|
Dolomiti - manj znana smučišča |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
JakaB |
Objavljeno: Tor Jan 30, 2024 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
 Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16 Prispevkov: 414
|
Kako pa je bilo na Seiser Almu? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorenc2 |
Objavljeno: Tor Jan 30, 2024 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|

Pridružen/-a: Ned Dec 2007 20:41 Prispevkov: 413 Kraj: Gozd Martuljek
|
Kakšne lušte si mi sedaj naredu
miki je napisal/a: | Včeraj pa na smučišču Plose nad Brixnom (po laško Bressanone). S smučiščem Gitschberg-Jochtal imajo skupne večdnevne vozovnice, ki so kar nekaj ugodnejše od karte Dolomitisuperski. Jaz sem za dvodnevno vozovnico za obe omenjeni smučišči plačal 114 EUR, za Dolomite še kar ugodno.
Plan prog: https://www.bergfex.si/plose-brixen/panorama/
Tudi včeraj sem bil priden in sem nekaj minut pred pol deveto stal pred zaprtimi vratci nove desetsedežne kabinke Plose (po enoinpolletni gradnji so jo odprli poleti 2023), ki v dveh odsekih premaga skoraj 1000 višincev. Čeprav je uradno obratovanje od 8:45 dalje, so nas spustili na breg že ob pol devetih. Sledi štirisedežnica Schönboden, že zgodaj zjutraj v soncu:
... in 1300 višincev nazaj v dolino:
Pod zgornjo postajo kabinke je proga (z zahodno lego) zjutraj seveda še v globoki senci, ampak perfektno, res perfektno urejena, tepih iz odličnega grifig snega. Za razred boljše kot dan prej v Valsu (in pol razreda boljše kot v Meransnu):
Po dveh senčnih dolinah nazaj na sonce, na trisedežnico Rifugio CAI ... :
... in šestsedežnico Rossalm:
Proge na obeh pa perfektne, ne prestrme, sončne, sneg odličen:
Na koncu smučišča sledi še ena desetsedežna kabinka Pfannspitz, zgoraj ima tri široke proge, ki se proti koncu združijo v eno. Na skupnem zadnjem odseku se je sredi dopoldneva zdrsalo do betona, preden je malo čez poldne spustilo in je nastal perfektni putrček. Širina prog pa neverjetna:
Vsaj eden od uporabnikov tega foruma bo navdušen :
Za malo nostalgije poskrbi dvosedežnica Palmschloss (letnik 1973 !) z lepo zvijugano ozko progo:
Prigoda z omenjene dvosedežnice: smučarski učitelj srednjih let je na spodnjo postajo pripeljal skupino 6 ali 7 res malih (predšolskih) otrok, potem pa kar 'ukazal' odraslim (ali vsaj na pol odraslim) smučarjem, da vsak vzame eno dete s seboj na sedež. Skupaj z žičkotom sta tudi lepo pomagala pri vkrcavanju, in to brez (!) zmanjševanja hitrosti naprave. Moja sopotnica je bila stara 4 leta, seveda je domačinka iz Brixna, in se je med vožnjo prav lepo 'afnala' s smučkami :
Na splošno je bilo včeraj (nedelja) smučišče bolj ali manj v rokah domačinov, kar pomeni folk z odličnim smučarskim znanjem, desetletnike ki vozijo po gozdu hitreje kot jaz po progi, in polnjenje sedežev do zadnjega mesta. Kakšna razlika od tega kar sem danes doživel na Seiser Alm-u.
Še nekaj utrinkov s smučišča:
Pa še dve furi v dolino popoldan, ko je proga vsaj na pol sončna:
Pod črto: ne vem kaj bo prinesel jutrišnji dan, ampak od treh dosedanjih Plose zmaga na celi črti ! | _________________ 2009/10 Kranjska Gora 13X, Flachau 1X, Zauchensee 1X, Obertauern 1X, Kanin 1X, Mokrine 1X, Katcberg 1X
2010/2011 Mollta 2x Kr. Gora 30X, Katschberg 1X
2011/2012 Alta Badija 4xKr. Gora 12X,Bad Kleinkirchheim 2X
2012/2013 Kranjska Gora8x, Bad Kleinkirchheim 1X, Großeck - Speiereck 1x
2013/2014 Alta Badija 4x, Kranjska Gora30X, Mokrine 1X
2014/2015 Kranjska Gora 22X, Katchberg 1X, Molltal 1X
2015/2016 Kranjska Gora 6x Alta Badija 4X
2016/2017 Alta Badija 4X Kranjska Gora 28X Mojstrana 1X |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fisko |
Objavljeno: Tor Jan 14, 2025 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Jan 2013 21:31 Prispevkov: 148
|
Da malo spremenimo stvari: drugo poročilo s smučišča Gitschberg - Jochtal v roku enega leta.
Če še je Miki lani poročal o štirisedežnici Steinermandl, katere predhodnica je sedaj na Golteh, si dovoli Fisko poročati 6-sedežnici, ki je letos nadomestila omenjeno štirisedežnico.
Pa naj bo za uvod ena slika nove lepotice.
Jutranji tepih pri zgornji postaji Nesselbahna. Vsekakor zanimivo, da je proga št. 24, ki poteka proti spodnji postaji omenjene naprave označena kot rdeča, saj gre po mojem mnenju za čisto črno, ki je bila zjutaj seveda vrhunska "griffig".
Skok na proge ob KKŽ Ski Express, ki ima UPORABNO vmesno postajo, na kateri se je čez dan od vseh naprav še največ čakalo (3-4 kabine). Slednje ni presenečenje, saj se na tem odseku, ki je viden na drugi sliki, smuča največ začetnikov. Glede obiska lahko rečem samo to, da je bilo zgoraj par nemških šol v naravi in nekaj lokalcev, na parkingu sem celo zagledal en avto s slovenskimi registrskimi oznakami.
Proga ob zgornji fiksni štirisedežnici.
Omenjena proga številka 24, ki je vsekakor bolj črna kot rdeča.
En spust v dolino po modri progi s številko 29.
In premik na drugo stran smučišča in s tem na ogled nove lepotice.
In za na konec še tri slike nove naprave. Proge na tem delu smučišča me močno spominjajo na proge na Turracherju, ob obeh šestsedežnicah se da lepo nasmučati, progi v dolino pa sta tudi dobri.
 _________________ Sezona 24/25 = 2 x Meli, 2 x Areh, 1 x Krvavec |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Tor Jan 14, 2025 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3664 Kraj: Maribor
|
Oj Fisko,
hvala za poročilo. Me kar 'rajca' da bi se zapeljal tja. Lepi spomini.
B2T 'Gipfelhang' Gitschbergbahn: na tistem pobočju si želim (itak da odklopne) šest- ali osemsedežnice, kakršnokoli kapaciteto bi tam postavili, ne bi mogli preobremenit tistega neizmerno širokega brega . _________________ Sezona 2024/2025: 50 smučarskih dni = 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Kitzsteinhorn, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fisko |
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Išče plažo na smučišču

|
Po dnevu na Sella Rondi, kjer so prevladovali turisti (nekateri oblečeni v smučarsko opravo in hokejsi dres), nazaj na smučišče, kjer je vzdušje bolj domače.
Današnji dan sem preživel na smučišču Plose na Brixnom, ki ga je lani že obiskal Miki (hmm, od kje le ideja Fiskotu, da bi obiskal to smučišče )
Pričetek na progi ob sedežnici Schönboden, s čimer si podaljšaš progo v dolino.
Perfektna senčna proga v dolino dopoldan, še sreča za udobno novo KKŽ, da si na poti navzgor malo odpočiješ.
Vmesna postaja KKŽ Plose
S senčne proge v dolino nazaj na Schönboden, kjer se je še ob enajstih dalo najt kakšnega rebrca (o tem, da so na nekaterih progah ostala ves dan ne bi preveč komentiral )
Slika, narejena malo čez 10.00, komentar ni potreben.
Premik na sedežnico Rossalm in proge ob KKŽ Pfannspitze. Posebej mi je bila všeč črna proga s št. 18.
Kakor lani na Mikijevi sliki, so tudi letos modrijani ob zgornji postaji KKŽ Pfannspitze.
Omenjena proga št. 18
Premik na nostalgično sedežnico Palmschoss, kjer sem si dovolil ponoviti 4 runde, saj je proga prijetna kakor tudi vožnja z omenjeno napravo.
Za na konec pa še skok na otroški poligon ob spodnji postaji kabinke.
Če potegnemo pod črto, je bil današnji dan izmed vseh štirih najboljši. Proge so bile večinoma dobre do popoldneva, počakalo se je maksimalno sedež ali dva. Plose, definitivno se še vrnemo.  _________________ Sezona 24/25 = 2 x Meli, 2 x Areh, 1 x Krvavec |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
racinko |
Objavljeno: Ned Jan 26, 2025 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Nov 2024 22:38 Prispevkov: 43
|
Nedelja je bila namenjena za obisk manj znanega smučišča Plose. Čeprav… Glede na to koliko ljudi je miki namamil z lanskim poročilom bo verjetno treba v prihodnosti odpreti posebej temo na forumu.
Kaj rečt. Mešani občutki. Zadeva me spominja na Monte Cermis. Dolga črna proga ob gondoli v dolino, na vrhu pa nekaj naprav in prepletenih prog. Rekel bom tako… Priporočam za en dan v okviru potepanja po Dolomitih, nikakor pa si ne znam predstavljati da bi tu smučal več kot en dan. Malo je sicer na splošni občutek vplivalo današnje slabo vreme, a kljub megli in snegu mi je ratalo nabrati dobrih 60 km.
Na srečo sem dopoldan obdelal ves zgornji del smučišča, ker se je ob 13ih nabrala megla in se na zgornjih napravah ni videlo nič. Popoldan je bila na sporedu stara dvoseda, sedežnica Schönboden, ki pelje od platoja gondole naprej ter proga v dolino.
Napram slabemu vremenu, je bil dan kar OK. Boljša izbira za tako vreme kot pa kaka Val Gardena, kjer bi poleg slabega vremena napoto delali številni smučarji od vsepovsod. Tu na Plose-ju pa smučarjev manj kot kako soboto na Peci.
Fotomateriala iz zgornjega dela smučišča ni, ker ni kaj pokazat razen megle in snega. Je pa par fotk iz spodnjega dela, kjer se je dejansko tudi nekaj videlo.
Najprej dokaz o lokaciji (in megli):
Stara dvoseda. Osebno sem pričakoval lesen zic, to je bil pa že rang BKK.
Črna proga v dolino:
Srednja postaja gondole. To je pomenilo mejo med sneženjem in dežjem (slikano ob zadnji furi, ko je nehalo snežit).
