|
Kako pogosto in kam peljete smuči na servis |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
GreenIce |
Objavljeno: Čet Jan 02, 2025 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sob Mar 2024 11:02 Prispevkov: 84
|
marko je napisal/a: | Jaz smuče nesem na servis, ko mi robniki ne primejo več. Serviserja sploh več ne sprašujem, kaj dela z njimi, ker mu zaupam (igor sport -30 EUR zelo priporočam). Kako pogosto je to, je odvisno od snega in kamenja. Ko robniki začnejo slabše prijemati, zamenjam levo in desno smučko in jo vozim še parkrat. Letos po 7 smučanjih še nisem menjal, mogoče celo zdržijo do konca sezone. Smučam okrog 20x na leto, smuči več kot 2x niso na servisu, včasih samo 1x. Da bi jih posebej mazal, ne vidim smisla. Tele sedanje imam 9 let, kar je rekord, pa ne opazim nobene spremembe od novih. Zamenjal bi jih zato, ker sem se jih že malo naveličal, pa se ne morem odločiti, kaj naj kupim. Če bi jih mazal, bi raje mazal zgornjo površino, ker mi gre na živce, ker je na koncu smučanja na njih sneg in imam potem mokro vrečo  |
A ta cena servisa vključuje tudi kakšna manjša popravila kakšnih manjših prask na smučeh? Na spletni strani vidim da ima za 40eur servis C, verjetno je tu vključeno tudi popravilo manjših stvari?
Sicer pa a ni dovolj da se po parih smučanjih samo vosek namaže, a eni date komplet servis z brušenjem?
Mani je to malo predrago oz. samo pred in po sezoni komplet servis, vmes pa pač vosek... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Pet Jan 03, 2025 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2890 Kraj: Ljubljana
|
GreenIce je napisal/a: | marko je napisal/a: | Jaz smuče nesem na servis, ko mi robniki ne primejo več. Serviserja sploh več ne sprašujem, kaj dela z njimi, ker mu zaupam (igor sport -30 EUR zelo priporočam). Kako pogosto je to, je odvisno od snega in kamenja. Ko robniki začnejo slabše prijemati, zamenjam levo in desno smučko in jo vozim še parkrat. Letos po 7 smučanjih še nisem menjal, mogoče celo zdržijo do konca sezone. Smučam okrog 20x na leto, smuči več kot 2x niso na servisu, včasih samo 1x. Da bi jih posebej mazal, ne vidim smisla. Tele sedanje imam 9 let, kar je rekord, pa ne opazim nobene spremembe od novih. Zamenjal bi jih zato, ker sem se jih že malo naveličal, pa se ne morem odločiti, kaj naj kupim. Če bi jih mazal, bi raje mazal zgornjo površino, ker mi gre na živce, ker je na koncu smučanja na njih sneg in imam potem mokro vrečo  |
A ta cena servisa vključuje tudi kakšna manjša popravila kakšnih manjših prask na smučeh? Na spletni strani vidim da ima za 40eur servis C, verjetno je tu vključeno tudi popravilo manjših stvari?
Sicer pa a ni dovolj da se po parih smučanjih samo vosek namaže, a eni date komplet servis z brušenjem?
Mani je to malo predrago oz. samo pred in po sezoni komplet servis, vmes pa pač vosek... |
Ne vem, ali je od takrat, ko sem to napisal podražil, ali imam jaz popust, ali pa je to odvisno od količine dela. Popravi seveda tudi vse luknje v masi. Če gre samo za manjše praske, pa po moje ne, oziroma je to stvar dogovora. V resnici ne vem, jaz ga ne učim njegovega posla. Človek vsako leto zrihta na tisoče smuči in to že desetletja, tako da zaupam njegovim nasvetom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GreenIce |
Objavljeno: Sre Jan 08, 2025 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Imam še eno vprašanje glede vzdrževanja smuči.
Za vosek je seveda jasno, čimveč, tem boljše.
Nisem pa povsem prepričan glede ostalega, torej brušenja robnikov in izravnavanja smuči.
Ko iščem po spletu, se marsikje priporoča to na 5-10 smučanj.
Po drugi strani pa hkrati marsikje prebereš, da se smuči lahko brusi in izravnava omejeno, nekje celo piše da ne več kot 5x.
