Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Cortina?

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 Cortina? « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
JakaB
PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2022 5:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16
Prispevkov: 362


V sredo sem bil spet v Cortini, tokrat na drugem delu smučišča, ki sem ga moral januarja izpustiti. Nekaj pred deveto sem začel na Faloriji, kjer so bile proge kot ponavadi odlično pripravljene. Prvo uro sem imel smučišče bolj kot ne zase (ampak skoraj dobesedno, tako da na vožnjah navzdol na progah sploh nisem srečeval drugih smučarjev), potem je pa prikapljalo nekaj ljudi, ampak res bolj za vzorec. Glede na temperature malo nad ničlo ni bilo presenetljivo, da je bil sneg še čisto zimski in da je tak ostal povsem do konca. Po kosilu v gostilni Rio Gere sem se okrog enih prestavil še pod Cristallo, kjer so bile razmere podobne, le kulisa v spodnjem delu je bila precej drugačna - zaradi sončne lege je v tej s snežnimi padavinami skopi zimi sredi zelenega pobočja ostala le še bela kača proge, vendar pa povsem brez kamnov ali kopnih delov, pa tudi njena debelina je bila še zelo spodobna.

Okrog treh sem se prestavil še v Misurino, kjer proga ostane osončena vse do konca. Tam se je še ob štirih našlo več kot dovolj ratrakovih sledi, kar pa tudi ni presenetljivo, glede na to, da sem lahko število smučarjev preštel na prste ene roke. Smučišče je sicer sestavljeno iz ene dvosedežnice s pripadajočo razgibano progo s tremi variantami in je idealno za tak zaključek dneva, če ima človek še kaj energije - tudi vožnje od Falorije/Cristalla ni preveč, čez palec traja kakih deset minut.

Dve fotografiji iz Misurine ob štirih popoldne: https://imgur.com/a/ABaDYfq
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JakaB
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2023 11:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16
Prispevkov: 362


V torek in sredo sem bil v Cortini. Na srečo je v nedeljo in ponedeljek zapadlo nekaj novega snega, tako da sta bila tako kulisa kot kakovost prog verjetno znatno boljši kot v preteklih tednih.

V torek je bil zaradi močnega vetra odprt le del celotnega sistema, in sicer območje med Pocolom in Col Druscie, vendar pa je bilo to vseeno povsem dovolj za en dan, gužve pa tudi ni bilo. Program klasičen, zjutraj karvanje na prazni Olimpiji in Socrepesu, potem pa selitev na strmejše proge okrog sedežnice Duca d'Aosta.

V sredo sem prav tako začel na Olimpiji, potem sem se pa preselil na 5 Torri, kjer je bilo sanjsko - odličen sneg, ljudi pa malo. S kamni tokrat ni bilo pretiranih problemov, čeprav je snega še vedno malo. Z Lagazuoija (tokrat sem drugič jedel na vrhu, pa je bil vtis precej boljši kot prvič, toplo priporočam) sem se potem preselil nazaj pod Tofane, kjer sem okrog štirih naredil nekaj fur na še vedno odlični slalomski progi s Col Druscie (grifig sneg, na progi po celem dnevu ni bilo ne ledenih plošč ne kupov).

Super kot vedno, torej. Če ima kdo kakšna vprašanja, naj kar napiše.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
exski
PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2023 2:38 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2023 9:54
Prispevkov: 57


@JakaB:

Zanima me, kje je najbolje parkirati? Glede na to da sem karto kupil v naprej, jo bom prevzel na Pick-up-Boxu. Po Mapsih gledam da bi lahko parkiral pri žičnici Roncato, tam je tudi Pick-Up-Box, vsaj tako kaže Dolomitisuperski stran.

Kako bi predlagali smučarski dan? Kje je najbolje začeti? V nedeljo grem prvič v Cortino, tako da mi je vse še precej neznano.