Kakorkoli… Kljub slabemu vremenu vredu dan na smučeh. Smučišče mi je všeč. Bo treba priti še kdaj ko bo lepo vreme. Škoda da imam zabulan urnik do konca tedna z ostalimi kul zadevami. Tako bo pa moralo počakati še kakšno leto ali več. _________________ Sezona 2024/2025: 11x Turracher, 3x Kals-Matrei, 3x Peca, 2x Kitzsteinhorn, 2x Meli, 2x St. Jakob in D., 2x Kronplatz, 2x Katschberg, 2x Osojščica, 1x Mokrine, 1x Koralpe, 1x BKK, 1x Hochrindl, 1x Višarje, 1x Latemar, 1x Plose, 1x Racines-Giovo, 1x Klausberg, 1x Speikboden, 1x Zoncolan, 1x Goldeck, 1x Sella Nevea |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
racinko |
Objavljeno: Sre Jan 29, 2025 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Nov 2024 22:38 Prispevkov: 43
|
Racines-Giovo (oz po nemško Ratchings-Jaufen) je skriti plac na Južnem Tirolskem za katerega večina še ni slišala, jaz pa sem si po njemu nadel nickname Smučišče leži na prelazu Giovo v bližini mesta Vipiteno, ki je zadnje večje mesto pred prelazom Brenner. Smučišče obsega 28 km prog in premore eno gondolo, 5 relativno modernih sedežnic ter otroško vlečnico v dolini. Plan prog za lažjo predstavo:
Na kartah je sicer vrisana tudi stara dvoseda v dolinskem delu, ampak glede na zaraščenost že nekaj let ne obratuje (in tudi ne bo več). Smučišče ima pretežno rdeče proge. Glavna smučarija je na zgornjem delu pri prelazu Giovo. Za piko na i pa je na voljo še proga v dolino v dveh izvedenkah z vmesno 4sedo, če ne želiš čisto do doline.
Ker je včeraj napadlo nekaj frišnega snega, so bile proge temu primerne. Urejene ampak mehke, kar me pa niti najmanj ni motilo. Ogromno je bilo tudi off-piste površin, ki so kar klicale da se jih zvozi. In sem jih, dokler me ni vsipalo v kupu mehkega snega. Nato sem se pa lepo prestavil nazaj na proge.
Foto material:
Krepko v drugi polovici dneva sem začel razmišljati da mi nekaj fali. Na vrhu bi morale biti štiri sedežnice. Fora je, da se sedežnice in prog v Kalcheralmu (skrajno levo na mapi) iz glavnega dela smučišča ne vidi, tabel in smerokazov pa tudi ni toliko kot na Sella Rondi. Progi 5 in 6 sta v bistvu dostopni cesti v/iz Kalcheralma. Očitno nisem bil edini, ki mi je ta del skoraj ušel, ker so bile proge tu tudi konec dneva kar solidne.
Je pa žal začelo zmanjkovati sonca:
Pogled na spodnjo postajo gondole. Zadeva je precej moderna. Na zgornjem platoju je postaja gondole, zraven apre ski bar in restavracija, v srednjem štuku ski depo in rent a ski, v pritličju pa garažna hiša v dveh štukih. Cena parkiranja temu primerna. Aja, avtomat jemlje samo gotovino.
Nisem pa še uspel nagruntati ali se da kupiti kombinirano karto še za preostala dva smučišča v bližini: Monte Cavallo in Ladurns. Ti dve zadevi sta še manjši in sta skupaj za en dan smučarije. No, mogoče pa kdaj v prihodnosti. Kakorkoli, smučišče mi je všeč. Je sicer bolj za en dan varianta, se pa splača zapeljati sem. Iz Brunecka se rabi, če ni štale na cesti, slabo urco. Računaj, da boš v praksi rabil več, saj sem v tem tednu kar sem tu od 6 voženj po Val Pusteriji naletel 2x na delovno zaporo in 3x na karambol. Tako da poznam že vse stranske ceste na pamet.
Fun fact:
V bližnjem mestu Vipiteno ima sedež (in proizvodnjo) podjetje Leitner in Demaclenko. Kar se odraža tudi na infrastrukturi na smučišču. Tukaj konkretno sicer ni sicer najnovejših izdelkov, naj bi pa le ti bili na smučišču Monte Cavallo in Ladurns, ki pa služita kot razstavni salon na prostem. _________________ Sezona 2024/2025: 11x Turracher, 3x Kals-Matrei, 3x Peca, 2x Kitzsteinhorn, 2x Meli, 2x St. Jakob in D., 2x Kronplatz, 2x Katschberg, 2x Osojščica, 1x Mokrine, 1x Koralpe, 1x BKK, 1x Hochrindl, 1x Višarje, 1x Latemar, 1x Plose, 1x Racines-Giovo, 1x Klausberg, 1x Speikboden, 1x Zoncolan, 1x Goldeck, 1x Sella Nevea |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JakaB |
Objavljeno: Sre Jan 29, 2025 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Uuu, videti je zelo lepo, sploh pa z novim snegom! Hvala vsem za pridno poročanje v tej temi in odlične alternative bolj poznanim smučiščem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JakaB |
Objavljeno: Tor Feb 11, 2025 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|

|
Dolžan sem vam še kratko poročilo s četrtega dne mojega izleta po južnih obronkih Dolomitov. Zadnji dan je bilo na vrsti smučišče, o katerem na tem forumu ni pisal še nihče: Lagorai oziroma Passo Brocon.