Zanimajo me mnenja, kako pogosto brusite smuči in izravnavate drsno površino.
Pa še eno vprašanje, je to boljše po koncu ali pred začetkom sezone?
Če se uredi na koncu, je dovolj pred naslednjo sezono samo voskanje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Čet Jan 09, 2025 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43 Prispevkov: 757 Kraj: Malo tu, malo tam
|
Tako ptex kot robniki imajo omejen rok trajanja. Pac stvar lahko brusis do neke meje, potem pa jo zmanjka in z vsakim brusenjem stanjsas tako robnik kot ptex. Sedaj pa je odvisno kako, kaj in kdo to dela. Pa seveda je razlika med danasnjimi stroji za brusenje in tistimi izpred 20 let. Za primer, sicer bolj iz tekmovalnega smucanja, ker pri rekreaciji tega ne dela (skoraj) nihce. Pred 20+ leti si naredil novo strukturo (podobno kot brusenje ptexa na servisu da poravnas ploskev in se znebis manjsih lukenj) in so bile smuci kot nove, kar pomeni nov cikel preparacije, uvazanja itd. (cca. mesec dela). Danes naredis novo strukturoi, namazes in gres s temi smucmi direktno na tekmo. To posledicno pomeni, da lahko smuci brusis namesto 5x (ja tisti max 5x je kar zadeto) preden zmanjka ptexa tudi vec 10x. Precej podobno je tudi z masinami za brusenje robnikov.
Je pa seveda vprasanje kaksne masine imajo servisi, ki to delajo. V vecini primerov ne novih tekmovalnih masin za par 10.000eur, ki so dovolj natancne za te minimalne posege, pac pa par desetletij stare, ki pa poberejo precej vec materiala in posledicno zmanjsajo stevilo moznih brusenj.
Ce pa se pogovarjamo o brusenju robnikov doma pa je stvar malo boljsa, ampak vseeno imajo rok trajanja. Jaz svoje brusim ko je potreba po tem. Precej hitro ves ali je stvar se ostra ali ne. Ce je, zgolj po vsakem smucanju potegnem z diamantom in je, ce pa ni pa jo brusim. Je pa res, da gre 90% mojih alpskih smuci nazaj v tovarno ker jim po letu ali max 2 zmanjka robnika (robniki na tekmovalnih smuceh so ze v osnovi precej tanjsi kot tisti na rekreativnih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GreenIce |
Objavljeno: Pon Mar 03, 2025 5:45 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Malo pozen odgovor, ampak hvala za informacije. Mi je malo več razložil tudi na servisu, sem zaupal mnenju na forumu in peljal v Igor Sport in res dobro pripravi smuči. Povedal mi je tudi, da on brusi ročno in samo toliko, kot je treba. Sklepam da potem ni nič narobe, če brusiš na 3-4 smučanja in bo taka smučka lahko zdržala recimo 5-7 brušenj na sezono npr. vsaj 5 let? Vsaj upam,smučam na elankah z amphio profilom, torej imam v bistvu samo en robnik in ne morem zamenjati para.
Imam pa še malo čudno vprašanje, npr. vidim da mnogi bistveno boljši in intenzivnejši smučarji od mene tukaj na forumu servisirajo smuči tudi šele po 6ih, 7ih ali celo več smučanjih, eno celo samo 2x na sezono.
Jaz sem včeraj smučal četrtič po servisu oz. sem na 4 smukah naredil skupno 190km in se mi je popoldne na betonskem ledu zdelo, da mi robniki enostavno ne prijemajo več oz. da sem samo še oddrsaval in sploh nisem mogel odcarvat 3 zavojev neprekinjeno, smučka je enostavno drsela namesto da bi lahko odcarval zavoj. Je problem v moji tehniki ali so smuči tako hitro že tope? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Mar 04, 2025 9:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
Me veseli, da si bil zadovoljen s servisom, ki sem ti ga priporočil. Glej, PJ je verjetno na temle forumu največji strokovnjak za pripravo smuči, ampak po njem se ne moreš zgledovati, ker nimaš dovolj znanja, prakse, opreme, časa niti potrebe. Da ti razložim še tisto 2x na leto. Glej, recimo če grem nekam za 1 teden smučat, še nikoli nisem dal smuči v tem tednu brusiti kakšnemu lokalnemu šušmarju. In če lahko tam smučam 7 dni brez brušenja, zakaj bi jih brusil po 2-3 dnevnih smučanjih. In ja, tam kakšen 4. ali 5. dan že občutim, da smuči slabše prijemajo, ampak to jemljem kot izziv in ne kot težavo (tako kot so izziv kuclji, razrit sneg ali na biciklu hrib). Je pač treba malo bolj pritisniti na robnik ali pa se celo izogniti kakšni ledeni plošči in si potem v idealnih pogojih še boljši. Pa smučke imaš lahko več sezon. Ene moje, verjetno več kot 20 let stare, tip, kateremu sem jih šenkal, še vedno uporablja. Mu bom najbrž moral kakšne novejše šenkati.
