Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Ahrntal - Speikboden & Klausberg

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 Ahrntal - Speikboden & Klausberg « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 1:48 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Kraj: Ljubljana

Tudi po zaslugi prejšnjega poročila smo končno uspeli spoznati Speikboden (Hvala, Miki). Zanj smo se odločili prvi dan potepanja po Dolomitih, saj smo se tja odpravili na popoldansko smuko iz Ljubljane. Popoldanske karte veljajo od 11:30. Smučišče je zelo primerno, saj tudi na sončno toplo nedeljo v glavni sezoni večina prog ostane gladkih do konca. Izjema je bil le spodnji del proge v dolino (ki je povsem prisojen) in nekateri deli proge Sonnklar. Zasluge za to gredo izjemni pripravi prog in relativno majhni obremenjenosti, kar se lepo vidi iz naslednjih slik:
Na sredini smučišča je velika kotlina, na robu katere se začnejo vse tri sedežnice, po njej gre krajša nihalka za začetnike Alm-express, prečka pa jo tudi proga v dolino. Smučišče je izjemno široko, vendar so lahko kakšne kače tečajnikov tudi moteče.

Na vsako stran 4-sedežnice Seenock je proga širine 70-80 metrov. V spodnjem strmejšem delu se proga razcepi v tri dele. Gneča in razritost sta temu primerna.

Sedežnica B. Gluck ima 2 progi. Na ožji gozdni le redko srečaš smučarja.

Pogled z vrha Seenocka pro Kronplatzu, ki je delno v oblakih:

Za zadnji dan je bil ob pomanjkanju časa zamišljen tudi Klausberg, vendar je spet prišel na vrsto Speikboden ker smučišča na Klausbergu dopoldne ležijo v senci, na hladen vetroven dan bi lahko pogrešali kupole in ker na Klausbergu nimajo 3-urnih ali dopoldanskih kart. Ja, to je dodatna velika prednost Speikbodna. Ni prav veliko smučišč v Dolomitih, kjer bi imeli na voljo 3-urne karte. Te veljajo celo 3 ure in 10 minut od vstopa na prvo napravo. V 3 urah lagodne smuke sem kljub ustavljanju na fun parku, čakanju počasnejših itd. naredil 7.000 metrov, kar je kar soliden dan smuke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pončo
PrispevekObjavljeno: Sre Dec 27, 2017 10:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sre Okt 2012 8:04

Po tradicionalni (že drugi v življenju ) otvoritvi sezone na Kronplatzu smo se odločili zadevo podaljšati še tukaj.
1. dan Klausberg: smučišče totalno v senci, le tam od poldneva do mogoče dveh, je bilo obsijanih kakih 200m proge na vrhu.

in še lepa proga na 3sedi Sonnenlift (seveda v senci)

Ostalo je bilo bolj tako tako: 3seda Hühnerspiel obupno počasna, da o 4sedi Almboden sploh ne govorim: ko je žičko videl mojga mulca, je skoraj ustavil, kljub temu, da sem mu vsakič prigovarjal, da ni treba. Pač so navajeni osnovnošolskih tečajnikov, ki jih je bilo tam res veliko. Proga v dolino je ena navadna kozja steza, samo da prideš dol, pa še na koncu je bilo treba precej pešačiti do vstopa na gondolo.

Precej bolje je bilo
2. dan Speikboden: malenkost bolj obsijano

Tukaj se vidi, kako je center smučišča v senci glede na zgornje proge

4seda Bernhard Glück (v ozadju 4seda Sonnklar, ki pelje na vrh)

Razgledna ploščad na vrhu

Proga v dolino za razliko od Klausberga prekrasna za vozit (rdeča, nikakor pa ne črna kot jo oglašujejo). Slikal nisem, ker totalno v senci.

3. dan Speikboden: pršenje, veter in precejšen občutek mraza so otroke po treh urah pregnali domov. Napoved za danes je bila še slabša, zato smo se en dan predčasno pobrali domov.

Rezime: obe smučišči zelo dobri, prekrasna gorska kulisa, Speikboden pa za 2 razreda boljši od Klausberga, čeprav sem pričakoval obratno. Proge na obeh v odličnem stanju, nobenega čakanja, vendar v tem času 90% v senci. Snega je dovolj, zato bi bilo tak tip smučišč(a) najbolje obiskati aprila, ko je drugje že njiva.
Nazaj na vrh
racinko
PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2025 10:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Nov 2024 22:38

Za zaključek mojega potepanja po Dolomitih je v planu tudi obisk smučišč v sklopu SkiWorld Ahrntal. Danes je bil na vrsti Klausberg. To smučišče pusti zelo mešane občutke. Zdi se mi, da so se v nekaj letih hoteli modernizirati. No, ne le da so se modernizirali, še pretiravali so s tem. Na celem smučišču je samo ena resna sedežnica (če odštejemo otroški poligon na bregu in v dolini ter sedežnico v dolini s črno progo za katero sem dobil občutek da se jo smuča enako pogosto kot podobno sedežnico v Trbižu - torej nikoli, ker ali ne dela ali pa so treningi). Vse ostalo pa so 8 oz. 10 sedežne kabinke. Šele tu se zaveš kako pasala bi kaka 8sedežnica namesto gondole.

Iz mojega vidika lahko resort rezdelim na 4 dele: centralni del (poligon, Hexenschuss), Panorama, Vrh (Klaussi 2) in Sonnen. Zmagovalka dopoldneva proga 8 iz vrha ter varianta 8d (imen se ne spomenem) in zmagovalka popoldneva Sonnen 3 in varianta 3f. Tukaj je sonce sijalo čisto do konca. Proga v dolino ni vredna omembe. Gre za malo bolj široko cesto kot pa je tista v Kalsu.

Plusi:
- čez cel dan nekje sije sonce (vsaj v tem delu zime, decembra sonca verjetno ni)
- proge vseh težavnosti
- eleganten dostop iz Brunecka (slabe pol ure)
- apre ski, ki ga lahko zavida katerokoli smučišče iz DolomitiSuperSki

Minusi:
- proga v dolino
- preveč gondol, premalo sedežnic (so pa naprave moderne)
- premikanje po smučišču odvisno kateri del je obsijan s soncem
- velikost (za mene je to recimo da za en dan, nekateri pa zdržijo tu več dni)
- avstrijski čas zapiranja, torej trdo ob 16:00 (res pa je da je danes in jutri še predsezona, mogoče bo kasneje celo do pol petih)

Foto:
Pogled (skoraj) iz vrha - proga 8:

Strmi del 8d:

Gondola Sonnen, postavljena v lanski sezoni - spodnja postaja (prej je bila tu troseda???):

Zgornja postaja:

Proga 3 ob Sonnen gondoli:

Sezona 2024/2025: 11x Turracher, 3x Kals-Matrei, 3x Peca, 2x Kitzsteinhorn, 6x Meli, 2x St. Jakob in D., 2x Kronplatz, 2x Katschberg, 2x Osojščica, 1x Mokrine, 1x Koralpe, 1x BKK, 1x Hochrindl, 1x Višarje, 1x Latemar, 1x Plose, 1x Racines-Giovo, 1x Klausberg, 1x Speikboden, 1x Zoncolan, 1x Goldeck, 1x Sella Nevea
Nazaj na vrh
racinko
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 31, 2025 10:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Nov 2024 22:38

Za zadnji dan v Dolomitih je bil na sporedu še Speikboden. Smučišče podobno veliko kot Klausberg. Za razliko od Klausberga niso samo gondole, ampak so večinoma sedežnice in le dve gondoli. Vreme držalo do poldneva, nato pa so se nabrali oblaki in celotno območje okoli Pusterije ni več videlo sonca.

Na najvišji točki smučišča je postavljena razgledna ploščad (pohodna streha zgornje postaje sedežnice).

V ozadju za dvema dolinama in tremi rekami se šibi Kronplatz:

Smučišče ponuja kar nekaj prog. Najboljša je črna varianta prav iz vrha ter proga ob G. Glück.

Še nekaj fotk:

Kaj naj rečem o SkiWorld Ahrntal? Primerno za ljudi, ki se pridejo smučati turistično in jim ni cilj čim večja raznolikost. Za sebe vem, da sem nikakor ne pridem na dopust. Splača se priti za en dan (oz. za dva), potem pa imaš v okolici (do 1h vožnje iz Brunecka) še toliko stvari, da je škoda drajsat ene in iste proge. Je pa karta občutno cenejša, kot pa SuperSkiDolomiti. Za dva dni sem dal 109EUR. Je pa od jutri naprej hoch sezona in z njo tudi hoch cene. Za tiste, ki jim ni problem se kam peljati priporočam nastanitev nekje v Brunecku. Tam je cena nižja in hkrati je to top lokacija za dostop do marsičesa. V roku tričetrt ure imaš Klausberg, Speikboden, Kronplatz je pred nosom, 3Cime, Alta Badia, Gitchberg, Plose. V Rischoneju so tudi terme, steze za tek na smučeh... Tega v Ahrntalu ni, razen v kakem dragem hotelu.
Sezona 2024/2025: 11x Turracher, 3x Kals-Matrei, 3x Peca, 2x Kitzsteinhorn, 6x Meli, 2x St. Jakob in D., 2x Kronplatz, 2x Katschberg, 2x Osojščica, 1x Mokrine, 1x Koralpe, 1x BKK, 1x Hochrindl, 1x Višarje, 1x Latemar, 1x Plose, 1x Racines-Giovo, 1x Klausberg, 1x Speikboden, 1x Zoncolan, 1x Goldeck, 1x Sella Nevea
Nazaj na vrh
marko
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 04, 2025 10:08 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Kraj: Ljubljana