Izhodišče (dokaj odročen prelaz) leži na približno 1600 mnm. Na njem je kar velik kompleks s prodajalno kart, izposojevalnico opreme in gostilno, okrog njega pa ogromna, a zelo priročna parkirišča (očitno se med vikendi smučišče kdaj tudi zelo napolni). Od tam vodi počasna fiksna štirisedežnica, ki ima tri pripadajoče osojne proge (dve strmejši in eno položnejšo), višje pa se teren odpre v bovlo s še dvema fiksnima štirisedežnicama, dvema strmejšima glavnima progama in eno položnejšo grebensko glavno progo, ki se v spodnjem delu združijo in spet razčlenijo v nekaj različnih variant. Te proge so orientirane bolj proti vzhodu in severovzhodu, tako da imajo že zgoraj zjutraj na pretek sonca. Kulisa je čudovita (tudi od tu se je videlo morje), snega je bilo dovolj, proge so bile po dolomitsko urejeni tepihi, ljudi pa je bilo zelo malo (tokrat samo Italijani; z izjemo svoje nisem videl nobene tuje tablice), tako da se je dalo super carvati po celi širini prog.
Prvič v življenju mi je uspelo med smučanjem izgubiti karto (očitno mi je padla iz žepa na rokavu), in to po dveh vožnjah. Ko sem ugotovil, sem se enkrat prešvercal gor in jo poskušal poiskati na progi, a je bilo seveda brezupno, tako da sem se pohlevno odpravil nazaj do blagajne in gospodiča povprašal, ali bi mi jo morda lahko nadomestil. In mi jo je, tako da hvala in čestitke za človeškost! Po smučanju sem bil še malo turist in obiskal bližnjo Monte Grappo - priporočam zaradi odličnih razgledov ter monumentalnosti spomenika in kostnice padlim v prvi svetovni vojni.
Če boste kdaj iskali nekaj za pol dneva na poti do/od večjih smučišč, priporočam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Tor Feb 11, 2025 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3664 Kraj: Maribor
|
Hvala vsem trem (= fisko, racinko in JakaB) za lepa poročila iz nekoliko 'eksotičnih' smučišč. Ja, Dolomiti niso samo Kronplatz in Ronda.
Še zapoznel komentar k fisko-vi poripombi s 16. januarja:
Citiram: | Po dnevu na Sella Rondi, kjer so prevladovali turisti (nekateri oblečeni v smučarsko opravo in hokejsi dres), nazaj na smučišče, kjer je vzdušje bolj domače. |
Ugibam: bili so Nemci? Ko vidim hokejske drese čez bundo, ali odrasle dedce ki imajo čez smučarsko opravo oblečen kombinezon z vzorci krave/zebre/žirafe, ali kot vrhunec bradate moške face z 'ušesi' na čeladah, me ima da bi kar pobegnil . _________________ Sezona 2024/2025: 50 smučarskih dni = 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Kitzsteinhorn, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fisko |
Objavljeno: Tor Feb 11, 2025 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Išče plažo na smučišču

|
Miki, seveda je tvoj odgovor pravilen.  _________________ Sezona 24/25 = 2 x Meli, 2 x Areh, 1 x Krvavec |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|