Me pa nekaj zanima, glede na to, da sem letos tudi jaz kupil amphibio. Si kdaj poskusil zamenjati smuči (L za D) in kakšno razliko si občutil. Jaz povsem mirno smučam tudi z zamenjanimi smučmi, so sicer manj agresivne, ampak v mehkem snegu ne občutim velike razlike in se obnašajo kot kakšne malo manj zahtevne rekreativne smuči. Razmišljam o namernem smučanju z zamenjanimi smučmi v mehkem ali zbitem snegu, da šparam robnik.
Mogoče sem čudak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Tor Mar 04, 2025 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

|
Je problem v smuci ali v tvoji tehniki? Verjetno oboje. Stvar je, da je tehnika ko prides na led nekaj povsem drugega, kot ko vozis po "normalem" snegu. Je spet res, da na odprtih smuciscih vecinoma ni tistega pravega ledu, ko je proga pripravljena z vodo, ampak vseeno vcasih dobis kar dober led. In ce cel dan (ali vec dni) smucas po relativno mehkem snegu, se nastavis na malo drugacno smucanje, kot pa ga rabis pri trdem ledu. Tam moras zares pritisniti na smuco, kar pomeni za zacetek vecja hitrost, pravi koti in pravi odkloni. Ce tega ni, smuca sam drsi, ne glede na to kako pripravljena je. Vsaj jaz osebno rabim kaksno voznjo ali dve preden se "nastavim" za tisti pravi leg, ko je proga pripravljena z vodo.
Kot drugo pa definitivno tudi smuci. Prava ostrina je tam eno dve voznji (ce govorimo o ta pravem ledu), potem to ni vec to. In ce si ti smucal par dni, smuci sigurno niso bile vec super ostre in ce je bil led zares led, potem je dokaj normalno da so prijele slabse kot so prijele prvi dan. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GreenIce |
Objavljeno: Tor Mar 04, 2025 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Marko, namenoma jih še nisem zamenjal. Sem pa na začetku, nenavajen na to, da moram prebrat kam katera smučka sodi, smučal »narobe«. Neke bistvene razlike nisem opazil, nimam pa pojma, kako resno sem smučal tiste spuste, ker sem zamenjavo opazil šele na gondoli ob »sezuvanju«. Je pa bilo to prvih par smučanj na začetku sezone, ko še nisem bil ogret in tudi smučanje manj agresivno/bolj ležerno pri srednjih hitrostih. Bom naslednjič namerno zamenjal smuči in naredil 2 spusta na polno na isti progi kot prej z »pravilno kombinacijo«, pa bom sporočil razlike. Predvidevam pa, da slabše prijemajo, ampak dvomim da je samo smučanje bistveno drugačnejše. Naslednjič bom definitivno kupil klasične smuči, izključno zaradi manjših stroškov servisa in 2 robnikov. Drugače nimam po 15-ih smučanjih letos nič slabega za povedat čez elanke, so odlične.
PJ, najbrž imaš prav, tudi sam mislim, da je pomemben faktor tehnika. Predvsem je pač dejstvo, da takega ledu kot je bil na tem smučanju redkokje najdeš na smučiščih, kvečjemu pač posamezne ledene ploskve na par 10 metrov. Verjetno posledično tudi nimam izkušenj smučat po takem ledu in mi smučka ni prijela tako dobro, ker nisem dal nanjo dovolj teže. Bi z veseljem poizkušal tudi tak teren, ampak redkokje imaš priliko ta vadit. Je pa res kar si napisal, samo smučanje po tem ledu napram rebrcam ali kucljem zahteva povsem drug pristop.