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Smucar9
PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2023 3:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17
Prispevkov: 526


Če boš šel za več dni, ne izpusti en dan tele smučarske poti do Alte Badie in nazaj !!
https://www.youtube.com/watch?v=KuIDJ8oryLE

Poročaj o vsem !! tudi sam komaj čakam enkrat Cortine (morda že letos:),
letošnji ženski in moški SVSL in spust med dvema skalama Tofane je nardilo svoje
_________________
2023/24: Turracher,Nassfeld,Kope,MB/Areh,Katschberg,Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian
2022/23: Krvavc,Gerlitzen,BKK,Kope
2021/22: Moelltal,Krvavc,Kope,MB/Areh,Višarje,Zoncolan,BKK,Turracher,Gerlitzen,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo,SanPellegrino
2018/19: Gerlitzen,Nassfeld,Rogla,Turracher,BKK,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,Alta Badia,Arabba,Marmolada,Krvavc,Rogla,Kr.Gora
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
exski
PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2023 4:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2023 9:54
Prispevkov: 57


Hvala za nasvet. Žal, samo za en dan, treba je najprej preizkusit teren

Mogoče drugo leto za kaj več dni, ta tura Iz AB do Cortine zgleda pa kar zabavna in lepa.

Seveda, karte so že kupljene za nedeljo, tako da definitivno poročam. Vreme kot kaže bo solidno, veter se bo umirili, popoldne se pričakuje kak oblak več.

Prosil bi edino za kakšen nasvete še glede parkinga, tisti ki ste bli. Kje je najbolje parkirat? Upam tudi, da je brezplačno, prvič grem v "srce Dolomitov".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JakaB
PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2023 11:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16
Prispevkov: 362


V Cortini so parkingi za smučišča zastonj, lahko parkiraš pri Roncatu. Predlagam, da se za en dan osredotočiš na en del smučišča, da ne boš preveč skakal gor in dol. Torej bodisi Faloria in Cristallo (če ti postane dolgčas, lahko skočiš še do Misurine, kjer so proge še pozno popoldne super) bodisi proge pod Tofanami in Cinque Torri s potencialnim podaljškom do Lagazuoija. Če greš prvič, ti mogoče bolj priporočam to drugo možnost, ker je ta del smučišča bolj atraktiven, tako panoramsko kot tudi smučarsko. Zanj je ta parking, ki si ga našel, povsem OK. Če slučajno nadaljuješ pot čez Falzarego ali Giau, se lahko zapelješ tudi do parkinga pri novi kabinski žičnici od sedežnice Olimpia do Cinque Torrov, tam je še bolj elegantno parkirati (manj gužve in manj hoje do proge). Pri spodnji postaji sedežnice Olimpia je tudi pick up box.

Če boš začel na enem od teh parkirišč, greš lahko najprej počasi do prog ženskega smuka, potem pogledaš v zgornje nadstopje (Ra Valles), popoldne pa z novo kabinko skočiš še do Cinque Torrov. Za celoten krog do Lagazuoija boš imel mogoče v enem dnevu malo premalo časa oziroma boš moral hiteti, kar nima smisla. Je pa nedvomno izvedljivo, če si to res želiš narediti, samo pazi, da ujameš zadnjo kabinko nazaj do parkinga.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
exski
PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2023 6:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2023 9:54
Prispevkov: 57


Super, najlepša hvala za vse nasvete. Se bom držal kar te druge opcije, Tofana ter Cinque Torri. Upam samo, da bo jutri vse obratovalo, veter kar vidim po kamerah se je malce umiril, upam da se bo jutri še bolj in da bo lahko vse obratovalo.

Poročam kako bo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
exski
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2023 10:55 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2023 9:54
Prispevkov: 57


Evo, nekaj vtisov iz včerajšnjega smučanja v Cortini d'Ampezzo. Dobil sem točno kar sem pričakoval - gnečo, čudovito panoramo in mix starih in novih naprav.

