Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Žičnice, snežni topovi, teptalci » Snežni top (izdelava)

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 51, 52, 53
 Snežni top (izdelava) « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2016 6:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49

Temperatura vode ni problem, vsaka bo šla v sneg, če ga prav izdelaš.
Vzemi kompresor brez tlačne posode, ki je ne rabiš in bo v njej zmrzoval kondenz.
360 l/h je mizeren pretok, ki bo dal le kakega pol kubika snega na uro. So šobe ustrezno majhne za tak mali pretok?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TinchyG
PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2017 9:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:29

Pozdravljeni.Ker snega ni na vidiku sem izdelal snežni top.Stvar sem na hitro "zmetal" skupaj in za moje potrtebe deluje odlično-sploh za prvič.Z snegom sem razveselil mojo hčerko,da se lahko sanka.

Znima pa me (nekaj že tuhtam) , kako bi najenostavnejše naredil ogrevanje šob. Ker moram pri nižjih temperaturah (nižjih od -5) na vsako uro čistit led.Stvar sicer ne zamzne v celoti,ampak dela čedalje večje ledene podaljške šob in s tem slab sneg-pa še na količini se pozna.
Ima kdo kako rešitev?
Nazaj na vrh
ledenko
PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2017 9:40 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pripravi si alu bloke in vanje privij nekaj šob v grozdih kot jih ima Techno Alpin. Te alu bloke lahko greješ z grelnimi patronami, vendar pazi, da bodo stene aluminija dovolj debele, da ti voda ne pobere vse toplote preden ta pride do šob. Šobe naj bodo take, da je zunanji plašč neposredno v kontaktu z alu blokom brez kakršnih koli O ringov in podobnih termičnih pregrad, pa še čim krajše naj bodo.
Recimo 100-150 W patrona za grozd z štirimi šobami bi se lahko izšlo.
Nazaj na vrh
TinchyG
PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2017 9:55 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:29

Hvala za hiter odgovor.To bi šlo,če bi imel tak sistem.Vendar so šobe posamične-pa še plastične-dobitna kombinacija za led.Bom mogu pač tisti par noči čistit-oziroma nekaj naštudirat,da bo vsaj malo pripomoglo.Sej če delam tam od -1,5 pa do -3,5 približno je še kar znosno in je potrebno čistit na 2 uri.
Nazaj na vrh
FoX
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 02, 2017 12:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Apr 2008 13:04
Kraj: SG

Malo neumestno in čudno vprašanje a vseeno, bi bilo izvedljivo izdelati snežni top v merilu 1:10 kot dodatek k modelu Pistenbullyja, ki bi vsaj provizoriš nekaj bruhal?

LP
Nazaj na vrh
bostig
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 03, 2020 6:02 pm    Naslov sporočila: nadgradnja Odgovori s citatom

Smuča s sulicami
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Sre Jan 2020 14:24

Helov,

Lani sem začel razvijat idejo, nabavil šobe, kompresor, vapa, bazen za zalogovnik vode (prečrpavam jo iz vodnjaka) in uspelo mi je naredit kar lepo fleho snega cca. 30 krat 7 metrov, tako, da so se otroci lahko lopatkali, sankali dokler ni prišla tale »prehuda« odjuga…

Sedaj pa razmišljam o nadgradnji: Želja je, da bi hitreje naredil več snega in tudi ne bi se šel izgradnje propelerca, bolj me vleče v to smer:

https://www.hkdsnowmakers.com/products/phazer/
ali
https://www.snowlogicusa.com/snowguns
zaradi tega ker gledam podatke o minimalnem pretoku in pritisku vode.

Kompresor imam dovolj močan; sedaj pa me zanimajo vaše izkušnje. Se splača sploh razmišlat o tem, da bi nabavil črpalko, ki bi dovajalo vodo vsaj 10barov in vas 50litrov na minuto (mogoče kaj takega: https://www.instal.si/index.php?id=13438&c=196 ali vsaj malo močnejšo zadevo: https://product-selection.grundfos.com/product-detail.catalogue.applications.dvig%20tlaka.cm%2C%20cme.html?from_suid=158021693298604608036710424177&pumpsystemid=783016840&qcid=787272432 koliko sem gledal močnejše črpalke npr. 15barov bi moral dati še jurčka zraven), da bi se lotil izdelave nekaj podobnega kot je Phaser – z zunanjem mešanjem vode in zraka – takšno verzijo imam sedaj.

Zasneževalci čim manj odjuge
Nazaj na vrh
Gapi99
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 17, 2025 1:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Nov 2020 21:31
Kraj: Maribor

Helou,

Že dolgo časa izdelava snežnih topov nima aktualnih objav. Ali še kdo izdeluje home-made snežne topove v SLO?

Prejšnji teden mi je uspelo narediti nov test svojega combo guna in morem reči, da sem zadovoljen.

Želim pa si, da bi sneg lahko delal z domačo (prej ohlajeno vodo). Kakšno črpalko mi priporočate, da vodo spravim v Karcher in potem dalje.
Nazaj na vrh
ledenko
PrispevekObjavljeno: Pon Jan 20, 2025 10:22 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Ne trusdi se z hlajenjem vode, to ne pomaga veliko. Z doma izdelanim topom sploh ne boš opazil razlike med vod z 0 oC in vodo z 8 oC.
Večina energije gre za spremembo agregatnega stanja-latentna toplota in le malo je gre za ohlajanje vode pod temperaturo ledišča.
Nazaj na vrh
bostig
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 22, 2025 11:39 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča s sulicami
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Sre Jan 2020 14:24

Helov..

je prav fajn slišat, da nas je še nekaj, ki vztrajamo :-)

enih par Slovencev nas je na Facebook skupini snowguns.com in Backyard snowmaking.. trenutno pa se nazaj postavlja tudi forum https://www.snowguns.com/...

Sam sem začel 2019 in sedaj vsako letno nadgrajujem sistem... trenutno imam zasneženo sankališče cca. 15m x 25m...

Uporabljam bazen (sedaj že 2) tudi za hlajenje vode... sneg se naredi tudi kar direktno iz vodovoda ali pa kakšnega drugega zalogovnika npr. vodnjaka.. Bazene bolj uporabljam za namen kopičenja vode - iz vodnjaka lahko dnevno načrpam max. cca. 3m3 vode. tako pa imam sedaj cca 14m3 vode pripravljene v bazenu in ko bodo razmere lahko vse to porabim in dodam še tiste 3m3 sveže 12C vode... v bazenih je pa sedaj 2C kar se pozna, vsaj pri meni, ki vedno lovim res one mejne pogoje -2,6 C zrak 95% vlažnost.. da je wet-bulb vsaj desetinko čez -3C. Noče bit mrzlih noči, če p aje že mrzlo je pa oblačno in se temparatura ne spusti ...

Bazene uporabljam tudi zato ker imam trenutno snežni top s porabo vode cca. 25.5 l na minuto cca. 1,3m3 na uro in tega pretoka ne bi dobil drugače iz vodovoda max 16l/min...

Uporabljam Gardeno črpalko: https://www.gardena.com/si/izdelki/crpalke/crpalke-za-zalivanje/hisni-vodni-avtomat-40005/967296301.html

..eno starejšo verzijo nabavljeno na Bolhi.. poleti pa za zalivanje vrta :-)
Nazaj na vrh
lenko
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 22, 2025 11:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34

Morda lahko razmišliš o kakšen klasičnem hladilniku z ventilatorjem, recimo iz avtomobila. Combo gun ima dokaj nizek pretok, tako da bi celo takšen hladilnik znal biti preveč in bi ti voda zmrznila. Vsekakor je za poskusiti, zraven pa seveda meriti temperaturo vhodne in izhodne vode .
Nazaj na vrh
Gapi99
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 22, 2025 9:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Nov 2020 21:31
Kraj: Maribor

Pohvale za sneg!

Kakšno črpalko pa uporabljaš to? Tudi sam si želim enkrat imeti takšen pretok na snežnem topu Imam doma pležuh progo, ampak čakati na naravni sneg je že predolgo, upam, da mi jo enkrat uspe zasnežiti

Jaz imam dobro zalogo domače vode (20m3+), katero bi rad uporabil pri zasneževanju. Tudi sam sem gledal črpalko Gardena. https://www.gardena.com/si/izdelki/crpalke/crpalke-za-zalivanje/vrtna-%C4%8Drpalka-30004/970443101.html

V tej smeri: 600W, maks 3000 l/h, maks. tlak 3,5 bar. Sam nisem tako tehnično podkovan, ampak mislim, da bi moralo delovati v navezi s Karcherjem?

Na hitro posneto in zmontirano skupaj za občutek. Test snežnega topa:
https://www.youtube.com/watch?v=kiVZYli-1F8
marko
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2025 10:00 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Kraj: Ljubljana

Mene pa zanima, ali bi delal sneg ali samo leden dež, če bi pršil iz navadne zalivalke za vrt (nastavljeno za rosenje) iz stolpnice iz višine 30 metrov pri temperaturi recimo -20 stopinj, oziroma kakšna bi morala biti temperatura. Po moje bi moralo padati nekaj podobnega sodri, po čemer se da smučati.
Nazaj na vrh
ledenko
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2025 10:16 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Z pitno vodo bi šlo le, če jo segreješ na vsaj 40 oC. Ob dodatku Snomaxa pa gre v vsakem primeru. Če imaš v vrtni šobi tlaka vsaj 15 bar gre v tem primeru tudi že blizu -7 oC. Obstajajo ene žirafe, ki v MRAZU za silo delajo brez komprimiranega zraka, ampak ne brez Snomaxom v vodi.

Če spustiš hladno vodo ti v trenutku zmrzne površina kapljic in izolira vsebino kapljice. Ko to pade na tla leden plašč poči in dobiš žled.
V naravi je isto. megla se združi okrog majhnih kristalizacijskih zrn, počasi tvori snežinke, ki pričnejo padat proti zemlji. Nekje na poti jih sreča topel zrak, jih stali in nekaj časa padajo kot dežne kaplje. Zaradi inverzije se zopet srečajo z hladno zračno maso, ki jih shladi pod temperaturo ledišča. Ker so kristalizacijske kali v kapljici premajhne nimajo vpliva na obnašanje kapljice in plašč zmrzne, notranjost pa se obnaša kot destilirana voda in je tekoča še dolgo pod ničlo. ko to pade na drevo..., nastane dobro znan žled. V kolikor so v kapljicah dovolj velika kristalizacijska zrna lahko dobiš sodro.
Nazaj na vrh
marko
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2025 9:17 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Kraj: Ljubljana

Hvala, a je to povezano tudi s tem, da je voda iz pipe preveč čista. Nekje sem namreč prebral, da voda zmrzuje tako, da se kristalizirajoče molekule vežejo na nečistočo v vodi in bi brez nečistoč voda zmrznila šele pri -40. To je sicer drugače, kot smo se učili v šoli, da voda zmrzne pri 0 in drugače od prakse, kjer mi voda včasih zmrzne že v hladilniku.

Domnevam, da kot nečistoča učinkuje tudi snomax, ki omogoča, da se kristali vežejo na njegove delce .
Nazaj na vrh
ledenko
PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2025 10:13 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Nekaj malega se pozna če je voda trda ali mehka, nečistoče kot take pa ne vplivajo na zmogljivost. Snomaxa je v vodi bolj po homeopatsko. Ena okrog 200 g vrečka je dovolj za 400 m3 vode in v kanadi so biologi izračunali, da vsa tamkajšna smučišča vbrizgajo v sneg manj Snomaxa (bakterij) kot ima enakih bakterij eno večje javorjevo drevo poleti na svojih listih.

Samo toliko za primerjavo o umazaniji v vodi.

Lupine bakterij iz Snomaxa ne delujejo kot umazanija. Ne vem zakaj, ker se nisem spuščal not, a ko na testni ledeni površini v miru zmrzuje voda iz pipe rabi okrog -8 oC, da zmrzne, tista z Snomaxom pa zmrzne že pri okrog -3 oC.
Če prav vem smučišča niso glavni kupci te zadeve, temveč so to hladilnice in ribiške ladje, ki delajo industrijski led. Menda privarčujejo ogromno energije.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 51, 52, 53 Stran 53 od 53

Kazalo po Smucisca.net forumu » Žičnice, snežni topovi, teptalci » Snežni top (izdelava)
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

© 2006-2014 - smucisca.net