Sicer pa ja, vem da smuči zdržijo tudi po 15 let, bojim se samo, da če se moje brusijo po 3-4ih smučanjih, da ne bo zmanjkalo robnika, pa četudi jih brusi mojster in samo toliko, kot je nujno. Še posebej, ker je amphibio profil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
streif |
Objavljeno: Sre Mar 05, 2025 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Dec 2007 13:40 Prispevkov: 444 Kraj: pod Strmcem
|
Če lahko pristavim eno malenkost; če ima smuča od servisa do servisa dolgo kilometrino, sploh če se smuča po trših podlagah, se sčasoma povečuje spodnji kot robnika. Kar pomeni, da po mehkejšem terenu še gre, na trdem ali ledenem pa sigurno ne več. _________________ *23/24* : 35x 16x Weinebene, 9x Rogla, "Belvi"- Stadion, Trije Kralji, Gaal, 7x Turnau
*22/23* : 40x
*19/20* : Reiteralm, Schladming, Kleinlobming, 9x Turnau, Semmering/Stuhleck, KL Hebalm, Brunnalm-Hohe Veitsch, St. Kathrein am Hauenstein, Präbichl, 11x Rogla |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Mar 11, 2025 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
pj je napisal/a: | Je problem v smuci ali v tvoji tehniki? Verjetno oboje. Stvar je, da je tehnika ko prides na led nekaj povsem drugega, kot ko vozis po "normalem" snegu. Je spet res, da na odprtih smuciscih vecinoma ni tistega pravega ledu, ko je proga pripravljena z vodo, ampak vseeno vcasih dobis kar dober led. In ce cel dan (ali vec dni) smucas po relativno mehkem snegu, se nastavis na malo drugacno smucanje, kot pa ga rabis pri trdem ledu. Tam moras zares pritisniti na smuco, kar pomeni za zacetek vecja hitrost, pravi koti in pravi odkloni. Ce tega ni, smuca sam drsi, ne glede na to kako pripravljena je. Vsaj jaz osebno rabim kaksno voznjo ali dve preden se "nastavim" za tisti pravi leg, ko je proga pripravljena z vodo.
Kot drugo pa definitivno tudi smuci. Prava ostrina je tam eno dve voznji (ce govorimo o ta pravem ledu), potem to ni vec to. In ce si ti smucal par dni, smuci sigurno niso bile vec super ostre in ce je bil led zares led, potem je dokaj normalno da so prijele slabse kot so prijele prvi dan. |
Nisem rekel, da imam kakršenkoli problem. Mogoče zato, ker je moja tehnika taka (agresivna), da je bolj prilagojena trdim in ledenim podlagam in se na mehkem prilagajam. Je pa res, da že nekako od korone nisem smučal na zares trdem snegu (npr. na progi, preparirani za WC ali na pokonci postavljenem drsališču). In ker sem v letih, ko se vsako dodatno leto pozna, bodo najbrž prišli tudi problemi. Ena rešitev je tudi čarobna formula Ft=mv. Torej z večjo hitrostjo smučka tudi bolje prijema. Teoretično naj bi tudi večja masa pomagala, a nanjo nisem najbolj ponosen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Tor Mar 11, 2025 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

|
Odgovarjal sem GreenIce, ceprav je bil odgovor za tvojim postom Sorry za nesporazum  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Mar 11, 2025 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
Ne vem, kako sem to spregledal. Drugače pa mislim, da je težava GreenIce-a predvsem v kombinaciji ledu in mehkega oziroma naritega snega, ki skoraj spominja na celc, kar nastopi, kot je tudi sam napisal na zdelanih progah popoldne. Take razmere zahtevajo hitre spremembe med grobimi nastavki na ledu in mehkobo na mehkem. Po mojih izkušnjah je tu ključno, da se zares skoncentriraš na opazovanje snežne podlage, da lahko prilagajaš tehniko. Dobro pa je seveda obvladati tudi tehnike vožnje po grbinah, ki so drugačne od običajnega karvanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GreenIce |
Objavljeno: Pet Mar 14, 2025 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
streif je napisal/a: | Če lahko pristavim eno malenkost; če ima smuča od servisa do servisa dolgo kilometrino, sploh če se smuča po trših podlagah, se sčasoma povečuje spodnji kot robnika. Kar pomeni, da po mehkejšem terenu še gre, na trdem ali ledenem pa sigurno ne več. |
To je verjetno res. Po drugi strani pa, če smuči peljem brusit po vsakih 2 smučanjih, si verjetno lahko po treh sezonah kupim nove. Je pa to nemalokrat sitno, recimo če smučam na njih 2x, pa imam plan za 3 dni v Avstrijo oz. Italijo. Peti dan bo verjetno že kriza.
Kolikor berem forum, si večina na 5-7 dnevnih izletih ne nosi vmes k lokalcem brusit smuči, verjetno pa si večina zna sama malo za silo z diamantno malo pobrusit zvečer... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Smucar9 |
Objavljeno: Pet Mar 21, 2025 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17 Prispevkov: 642
|
pj je napisal/a: | Jaz svoje brusim ko je potreba po tem. Precej hitro ves ali je stvar se ostra ali ne. Ce je, zgolj po vsakem smucanju potegnem z diamantom in je, ce pa ni pa jo brusim. Je pa res, da gre 90% mojih alpskih smuci nazaj v tovarno ker jim po letu ali max 2 zmanjka robnika (robniki na tekmovalnih smuceh so ze v osnovi precej tanjsi kot tisti na rekreativnih). |
A po vsakem dnevu s takilem Diamantom400 "potegneš" po robnikih ?
Po celi dolžini smuči ali samo sredina, konic pa ne ?
A "brusiti" pa pomeni s pilo , ne z diamantom ?
Katera od tehle dveh je bolj primerna za nas turiste ?
Se obe izkljucujeta, in je 1.zajeta ze v 2. in je dovolj če kupim
"za turistično brusenje" le 2. ?
Ali sta različno "mocni" pili v njima ?
Vse to zgoraj je mišljeno izključno za daljše izlete,
po 15 furah bom ziher nesel smuci profesionalcem da uredijo do konca po svoje.
A je TesmaSport v Kranju dober za to ?
(nad Hervisom sem bil zelo razočaran pred leti)
A "poradirkate" pa na izletih s tole gumico ali kako mehkejšo?
In kaj sploh "poradirat" in kdaj ?
Se oproščam, za vsa takale zacetniska vprašanja. Upam da boste imeli
kdaj voljo odpisat  _________________ 2024/25: Flachauwinkl,Saalbach,Kitzbuhel,SkiWelt,Peca,Goldeck...
2023/24: Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian,Kope,MB/Areh...
2021/22: Moelltal,Višarje,Zoncolan,BKK,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo...
2018/19: Nassfeld,Turracher,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta...
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla...
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,AltaBadia,Marmolada,Kr.Gora,Golte... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pj |
Objavljeno: Sob Mar 22, 2025 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

|
Diamant je nekaj takega ja (jaz imam drugo firmo ampak to je precej nepomembno.
Tisti drugi dve pa bi rekel da je prvo vseeno diamant/brus, drugo pa pila, ampak ravno roke v ogenj za to trditev ne bi dal. Ce imam prav, bi rekel da je druga bolj primerna opcija, bi se pa vseeno teh plastik fantastik multipraktivov izogibal in kupil nek spodoben kotnik, ki je trd in stabilen, za povrhu pa tako trpezen, da ga bos imel do konca zivljenja kar posledicno pomeni, da se tisti malo vecji strosek razdeli na dobesedno par centov na leto uporabe
Gume jaz nisem nikoli uporabljal, ne prej, niti ne sedaj zase, ampak to je precej odvisno od preference. Nekateri jo, nekateri je ne (govorim tudi za svetovni pokal nivo). Ni nekih pravil pac pa kar ti pase. Mogoce za rekreativno smucanje ni toliko neumno za prvih 15, 20cm (zadaj ni toliko pomembno), ker pri slabsi tehniki ni nic narobe, ce smuca ne zagrabi na 100% tisti moment ko jo malo s flehe das. Naredi pa to, da prvih 15 ali 20cm robnika malo otopi in ni tako zelo oster kot ostali del. Kot sem napisal, smuca postane malo manj agresivna in ne zagrabi na polno v prvem momentu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|