Ko sem bil jaz tam v malo poznejšem času, je bila na Klausbergu izrazito večja gneča kot na Speikbodnu. Celo toliko večja, da smo se po 1 vožnji preselili na Speikboden, čeprav smo tam v tistem tednu že bili. Prednost teh smučišč pred večjimi je bila takrat, da so imeli tudi dopoldanske karte, zdaj mislim, da jih ni več, so pa 3 urne. To se mi zdi v redu, če se ti recimo zadnji dan mudi domov.
Nazaj na vrh
JakaB
PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2025 3:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16

V sredo sem bil prvič v teh koncih. Zamislil sem si podoben izlet kot sredi zime, ko sem vsak dan smučal na drugem smučišču v južnem delu Dolomitov, le da sem se tokrat osredotočil bolj na sever (a na koncu vseeno pristal precej južno; več o tem v drugih postih).

Sicer sta me bolj mikali smučišči Gitschberg in Plose, ker se mi je (tudi glede na vaša poročila) zdelo, da sta bolj po mojem okusu kot Speikboden in Klausberg, a sem se naposled vseeno odločil za Ahrntal. Odtehtala je predvsem odprtost prog - tukaj je bilo, za razliko od Gitschberga, odprto še vse. Vlogo je seveda igrala tudi oddaljenost, da sem lahko že prvi dan začel okrog devetih - tiste pol ure več do Ploseja se bi kar poznalo. Cena je bila približno ista, tukaj sem za dnevno karto plačal 59 EUR.

Začel sem na bližjem Speikbodnu, potem pa sem se okrog 13.30-14.00 z avtom preselil še na Klausberg. Odločitev je bila povsem pravilna, saj je proga v dolino na prvem smučišču že zjutraj lepo osončena, tako da sem za uvod z veseljem naredil tri čudovite spuste po popeglanem srenu. Kot ste ugotavljali že v prejšnjih objavah, je bil tudi tokrat Speikboden manj obiskan od Klausberga - obisk je bil zanemarljiv; če ne bi bilo štirih avtobusov nemške mladine, bi bilo skoraj prazno. Ob progi v dolino je bilo seveda precej zeleno, zgoraj pa je bila še prava zima, tudi prav nič mi ni bilo vroče. Tudi sneg je bil zelo dober, nasploh je lega zgornjih prog kar optimalna za pomlad, saj nobena proga ni obrnjena na jug. Tako sem imel na izbiro proge s trdo podlago in maslenim zgornjim centimetrom ali dvema (odlične karverce pod osemsedežnico in zgornjo kabinko) ali pa povsem suhim in odlično pripravljenim zimskim snegom (črna varianta z vrha; kar malo sem pozabil, kako lahko uživaš tudi na črnih progah, če so razmere prave - ta je bila za obliznit prste). Proga v dolino je bila zaradi majhnega obiska tudi ob 13.30 še prebavljiva.

Pod črto me je smučišče kar prijetno presenetilo. Tereni dobri in raznoliki, kulisa je presegla pričakovanja, materiala bi bilo z družbo dovolj tudi za cel dan. Če bi iskal nekaj za primerjavo, bi verjetno izbral St. Jakob.

Gneča na rdeči z vrha:

Odlična črna z vrha:

No, potem sem se prestavil še na Klausberg. Cilj si je bil bolj ali manj samo ogledati smučišče, a sem bil potem tudi tu nagrajen z zelo dobro smuko. Presenečen sem bil, kako visoko gre zgornja kabinka, ambient je na vrhu izjemen. Tudi sneg je bil odličen, zgoraj spet čisto suh, potem pa vse bolj maslen, a vse do položnejše proge za začetnike še povsem nerazrit. Na sončni progi pod kabinko Panorama sem še ob treh popoldne ob robu ujel rebrca. Proga v dolino se mi ni zdela tako napačna kot predhodnikom - v zgornjem delu, ko je še širša, mora biti v tršem snegu, ko gre malo hitreje, prav prijetna, tisti bolj cestni del spodaj pa hitro mine (ampak verjamem, da je ob večjem obisku lahko neprijeten).

Pod črto: Speikboden mi je bil bolj všeč, sem se pa na obeh smučiščih odlično nasmučal. Prav pogosto se sicer verjetno ne bom vračal, sem pa vesel, da sem naredil še eno kljukico, in se tudi že veselim odkrivanja drugih bližnjih smučišč v naslednjih letih.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2 Stran 2 od 2

Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Ahrntal - Speikboden & Klausberg
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

© 2006-2014 - smucisca.net