Odločil sem se da parkiram pri gondoli Freccia nel Cielo, ker je bil plan po smučanju spiti en kozarec vina v Masi Wine Bar, ki je takoj ob zgornji postaji gondole. Parking ob gondoli spodaj stane 5€ za cel dan.

Takoj ob 8:15, ko so zagnali gondolo sem se odpravil na vrh. Najprej sem šel do vrha Pomedes, ter takoj preiskusil proge ženskega smuka. Potem sem nekaj fur pokombiniral sedežnici Tofana Express (6-seda) ter Pie Tofana (4-seda), ter smučal po progi 35, ki je bila trda kot kamen, tako da je bilo potrebno kar fajn pritiskati. Nič čudnega, pozna se da nedolgo nazaj je bil SuperG za moške. Neverjetno po kaki podlagi fantje smučajo, kapo dol.

Na tem predelu sem potem ostal do cca 10:30, takrat je čakanje za sedežnice postalo kar nevzdržno, tudi 15 minut se je čakalo za Pie Tofana, za Tofana Express mogoče malo manj. Žalostno da ljudje ne zapolnijo sedežnic, in potem vidiš gor po enega ali dva smučarja, neverjetno.

Zaradi gneče sem se potem odločil da odrinem proti 5 Torri. Tja pripelje povezovalna gondola Cortina Skyline. Ko pridem tja, se je pa začel obup...mislim da smo na štirisedo 5 Torri čakali 20 minut. Sedežnica se je ustavljala vsake par minut, ne vem s čim so imeli težave.

No, potem je sledilo nekaj fur v okolici 5 Torri, spust do Fedare po progi 90, res lepa panorama, in malo ljudi, a kaj ko potem prideš na sedežnico, ki je že skoraj muzejska. Nato sem se vseeno odločil, in sem šel na Lagazuio, predvsem zaradi panorame. Proga je bil kar v dobrem stanju, se je lahko lepo smučalo. Pogledi pa izvrstni.

Sledil je potem nazaj povratek na začetek, kjer sem naredil še par voženj po 35-ki. Na koncu sem se odločil še za obisk Ra Valles, kjer je bilo zaradi vetra dvoseda in štiriseda zaprta. Tako da je bil mogoč spust samo po Forcelli Rossi. Vem da sem izbral slabo uro, bilo je okrog 15h, proga seveda cela ledena, in ni čudno da je ob 14:30 prišel helikopter nekoga iskat. Sicer pa proga panoramsko ena lepših.

Strnjeni vtisi, začnem z minusi najprej:
-stare naprave, ki ne požirajo takšno število smučarjev
-precej položne povezovalne proge (svoje je naredil še malce veter, kar je še dodatno nas upočasnilo na ravninah)
-na momente slabo označeno

Pa še plusi:
+prekrasna panorama
+lepo urejene proge (je bilo pa videt da je v soboto bil močan veter, nekje je sneg kar precej odpihalo)
+razgibanost terena
+kljub precejšnji gneči na sedežnicah, na progah ni bilo tako občutne gneče, in si lahko zelo lepo smuča

Proge zamgovalke: 35, 37, 90, 6, 2

Na koncu je naneslo 48km ter 8.8k višincev.

Lepo smučišče, a pogrešam moderne naprave, upam da jih bodo olimpijske igre prisilile v dodatno modernizacijo. Žal, 3-seda, 2-seda za moje pojme ne spada v tako "mondeno" smučarsko središče. Za kak dan je smučišče okej, si pa ne predstavljam biti tukaj cel teden. Še en dan bi sicer potreboval da bi obiskal Falorio.

