|
Tečaj za učitelja smučanja – da ali ne? |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
Tonka |
Objavljeno: Sob Nov 02, 2024 2:04 pm Naslov sporočila: Tečaj za učitelja smučanja – da ali ne? |
|
|
Smuča brez pancarjev
Pridružen/-a: Ned Feb 2019 18:56 Prispevkov: 23 Kraj: Ljubljana
|
Torej, razmišljam o prijavi na tečaj za učitelja smučanja, a imam par pomislekov. Ne vem, ali bi me to delo res zanimalo ... vodenje skupin (zlasti otrok) verjetno ni nekaj, v čemer bi užival. Po drugi strani pa bi bil vesel vsakega dodatnega trenutka, ki bi ga zaradi tega lahko preživel na snegu. Dopoldne stisneš zobe in vodiš tistih nekaj ur skupino, da lahko potem popoldne zastonj smučaš po svoje (tako nekako si jaz predstavljam zadevo).
Zanima me še par stvari o samem tečaju in izpitu. Kako zahteven je? Moraš biti za prijavo bivši tekmovalec ali zadostuje, da si dober rekreativni smučar?Kaj te dejansko naučijo? Se naučiš stvari, ki ti koristijo pri rekreativnem smučanju, tudi če ne učiš? _________________ Forum žičnice!
http://zicnice.mojforum.si/
21/22: 4x Schladming, 5x Kronplatz, 1x Drei Zinnen, 1x Kronplatz-Alta Badia-Arabba
22/23: 1x Višarje, 5x Kronplatz, 1x Kronplatz-Alta Badia-Arabba-Marmolada, 1x Drei Zinnen, 2x Krvavec, 1x Obertauern
23/24: 1x Krvavec, 1x Katschberg, 7x Arabba/Sella Ronda, 1x Turracher Höhe, 1x Obertauern |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Smucar9 |
Objavljeno: Sob Nov 02, 2024 3:07 pm Naslov sporočila: Re: Tečaj za učitelja smučanja – da ali ne? |
|
|
Fura slalom med smrekami
Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17 Prispevkov: 551
|
Tonka je napisal/a: | Torej, razmišljam o prijavi na tečaj za učitelja smučanja, a imam par pomislekov. Ne vem, ali bi me to delo res zanimalo ... vodenje skupin (zlasti otrok) verjetno ni nekaj, v čemer bi užival. Po drugi strani pa bi bil vesel vsakega dodatnega trenutka, ki bi ga zaradi tega lahko preživel na snegu. Dopoldne stisneš zobe in vodiš tistih nekaj ur skupino, da lahko potem popoldne zastonj smučaš po svoje (tako nekako si jaz predstavljam zadevo).
Zanima me še par stvari o samem tečaju in izpitu. Kako zahteven je? Moraš biti za prijavo bivši tekmovalec ali zadostuje, da si dober rekreativni smučar?Kaj te dejansko naučijo? Se naučiš stvari, ki ti koristijo pri rekreativnem smučanju, tudi če ne učiš? |
Poročaj, če boš šel(a) kdaj učit turiste na Švabska ali Jodlerjska smučišča. Zna bit kr ornk večja plača (ne vem ali nudijo prenočišče), in 50% cenejša karta zase !?
// ker zakaj bi se matral s frocarijo - a ni kak(a) (D)MILFa velik boljš _________________ 2023/24: Turracher,Nassfeld,Kope,MB/Areh,Katschberg,Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian
2022/23: Krvavc,Gerlitzen,BKK,Kope
2021/22: Moelltal,Krvavc,Kope,MB/Areh,Višarje,Zoncolan,BKK,Turracher,Gerlitzen,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo,SanPellegrino
2018/19: Gerlitzen,Nassfeld,Rogla,Turracher,BKK,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,Alta Badia,Arabba,Marmolada,Krvavc,Rogla,Kr.Gora |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pj |
Objavljeno: Sob Nov 02, 2024 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 9:43 Prispevkov: 743 Kraj: Malo tu, malo tam
|
Nisem bil nikoli ucitelj smucanja zato pa trener in serviser, pa dvomim da je kaj dosti razlike. No razlika je vsaj v tem, da se ti v Svetovnem pokalu ni potrebno ukvarjati s skupino 10 jokajocih mulcev, od katerih bi en topel caj, drugi bi sel srat, tretjemu se ne da vec stati na nogah, cetrti bi pa najraje zgal smuk.
Ampak podbnost je pa v tem, da sicer na smuceh prezivis 200dni na leto, zare smucas pa manj kot najbolj len rekreatives, ki v celi sezoni spravi skozi 3 smucarske dneve.
Tako da ce hoces smucati, potem pojdi smucat in pozabi na to. Ce hoces biti pa pol leta v pancarjih in prva leta poslusati dretje in pritozevanje mularije, ter v danasnjih casih verjetno se starsev (pozabi da bos na zacetku dobil kaj drugega kot tisto kar nihce noce, se pravi mularijo in magic carpet), kar ti bo posledicno priskutilo smucanje in sneg za vse vecne case, potem je pa ucitelj smucanja sanjska sluzba |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonka |
Objavljeno: Ned Nov 03, 2024 1:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev
|
Citiram: | Zna bit kr ornk večja plača (ne vem ali nudijo prenočišče), in 50% cenejša karta zase !?
// ker zakaj bi se matral s frocarijo - a ni kak(a) (D)MILFa velik boljš |
Ja, tele cenejše karte so zelo mikavne. Moram pa najprej preverit, kako je z mednarodnimi licencami, po novem z našim osnovnim tečajem (alpsko smučanje 1. stopnja) dobiš ISIA Blue Level nalepko, ne vem točno, kaj ta omogoča v tujini.
Kar se pa otrok tiče pa vsekakor, jaz res nimam primernega značaja za (sploh majhne) otroke, mi je pa jasno, da je (zlasti na začetku) to verjetno edino, kar lahko dobiš.
Citiram: | Nisem bil nikoli ucitelj smucanja zato pa trener in serviser, pa dvomim da je kaj dosti razlike. |
Sem mislil, da moraš biti za trenerja najprej "navaden" učitelj, vsaj po tisti ZUTS shemi kvalifikacij tako zgleda ...
Citiram: | Ampak podbnost je pa v tem, da sicer na smuceh prezivis 200dni na leto, zares smucas pa manj kot najbolj len rekreatives |
Uh, kakšnih 200 ... kot nekdo, ki redno študira, sem mislil to počet bolj čez vikende. Kot sem napisal, da bi si s tem pokril stroške smučanja za užitek po tem, ko bi oddelal skupino za tisti dan. _________________ Forum žičnice!
21/22: 4x Schladming, 5x Kronplatz, 1x Drei Zinnen, 1x Kronplatz-Alta Badia-Arabba
22/23: 1x Višarje, 5x Kronplatz, 1x Kronplatz-Alta Badia-Arabba-Marmolada, 1x Drei Zinnen, 2x Krvavec, 1x Obertauern
23/24: 1x Krvavec, 1x Katschberg, 7x Arabba/Sella Ronda, 1x Turracher Höhe, 1x Obertauern |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dominicelzi |
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 8:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Pridružen/-a: Sre Feb 2010 9:32 Prispevkov: 91
|
Predlagam, da poiščeš lokalno šolo smučanja in povprašaš če potrebujejo dodatnega učitelja. Med vikendi in počitnicami ga skoraj vedno. Je pa res, da lahko najprej dobiš najmlajše (3 - 5 let), ki jih potrebuješ še na wc peljat itd. Odvisno kako se zmeniš oz. kakšne stranke ima šola. Če se ti dopade, potem lahko preko šole narediš tečaj učitelja.
V šoli smučanja preko drugih učiteljev dobiš kakšne kontakte za tujino.
Mislim, saj bi lahko učil brez licence (kot npr. večina svoje otroke) in bil plačan na roko... ampak, na tečaju dobiš dobre prijeme, nasvete, izkušnje ostalih učiteljev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JurijB |
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi
Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15 Prispevkov: 969
|
A je kdo od vas sploh učitel smučanja?
1.: kot učitelj pripravnik boš po tečaju vsaj dve sezoni "drajsal" pod nadzorom drugega učitelja in boš imel ZUTS licenco, s katero si lahko obrišeš - saj veš kaj.
2.: ko boš usposobljen pripravnik se boš lahko spet udeležil tečaja za Učitelja - 1. stopnje - bivši IVSI, kateri od lani dobijo ISIA Blue licenco, ki ti bo v Italiji dala do 30% popusta na karte, v Avstriji po cca 5%, če sploh. V Franciji ne dobiš nič!
3.: če boš priden učitelj = strokovni delavec 1. stopnje, boš nekoč lahko šel na tečaj za SD 2 in potem po posebnih 2 izobraževanjih letno (predsezonski in posezonski seminar in/ali tekma ZUTS = cca stroškov 200€ po komadu) lahko pridobiš polno ISIA licenco, ki ti spet daje popust kot že v točki 2.
4.: nenazadnje boš vsako leto na predsezonskem seminarju "obnavljal" znanje smučanja in za to plačal med 10 in 50€ + smučarska karta.
Da bi učil v tujini moraš delat še mednarodno licenco, ali pa učiti preko lokalne šole!
Daj ti raje investiraj 500€ v sezonsko karto in uživaj na snegu.
http://sloski.si/wp-content/uploads/2021/10/Pravilnik_o_licenciranju_potrjen_IO_SZS_11.6.2020.pdf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dominicelzi |
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Pridružen/-a: Sre Feb 2010 9:32 Prispevkov: 91
|
JurijB je napisal/a: | A je kdo od vas sploh učitel smučanja?
... |
Ne. Bil pa dve sezoni pomoč zaradi kadrovske stiske šole. Torej sem bil pripravnik?... Kakorkoli, zaradi vsega kar je JurijB naštel, jaz nisem šel v to. Ali 100% ali nič. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonka |
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev
|
JurijB je napisal/a: |
1.: kot učitelj pripravnik boš po tečaju vsaj dve sezoni "drajsal" pod nadzorom drugega učitelja in boš imel ZUTS licenco, s katero si lahko obrišeš - saj veš kaj.
2.: ko boš usposobljen pripravnik se boš lahko spet udeležil tečaja za Učitelja - 1. stopnje - bivši IVSI, kateri od lani dobijo ISIA Blue licenco, ki ti bo v Italiji dala do 30% popusta na karte, v Avstriji po cca 5%, če sploh. V Franciji ne dobiš nič!
3.: če boš priden učitelj = strokovni delavec 1. stopnje, boš nekoč lahko šel na tečaj za SD 2 in potem po posebnih 2 izobraževanjih letno (predsezonski in posezonski seminar in/ali tekma ZUTS = cca stroškov 200€ po komadu) lahko pridobiš polno ISIA licenco, ki ti spet daje popust kot že v točki 2.
|
Hvala za tale odgovor. Torej so zadeve precej drugačne, kot sem si predstavljal – mislil sem, da je učitelj pripravnik nekaj, kar je namenjeno kandidatom mlajšim od 18 let in da se kot "običajen" tečajnik lahko prijaviš direktno na 10-dnevni (ali kolikor koli že) tečaj ter izpit, po katerem dobiš stopnjo Učitelj – strokovni delavec 1 in tisto ISIA Blue nalepko.
Gledal sem to shemo, iz katere mi res ni prav dosti jasno. _________________ Forum žičnice!
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonka |
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča brez pancarjev
|
JurijB je napisal/a: |
|
Hvala za tale odgovor. Torej so zadeve precej drugačne, kot sem si predstavljal – mislil sem, da je učitelj pripravnik nekaj, kar je namenjeno kandidatom, mlajšim od 18 let, in da se kot "običajen" tečajnik lahko prijaviš direktno na 10-dnevni (ali kolikor koli že) tečaj ter izpit, po katerem dobiš stopnjo Učitelj – strokovni delavec 1 in tisto ISIA Blue nalepko.
Gledal sem to shemo, iz katere mi res ni prav dosti jasno. _________________ Forum žičnice!
|
Nazaj na vrh |
|
|
marko |
Objavljeno: Tor Nov 05, 2024 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan
Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2850 Kraj: Ljubljana
|
Da ne bodo sami negativci. Jaz sem pred mnogo leti opravil izpit za učitelja smučanja (takrat se je temu reklo še vaditelj) in moram reči, da je bila to ena precej dobra odločitev. Tudi če si zelo dober smučar, se v enem takem tečaju ogromno naučiš. Tako samega smučanja, kot metodike učenja in vsega ostalega. Vse to ti pride zelo prav, če učiš ali pa ne. Pa najbrž vsak dober smučar prihaja v pozicijo, da ga drugi vprašajo za nasvet in mora koga kdaj učiti. Ker je smučanje danes čisto nekaj drugega kot v času mojega izpita, bi šel jaz z veseljem še enkrat na tečaj, če ne bi bil 40 let starejši od ostalih slušateljev. Jaz sicer nisem kaj dosti organizirano učil, nisem podaljševal licence in nisem delal višjih stopenj, saj je bilo to že tedaj povezano z dodatnimi stroški (članarine, seminarji ...) in obvezno tlako v klubih. Nekaj časa sem še uspel nategovati z izkaznico brez nalepke za članarino, na nekaterih smučiščih uveljavljal popust in prek ZUTS-a nabavljal opremo, potem pa to ni šlo več. Nekaj kolegov je delalo tudi izpite za višje licence, kjer pa je bilo veliko odvisno od sreče. En od izpitov je bila tudi tekmovalna proga, kjer si moral največ za določen procent zaostati za demonstratorjem. Nekateri demonstratorji so odpeljali bolj ležerno, bil pa je en, hitrejši od Stenmarka, in če si 2x naletel na njega, adijo ves čas in stroški, ki si ju vložil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JurijB |
Objavljeno: Tor Nov 05, 2024 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi
|
Moram še enkrat:
za OP - interno pomeni, da je v organizaciji ZUTS (Zveza učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije) in nekako nima mednarodne veljave. V klubih je interes imet čim manj višje izobraženih ker je to povezano z višjim plačilom ure dela. Pa prijavljajo te izključno klubi, sam se ne moreš prijavit nikamor, vsaj upam da je še tako.
za @marko - načelno se strinjam, sem pa v dolgih letih aktivne licence spoznal, da se vse več (popolnoma) nesposobnih prijavlja v tečaje za pridobitev licence; k sreči take pomečejo na izpitu. Kar se pa test tekme tiče je pa to malo "baba čula, baba rekla" ker se že več let (verjetno ene 20) ne izvaja za drugo kot za pridobitev mednarodne licence ISIA PROFESSIONAL CARD, navadna ISIA je že ohoho let brez tekme, je pa bila tam nekje dobrih 20 let nazaj.
Pa še nekaj: slovenci imamo enega bolj restriktivnih pravilnikov o licenciranju, s tem, da se moraš kot aktivni učitelj še prijaviti v "Razvid športnih delavcev" pri ministrstvu, na kar čakaš cca 1 leto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
marko |
Objavljeno: Tor Nov 05, 2024 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan
Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2850 Kraj: Ljubljana
|
Jurij, to ni baba čula, sem videl na lastne oči na Krvavcu, ko demonstratorju nihče ni prišel niti blizu. Bivši tekmovalci so zaostajali 15 % in več. Jaz bi gotovo več kot 20% takrat, zdaj pa si ne upam pomisliti.
Seveda je bilo pa res to še globoko v 19. stoletju. In mimogrede, pri nas so kar veliko odličnih smučarjev zmetali že na teoriji, kar precej pa jih je padlo, ker smo imeli izpite na mehkem pomladanskem snegu in niso dopuščali dvigovanja repov zgornje smučke (predkarvinške tehnike). Jaz sem imel pa popravca iz pluga (ne iz plužnega zavoja), ker nisem imel repov dovolj narazen in kolen skupaj. Sem si potem do izpita raztegoval kite, se mi zdi, da sem tudi našel neke čigumaste pancerje, da je šlo v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matejp |
Objavljeno: Tor Nov 05, 2024 4:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sezuva pancarje na sedežnici
Pridružen/-a: Pet Nov 2012 10:40 Prispevkov: 253
|
Hudiča... za leta 1800 pa res nisem pričakoval, da so imeli takrat organizirane smučarske tekme na Krvavcu. Vsaka čast marko da pri tvojih 100+ letih še vedno smučaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Frenk |
Objavljeno: Tor Nov 05, 2024 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami
Pridružen/-a: Sre Sep 2005 21:52 Prispevkov: 564 Kraj: Šoštanj
|
O, ta tehnika smučanja...
Sam sem moral na tečaju za uč. dva dni smučati s kapo med koleni.... sin pa cca 40 let kasneje z balonom med koleni....
LP Frenk _________________ 2019/2020
3 Saalbach, 14 Rogla
2020/2021
12 Rogla
2021/2022
13 Rogla |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JurijB |
Objavljeno: Sre Nov 06, 2024 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pili dile po vsaki furi
|
matejp je napisal/a: | Hudiča... za leta 1800 pa res nisem pričakoval, da so imeli takrat organizirane smučarske tekme na Krvavcu. Vsaka čast marko da pri tvojih 100+ letih še vedno smučaš. |
Čisto premalo heca je tu gori!
Tudi jaz nisem razumel da govori o 19. stoletju, ajde dvajseto takrat pa je res bil veleslalom pogoj za "navadno" (takrat edino) ISIA-o, ki je takrat tudi v Franciji dala res ornk popust.
Tudi zato ker je mala Slovenija imela takrat "petmestno" cifro ISIA licenc, so franceljni ukinili popust za vse. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|