|
 |
|
Schmittenhöhe Zell am See |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
ski tomzy |
Objavljeno: Pet Dec 16, 2022 3:13 pm Naslov sporočila: Schmittenhöhe Zell am See |
|
|
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sre Jan 2018 3:15 Prispevkov: 106
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Čet Mar 13, 2025 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3670 Kraj: Maribor
|
Prejšnji nedeljo pa sončno in toplo :
OK, saj veste da je Miki gostobeseden. Mini turnejo prejšnjega podaljšanega konca tedna (Zauchense v petek, Kitzsteinhorn v soboto) sem zaključil v nedeljo na Schmittenhohe nad Zell am See - jem.
Plan prog: https://www.bergfex.at/schmittenhoehe-zellamsee/
Priznam da sem še sam za trenutek podvomil v smiselnost odločitve, da se v tej 'vročini' spravim na breg, ki komajda doseže 2000 metrov, predvsem pa ima 2/3 prog obrnjenih na jug in / ali vzhod. Ampak po soboti, ko me je pod oblakom na Kitzsteinhornu pol dneva zeblo, pa nisem več imel dileme. Na koncu je bil odličen smučarski dan (dodatek: za mehkoljube ).
Areitexpress začne obratovati že ob osmih (vrata so odprli natančno ob 7:58 ):
Glocknerbahn 5 minut pozneje:
Za začetek dvakrat po odlični, široki in osončeni progi v dolino. To je smučarija!
Potem sem se prestavil etažo višje, na Breiteckbahn:
Pa še ena odlična črna proga v dolino, Trass z 900 višinci:
Hochmaisbahn in Sonnkogelbahn, dve sodobni šestsedežnici, proge z JV/JZ lego, putrček:
Zanimivost: Sonnkogelbahn pozimi obratuje izključno s sedeži (torej ni 'Kombibahn', za poletno obratovanje pa ima kabine:
Rebrca ob 11. na Osthangliftu:
Kabinsko žičnico ZellamseeXpress so zgradili pred nekaj leti kot povezavo z Saalbachom; žal sosedje nerazumljivo mečkajo s svojo polovico, tako da povezave še vedno ni. Je pa lušna, čeprav precej ozka proga s severno lego in dobrim snegom, 800 višincev do vmesne postaje (urejene proge do doline ni):
Kettnigbahn, severna lega in tudi še popoldan dober sneg. Prvič ta dan sem čakal minuto ali dve:
Nordabfahrt skoraj v center Zell am See - ja. Ob enih nikjer nikogar:
Še fiksna štirisedežnica Kapellenbahn, očitno v zadnji sezoni. Priljubljena pri skromnih smučarjih, največkrat sem slišal nizozemščino :
Zadnji spust ob pol štirih v dolino je pa bil res povsem 'pocast':
Pod črto: zelo razgibano in simpatično smučišče z dolgimi, širokimi in sončnimi progami. Malo me je spominjalo na Kronplatz. Idealno bi bilo predvsem za december in januar, ko so severne proge v temi. Pri Slovencih očitno ne preveč priljubljeno, cel dan nisem slišal domačega jezika niti nisem na parkirišču videl slovenskih tablic (za razliko od Kapruna, kjer praktično vedno naletim na rojake).
Nekaj več fotk pa tukaj. _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
__Ziga__ |
Objavljeno: Čet Mar 13, 2025 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pon Avg 2010 10:18 Prispevkov: 361
|
Uffff lepe slikce, zadnja slikca v dolino je pa kar poglavje zase  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pkrzic |
Objavljeno: Čet Mar 13, 2025 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pet Jan 2012 21:21 Prispevkov: 32
|
Tudi mi smo bili prejšnji teden na tem koncu. En dan smo preživeli tudi tukaj.
Ker imamo otroke smo se malo manj vozili po črnih v dolino pa zato toliko več na tistih dveh šest sedaj ki imata tudi luštno zabavno otroško progo.
Na splošno pa nam je bil Saalbach za dve stopnji boljše smucisce.
Predvsem zaradi nanj gneče, širših prog in na splošno boljše urejenosti smučišča.
