Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Francija » Les 3 Vallees - Tri doline

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Les 3 Vallees - Tri doline « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
polde
PrispevekObjavljeno: Tor Mar 21, 2023 7:42 am    Naslov sporočila: Les 3 Vallees - Tri doline Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Nov 2005 9:25
Prispevkov: 352
Kraj: Dunaj

Med 4. in 18. marcem sem bil prvič za daljši čas na smučišču Tri doline (les 3 Valles) v Franciji.

1. Zgodovina smučišča (na kratko po wikipedii)
Pričetki razvoja smučišč segajo v leto 1936, ko je Škot, major Peter Lindsay obiskal srednjo dolino (Meribel) in bil takoj navdušen nad njeno lepoto ter možnostim razvoja. Pred tem je bil reden gost in tudi investitor v Avstriji, vendar se je zaradi naraščajoče nevarnosti nacizma v Avstriji odločil za vlaganja v to dolino. V letu 1938 so tam nastali prvi chaleji – za vse stavbe v tej dolini je predvidena enotna arhitektura – kamenje, les in dvokapne strehe. To upoštevajo še danes. Po II. sv. vojni, se je izgradnja nadaljevala in v letu 1950 je bila zgrajena že prva povezava v sosednjo dolino Courchevel. Idejo za razvoj Courchevela je začel prvi razvijati ing. Laurent Chapis, na začetku II. sv. vojne, ko je bil vojni ujetnik v Lienzu (Vzhodna Tirolska). Leta 1946 so pričeli z izgradnjo, mestu so takrat tudi izbrali ime in v zimi 1947/48 sprejeli prve goste. V letu 1950 je bilo tam zgrajenih že 30 hotelov in potem je šel razvoj samo še naprej. Razvoj zimskega turizma se je najkasneje pričel razvijati v tretji dolini (Vallee de Belleville), konec 50-ih let. Takrat je župan v vasi St. Martin de Belleville pričel z uresničevanjem ideje, da bi v dolini zgradili, za potrebe zimskega turizma, 100.000 postelj v dveh večjih in petih manjših resortih. Ideja je bila res megalomanska, do danes pa je v dolini na voljo 40.000 postelj v Les Menuiresu, Val Thorensu in nekaj v Saint Martin de Bellevillu. Večje širitve niso več predvidene. Leta 1964 so postavili tu prve vlečnice in leta 1967 so tam stali prvi hoteli in apartmajski kompleksi. Leta 1973 je bilo to smučišče z žičnicami povezano s sosednjo dolino in tako je nastalo »največje povezano smučišče« na svetu.
2. Vreme
Dalj časa sem spremljal vremenske vzorce na tem področju in prišel do zaključka, da so tam vremenski vzorci malce drugačni kot pri nas (ali v Dolomitih, kamor redno zahajam že zadnjih 45 let). Tako obdobja lepega, kot tudi slabega vremena, so daljša in trajajo v povprečju po 5 dni. Zaradi tega opcija, da bi tja odpotovala samo za en teden ni prišla v poštev, saj je pot predolga. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj se je v tem času vreme razvijalo takole: 1 – 3 dan: lepo, sončno, 4 dan: dež, sneg, 5 dan: spremenljivo, 6-7 dan dež, nad 2300m sneg, 8-9 dan lepo, toplo, 10 dan sneženje, 11 – 13 dan lepo, sončno. Skupaj torej 6 dni lepega vremena, 3 dni sprejemljivega vremena in 4 dnevi obupnega vremena, ko so bile tudi povezave v sosednje doline zaprte.
3. Velikost smučišča
Površinsko smučišče mogoče ni tako veliko, kot na primer področje Sella Ronde ali pa Arlberga, vendar so vse pri doline (pravzaprav 4, če sem štejemo še Orelle) tako smiselno in dobro povezane, da obstaja med njimi več različnih povezav (Courchevel   Meribel: 3 različne poti, Meribel   Les Menuires/Val Thorens: 6 različnih poti, Val Thorens   Orelle – 3 različne poti): Za lažjo orientacijo priporočam www.openskimap.org . Kljub temu pa ostajajo ogromna področja dolin nedotaknjena, na voljo free-riderjem in celotno območje ne daje vtisa popolne pozidanosti.
4. Smučarske proge
Pravijo, da imajo 600 km prog. Mogoče. Mene je najbolj impresioniralo to, da imajo vsaj 30 različnih prog z višinsko razliko vsaj 1000 m, ter nešteto variant in krajših prog s še zmeraj spodobno višinsko razliko med 500 in 800 m. Prevladujejo rdeče/modre proge, ki so vsako noč teptane. Črne proge so, žal, po francosko, teptane samo občasno. Odličen pripomoček za informacije o teptanih progah je njihova aplikacija (Les 3 Valles app), kjer so poleg tega še koristne up-to-date informacije o odprtih žičnicah, vremenu, snegu, restavracijah, WC-jih, …. Aplikacija omogoča tudi tracking.
5. Žičnice
Imajo okoli 155 žičniških naprav. Od teh je cca 95 izklopljivih 6-sedežnic in kabinskih žičnic ostalo so vlečnice in tekoči trakovi za otroke. Teh 95 sedežnic/kabink povezuje vse konce smučišča in jih tudi povprečni/boljši smučarji v glavnem uporabljajo. Pobočja nad dolinami so visoka cca 1000 višinskih metrov in žičnice so ponavadi postavljene v dveh »etažah«. Prva premaga spodnjih 400-600 višincev, druga pa zgornje do vrha. To omogoča smučanje tudi, ko je zgoraj slabo vreme (veter, megla). Med 09:30 in 10:30 zjutraj nastane na vstopnih žičnicah dostikrat gneča (čakanje tudi nad 20 minut), zato je dobro pričeti s smučanjem čimprej, tako ko ob 09:00 uri naprave poženejo. Preko dneva se naval umiri in po 11:00 uri nisva nikoli naletela na gnečo. Gneča nastane tudi takrat, ko je »zgornje nadstropje« žičnic zaprto (slabo vreme, proženje plazov). Moteče je, da so Francozi na mnogih, novejših kabinkah »pozabili« na nosilce za smuči, ki jih je potem potrebno nositi s seboj v kabino in jih notri celo pot držati in upati, da te sosedove smučke ne bodo lopnile po glavi. Zanimivo je to, da so najbolj stare in izrabljene naprave v najbolj mondenem delu smučišča (Courchevel), kjer sem se vozil tudi še s »kaninskimi« jajčki (4 sedežna kabinka Chenus). Predvsem na območju Val Thorensa ima veliko sedežnic »double-boarding«, kar omogoča večjo gostoto sedežev na zajli in s tem precej višjo kapaciteto – tudi do 4000 oseb/uro.
6. Sneg
Računajo na naravni sneg. Nad 2200 metri ima le nekaj prog umetno zasneževanje, spodaj pa letos brez umetnega snega v marcu ne bi več smučali. Letošnja zima je v zahodnih Alpah zelo skromna s snegom in šele sneženje med tem ko sva bila midva v Franciji, ko je nad 2200 metri zapadlo do 150 cm novega snega, je situacijo popravilo. Predvsem je pomembno, da sneg leži tudi v naseljih. Med najinim bivanjem so bili Meribel, St. Martin in Les Menuires popolnoma brez naravnega snega. Večina apartmajev, ki se oglašujejo kot »ski-in, ski-out« je bila dejansko »blato-in, blato-out«. Midva sva imela srečo, najin apartma je ležal ob progi z umetnim snegom in sva po blatu čofotala le zadnjih 10 metrov.
7. Priprava smučarskih prog
Če je priprava v Dolomitih za 10, potem je tukaj za 9,5 – se pravi še vedno zelo kvalitetna. Zelo pohvalno je to, da so ob sneženju, na progah, ki so jih teptali, vedno teptali 2x. Zvečer in zjutraj! Točne informacije o teptanih in odprtih progah so vedno na voljo na njihovi aplikaciji.
8. Dostop
Iz Ljubljane je tja 880km. Tja sva šla skozi Mont Blanc (avtocesta Turin-Frejus je bila zaprta), nazaj sva se vračala skozi Frejus. Vožnje je za cca 10 ur. Za osebni avto je v eno smer za cca 120 EUR cestnih/predornin, bencin tudi ni poceni, tako da naju je prevoz tja in nazaj stal nekaj čez 500,- EUR. Zunanje parkiranje v Les Menuires je zastonj, najde se ga relativno blizu apartmajev.
9. Orientacija na smučišču
Zelo lahka. Informativne table so na vseh križiščih, vključno z oznakami težavnosti prog. Vsekakor je dobro pred odhodom malce naštudirati smučišče, da veš, kam katera povezava vodi. Če je treba tudi na aplikaciji vidiš, kje si in kam je potrebno iti, da prideš na cilj. Povezave so tako dobro postavljene, da na primer iz Les Menuiresa/Val Thorensa potrebuješ samo 4 žičnice, da prideš v Courchevel. Isto velja za obratno pot.
10. Koče in restavracije na smučišču
Obisk priporočljiv samo za tiste z debelimi denarnicami. Obrok 22-30 EUR, pivo 10-19 EUR, brezalkoholne pijače 7-10 EUR. Rezervacije mize v restavracijskem delu je skoraj obvezna. Nekaj ceneje je v samopostrežnih restavracijah, vendar tudi tam dva z obrokom in pijačo ne prideta skozi pod 50,- EUR.
11. Restavracije
V Les Menuiresu, Meribelu in Val Thorensu je v centrih naselij nekaj fast foodov: Tex-Max, Pizzeria ali Thai, kjer se da pojesti osnovni obrok s pijačo za cca 40 EUR. V restavracijah je večerja za dva (naprimer fondue + dva kozarca vina + sladica) okoli 100 EUR. To področje je poznano kot tisto, kjer je največja gostota Michellinovih zvezdic. Imel naj bi jih preko 30. V te restavracije nisva hodila.
12. Apres ski
Več kot zadosti. Tako v nekaterih kočah na smučišču med 14:00 in 17:00 uro, kot tudi v dolini, kjer sem opazil lokal odprt tudi do 04:00 ure zjutraj. Če ima kdo voljo naj gre sprobat, midva nisva.
13. Namestitev
Apartma sva poiskala direktno pri ponudnikih. Iskal sem na www.hometogo.com, pa na www.maeva.com pa na https://lesmenuires.com/en in na https://www.agencedesalpes.com . rezervirala sva približno mesec dni pred odhodom, v začetku februarja, ko so se začeli pojavljati last minute popusti. Najprej sem opazil, da je na tem območju najceneje v Les Menuiresu, Val Thorens je že dražji za cca 20%, nato Meribel še za naslednjih 20%, v Courchevelu pa sem našel hotel za skromnih 122.600,- EUR za polpenzion za dve osebi za dva tedna. Ker stanovanja za dva tedna smučanja v Franciji nisem nameraval prodati, sva se odločila za Les Menuires, kjer sva našla 40m2 velik apartma (uradno za 6 oseb) po ceni 100 EUR/dan, 10m od smučišča, v 10 nadstropju, s prekrasnim rezgledom na Cime Caron in Pointe de la Masse. Lahko bi našla tudi cenejši »studio« apartma, po ceni cca 50 EUR/dan za dve osebi v velikosti okoli 20m2, vendar sva se odločila za malce večjega in nekaj dražjega.
14. Povzetek
Zagotovo je to največje smučišče, ki sem ga presmučal v svojem življenju. Vredno je obiska. Potreboval sem več kot en teden, da sem presmučal vse poglavitne proge, vreme bi lahko bilo lepše, gneča bi lahko bila nekaj manjša, pa vendar ….. če bo le šlo se bom še vrnil. Vsekakor pa priporočam, da v kolikor vam čas in denar to omogočata, tja odidete za dva tedna.
15. Slike
Upam da bo tako funkcioniralo:
https://photos.app.goo.gl/dQffWwXL3tgQJDTw8
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JakaB
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 23, 2023 6:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16
Prispevkov: 362


Hvala za izčrpno poročilo!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zibko
PrispevekObjavljeno: Sob Apr 29, 2023 8:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Nov 2005 0:37
Prispevkov: 59


Že vrsto let hodim na smučanje v Francijo in zaenkrat je to top država za smučanje.

Tri doline je vredno preizkusiti, priporočam januarski termin in bivanje v Meribel Mottaret (zgornji del Meribela), kar se je izkazalo za dobro izhodišče za raziskovanje področja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Francija » Les 3 Vallees - Tri doline
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB