|
Mariborsko pohorje, aktualne informacije - 2024/2025 |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
miki |
Objavljeno: Tor Jan 14, 2025 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3648 Kraj: Maribor
|
JurijB je napisal/a: | miki je napisal/a: | Jurij, potem pa še nam tu zaupaj . V prispevku 4. januarja sem podal možne odgovore, pa me zanima če sem s katerim prišel vsaj blizu:
Citiram: | Ponujam možne odgovore: lenoba, ignoranca, hudobija, 'kar tak za štos da vidimo če bo kdo opazil', ker so pri jesensekm remontu pokvarili sedežnico in zdaj ne more obratovat polno obremenjena, ali ima kdo še kako idejo? | |
Zakaj bi ti govoril stvari ki jih veš.
Glede pospravljanja sedežev: kaj pa fiksni? A te Sepli tudi dol poberejo? Kolikor jaz gledam po tujini, kar lepo visijo gori, včasih tudi v sneženju. Miki: cca pol ure traja da gredo "kravce v hlevček ali iz njega". To zadnje pa praksa kaže, da zna trajat tudi po več ur.
Starejši verjetno veste, kaj je hiba Piskrove garaže.
PS: število sedežev se tudi uporablja za kontrolo števila smučarjev na progi. Več jih stoji spodaj, manj jih je na progi.  |
Da ti odgovorim na vprašanje (ja, tudi jaz znam biti sarkastičen, mogoče malo drugače kot ti): ne, fiksnih sedežev niti v Avstriji ne pobirajo z zajle, tudi če sneži. Sem pobrskal po spominu, in sem moral kar precej brskat, ker fiksne sedežnice 'pri Seplih' izumirajo s svetlobno hitrostjo: v mojih do danes 19 dnevih smučarije 'pri Seplih' sem smučal natančno na 5 fiksnih sedežnicah (1 x na Kaprunu - ker je paralelna šestedežica crknila, 1 x na Planaiu (zadnje leto fiksne crkovine, jeseni pride osemsedežna odrešitev), 1 x na Riesneralm, 2 x na Speierecku)) in nobene niso pobirali z zajle, tudi po sneženju. Pri odklopnih napravah pa kakor kje, kakor kdaj: v Flachauwinklu so recimo tudi pri perfektnem vremenu zjutraj vse sedeže pošiljali z garaže na zajlo, v Mauterndorfu so kabine in sedeži 'prespali' na zajli, na Kačiju so kabine spet pospravili v garažo. Pač, odvisno od ambicij šefov in zahtevnosti gostov .  _________________ Sezona 2024/2025: 45 smučarskih dni = 6 x Pohorje, 5 x Kitzsteinhorn, 4 x Schladming, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, 1 x Golte, Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Tor Jan 14, 2025 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Zdaj pa B2T, ogled situacije od zgoraj navzdol:
Na Slemenu seveda ne dela noben top, da slučajno ne bi kaki Zagrebčanki (ki ji očala bingljajo za čelado za 300+ Eur) padel kristalček v očke:
No, zdaj pa orgija za ljubitelje topov in zasneževanja :
Po moji, itak da povsem nestroktovni oceni, je proga v dolino čez Stadion že gotova in prevozna. Če jo razgrnejo jutri zjutraj, bosta mogoče dva kamna v Špelcinem Logu in tri travice med 4. in 5. topom na Stadionu. Skratka, nič takega kar ne bi motilo konkurence v SLO ali severno od nas.
O Čopki pa nima smisla da izgubljam besede: glede na videno, bi bilo mnogo bolj smiselno zasneževat Stolp, kot je bilo menda obljubljeno (neimenovan vir informacij, verjamem da so ti tako povedali, ampak očitno niso vedeli o čem govorijo):
Od 'eSa' navzdol so uspeli pokrit travo, kaj več žal ne. Je pa zelo nenavadno, da je na Stadionu delalo nekaj avtomatsko vodenih topov, na Čopki pa niti eden. Možni odgovori: (a) na Čopki je mikroklima povsem drugačna kot na Stadionu ali (b) na Čopki fantje niso imeli cajta / zmanjkalo je črničevca / šefi jim niso dovolili da bi se odpeljali do topov in jih vklopili?? _________________ Sezona 2024/2025: 45 smučarskih dni = 6 x Pohorje, 5 x Kitzsteinhorn, 4 x Schladming, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, 1 x Golte, Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantastic |
Objavljeno: Tor Jan 14, 2025 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Čet Nov 2007 18:06 Prispevkov: 818 Kraj: wait city
|
Tudi sam sem danes pokukal in zgleda da jim je pripriteta stadion,drugače si to kaj delajo na čopki ne znam razlagat.Do petka jim
Bo uspelo spacat smuko v dolino.  _________________ Lp Georg! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Tor Jan 14, 2025 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3270
|
Imate moje odgovore na prejšnji strani, vključno z analizo vremenske napovedi in nekaj slikami.
Sleme in stolp bi v tem trenutku bila no-go, zaradi praznega jezera.
Starejši topovi+toplejša voda na Čopki krojita drugačen režim obratovanja. Voda za Čopko gre najprej na Trikotno jaso, nato pa se spusti navzdol, kar je skoraj 2km gretja. Sivi kabli od topov do jaškov pomeni da imajo pogon za hidrante, torej jih lahko ženejo avtomatsko. Seveda če imajo signal do "oblaka" . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Fantastic je napisal/a: | Do petka jim
Bo uspelo spacat smuko v dolino.  | Pa še pravilni dan si zadel:
Citiram: |
Na Mariborskem Pohorju bo v petek, 17. 1. 2025, začela obratovati štirisedežnica Poštela. S tem se bo smuka z vrha podaljšala do Trikotne jase.
Sprva bo Poštela delovala samo v času dnevne smuke med 9. in 16. uro.
Pridružite se nam na Mariborskem Pohorju z Arehom in ujemite prve zavoje po zasneženi Miranovi progi do Trikotne jase.
| _________________ Sezona 2024/2025: 45 smučarskih dni = 6 x Pohorje, 5 x Kitzsteinhorn, 4 x Schladming, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, 1 x Golte, Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantastic |
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

|
miki je napisal/a: | Fantastic je napisal/a: | Do petka jim
Bo uspelo spacat smuko v dolino.  | Pa še pravilni dan si zadel:
Citiram: |
Na Mariborskem Pohorju bo v petek, 17. 1. 2025, začela obratovati štirisedežnica Poštela. S tem se bo smuka z vrha podaljšala do Trikotne jase.
Sprva bo Poštela delovala samo v času dnevne smuke med 9. in 16. uro.
Pridružite se nam na Mariborskem Pohorju z Arehom in ujemite prve zavoje po zasneženi Miranovi progi do Trikotne jase.
| |
Bi danes z starimi skijami šel preverit kako je stanje v dolino,ampak me je jutranji pogled na hrib prepričal v nasprotno  _________________ Lp Georg! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
volki |
Objavljeno: Pet Jan 17, 2025 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 18:54 Prispevkov: 193 Kraj: Maribor
|
Pisker danes verjetno zaradi žleda obratuje z zelo zmanjšano hitrostjo, sedala so lepo mokra od ledu, ki odpada z pokrova sedežev in še dobro da imamo garažo Dobra novica pa da v preizkusu že laufa Cojzerica, pa jutri po mojem prvič v sezoni še odprejo progo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Pet Jan 17, 2025 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
Lepo me je ta žled presenetil. Iz tistega snega seveda ni bilo toliko, kot se je napovedovalo, saj je del padavin padel v obliki dežja, tudi višje, kjer je bil -.
Sedaj pa kaže vsaj tri dneve inverzije, kjer pa ne bo nujno megla vztrajal cel dan. Baza bo nekje med 500 in 700m, kar pomeni morebitnk zasneževanje v dolino, kjer še lahko zasnežijo kritične točke. Topove so tudi že tja prestavili. Bodo pa temperature kar mejne na vznožju hriba...
Bo pa v višinah znova tako suh zrak, da bodo lahko z malo sreče zasneževali kljub pozitivnim temperaturam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Sob Jan 18, 2025 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Srbi me kaj naj napišem, naj začnem s pozitivnim, negativnim ali nepričakovanim . Pa bom netipično neslovenski in začel s pozitivnim:
Cojzarica spet obratuje:
Na Piskru so na zajli vsi sedeži in nobene vrste. Namesto da bi težil, sem žičkotu samo rekel kako lepo je videt vse sedeže na zajli, pa je kar pogruntal kam pes taco moli in mi je skoraj opravičujoče rekel, da oni ne odločajo o tem. Torej si zadeve spet izmišljuje nekdo v neki topli pisarni ... :
Večji del proge je OK, strmina pa svinjsko ledena. Ampak da ostanem pri pozitivnem: proga dneva je bila vzhodna Cojzarica, enkrat že poteptana, na vrh pa perfektni grifig sneg nočnega zasneževanja. Za prste polizat, tisto tablo zgoraj sem seveda ignoriral:
Na negativni strani pa to:
Matr vam Pohorsko, nehajte že no s to čudno navado da po zasneževanju zjutraj ob 7. napadate sveže kupe z ratraki. To je potem rezultat. Zdaj pa primerjajte to svinjarijo z vzhodno Cojzarico. Ne bom trdil da je bila cela Poštela taka, bili so tudi spodobni odseki (najbolje je bilo tam, kjer so po jutranjem teptanju še kako uro zasneževali, da je na grudasto razdejanje priletel še kak cm svežega snega):
... ampak pol proge pa je izgledalo tako:
Stadion je bil proti temu pravi balzam, urejen tako kot je treba: spodaj steptan, čez nekaj novega snega. Ampak seveda uradno zaprt. Na Pohorju so prepričani da se folk lahko varno vozi čez drsalnice na Piskru in po za moško pest velikih grudah na Pošteli, če pa bomo na utrjeni progi naleteli na pedenj sveže nastreljanega snega, pa se bomo vsi takoj pobili?!
Kot sem napovedal že v torek:
Citiram: | ... tri travice med 4. in 5. topom na Stadionu |
je natančno med omenjenima topoma edino mesto ki je malo bolj na tanko pokrito in se vidi nekaj rjavega:
Upam da medtem ko to pišem, tam že delata dva mobilna rumenjaka s številko 10 na koncu. Glejte, TU jih postavite:
Zdaj pa k točki 'čudno'. Parkec na Piskru je dobil še luškano malo skakalnico (mimogrede, familija na sedežu, ki sem jo na posnetek dobil povsem po pomoti, si zasluži fotko na obvestilni tabli kako se NE obteži sedeža - vsi 3 na eni strani, ampak na najtežji pa sploh povsem na koncu ):
... ampak iztek te skakalnice je natančno tam, kjer po navadi otroci čakajo na vstop Žigarta . Ki sicer še ne obratuje, ampak kaj bodo pa naredili če to sezono slučajno pade še nekaj cm naravnega snega in bodo 'prisiljeni' odpret Žigart?
Še bolj čudno (ali: snežne razmere presenetijo tudi starega 'Pohorca'): ko sem se ob dveh nameraval samo še zadnjič spustiti v dolino, je bila Poštela bistveno boljša kot zjutraj ob devetih. Fajn grifig sneg in skoraj nobene grude, ne me vprašat kam so se odkotalile. Zelo redko da je proga ob dveh boljša kot ob devetih, ampak danes na Pošteli je zagotovo bila. In nič ni bilo z mojim odhodom domov, ampak sem moral ostati še eno uro :
Mimogrede, Čopko so zjutraj sicer še zasneževali, ampak še vedno zgleda precej bogo. Sploh ona starina (M18 in M15) v izteku proizvaja precej filigranske količine snega, potem ga je v ovinkih malo več, zgornja ravnina pa sploh še zgleda precej luknjasta ... :
 _________________ Sezona 2024/2025: 45 smučarskih dni = 6 x Pohorje, 5 x Kitzsteinhorn, 4 x Schladming, 3 x Meli, Tauplitz, 2 x Obertauern, Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, 1 x Golte, Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Smucar9 |
Objavljeno: Sob Jan 18, 2025 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17 Prispevkov: 638
|
Hočeš rečt, da danes na SOBOTO ni bilo omembe vredne gužve ? Kaj sem zamudil
Nič nisi pisal o Ruški.
Aha, tole tablo na desni Cojzarici vsi Mariborčani ignorirate. Ok, sem se kr s strahom
vedno fural po njej in oziral na koncu, če že kak Joža leti s psmi nadme Zakaj je tolikokrat
zaprta ? Da jo ohranijo malo dlje ?
Jep, tole jutranje tatrakiranje, grrr. Za take primere imam vedno Deacon80 s sabo. Doživel tudi v Saalbachu
Me veseli, da rihtajo stadion. Ampak, sodeč po Čopki spodaj, bomo četudi stadion odprejo
za turiste, spet hodili peš do gondole ?
Videca in Partizanke (in Stolpa) vsaj do 1m padavin ne bo, kajne ? in povezovalnih do njiju ?
btw. zakaj označujete obe 13 : Videc-Partizanka, Partizanka-doPoloviceareha.
In 14 podobno:) Se kdo zmeni, da je na vrhu 13 ali 14, pa sta 1km narazen. _________________ 2024/25: Flachauwinkl,Saalbach,Kitzbuhel,SkiWelt,Peca,Goldeck...
2023/24: Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian,Kope,MB/Areh...
2021/22: Moelltal,Višarje,Zoncolan,BKK,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo...
2018/19: Nassfeld,Turracher,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta...
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla...
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,AltaBadia,Marmolada,Kr.Gora,Golte... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GreenIce |
Objavljeno: Ned Jan 19, 2025 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sob Mar 2024 11:02 Prispevkov: 81
|
Hm... Na Pohorju res marsikaj ne štima oz. so nekatere stvari bizarne.
Ampak potem pa pomislim, če bi na Krvavcu vsaj pol toliko energije, truda in znanja vlagali v pripravo prog, bi verjetno bili slovensko smučišče št.1.
Prav čudno je, ko na 300 metrih nadmorske rihtajo 2 progi v dolino, krvavec pa na vrhuncu sezone in dobrih vremenskih razmerah ne more odpreti niti 1 od 4ih črnih prog oz. obratuje na 2/3... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Smucar9 |
Objavljeno: Ned Jan 19, 2025 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17 Prispevkov: 638
|
Da ne bo pomote. Ko je 1m snega in vse povezovalne deluje, je meni vaše smučišče top v Sloveniji !!
Stadion in Videc rulz.
... sam mal vas še moram naštudirat, zato toliko podvprašanj
btw. a parking pod gondolo je zdaj zastonj za smučarje (če ni zaseden, kar je med tednom rekdo, kajne),
a kako si listek "poštempljaš" če se vračaš dol 16h20 ?
še pokrijete ga, in osvetlite znotraj in zunaj (da vas zagledajo iz Gradca),
pa boste dbest vse od Semmeringa do Bihača , ter od Trsta do Moskve ! _________________ 2024/25: Flachauwinkl,Saalbach,Kitzbuhel,SkiWelt,Peca,Goldeck...
2023/24: Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian,Kope,MB/Areh...
2021/22: Moelltal,Višarje,Zoncolan,BKK,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo...
2018/19: Nassfeld,Turracher,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta...
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla...
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,AltaBadia,Marmolada,Kr.Gora,Golte... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantastic |
Objavljeno: Ned Jan 19, 2025 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi

|
Stadion peglajo,čopke pa pred odjugo ne bodo zasnežili..Ni šans _________________ Lp Georg! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Ned Jan 19, 2025 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
Še vsaj do srede kaže na inverzijo, sicer bo ta skozi na približno isti višini, a se bo počasi ogrevalo, in bo v sredo predvidoma + po vsej višini inverzije. Zaenkrat še na precej močno odjugo ne kaže. Je pa res, da nisem povsem podrobno še pogledal vremenskih kart.
Zanimivo, da če upoštevamo kje so vse letos potrebni mobilni topovi, pridemo približno do naše stare magične številke 21. Le da je potreben konkreten zajeb projektantov in investitorjev, da pridemo do tega spoznanja pa eno preseljeno tekmo.
Je pa tista luknja s premalo snega, kjer lahko brez problema narinejo sneg iz kupov pod topov, posledica enega vremenskega fenomena. Torej, v bližini tal oz. Ravnine je ponavadi najnižja temperatura, nato nekaj časa z višino raste, nato pa prične padati. Zato je včasih v Mariboru globok minus, topovi pa na hribu stojijo, ker je pretoplo. Lahko pa je ta pozitivni mehurček tako majhen, da ne deluje par topov, ali pa delujejo z zmanjšano kapaciteta, kar pa se odraža v takšnih zadevah kot so na slikah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andmer99 |
Objavljeno: Pon Jan 20, 2025 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 10:24 Prispevkov: 218
|
A slučajno kdo bolj podrobno ve, kaj se je v soboto proti koncu obratovanja dogajalo na Piskru?
Po informacijah iz druge roke, bi naj v soboto proti koncu delovanja Pisker namreč crknil (vsaj 2x so ga itak šraufali že kar vmes). OK, se zgodi. Hujša zadeva pa je, da so baje bili smučarji, ki so bili na spodnji postaji, in so morali priti na Areh, prepuščeni sami sebi. Tako so morali iti peš v hrib! Skratka nobenih sank ali ratraka, ki bi jih potegnil do Cojzarice. Glede na to, kako je bilo v soboto strmina ledena, okoli pa "kložasta" je to zelo neprijetnih 200 višinskih metrov.
Če res držijo te informacije, potem so aftobusarji tukaj dosegli krepko dno turistične ponudbe na Pohorju...
PS: sam se na srečo v soboto šel s Piskra že okoli 15h, takrat je še delal.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|