Še nekaj slik:

4-seda Pie Tofane:


3-seda DUCA D’AOSTA-FORCELLA POMEDES:


Tofana Schuss:


Vrsta na Pie Tofana:


Vrsta na Tofana Express:


Super proga 6 ob sedežnici Col Gallina:


Vrh Lagazuoi:


Pogled proti zaprti sedežnici Bus Tofane:


Masi Wine Bar:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stubai
PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2023 4:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Dec 2005 23:40
Prispevkov: 348


Na poti iz Badie domov smo se 11.2.23 ustavili še na smučišču Faloria/Cristallo. Na Falorio vozi iz Cortine gondola, vendar smo se raje zapeljali do parkirišča v Rio Gera, kjer je dostop do obeh smučišč.
Faloria: dve štirisedežnici, ena trosedežnica in ena vlečnica. Proge pa dobre, bolj zahtevne kot ne, nobene gužve. Seveda je bilo potrebno preizkusiti progo Olympia Vitelli, ki pa ni posebej zahtevna, sem bil kar malo razočaran. Boljše so se mi zdele proge direktno ob sedežnici Vitelli-Tondi, ki so ob dobrih smučeh res pravi užitek.
Po treh urah na Falorii premik na Cristallo. Ena 4sedeznica iz doline na Son Forca pod masiv Cristallo. Zgoraj je še ena krajsa 4sedeznica z dvema modrima in eno rdečo progo, vendar brez presezkov. Stara zicnica na sedlo Staunies je odmontirana, stojijo le še stebri. Je pa na karti vrisana kot bodoči projekt trosedeznice. Bomo videli, kaj bo glede na to, da je teren zelo strm in najbrz ne bo zanimiv za mase povprecnih smucarjev. Proga v dolino je zanimiva zaradi zanimive narave, ni pa zahtevna. Trenutno je potrebno iz enega smučišča na drugo pešačiti čez cesto. Se pa izvaja rekonstrukcija ceste in kaže, da bo urejen prehod tudi za smučarje brez snemanja smuči.
Povzetek: zanimivo smucisce za en dan, sploh če še niste bili tam in če ste na poti iz Cortine ali Badie domov. Od tam je do Toblacha dobrih 20 km.
Dodani sliki s tega smučišča:
Pogled iz Falorie na Monte Cristallo:

Pogled iz Falorie na Tofano:


Nazadnje urejal/a stubai Čet Mar 16, 2023 11:10 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pončo
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2023 9:04 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sre Okt 2012 8:04
Prispevkov: 81


exski je napisal/a:
Žalostno da ljudje ne zapolnijo sedežnic, in potem vidiš gor po enega ali dva smučarja, neverjetno.


No, pa sem mislil, da gre to samo meni na živce. Dejstvo je, da smo evropejci (namerno z malo začetnico) neverjetno asocialni, egoistični in bojazljivi. Da ja ne bi gospodična sedela z neznancem sama na sedežnici. Jo bo še posilil. Ona mora pa ja s svojim najdražjim sedeti gor, da jo bo božal po kolenu. Treba počakati na naslednji prazen sedež? Ni problema. Zadaj pa čedalje daljša vrsta. Ko jih jebe. Pa starši svojih nebogljenih 17 letnih otrok tudi ne smejo pustiti samih v gondolo z neznanim upokojenskim parom iz Srbije. Smrdita po čevapih.
In potem jaz uletim v gondolo za 10, kjer jih je notri že 6. Me gospoda nizozemska čudno gledajo. Balkanc najbrž.

Ta civilizacija bo propadla, to je dejstvo. Tudi in predvsem zaradi tega.
Da pa žičkoti ne ukrepajo, je pa tudi sramota.
_________________
22/23: 4xDolomiti, 2xKals-Materi, 1x Brunnalm, 1xZettersfeld
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2023 9:49 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 942


Pončo je napisal/a:
exski je napisal/a:
Žalostno da ljudje ne zapolnijo sedežnic, in potem vidiš gor po enega ali dva smučarja, neverjetno.


Da pa žičkoti ne ukrepajo, je pa tudi sramota.