Bili smo tudi na Kaprunu, ki pa se je nam najmanj dopadel zaradi velike gneče predvsem nizozemcev. Je pa Kaprun bil za nas zanimiv bolj iz turističnega kot smučarskega vidika ker ima kar nekaj "atrakcij"
Ki so luštne za pogledati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ki9 |
Objavljeno: Ned Mar 16, 2025 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Dec 2012 22:52 Prispevkov: 460
|
Miki, odlično poročilo. Meni se je zdel ob letošnjem obisku Zell odlično smučišče, vendar v primerjavi s Saalbachom veliko bolj polno. Mi je bila pa osebno najljubša proga na Kettnigbahnu, pa še na spodnji postaji igra Zillertaller volksmusik.
Glede povezave med Zellom in Saalbachom pa naj bi že imeli narejeno progo med vrhom Leoganga (v bližini gostilne Alte Schmeide) in Viehofnom, vendar nima še sistema umetnega zasneževanja. V planu je tudi žičnica, ampak mi prijatelj (domačin z Leoganga) ni znal povedat, kdaj lahko pričakujemo to povezavo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejp |
Objavljeno: Ned Mar 16, 2025 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Pet Nov 2012 10:40 Prispevkov: 267
|
Ta proga je označena z 168 in je odprta samo v primeru dobrih snežnih razmer. Navadno je odprta januarja in februarja.
Sama proga pa je "narejena" že kar nekaj časa... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Ned Mar 16, 2025 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3670 Kraj: Maribor
|
Hvala @pkrzic in Ki9 za nasvet glede Saalbacha, to sezono mi očitno ne bo več zneso prit do tja. Meni se je že Schmitten zdel bolj prazen in proge širše kot v Kaprunu, če pa pravita da so v Saalbachu še širše proge in še manj gneče, pa toliko bolje .
Citiram: | Glede povezave med Zellom in Saalbachom pa naj bi že imeli narejeno progo med vrhom Leoganga (v bližini gostilne Alte Schmeide) in Viehofnom, vendar nima še sistema umetnega zasneževanja. V planu je tudi žičnica, ampak mi prijatelj (domačin z Leoganga) ni znal povedat, kdaj lahko pričakujemo to povezavo. |
Kot piše že matejp: proga 168 je tam že dolgo, bila je tudi že preden je bil zgrajen ZellamSee Xpress. Lepo se vidi na fotki:
Mislim da ima na zadnjem travniku celo možnost zasneževanja, ki pa ima smisel seveda samo če je zgoraj dovolj naravnega snega. Letos ne vem če je bila sploh kdaj odprta. Z žičnico pa je žalostna zgodba, ki gre nekako takole: naprava je bila že 'tik pred zdajci', ima gradbeno dovoljenje in tudi traso so jeseni 2019 že delno izsekali:
Proga že obstaja, naprava ima dovoljenje, kaj še lahko gre narobe? Seveda k novi žičnici sodi 'resno' zasneževanje, in k njemu nova akumulacija. Tu pa se je zataknilo: lokacija ki so jo predvideli, in je bila sprejemljiva z vidika varstva okolja, ni dobila geološkega soglasja - mislim da so že delali neke vrtine. Alternativna (geološko očitno ustrezna) lokacija, ki so jo nato poiskali, pa ni šla skozi pri ekologih. Potem je Saalbach nekako izgubil interes, menjale so se tudi osebe na vodilnih položajih in so razglasili, da ta povezava ni (več) njihova prioriteta. Ne vem ali oni to resno ali malo taktizirajo? Vsekakor projekt ni čisto mrtev (mislim da so med tem morali že podaljšat gradbeno dovoljenje, da ne bi propadlo), so pa menda razglasili da 'naslednja 2 - 3 leta ni aktualen'. Priznam da ne razumem povsem te logike, denar očitno imajo (dve novi kabinki 2024 in verjetno ena 2025), vodo za zasneževanje pa bi tudi lahko od nekod pripeljali, če bi res hoteli. Meni bi ta ena povezovalna gondola zagotovo pomenila dosti več kot če zdaj na obstoječem smučišču zamenjajo vse osemsedežne kabinke z desetsedežnimi in šestsedežnice z osemsedežnicami ... . _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Pon Mar 17, 2025 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
Proga 168 za povratek iz Salbacha v Viehofen je že precej stara stvar, ampak tudi v "ledeni dobi" velikokrat ni bila odprta zaradi pomanjkanja snega. Pred kar nekaj leti smo imeli apartma v Viehofnu, ki je stal praktično ob tej progi in enkrat se mi je celo uspelo spustiti po njej domov. Proga, kolikor se spomnim, ni posebej atraktivna, kar nekaj je ravnih odsekov, gre res bolj za to, da pač prideš dol. Mišljeno je bilo, da se v Salbah Vorderglem voziš z avtobusom, ampak naš appartma je bil predaleč od postaje.
Strategija žičniških povezav na tem področju je meni uganka. Žičnice na področju Saalbacha so v lasti 4 podjetij, Zell am See pa je 5. podjetje. Ne vem pa, kateri lastniki so za podjetji. Morda je lastništvo naprav razlog, da so z žičnico ZellamseXpress verjetno hoteli stacionarne goste iz Viehofna preseliti na Zell am See, ali pa se jim zdi, da tista 10 minutna vožnja z avtobusom predstavlja povezano smučišče.
Tu je že pred več desetletji obstajala dvosedežnica (Viehhofen Bahn?), ki je povezovala Viehhofen s Scmittenhohe, a je bila že davno ukinjena. Mislim, da proge ob njej ni bilo.
Meni na tem območju sicer manjka še nekaj logičnih povezav. Poleg žičnice iz Viehhofna zagotovo še žičnica iz Vorderglema proti Schattbergu, ki bi omogočila med smučarji priljubljeni Ski cirkus tudi v drugi smeri in tako bistveno zmanjšala naval na nekatera ozka grla. Da proga 2a nima žičnice je nelogično. Zanimivo, da so naprave v Vorderglemu in Viehofnu v lasti istega podjetja, pa niso povezane. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejp |
Objavljeno: Pon Mar 17, 2025 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Proga 168 je ena najboljših v Saalbachu. Ok na začetku je sicer dokaj ravninska, ko pa se enkrat prevesi v dolino, pa ima ravno pravi naklon za karvanje, je zelo dolga. Tik pred zadnjo strmino pa je koča z najboljšim biftkom v dolini - Hecherhutte. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Sre Mar 19, 2025 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2897 Kraj: Ljubljana
|
matejp je napisal/a: | Proga 168 je ena najboljših v Saalbachu. Ok na začetku je sicer dokaj ravninska, ko pa se enkrat prevesi v dolino, pa ima ravno pravi naklon za karvanje, je zelo dolga. Tik pred zadnjo strmino pa je koča z najboljšim biftkom v dolini - Hecherhutte. |
Kdaj pa si uspel smučati na njej. Jaz od časov, ko še nismo vedeli, da se zemlja segreva, ne pomnim, da bi bila odprta. Jaz sem smučal na njej pred cca. 15 leti, pa še takrat se mi zdi, da je bila neka tabla smučanje na lastno odgovornost in pomanjkanje snega. Okusi so sicer različni, ampak glede na to, da smo bili v Saalbachu, so nam všeč podobna smučišča. Meni je na tej progi ostala v spominu cesta, po kateri sem se moral praktično porivati, čofta in na koncu pešačenje do apartmaja. Čisto lahko, da so bili vmes tudi solidni odseki. Kot lahko uganeš, sem se po tej progi spustil na koncu dneva, prej bi se pa samo če bi bival višje v dolini in bi hotel na Zeel am See, ker da bi se vračal z avtobusom se mi ravno ne zdi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejp |
Objavljeno: Sre Mar 19, 2025 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Nazadnje sem se po njej spustil 18. marca v zimi 2021/2022. Proga je bila odprta, je pa bilo južno. Istega leta je bila proga odprta tudi v januarju, kjer je bil super zimski sneg. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
 |
|
Stran 1 od 1 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|