkarbahnu in Schaidbergbahnu so spodobne črne in temnordeče proge, res pa ni nobena prav dolga (meni osebno je to največja pomanjkljivost na OT). _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Sob Mar 01, 2025 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3281
|
Načeloma bo v prihajajočem tednu zelo nizka vlažnost v višini, kar pripomore k ohranjanju in dobri kondiciji snega. Je pa na obratni strani na koledarju že marec, kar pomeni visoko sonce, in tudi višja dnevna nihanja temperature. Predvsem južne lege kot že navaja Miki znajo biti neglede na vse druge pogoje kar problematične. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GreenIce |
Objavljeno: Sob Mar 01, 2025 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|

|
Izlet sem planiral čez okvirno 2 tedna, okrog 16.3., nedelja/pon/tor. Vreme za takrat še itak ni znano oz. zanesljivo, razmišljal pa sem, da je pač večja verjetnost da bo na Obiju par stopinj manj kot pa npr. BKK-ju kjer se najnižje proge začnejo precej nižje ipd. Mogoče me je zavedlo, da se na Obiju da navadno smučat še maja? predvsem pa iščem nekaj kar je blizu, torej veliko opcij odpade. Mika me sicer Mölltaler Gletscher, vendar ga spremljam par tednov in je po ocenah na Bergfex sodeč in po št. zaprtih prog Krvavec varianta, dela samo pol stvari. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GreenIce |
Objavljeno: Sob Mar 15, 2025 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|

|
Kako je kaj s parkiranjem pri Schaidbergbahn? Je tam navadno dovolj prostora če si malo pred odprtjem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
simo |
Objavljeno: Sob Mar 15, 2025 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Čet Feb 2009 14:45 Prispevkov: 195 Kraj: Prlekija
|
Mi gremo gor v torek...bo kar lepo zimsko, do -20 bo slo na hribu zjutraj Parkiram pa vedno pri Gruenwaldkopfbahnu oz. Zehnerkarju... _________________ 2023/24: 2x Mb. Pohorje, 3x Jahorina
2022/23: 2x Mb. Pohorje, 1x Rogla, 1x Stuhleck
2021/22: 2x Kranjska Gora, 1x Rogla, 6x Jahorina, 1x Mb. Pohorje, 1x Golte
2020/21: 2x Mb. pohorje, 1xRogla, 6x Jahorina
2019/20: 1x Rogla, 1xKreischberg, 6xJahorina
2018/19: 2x Rogla, 1x Osojščica, 1x Golte, 3x Mb. Pohorje, 1x Kranjska Gora, 1x Vogel
2017/18: 4x Jahorina, 3x Rogla, 1x Trije Kralji
2016/17: 5x
2015/2016: 8x
2014/2015: 8x
2013/2014: 6x, 2012/2013: 10x
2011/2012: 9x, 2010/2011: 11x |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spicek |
Objavljeno: Pon Mar 17, 2025 8:20 am Naslov sporočila: |
|
|
 Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Tor Nov 2010 15:29 Prispevkov: 146 Kraj: Krim
|
Ali se slučajno da za Obertauren dobiti kje cenejše karte?
Kakor gledam je preko spleta ali direktno na smučišču ista cena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GreenIce |
Objavljeno: Sre Mar 19, 2025 7:35 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Gamsleiten 2 od danes odprt, prvič v sezoni! Upam da tako ostane do konca oz vsaj se do začetka aprila, ko bom tudi sam tam.
Tisti, ki ste že smučali, kakšna je proga? Če imam prave info, ni skoraj nikoli steptana? Je popoldne potem verjetno že v slabem stanju oz. boljša za dopoldne? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|