Samo na zadnje: in kaj pričakuješ? Da bo pretepal folk, jih vlačil za kombinezone,...?

Samo dvakrat v življenju (pa ni tako kratko) sem doživel "intervencije" žičkotov, ki so se res obnesle:
- dolgih 35 let nazaj v Park Cityju kjer nas je že sistem postrojil v štiri vrste parov za štirisedo in potem je "amazonka" na štokrliju grdo gledala in samo kazala po vrstah: you two go, you two go,...
- drugič pa prejšnji teden v Morzinu zjutraj na gondoli, ko je tudi "teta" stala pri gondalah in lepo "tlačila not" dodatne potnike, pa čeprav so si nekateri že zapirali vrata; vrsta je sicer bila za cca 15 minut čakanja, drugače bi bilo ziher za pol ure.

Enostavno pa ti povem, da vsak "žičko" obupa po par minutah, ker kot si sam ugotovil - folk smo zarukani in egoistični do amena. Smučam na Passo Tonale za novo leto. Gneča kar konkretna, ker sem bil sam, sem pač iskal opcijo, da se h komu prisedem. Itak da te vsi spredaj blokirajo, da ja ne bi koga prehitel, zadaj pa vsi poštirkani. In sem se na koncu sam peljal. Žičko, ki je vse skupaj spremljal in videl mojo željo, se je samo nasmehnil in mi pomežiknil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2023 10:15 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Vse to reši posebna linija za tiste, ki se vozijo sami in naknadno zapolnejo sedež/gondolo. Na Mokrinah to dobro deluje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pončo
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2023 10:36 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Sre Okt 2012 8:04
Prispevkov: 81


JurijB je napisal/a:


Samo na zadnje: in kaj pričakuješ? Da bo pretepal folk, jih vlačil za kombinezone,...?



Ne boš verjel, ampak res ne pričakujem, da bo kdo koga pretepal in vlačil za bundo.
Ampak...a nisi že sam odgovoril oz. nakazal, kako se da ta problem reševati? Če deluje nekje, najbrž deluje tudi kje drugje.
_________________
22/23: 4xDolomiti, 2xKals-Materi, 1x Brunnalm, 1xZettersfeld
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2023 12:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 942


kotulc je napisal/a:
Vse to reši posebna linija za tiste, ki se vozijo sami in naknadno zapolnejo sedež/gondolo. Na Mokrinah to dobro deluje.

Tudi ne ravno - v F imajo tako špuro za šole smučanja in treninge - ja deluje, tako da se cela vrsta zapelje pred vse ostale "butle", ki čakamo v vrsti. Pa me to niti ne moti, ker ko oni plača 120€ za 2X 3 ure učenja, upravičeno pričakuje, da bo dobil učenje ne pa stanje v vrsti.
Sem bil že na takih smučiščih, ko je v tej vrsti bilo več ljudi kot v oni "normalni".

Kakorkoli - urejene vrste delujejo izključno v ZDA (ne vem če še, že dolgo nisem tam smučal).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 15, 2023 11:37 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2833
Kraj: Ljubljana

kotulc je napisal/a:
Vse to reši posebna linija za tiste, ki se vozijo sami in naknadno zapolnejo sedež/gondolo. Na Mokrinah to dobro deluje.

Ja, ampak prehitevalno kolono imajo samo na eni sedežnici, ne vem, zakaj na vseh ostalih ne. Sicer sem spodbujanje ljudi, da napolnijo kabine, videl tudi v Ortiseiu. V konici je žičko vedno tulil še 2, še 3 in so v konici lepo zapolnili tudi stojišča. Sicer se mi pa zdi, da v kabinah večina raje počaka par gondol in lepo sedi, samo kakšen Slovenec se bo raztrgal, da bo 3 sedeže prej na vrhu, jasno mora tudi prvi skočiti iz sedeža.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja Stran 3 od 4

Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Cortina?
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB