|
Mölltaler Gletscher (zvani Meli:) |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
miki |
Objavljeno: Ned Okt 13, 2024 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moderator
Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3516 Kraj: Maribor
|
Vidiš Tomi, nekdo 'tam zgoraj' je pravičen: včeraj sem jaz imel bistveno lepše vreme, danes ti. Ja, topov 'v akciji' pa očitno še lep čas ne bomo več videli ... _________________ Sezona 2024/2025: 5 smučarski dni = 3 x Kitzsteinhorn, 2 x Meli |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tomi |
Objavljeno: Sre Okt 16, 2024 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča v kavbojkah
Pridružen/-a: Pet Mar 2006 22:18 Prispevkov: 1318 Kraj: Jesenice
|
Danes pobeg iz megle in oblakov na sonce. Zjutraj je bilo trdo, okrog 11h se je postopoma začelo mehčati. Zelo zelo malo ljudi, zato je na trdih rebercih dobro prijemalo, po mehkem pa je bilo sploh enkratno. Le povezava do ledenika je že kar kritična.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
miki |
Objavljeno: Ned Okt 20, 2024 8:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moderator
|
Danes sem malo hazardiral s potjo na Melija (zadnje tri dneve niso obratovali zaradi slabega vremena, za danes pa je bila napoved načeloma lepa). Še ob 8. zjutraj je bilo smučišče v gosti megli in tudi žičkoti se niso mogli odločiti kaj naj storijo (gl. uro in sporočilo):
No, ob 8:30 so vseeno zagnali vlakec in nekaj minut pozneje tudi kabinsko žičnico. Zgoraj žalost od vremena, sedežnica še ni obratovala, smo pač malo počakali v restavraciji. Malo čez 9. se je videlo dovolj da so pognali sedežnico (seveda s polovico sedežev na zajli in s polovično hitrostjo). Že pred 10. pa ... :
Kdor dobro gleda fotke, bo takoj opazil vsaj dvoje: smučišče je bilo zelo, zelo prazno, sneg pa povsem spomladanski. Ponoči ni sneg v tisti megleni župi nič pomrznil, pa še prepojil se je z vlago, in ko je na vrh posijalo še sonce so bile razmere kot konec maja.
Povsem zjasnit se cel dan ni uspelo, ali je bilo sonce na vrhu in oblaki spodaj, ali obratno. Tipičen prizor:
Še najlepše je bilo ob dveh, ko sem zaključil:
BTW, cene v prehranjevalnici so povsem zblaznele. Germknedl 15:90?! V Kaprunu stane v zgornji restavraciji (še vedno pretiranih) 10:90, v Alpincentru pa 9:50 .
Še to: ne hodite gor z novimi smučkami, 'cesta' od zgornje postaje do začetka strmine (oz. ostanka ledenika) je hudo šodrasta, še najhujših pa je zadnjih 30 m do začetka strmine. Marsikdo je tam raje nosil smučke. Tudi jaz bi, če bi bil s 'ta boljšim' parom, pa sem se spomnil Tomijevega komentarja in raje vzel stare. Robniki so danes itak bili povsem odveč . _________________ Sezona 2024/2025: 5 smučarski dni = 3 x Kitzsteinhorn, 2 x Meli |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Smucar9 |
Objavljeno: Pon Okt 21, 2024 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami
Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17 Prispevkov: 546
|
Naj nas prosim Lenko ali Ledenko, še malo o vremenu in snegu podučita
Npr.
Q1: ali je za sneg, 0C in taka megla ponoči kot je bila 20.10. na Moliju,
verjetno hujša, kot če ponoči 3C in jasno ? Bo sneg potem cel dan bolj voden ?
Q2: se da kje spremljat na netu, za določen hrib, kakšna bo vlažnost za 1 dan vnaprej po urah ? (in ali se da kje spremljat za nazaj kakšna je bila:)
Hvala. _________________ 2023/24: Turracher,Nassfeld,Kope,MB/Areh,Katschberg,Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian
2022/23: Krvavc,Gerlitzen,BKK,Kope
2021/22: Moelltal,Krvavc,Kope,MB/Areh,Višarje,Zoncolan,BKK,Turracher,Gerlitzen,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo,SanPellegrino
2018/19: Gerlitzen,Nassfeld,Rogla,Turracher,BKK,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,Alta Badia,Arabba,Marmolada,Krvavc,Rogla,Kr.Gora |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tomi |
Objavljeno: Tor Okt 22, 2024 8:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča v kavbojkah
Pridružen/-a: Pet Mar 2006 22:18 Prispevkov: 1318 Kraj: Jesenice
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
lenko |
Objavljeno: Tor Okt 22, 2024 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Pohorc
Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3169
|
A1: Načeloma da. Odvisno od visoke oblačnosti in vlage v zraku. Visoka oblačnost zaradi sevanja toplote v vesolje. Večjo sevanje v vesolje pomeni večje ohlajanje. Kontra efekt pa je efekt tople grede.
A2: https://kachelmannwetter.com/de/vorhersage/2760788-moelltaler-gletscher/kompakt1x1
Kachelmann. Načeloma imajo v modelu zajete vrhove. Včasih jih je malo težje najti, ampak se da, če se malce potrudiš. Za nazaj pa link od Tomija. Tako nekako jaz spremljam. Za napoved kachelmann, za trenutno in preteklo stanje pa bergfex. Vmes pa itak primerjam, če dejansko stanje sledi napovedi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miki |
Objavljeno: Sre Okt 30, 2024 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moderator
|
Današnja smuka na meliju je bila bistveno drugačna kot tista pred 10 dnevi: sneg je konkretno pomrznil in jutranja rebrca (uspelo mi je biti na vlakcu ob 8:00) so bila prav hrustljava:
Bilo je bolj polno kot ob mojem prvem obisku, ampak o kakšni gneči (o kakršni poročajo kolegi z AF s tirolskih ledenikov) ne more biti govora. Odkar so uspeli na zajlo obesit vse sedeže, gre tekoče:
Resne težave pa imajo na cesti od izstopa sedežnice do začetka strmine. Zjutraj ko je trdo, se z nekaj sreče še da pregoljufat brez kontakta s kamni ali skalami, pozneje tekom dneva pa v najbolj kritičnem delu večina raje nosi smučke:
Alternativno se da od zgornje postaje zaviti levo in off - piste (mestoma prav prijeten sneg) med skalami dol. Tudi tu je treba pazit, vsekakor pa ni niti približno taka 'šodrjama' kot omenjena 'uradna' proga:
Tri ure sem imel dovolj, prehranjevalnici sem se na široko izognil, ob zame povsem netipičnem času (malo do pol enih) sem že bil na gondoli:
... potem pa čez Grossglocknersko cesto (namig: odprta je še do nedelje in ima ta teden znižano cestnino na skromnih 33 ojrov):
... v bližino Kapruna, od koder pišem to poročilo. Jutri pa da vidimo - za gotovo bo ponudba večja kot na Meliju, gneča pa tudi . _________________ Sezona 2024/2025: 5 smučarski dni = 3 x Kitzsteinhorn, 2 x Meli |
|
Nazaj na vrh |
|
|
racinko |
Objavljeno: Tor Nov 05, 2024 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča s sulicami
Pridružen/-a: Pon Nov 2024 22:38 Prispevkov: 2
|
Na Melija sem šel čisto brez pričakovanj. Glede na par zadnjih objav sem pričakoval makadam, zato sem raje šel z rezervnim parom smuči. Ko sem prišel gor, sem bil zelo pozitivno presenečen. Za razliko od Kitzsteinhorna ljudi praktično ni. Cca 30, od tega 20 otrok ki so trenirali in 10 turistov (od tega jaz in 9 penzionistov). Proga svetovna. Prve tri fure bolj tako tako, ker pač robniki na mojih rezervnih smučkah pač niso primerni za betonsko podlago. Ko pa je proga rahlo spustila, je bil pa en sam užitek. Tudi cesta do začetka strmine je bila v solidnem stanju. Je bil kak kamenček v zadnjih 20 metrih, je pa to daleč od tega kot ste poročali 14 dni nazaj, ko so ljudje raje hodili peš. Smučal do 15.00 in nato nazaj v dolino... oz. do polovice tunela, kjer se vlakec za ene 3 minute ustavil (nebom rekel da mi ni bilo vseeno:)).
PS
Na Mölltaller sem šel iz Zell am See z avtovlakom Bockstein-Mallnitz. Tam sem zasledil plakat, da vlak od 18.11.2024 do predvidoma 4.7.2025 ne vozi, ker bojo obnavljali tunel. Če kdo slučajno planira smučanje v Gasteinu ali severneje... _________________ Sezona 2024/2025: 2 x Kitzsteinhorn, 2 x Meli |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miki |
Objavljeno: Sre Nov 06, 2024 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moderator
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
lenko |
Objavljeno: Čet Nov 07, 2024 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Pohorc
Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3169
|
Malce graje. Glede na podatke s smučišča, je temperatura v rahlem minusu, vendar je vlažnost precej nizka, tam okoli 40%, kar bi omogočilo vsaj delno zasneževanje. Recimo kakšna druga ledeniška smučišča veselo zasnežujejo, sicer ni opaznih kupov pred topovi, je pa vsaj osvežitev snežne podlage. Molltaler pa miruje, tudi s tem narivanjem snega iz vseh smeri je očitno dovolj za zgornjo cesto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miki |
Objavljeno: Tor Nov 12, 2024 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Moderator
|
Kot komentira že lenko, na Meliju je zasneževanje letos katastrofa od katastrofe. Za začetek: ob tej novembrski ohladitvi je Kaprun začel zasneževat v četrtek, 7. 11.: https://www.bergfex.si/kitzsteinhorn-kaprun/webcams/c519/
Na Meliju, preko palca 200 višincev višje in 30 km zračne črte vstran, se prvi topovi vklopijo 10. 11. zvečer: https://www.foto-webcam.eu/webcam/gletscher-alteck/2024/11/10/1750
Potem, na progi ob Panoramabahnu je do danes zjutraj delalo samo 7 topov (na spodnji polovici strmine natančno 1):
https://www.foto-webcam.eu/webcam/gletscher-alteck/2024/11/12/0630
S takim pristopom proga še do Božiča ne bo odprta (oziroma: še eno smučišče ki ne samo da nikamor ne napreduje, ampak vsaj pri zasneževanju nedvomno nazaduje - še nekaj let nazaj je tu redno delalo med 12 in 15 topov, in to navadno sredi oktobra).
BTW, topovi, ki so jih okoli 20. oktobra že namestili po zadnji strmini proge do vlakca: https://www.foto-webcam.eu/webcam/gletscher-schwarzkopf/2024/10/21/1010
... okoli 1. novembra spet izginejo : https://www.foto-webcam.eu/webcam/gletscher-schwarzkopf/2024/10/31/1010
Po sistematičnem in načrtnem pristopu mi to ravno ne izgleda.
EDIT: očitno so našli hrošča v sistemu, pravkar se topovi po spodnji polovici Panoramabahna prebujajo:
https://www.foto-webcam.eu/webcam/gletscher-alteck/ _________________ Sezona 2024/2025: 5 smučarski dni = 3 x Kitzsteinhorn, 2 x Meli |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|