Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov

Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   

Kazalo po Smucisca.net forumu » Smučarska oprema » Kako pogosto in kam peljete smuči na servis

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 Kako pogosto in kam peljete smuči na servis « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
GreenIce
PrispevekObjavljeno: Čet Jan 02, 2025 8:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Mar 2024 11:02

marko je napisal/a:
Jaz smuče nesem na servis, ko mi robniki ne primejo več. Serviserja sploh več ne sprašujem, kaj dela z njimi, ker mu zaupam (igor sport -30 EUR zelo priporočam). Kako pogosto je to, je odvisno od snega in kamenja. Ko robniki začnejo slabše prijemati, zamenjam levo in desno smučko in jo vozim še parkrat. Letos po 7 smučanjih še nisem menjal, mogoče celo zdržijo do konca sezone. Smučam okrog 20x na leto, smuči več kot 2x niso na servisu, včasih samo 1x. Da bi jih posebej mazal, ne vidim smisla. Tele sedanje imam 9 let, kar je rekord, pa ne opazim nobene spremembe od novih. Zamenjal bi jih zato, ker sem se jih že malo naveličal, pa se ne morem odločiti, kaj naj kupim. Če bi jih mazal, bi raje mazal zgornjo površino, ker mi gre na živce, ker je na koncu smučanja na njih sneg in imam potem mokro vrečo

A ta cena servisa vključuje tudi kakšna manjša popravila kakšnih manjših prask na smučeh? Na spletni strani vidim da ima za 40eur servis C, verjetno je tu vključeno tudi popravilo manjših stvari?
Sicer pa a ni dovolj da se po parih smučanjih samo vosek namaže, a eni date komplet servis z brušenjem?
Mani je to malo predrago oz. samo pred in po sezoni komplet servis, vmes pa pač vosek...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 03, 2025 9:09 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Kraj: Ljubljana

GreenIce je napisal/a:
marko je napisal/a:
Jaz smuče nesem na servis, ko mi robniki ne primejo več. Serviserja sploh več ne sprašujem, kaj dela z njimi, ker mu zaupam (igor sport -30 EUR zelo priporočam). Kako pogosto je to, je odvisno od snega in kamenja. Ko robniki začnejo slabše prijemati, zamenjam levo in desno smučko in jo vozim še parkrat. Letos po 7 smučanjih še nisem menjal, mogoče celo zdržijo do konca sezone. Smučam okrog 20x na leto, smuči več kot 2x niso na servisu, včasih samo 1x. Da bi jih posebej mazal, ne vidim smisla. Tele sedanje imam 9 let, kar je rekord, pa ne opazim nobene spremembe od novih. Zamenjal bi jih zato, ker sem se jih že malo naveličal, pa se ne morem odločiti, kaj naj kupim. Če bi jih mazal, bi raje mazal zgornjo površino, ker mi gre na živce, ker je na koncu smučanja na njih sneg in imam potem mokro vrečo

A ta cena servisa vključuje tudi kakšna manjša popravila kakšnih manjših prask na smučeh? Na spletni strani vidim da ima za 40eur servis C, verjetno je tu vključeno tudi popravilo manjših stvari?
Sicer pa a ni dovolj da se po parih smučanjih samo vosek namaže, a eni date komplet servis z brušenjem?
Mani je to malo predrago oz. samo pred in po sezoni komplet servis, vmes pa pač vosek...

Ne vem, ali je od takrat, ko sem to napisal podražil, ali imam jaz popust, ali pa je to odvisno od količine dela. Popravi seveda tudi vse luknje v masi. Če gre samo za manjše praske, pa po moje ne, oziroma je to stvar dogovora. V resnici ne vem, jaz ga ne učim njegovega posla. Človek vsako leto zrihta na tisoče smuči in to že desetletja, tako da zaupam njegovim nasvetom.
Nazaj na vrh
GreenIce
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 08, 2025 8:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Mar 2024 11:02

Imam še eno vprašanje glede vzdrževanja smuči.
Za vosek je seveda jasno, čimveč, tem boljše.

Nisem pa povsem prepričan glede ostalega, torej brušenja robnikov in izravnavanja smuči.

Ko iščem po spletu, se marsikje priporoča to na 5-10 smučanj.
Po drugi strani pa hkrati marsikje prebereš, da se smuči lahko brusi in izravnava omejeno, nekje celo piše da ne več kot 5x.

Zanimajo me mnenja, kako pogosto brusite smuči in izravnavate drsno površino.

Pa še eno vprašanje, je to boljše po koncu ali pred začetkom sezone?
Če se uredi na koncu, je dovolj pred naslednjo sezono samo voskanje?
Nazaj na vrh
pj
PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2025 11:06 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43
Kraj: Malo tu, malo tam

Tako ptex kot robniki imajo omejen rok trajanja. Pac stvar lahko brusis do neke meje, potem pa jo zmanjka in z vsakim brusenjem stanjsas tako robnik kot ptex. Sedaj pa je odvisno kako, kaj in kdo to dela. Pa seveda je razlika med danasnjimi stroji za brusenje in tistimi izpred 20 let. Za primer, sicer bolj iz tekmovalnega smucanja, ker pri rekreaciji tega ne dela (skoraj) nihce. Pred 20+ leti si naredil novo strukturo (podobno kot brusenje ptexa na servisu da poravnas ploskev in se znebis manjsih lukenj) in so bile smuci kot nove, kar pomeni nov cikel preparacije, uvazanja itd. (cca. mesec dela). Danes naredis novo strukturoi, namazes in gres s temi smucmi direktno na tekmo. To posledicno pomeni, da lahko smuci brusis namesto 5x (ja tisti max 5x je kar zadeto) preden zmanjka ptexa tudi vec 10x. Precej podobno je tudi z masinami za brusenje robnikov.
Je pa seveda vprasanje kaksne masine imajo servisi, ki to delajo. V vecini primerov ne novih tekmovalnih masin za par 10.000eur, ki so dovolj natancne za te minimalne posege, pac pa par desetletij stare, ki pa poberejo precej vec materiala in posledicno zmanjsajo stevilo moznih brusenj.
Ce pa se pogovarjamo o brusenju robnikov doma pa je stvar malo boljsa, ampak vseeno imajo rok trajanja. Jaz svoje brusim ko je potreba po tem. Precej hitro ves ali je stvar se ostra ali ne. Ce je, zgolj po vsakem smucanju potegnem z diamantom in je, ce pa ni pa jo brusim. Je pa res, da gre 90% mojih alpskih smuci nazaj v tovarno ker jim po letu ali max 2 zmanjka robnika (robniki na tekmovalnih smuceh so ze v osnovi precej tanjsi kot tisti na rekreativnih).
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2 Stran 2 od 2

Kazalo po Smucisca.net forumu » Smučarska oprema » Kako pogosto in kam peljete smuči na servis
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

© 2006-2014 - smucisca.net